Stupul cu trei compartimente Teclem pentru cresterea matcilor.

Creat de valter, Septembrie 10, 2010, 03:32:31 PM

« precedentul - următorul »

valter

Domle...eu din ce am citit din prospectul firmei reiese ca poti muta port oul sau port larva din cutia Nicot, o introduci in rama cu 52 de port port cupule si gata operatiunea.
Adicatele in cutia Nicot ai matca zolata 1, 2 sau cate zile vrei si cinci de-i nevoie...ca-i nevoie.
Si hat... in ziua 3,14 ridici cupulele si le montezi in rama...adicatele dispare secventa orfanizare.
Eu nu am practicat...fac simulari mentale...la anu o sa spun ce sa produs.
A?
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

pharaonu75

Iata si catava utilaje pentru cresterea matcilor, inclusiv stupul triplu...
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

valter

Dand in ''bobi''mai zilele trecute am gasit cateva lucruri.
Primul stup cu trei compartimente a fost folosit in sudul Rusiei la Krasnaia Poliana.
Metoda de lucru a stupului cu trei compartimente(in discutia topicului) este cea italiana Piana.
Metoda de transvazare foloseste sistemul Nicot(jenter).

Nucleele de fecundare recomandate de metoda sunt cele 4 compartimente.

Totul este un complex de mijloace si tehnici integrate.

valter

Revenind.
Metoda rusa de la Krasnaya Poliana a fost adoptata ca masura tehnica obligatorie impusa de desprimavararea destul de tarzie in tara nu demult vecina.
Principiul de baza avea la baza realizarea unei cantitati mari(chiar extreme) de albina dar si suficienta de a putea ''duce''un numar mare de botci.
Astfel, se elimina matca familiei din mijloc.
Se inlocuiau diafragmele etanse cu care au fost separate cele trei familii si erau inlocuite cu diafragme la care erau decupate ferestre de 2-3 dc patrati si prevazute cu gratii haneman.
Dupa 12-24 ore in compartimentul din mijloc se introduceau periodic rame port botci cu larve transvazare...

De aici totul este lesne de inteles.

valter

Da... italianul mai hot a combinat Krasnaya Poliana cu Piana folosint Nicotul.
A luat stupul cu trei compartimente ale Poliana, a lasat in compartimentul de mijloc un numar de patru pozitii pentru doua rame cu puiet si doua port botci.
Ramele portbotci folosesc sistemul Nicot, cutia cu cupule ouate, astfel realizand startarea a aproximativ 100 de celule.

Personal consider ca este inutila folosirea unui obturator la gratia haneman.
Larvele sunt luate in lucru in compartimentul din mijloc si fara a obtura cele doau spatii cu garatie Haneman.

filip

Am si eu un Nucleu cu 3 compartimente cumparat de la Faget.
Anul asta a fost folosit de un roi cu mai multe matci.Astfel a fost populat,a crescut ramele si am avut 3 regine.
In toamna lam unificat.
Idea nu-i rea,sper sa-l folosesc la anul la maxim
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

valter

Citat din: filip din Ianuarie 08, 2011, 09:02:08 PM
Am si eu un Nucleu cu 3 compartimente cumparat de la Faget.
Anul asta a fost folosit de un roi cu mai multe matci.Astfel a fost populat,a crescut ramele si am avut 3 regine.
In toamna lam unificat.
Idea nu-i rea,sper sa-l folosesc la anul la maxim

O parere neautorizata.
Dac as folosi eu acest stup al dumneavoastra as face urmatorii pasi obligatorii.
As elimina matca(matcile) de roire din acesta familie unificata si as grupa albina intr-unul dintre compartimentele laterale.
As popula celalat compartiment lateral cu un nucleu zdravan(4-5 rame albina) in perioada premergatoare infloririi pomilor.
Dupa aproximativ 10-14 zile incep lucrarile de crestere a matcilor.

Hranirile sunt obligarorii in ambele unitati biologice.
Tratamentele antivarooa sunt obligatorii incepand cu 1.04.

Sa ne tii la curent... :coffee:

filip

Eu am dorit doar sa cladesc ramele,sa vad daca se imperechiaza matcile,daca am pierderi la matci,etc
Scopul pentru care am cumparat nucleul nu-i asta de a tine matci din roire.
Nu o sa fiu niciodata un producator de matci,dar ceva experimente am facut si o sa fac.Altfel nu ies bortoase
Poza e facuta in Martie
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Adrian Roman

Prima serie de botci capacite in stupul triplu ! Sunt super frumos crescute. Maine populez nucleele si duminica, dupa planificarea calendaristica, introduc si botcile in nuclee. Dar, e clar ca trebuie sa schimb ochelarii, ca am transvazat larvele mai mult pe "ghicite", decat pe "vazute"... Tot maine pun o matca in izolator, pentru seria urmatoare. :yes:

valter

:coffee:
Primul an de lucru cu stupul triplu.
Relativ destul de multumit.De ce relativ? Debutul de sezon a asigurat un numar relativ mare de botci startate si crescute(cuprins intre 50-65 bucati pe serie). Dupa epuizarea perioadei de manifestare a roirii numarul botcilor startate a scazut dramatic iar a celor crescute reprezentau doar 80% din ceia ce se starta.In final de sezon numarul botcilor startate era aproximativ  egal cu numarul botcilor de schimbare.

Dupa parerea mea, rasa carnica/carpatina este net inferioara rasei ligustica cu care lucreaza mesterii italieni in producerea matcilor, nemaivorbind de chinezoii cu ochii mici care starteaza si cresc cu ligustica pana la 150-200 botci pe serie.

Sunt multumit, departe gandul de mine de a spune ca acest stup nu-si face treaba bine, face treaba doar intru anumit interval de timp...iar pentru a prelungi intervalul trebui folosite si alte artificii...
:hi:

bucovineanu

Pot si eu confirma cele spuse de Valter. Acest model de stup este foarte potrivit pentru cresterea reginelor necesare in stupina proprie si ceva in plus. Pentru a obtine regine in mod industrial trebuie alta metoda cu starter si familie crescatoare.

Adrian Roman

Asa e cum ziceti, d-lor. Am pregatit deja pentru anul viitor starterul Cloake, in care merge startarea din 5 in 5 zile, apoi introdus in triplu ( dupa Gilles Fert-Cresterea reginelor ). Am avut botci putine dar foarte frumoase in triplu, cred ca si datorita uneia din familii care tot voia sa roiasca. A fost destul de ciudat, dar interesant, si am invatat multe a propos de ce inseamna crescutul matcilor.

valter

:cool:
Ma... ori masa de stupari care gandesc dorm , ori nu gandesc.
Eu am scris''iar pentru a prelungi intervalul trebui folosite si alte artificii...'' si nime' nu se leaga de intrebarile firesti...!

cristian87

Artificii?
Hrahiri suplimentare?
Adaugare de rame cu puiet capacit?
Orfanizarea uneia intre familii?
Altele?
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

valter

maximizarea acceptarii botcilor insamatate se poate face montand intre ultima rama din corpul de mijloc(pentru circa doua ore) a unei folii verticale, care sa obtureze accesul mirosului de la matcile corpurilor laterale;