Extemporal la apicultura

Creat de dragos2006, Noiembrie 14, 2009, 09:51:09 AM

« precedentul - următorul »

D006

Hai sa trecem putin peste acest moment si sa vedem unde sta secretul dezvoltatii in apicultura.
  Din batrani am invatat ca "la omul sarac nici boii nu trag " iar la cel ce are Dumnezeu ii va da inzecit la fel este si la stuparie : sunt oameni facuti pentru apicultura unde stupii se inmultesc fara probleme iar mierea din centrifuga curge din belsug  iar la altii nu merge treaba nic chip si vad banii zburand pe urdinis.
   de ce unii reusesc si altii nu ?

D006

Vointa este elementul principal si nu se poate invata la nici-o scoala.
Urmeaza cunostintele in domeniu pe care uni le invata mai usor ca alti.
Disciplina personala conteaza mult in apicultura ca de fapt in orice sistem de productie.

PricopArthur

Citat din: bucovineanuDaca este un incepator in situatia ipotetica de mai sus, el trebuie sa tina cont de faptul ca de obicei in conditii normale numarul familiilor creste mai repede deca cunostintele acumulate. Sunt persoane care dupa 2003 au accesat fonduri, s-au imprumutat , si-au cumparat stupine si in 2-3 ani au ramas cu stupii goi si cu datoriile din banci. Obtinerea profitului in apicultura depinde de foarte multi factori, cunostintele si dragostea pentru albine fiind printre cei mai importanti. Desi stiu ca iar o sa spuna incepatorii ca ma tem de concurenta, spun si eu ca in primii ani dezvoltarea trebuie sa se faca cu precautie.
Cred ca acesta aste raspunsul primar.
Cat priveste incaputul in apicultura, sa stiti ca eu chiar am inceput cu 1 mc de cherestea din care am pornit 30 de lazi pe 10 rame (numai cuibul), si am dus la gata 25. S-au mai ratacit cateva panouri , la unele am uitat sa le fac falturile la timp,... vreau sa subliniez ceeace spunea mai sus Bucovineanu: cunostiintele sunt esentiale.
Intr-un sat apropiat, un tamplar facea stupi si material apicol, fara sa aiba nici o familie de albine.
Cand a iesit la pensie, a cumparat 5 stupi, si dupa 3 ani umplea cate 4 - 5 butoaie pe an. Din pacate a murit anul trecut, si nici un copil nu ii calca pe urme.
Miere multă şi inimă curată!

valter

''de ce unii reusesc si altii nu ?''
Pentru ca:
-unii au stupi putini, iar altii foarte multi;
-unii cunosc tehnici de lucru, altii doar li se pare ca le cunosc;
-unii au stupi, altii au lazi;
-unii au mobilitate, altii stau in curte;
-unii au informatii in timp util din doua trei posibile locuri de dispunere ulterioara altii dorm langa neveste;
-unii au posibilitatea sa extraga intr-o zi cat altii in trei;
-unii sunt ajutati de Dumnezeu, altii de ...;
-unii au experianta altii o aduna mai greu;
-unii ajuta familiile in goluri de cules, altii nu au nici macar cantar sa cunoasca sensul descresterii;
-unii pregatesc din iarna, metodic, absolut tot ce le trebuie pentru noul sezon, altii mai putin;
Unora le mai surade si norocul.
Fara ajutorul naturii, vremii favorabile si muncii sustinute arareori poti fi fruntas.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

Adrian Roman

Un DECALOG DE CINCI STELE !!! :nod:  :nod:  :nod:

stefan1

Ma mir ca valter nu a mentionat si rasa. Ca la orice animal sau planta, rasa este foarte importanta si rasa trebuie corelata cu modul de intretinere, fiecare avand cerinte specifice pe care zona si modul de lucru al stuparului trebuie sa le asigure.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

valter

Rasa este extrem de importanta si aveti mare dreptate.
Da, orce scriu eu referitor la rasa, matci, mod de procurare se interpreteaza de colegi ca fiind publicitate mascata.
Unii asa gandesc, sa-i lasam neschimbati in gandurile lor.
Rasa este o scapare intentionata.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

Adrian Roman

Pacat!!! E un subiect (rasa ) interesant, foarte important, si destul de putin detaliat. Se simte lipsa ...

D006

Si mai este un "secret "  : sa ai sansa sa te dezvolti pe langa un om care stie cu ce se mananca apicultura si cum se face mierea iar tu sa fii receptiv la informatie si sa nu te crezi cel mai destept de pe pamant.

D006

Citat din: valterDaca in romania sau facut afaceri cu profit de peste 100% in cateva zile, luni ceasuri, mai toate la umbra lumii politice. apicultura, fara sprijinul unui cunoscut care practica aceasta meserie de cativa ani buni, este dificila ca si afacere...
Dle Valter, am toata stima pentru oamenii cu picioarele pe pamant si capul pe umeri.
Afaceri, idei de afaceri, afaceri la cheie, afaceri de succes, oportunitati de afaceri, dosare de afaceri, start in afaceri, afaceri celebre, gasesti pe toate drumurile... "Aici sunt banii dumneavoastra"; asta pentru a sustine ideea avansata.
Mi-a placut (???) cand tvr mi-a aratat un tip care a plecat de-acasa si-a facut o mare afacere undeva in tara. "Eu si din piatra scot bani" - spunea individul. La auzul acestor cuvinte spui: dle, ce om capabil. Daca stai un pic si rumegi, tragi concluzia ca se poate: piatra costa bani si din vanzarea ei faci bani. Deci, ce mi-au aratat teveristii nu mi-a placut! Tipul juca "la umbra lumii politice" si daca n-ai "cunostinte" in domeniu esti fiul ploii.
Apropos, si Yo mis pescar... in timpul liber. Daca de la apicultori mai poti "fura" meseria, de la pescari... nimic!

sfantul spiridon

o parere
2-4 -6-8 ..etc cam pana la 40-60 de stupi..in timpul asta te pregetaesti pentru pasul cel mare-pastoralul pe distante mici-40 de km....in timpul asta ani de zile, poate 10 ani, nu stai degeaba...invadezi pamanturile cu navalnic sau ilusca, plantezi evodia, paulownia, salcam galben sau boieresc, daca stai pe langa o padure, incerci sa scoti la lumina cati mai multi tei, pui si sadesti salcie capreasca, ceva alun, plop negru si apoi vand ai ceva bani de la ele iti cumperi pavilion sau o dubita..eu asta incerc sa fac si cred ca in urmatorii 5 ani voi reusi...daca nu ..nu...momentan traiesc din serviciu si de la serviciu cu servicii conexe
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

milu56

O alta parere,stupine fixe in toate zonele melifere din Romania si nu sunt putine jone,avem de unde alege,cred ca nu am mai avea cheltueli cu transportul,doar ne deplasam de la o stupina la alta,o adevarata placere sa calatoresti dintro zona a tari in alta.Nu este nevoie de multi stupi la un loc,60 - 80 pe un loc.Eu zic ca o medie de 10 kg. miere de familie ar fi o afacere,dar sa avem peste 20 de stupine,pentruca nu mai e nevoie de multa munca fiind stupine stationare.

filip

Domnu milu de ce vindeti secrete.
E frumos dimn partea dumneavoastra?
Stupine stationare ziceti si nu putine :)
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

milu56

Filipe,nu fi egoist,dece sa nu dam secretul tuturor stuparilor,orcum raman multe flori cu nectar in tara noastra la care nu ajung albine si culmea este ca in cele mai pitoresti locuri (zone),orcum o sa i-ti fac o vizita intrun viitor apropiat si o sa punem si noi ceva la cale pe aceasta idee.  SUCCESE. :nod:

sfantul spiridon

Citat din: milu56O alta parere,stupine fixe in toate zonele melifere din Romania si nu sunt putine jone,avem de unde alege,cred ca nu am mai avea cheltueli cu transportul,doar ne deplasam de la o stupina la alta,o adevarata placere sa calatoresti dintro zona a tari in alta.Nu este nevoie de multi stupi la un loc,60 - 80 pe un loc.Eu zic ca o medie de 10 kg. miere de familie ar fi o afacere,dar sa avem peste 20 de stupine,pentruca nu mai e nevoie de multa munca fiind stupine stationare.
eu scot peste 15 -20 de kg de miere pe an in stationar si tip cat ma duce gaglejul ca vreau sa schimb reginele fiind total nemultumit si dumneata zici ca e o afacere sa scoti 10 kg la famile?
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro