Cati stupi putem face dintr-un mc. de scandura ?

Creat de dragos2006, Iulie 18, 2010, 10:02:18 AM

« precedentul - următorul »

flavius

Cartus, exact asa o usuc si eu pe a mea...numai ca la mine e ceva mai multa ventilatie, in senul ca peretii podului sunt facuti din sipci batute intercalat, sa bata vantul printre ele (sistem grilaj...)...oricum, in mare e bine...la primavara, inainte s-o prelucrezi, poti eventual s-o mai pui 2-3 saptamani sub un sopron, s-o mai bata vantul un pic...si apoi direct in lucru...
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

cartus80

Multam flavius si tuturor celorlalti pentru incurajari si sfaturi. Am incercat sa asigur ventilatia deschizand geamurile la pod ....
Am depozitat-o in octombrie scandura nefiind ''verde'' debitata in oct..... si nu stiu cand a fost taiata ... Cum aflu cand se poate prelucra ? [dar sa nu am surprize cu modificatul dimensiunilor dupa terminarea muncii]
Ma refer la o metoda universal valabila .... Eu ma gandeam undeva prin aprilie ....6 luni de depozitare pt L=2m la o grosime de 25mm
Un sfat pe acesta tema ar ajuta mult ...
Multumiri ........
Cel mai aprig profesor este VIATA! mai intai iti da testul si dupa aceea iti preda lectia!

bucovineanu

Pentru a fi complet uscata scandura de 25mm trebuie sa fie tinuta la uscat 2,5 ani, cate un an pentru fiecare 10mm grosime. Si nu in pod, ci in conditiile care le-am aratat mai sus. Scandura astfel uscata se poate folosi la fabricarea mobilei. Pentru a putea fi folosita la stupi e necesar cel mai putin un an. Si dupa un an nu e sigur ca nu vor aparea surprize. In aprilie sigur nu este uscata, tinand cont si de conditiile in care este depozitata acum.

flavius

mda, cam toti tamplarii asa zic: un an pentru fiecare cm grosime...ma refer la europeni... americanii/englezii zic: un an pentru fiecare tol, deci 2.54 cm, teoretic ar fi de ajuns un an...

Ideea este urmatoarea: pentru a nu avea surprize ulterior, e bine sa folosesti scandura care s-a uscat in mediul in care va lucra ulterior...deci: cel mai bine e ca la primavara sa scoti scandura in aer liber, s-o lasi cateva saptamani sa "ia aer"...

De asemenea, e bine sa iei in calcul faptul ca orice lemn, indiferent de esenta, lucreaza in timp, pe latime (intotdeauna...), adica se umfla si se usuca perpendicular pe fibra (inelele concentrice anuale de iarna, care-s mai dense decat cele de vara...)...

Sfatul meu: in momentul in care incepi sa lucrezi, alege scanduri cu acelasi grad de umiditate (asta se masoara mai greu "la ochi", da' nu e imposibil: tai un cap de scandura la 10-15 cm de capat, si te uiti in interior cum se prezinta fibra...cum ea se usuca de la exterior la interior, o sa vezi ca anumite scanduri prezinta umiditate pe capetele de fibra taiate, in zona din centrul sectiunii scandurii...zona umeda trebuie sa fie cat mai mica, si egala pentru scandurile pe care le bagi in lucru - ideal ar fi sa nu mai aiba umiditate deloc, da' pentru asta astepti mai mult...), pentru aceeasi serie de lazi...
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

teo

vin si eu cu o mica conplectare, durata de uscare a scindurei depinde in mare parte si de perioada de taiere a lemnului,nui totuna sa tai lemnul in vara sau iarna         

Florin_Dan

Dintr-un mc de scandura ies usor 20  de lazi, fara rame, pe 12 rame cu doua magazii 1/2 , asta daca nu esti risipitor . 1 mc de scandura, de tol, are 40 mp. La o lada este nevoie de maxim 1.8 mp, avand fund din scandura,podisor si capac.

ioanardelean55

orbanstefan64

teoria cu practica?????
la 1 mc de material brut este pierdere de ???? cit la %??

flavius

din practica mea, pierderile de 15-20% nu-s chiar asa de rare...tinand cont de calitatea (in scadere abrupta...) a cherestelei din ziua de astazi...daca elimini un singur nod, pierzi 5 cm din lungimea totala a scandurii...la o grosime de 25 mm si o latime de 20 (calcul pur teoretic...), la eliminarea unui singur nod pierzi 0.00025 mc...capetele scandurii, dupa uscare, iarasi nu se prea pot folosi, deci mai scazi si de acolo 5+5 cm...ia o medie de 4-5 noduri pe fiecare scandura, plus capetele, si ajungi la 30-35 cm pierduti numai pe eliminarea acestor defecte...la o scandura de 4 m lungime, asta inseamna deja 7.5-8.5% pierdere...

mai apar si pierderile inerente debitarii si prelucrarii, oricat de "econom" ai fi...eu nu cred ca se pot face 20 de lazi de calitate dintr-un singur metru cub de scandura...in calcule, am luat intotdeauna in considerare un numar de 10-12 lazi...asa mi se pare realist...

asteptam parerea dlui Ardelean, ce pierderi are dansul pentru a obtine lazile alea faine...ca acolo e numai lemn ales pe spranceana, am vazut eu...

janese

cand am facut eu...din 2,5 mc de scandura...mi-au ieshit 30 de cutii de 1/1 cu cat de 162 mm,pe zece rame...complete(fund de scandura,capac de scandura,sub tabla scandura

flavius

deci, calculand, tot 12 cutii pe fiecare mc obtinem...  :zzz: :bzz: :bzz:

laurentiu.tirca

Nu vreau sa fac reclama, tocmai din motivul asta nu va spun decat pe privat unde imi fac stupii......calitatea este super, incheiati bine, finisati bine, persoana care ii face este om de incredere si foarte deschis la lucruri noi, daca am cerut anumite chitibusuri la stupi, pretul nu a cresut....asta am vazut la fata locului si sper sa vad tot asta cand am stupii in curte. Mi-am rezervat o zi in luna decemrie sa ma duc la doi producatori, care isi fac reclama pe internet pe diferite forumuri....la primul la care am fost, nu am fost deloc dezamagit dar nici entuziasmat.....se vedea "calitatea" stupilor din poze si ma asteptam sa fie asa; la al 2-lea stupii erau exact asa cum ma asteptam sa fie si cum am descris mai sus, chiar atunci se incarca o masina cu modelul stupului solicitat si de mine...ce sa mai una-alta-calitate la pret bun
Laurentiu Tirca  0729728400 

http://laurentiutirca.sunphoto.ro

Yahoo Messeneger: laurentiu.tirca
Gmail:                      laurentiu.tirca
Googletalk:              laurentiu.tirca
Facebook:                laurentiu.tirca

pharaonu75

Si de ce nu ne spui si noua despre cine este vorba? Reclama este permisa!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

ioanardelean55

Problema asta a fost discutata mult ,Aici intervin mai multi factori .
  1. Tipul de stup  ( este diferenta intre stupul pe 12 R si cel pe 11 )
  2. Calitatea materialului .( cepuri ,calitate la uscare ,debitare ,sanatatea lemnului .)
  3. Atelierul si indeminarea celui ce executa lucrarea .(intrun atelier mic si bine dotat ,o serie mica de lazi si un mester bun pot scoate cu 2-3 lazi mai mult pe mc .decit intru-n atelier mare unde se lucreaza suete de lazi pe serie s-au flux .

CRISTIAN71

Citat din: laurentiu.tirca din Ianuarie 10, 2011, 10:34:18 AM
Nu vreau sa fac reclama, tocmai din motivul asta nu va spun decat pe privat unde imi fac stupii......calitatea este super, incheiati bine, finisati bine, persoana care ii face este om de incredere si foarte deschis la lucruri noi, daca am cerut anumite chitibusuri la stupi, pretul nu a cresut....asta am vazut la fata locului si sper sa vad tot asta cand am stupii in curte. Mi-am rezervat o zi in luna decemrie sa ma duc la doi producatori, care isi fac reclama pe internet pe diferite forumuri....la primul la care am fost, nu am fost deloc dezamagit dar nici entuziasmat.....se vedea "calitatea" stupilor din poze si ma asteptam sa fie asa; la al 2-lea stupii erau exact asa cum ma asteptam sa fie si cum am descris mai sus, chiar atunci se incarca o masina cu modelul stupului solicitat si de mine...ce sa mai una-alta-calitate la pret bun
In cazul tau incheierea lazilor cum este facuta , in falt sau cep drept ?