Cati stupi putem face dintr-un mc. de scandura ?

Creat de dragos2006, Iulie 18, 2010, 10:02:18 AM

« precedentul - următorul »

antiopa din ardeal

Citat din: ioanardelean55 din Iulie 29, 2010, 03:19:40 PM

  Stupina mea din avatar in maomentul filmari era in pastoral la tei acele lazi sint de 3 ani nici urma de crapatura ,aici mai e un secret ,daca va uitati bine la tipul de lada pe care eu il prezint veti observa ca apa nu are pe unde sa intre sub coltar fiind -ca capacul e mai mare si are si o mica strasina (de 1cm ) pe toate laturile asa incit apa curge de pe capac fara a se prelinge pe magazie s-au corp .,iar in legatura cu contractiile nu se intimpla nimic la latimea de 30 de cm . cit are inaltimea unui cuib .
La stupii mei din cauza umiditatii au fost cazuri in care la 30 cm latime lazile au crescut cu inca aproape 1 cm. Problema este mai dureroasa atunci cand coltarele sunt facute din lemn, am vazut in cateva stupine lazi cu probleme din acest motiv, ma intreb cum se vor comporta in timp stupii la pachet care au in dotare coltare de lemn.

flavius

Eu sunt multumit daca astea 4 lazi, fiind primele, ma tin 4-5 ani...ca pot oricand sa fac altele, in afara de ceva cherestea si ceva timp de munca nu cer mare lucru...plus ca daca nu ma mai grabesc, o sa iasa lucru mult mai de calitate...

Cat despre coltare, am gasit la eurohonig unele la 0.66 lei/bucata, ma batea gandul sa cumpar vreo cateva zeci, sa am...da' acu' nu-i urgenta, ca nu pun caturi pana la primavara...
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

ioanardelean55


10 - 15 ani nu e mult pentru o lada buna fara nicio interventie din partea stuparului  ,iar daca se vopseste din 5 in 5 ani poate sa ajunga linistit la 25 - 30 de ani . :hi: :hi:

antiopa din ardeal

 Aveti dreptate, eu ma refeream la lazile vopsite doar o data dupa ce au fost prelucrate fara revenire dupa 4-5 ani. Daca nu mi-as face propriile lazi cu siguranta as apela la d-nul Ion Ardelean. Nu cred sa fie lazi mai de calitate decat cele facute de dansul.
Toata stima !

bismark

   Eu am cumparat acum citiva ani scindura 2,5ori 30ori400 cm  si am construit o lada de 12 rame de cea mai buna calitate si ma costat 30 lei . Asa ca,cu manopera cu tot ma costat aproximativ 50 lei.Si am construit 23 cutii din 1/2 m.cubi cherestea.Aici intrind cuie ,holtsuruburi,aracet si electricitatea consumata de abriuch. Nu pun munca ca este placere.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

cartus80

Salutare - am si eu o intrebare cu privire la modul de depozitare a scandurei in vederea uscarii.
Anexez pozele de mai jos cu mentiunea ca sunt depozitate intr-un pod de casa fara umiditate etc ...
Orice sfat este un castig .....
Cel mai aprig profesor este VIATA! mai intai iti da testul si dupa aceea iti preda lectia!

orbanstefan64


D006

Citat din: cartus80 din Noiembrie 20, 2010, 09:46:48 PM
depozitate intr-un pod de casa fara umiditate etc ...
Nici in laborator nu prea reusim sa obtinem asa ceva.  :hi:
Oricum in pod se usuca perfect.

bucovineanu

Cel mai bine scandura se usuca stivuita in aer liber, intr-un loc aflat in bataia vantului.

orbanstefan64

parerea mea ca in pod inca nu i rau mai ales  daca ii folosim pt stupi dar mai sint altii care se pricep mai bine ca mine :hi: :hi:

tassevasi

 E f.f. bine , cu cit e mai uscata , are mai multi ani stati acolo ,va iese treaba si mai buna ,bravo .
  sanatate si numai bine , :hi: :hi:

bucovineanu

Cel mai bine lemnul se usuca atunci cand este supus la mai multe cicluri de uscare (contractare)- umezire (dilatare). Dupa ce sta cel putin un an stivuit in aer liber poate fi mutat intr-un loc uscat pentru uscare definitiva.
In uscatoarele cu aer cald materialul lemnos este mereu stropit cu apa.

gheco

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 20, 2010, 10:32:19 PM
Cel mai bine lemnul se usuca atunci cand este supus la mai multe cicluri de uscare (contractare)- umezire (dilatare). Dupa ce sta cel putin un an stivuit in aer liber poate fi mutat intr-un loc uscat pentru uscare definitiva.
In uscatoarele cu aer cald materialul lemnos este mereu stropit cu apa.

Cine stie se pricepe.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

D006

  Aceasta metoda de uscare merita deoarece costa doar 100 lei/m . cub de lemn.

crombra

Citat din: gheco din Iulie 29, 2010, 03:21:31 PM
Hai sa cumparam stupi de poliuretan care nu variaza ca dimensiuni, nu muncesti sa-l construiesti, te usuca la buzunar si tot atat de multa miere obtii.
Astept sa ne spuna Combra dupa cati ani imbatraneste poliuretanul.
Numai bine
Pana la un punct sunt de acord cu Costica, adica : nu variaza ca dimensiuni, nu muncesti sa-l construiesti(dar platesti pentru asta) si mai sunt multe alte avantaje de care am pomenit deja pe pagina mea.
Despre cantitatea de miere obtinuta spun eu din experienta mea si altii(spaniolii), din cercetarile lor ca este cu aproximativ 25% mai mare fata de stupii din lemn dintr-un singur motiv(valabil pentru stupine amplasate in jone foarte calduroase vara, asa cum este zona Baraganului). Motivul este ca datorita izolarii termice foarte bune nu mai este necesar ca albinele sa ventileze peretii stupului expus la soare, astfel ca aceste albine pot merge la cules. Astfel din surplusul de miere se amortizeaza investitia initiala.

Durata de viata a obiectelor facute din poliuretan poate fi mai mare de 10 ori fata de aceleasi obiecte facute din alte materialeIdupa unii)
http://www.pcimag.com/Articles/Feature_Article/f767a34a916a7010VgnVCM100000f932a8c0____
Dupa altii, 50 de ani:
http://www.polyurethane.org/s_api/sec.asp?CID=2099&DID=8893

Pretul investitiei initiale care 'te usuca la buzunar' este justificata pentru durata de viata a stupului din poliuretan(fara sa-i faci nimic).
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/