Extemporal la apicultura

Creat de dragos2006, Noiembrie 14, 2009, 09:51:09 AM

« precedentul - următorul »

D006

Ideia mi-a venit de la Janese care propunea un test plecand de la o stupina de 150 de familii si alta varianta dela 500 de familii. Bineinteles ca au venit multi cu fel si fel de variante pt. ca e usor sa-ti dai cu parerea cand fabulezi de la mult.
   Tema mea :
   Suntem pe 1 martie 2010 , avem 5 (cinci) familii de albine primite in urma cu un an in cutii orizontale. Salariul pe luna este 300 de euro din care traim o familie de 4 persoane.
  Ce fac ? ma apuc de apicultura sau voi tine cele 5 familii pentru hoby ?
Daca incep sa-mi placa albinele cum fac sa ma dezvolt ?
  Cati ani imi trebeuie sa construiesc o stupina profesionista ?

PricopArthur

Intrebarea ta este grea, pentru ca din leafa nu se vor putea rupe bani pentru apicultura.
In primul an, voi vedea cu ce se mananca albinele, si spre mijocul verii, dupa ce voi convinge familia ca mierea de la 5 familii e mai mult decat putem manca cu toate neamurile, din mierea vanduta cumpar 1 mc de cherestea, 1 circular de la rusi, un fierastrau pendular, si 5 foi de tabla galvanizata.
Toata investiia aproximativ 700 lei.
Dupa ce s-a uscat cheresteaua ce a fost bine stivuita (ii trebuie cam 1 luna / cm grosime), din ea fac 30 de stupi verticali pe 10 rame. Materialul ajunge inclusiv pentru rame.
Mai departe e simplu.
Miere multă şi inimă curată!

ioanardelean55

Nu d. le nu aveti de unde scoate atia stupi verticali pe 10 rame dintr.un mc. de cherestea si pe deasupra si ceva rame .refaceti calculul nici macar teoretic n.o sa va iasa.............. d.le profesor atentie la nota  ce o dati ...

eu a.si tine cele5 fam .pentru a ma invata sa lucrez cu ele si pe masura ce capat experienta as face si imultire si a,s  cumpara dar nu prea multi o data ..... acum e foarte usor sa pui in functie o stupina mare si sa te declari profesionist dar intrebarea e cum o duci si cit ??????

PricopArthur

Citat din: ioanardelean55Nu d. le nu aveti de unde scoate atia stupi verticali pe 10 rame dintr.un mc. de cherestea si pe deasupra si ceva rame .refaceti calculul nici macar teoretic n.o sa va iasa.............. d.le profesor atentie la nota  ce o dati ...

eu a.si tine cele5 fam .pentru a ma invata sa lucrez cu ele si pe masura ce capat experienta as face si imultire si a,s  cumpara dar nu prea multi o data ..... acum e foarte usor sa pui in functie o stupina mare si sa te declari profesionist dar intrebarea e cum o duci si cit ??????
Scandura negeluita are 25 mm grosime. Daca socotesti, iese. Eu am facut acest pas. Sub tabla stupului am pus tego. In rest a ajuns materialul. Fara risipa.
Miere multă şi inimă curată!

D006

Haideti sa facem un calcul : un metru cub de scandura de 25 mm indeamna 40 de metri partati de scandura . la o cutie avem 4 pereti , un fund si rama de la capac  , din star un metru patrat . Daca mai facem si cat , lucru obligatoriu , ne ies 25 ce cutii complete dintr-un metru patrat. , aceasta este si norma .
  Puneti la calcul si OSB  la capac , cuie , aracet , amortizare scule , poate nu o sa vi se para mult dar nu uitati sa puneti MUNCA . Am unitat inca doua cheltuieli : vopseaua si manerele .

valter

Daca in romania sau facut afaceri cu profit de peste 100% in cateva zile, luni ceasuri, mai toate la umbra lumii politice. apicultura, fara sprijinul unui cunoscut care practica aceasta meserie de cativa ani buni, este dificila ca si afacere.
afacerea...Realizeaza!!!! cunostinte si deprinderi practice corespunzator etapei in care te afli si pregateste in mica masura cunostintele si deprinderile pentru un salt major numeric, tehnic, mental si de rezistenta fizica.Nimeni altcineva nu poate castra ca si tine in perioada roirii doua sute de lazi in loc de 69 de lazi.
Castigurile din apicultutra sunt usor de contabilizat pozitiv de la o suma de stupi in sus(100-150) pana acolo deja ai lombosciatica, reparatii capitale la camion, duminici la noi ortodocsii muncite si nu sarbatorite.
Chestii de trecut de la 5 la 35   ,50 familii de albine sunt probleme de moment daca ai banelu, dar merita sa fii pe muchie de cutit cu profitul la 50 de stupi?
Fara pas cu pas, munca constanta fara salturi majore, tinand si serviciul si stupii care sa creasca cu 20-30% in fiecare an nu cred ca duce la nimic bun in acest domeniu.
Problema mare se pune pentru cei(ca mine) care au sau vor detine 200-500 familii si plodul nu vrea sa puna umarul la afacere. Afacerea se vinde pe nimic, in pragul disperarii, degradata, unui nimeni care oricum nu prea stie cu ce se mananca generatorul de la centrifuga, masina de descapacit, formarea de nuclee, roiuri si carca grea.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

ioanardelean55

Citat din: dragos2006Haideti sa facem un calcul : un metru cub de scandura de 25 mm indeamna 40 de metri partati de scandura . la o cutie avem 4 pereti , un fund si rama de la capac  , din star un metru patrat . Daca mai facem si cat , lucru obligatoriu , ne ies 25 ce cutii complete dintr-un metru patrat. , aceasta este si norma .
  Puneti la calcul si OSB  la capac , cuie , aracet , amortizare scule , poate nu o sa vi se para mult dar nu uitati sa puneti MUNCA . Am unitat inca doua cheltuieli : vopseaua si manerele .
a.ti omis plasa ..daca cheresteaua este de cl, A..ar fi posibil dar mai e o conditie sa fie si dimensionata ca latime ceeace ma indoiesc sa gasim in comert .  numai la comanda dar in acest caz creste costul . nu toti stuparii mai ales cei incepatori fiiind.ca de ei e vorba nu stiu unde sa comande cheresteua in acest caz eu zic sa luam lucrurile in mod obisnuit adica ma duc la depozit cumpar 1 mc de cherestea si ma apuc de facut stupi .... fac 30..25 ?????? nu ,,, simpli fara magazie apr,20 cu o mag. apr 15  faceti lucrul acesta practic  nu la ,,5....10 buc . ci la mai multe si va ve.ti convinge categoric....

D006

In primul an neavand bani nici scandura uscata voi cauta 4-5 lazi care se mai pot folosi si bun inteles la un pret bun intre timp mai adun un ban si iau 1m cub scandura care sa fie buna de prelucrat in iarna pe care o dau la cineva sa mio traga la grosime, avand un circular voi scoate 17 lazi cu magazie 1/2 la care mai am de adaugat cele descrise  mai sus . Primul an va fi si decisiv ce voi face mai departe in functie de cum reusesc sa ma inpac cu albinele, de culesul din zona de starea vremi in acest an si nu in ultimul rand de sustinerea care o am de la cei din jur iar in toamna ar trebui sa am 9-10 stupi.  in urmatori ani va fi mai usor dintrun punct de vedere dar mult mai greu din alt punct de vedere. EU AM INCEPUT CU 2STUPI si ca cheltuielile sa fie mai mici neam asociat patru persoane cu cate 2stupi si mergeam saptamanal la ei.

bucovineanu

Daca este un incepator in situatia ipotetica de mai sus, el trebuie sa tina cont de faptul ca de obicei in conditii normale numarul familiilor creste mai repede deca cunostintele acumulate. Sunt persoane care dupa 2003 au accesat fonduri, s-au imprumutat , si-au cumparat stupine si in 2-3 ani au ramas cu stupii goi si cu datoriile din banci. Obtinerea profitului in apicultura depinde de foarte multi factori, cunostintele si dragostea pentru albine fiind printre cei mai importanti. Desi stiu ca iar o sa spuna incepatorii ca ma tem de concurenta, spun si eu ca in primii ani dezvoltarea trebuie sa se faca cu precautie.

un_escu

Indiferent de ce ai vrea sa faci apicultura intensiva sau hoby trebui sa detii cunostinte temeinice de ingrijirea albinelor.Cu 5 stupi la 5 martie 2010 si cunostinte teoretice si practice putin peste zero este abia inceputul.Numai dupa cativa ani apicoli iti dai seama ce inseamna a face apicultura,si atunci te hotaresti daca ramai hobist sau fermier in apicultura.
  La venitul actual al subiectului pt a forma o stupina profesionista cred ca ii sunt necesari multi ani apicoli ca 2009 si nu ca 2008, cu multa munca asidua si perseverenta.In jur de 10 ani.
  Spr ca am atins subiectul problemei.In prima parte aproblemei ma vad pe mine   
dar fara a ma gandi la sute de stupi.

bucovineanu

Am scris amandoi in acelasi timp, dar in esenta raspunsurile se aseamana. :razz:  :razz:  :razz:

D006

In calculele de mai sus s-a plecat de la scandura si producerea cutiilor in casa . toti prietenii mei care lucreaza la circular au cel putin un deget taiat . :nono:   Nu recomand ca un amator sa lucrese la circular si abricht daca vrea sa ramana cu mainile intregi.
  La varsta de 12 ani am mers cu tatal meu si am intrat in posesia  primilor doi stupi azi dupa 24 de ani vad la orizont cu adevarat o ferma apicola. Important este sa indragesti albinele si sa cresti in experienta odata cu marirea efectivului .

Adrian Roman

Foarte bine spus ! Cred ca, in dezvoltarea unei stupine, mai ales in primii ani, cand acumularea de experienta e fundamentala , se potriveste perfect zicala :"grabeste-te incet" . Cred ca la fel de importanta e si motivatia personala.

D006

Citat din: bucovineanuDaca este un incepator in situatia ipotetica de mai sus, el trebuie sa tina cont de faptul ca de obicei in conditii normale numarul familiilor creste mai repede deca cunostintele acumulate. Sunt persoane care dupa 2003 au accesat fonduri, s-au imprumutat , si-au cumparat stupine si in 2-3 ani au ramas cu stupii goi si cu datoriile din banci. Obtinerea profitului in apicultura depinde de foarte multi factori, cunostintele si dragostea pentru albine fiind printre cei mai importanti. Desi stiu ca iar o sa spuna incepatorii ca ma tem de concurenta, spun si eu ca in primii ani dezvoltarea trebuie sa se faca cu precautie.
Extrem de adevarat spus si eu sunt un exemplu viu. In primele 6 luni anul trecut am acumulat 7 famili si anul acesta am ajuns la 34. Avantajul meu e ca am inceput cu roiuri care sunt destul de des si extracti care iar sunt pt cine are curaj. Offff, material pt lasi bun este pe gratis sa faci 100 de lazi pe an.
Stiu ca nu se potriveste.

PricopArthur

Citat din: romikele
Citat din: PricopArthurScandura negeluita are 25 mm grosime. Daca socotesti, iese. Eu am facut acest pas. Sub tabla stupului am pus tego. In rest a ajuns materialul. Fara risipa.
Banuiesc faptul ca cei 30 de stupi nu au si magazine :uimit:
Fara magazie. In primul an vor umpe cele 10 rame.
Miere multă şi inimă curată!