Pretul mierii

Creat de valy_cot, Ianuarie 02, 2009, 06:53:21 PM

« precedentul - următorul »

MiereaNaturala

De ce vindem "pe timp scurt" ?!
Pentru ca evident avem nevoie de banii necesari reinvestirii.

De ce dam procesatorilor toata mierea odata ?!
Din evident acelasi motiv invocat mai sus.

2000-3000 kilograme de miere ( vorbim de o singura zona , Mehedinti de ex. ) se pot vinde catre  Consumatorul direct in timp relativ mic domnule Pharaon ( ma iertati dar asta-i ID-ul dvs :) )

Daca un Consumator  cumpara 2-3 kilograme de miere ne trebuiesc 1000 de persoane care sa calce pragul  magazinului de care vorbeam .

Daca vin cel mult 30 pe zi , pot fi si mai multi dar facem o medie, in 33-35 zile scapam de "greutatea"  de care vorbim aici.

Intr-o luna ne putem lua banii pe miere , lumea ramane multumita ca poate cumpara  o Miere Naturala 100 % iar  stuparii sunt fericiti ca produsul lor are cautare si anul care vine.

Eu n-am curajul nici pe departe sa spun ca solutia mea este cea mai buna, dar cred ca din dorinta de-a avea banii toti odata in buzunare nu ne gandim deloc la Consumatorul Final al mierii de albine si lasam procesatorii sa-si faca jocurile in continuare.
Asa cum spunea cineva mai sus... riscul de-a deveni un "procesator"este mult prea mare atunci cand depozitam si initiem legaturi externe. De ce sa nu-i lasam pe nemti sa ne caute  ei pe noi...de ce sa-i cautam noi  sa 'jucam'dupa preturile lor !?

liviu1965

pharaonu75

Nemtii nu ne vor cauta pentru ca banii sunt la ei... noi avem marfa, deci, dupa toate legile comertului, noi trebuie sa cautam cumparatori!

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

liviu1965

Citat din: pharaonu75 din Iulie 14, 2011, 01:41:41 PM
Nemtii nu ne vor cauta pentru ca banii sunt la ei... noi avem marfa, deci, dupa toate legile comertului, noi trebuie sa cautam cumparatori!

Comform legii comertului , si viceversa.
Si mai sunt si altii, nu numaidecat nemtii.....
Presupun ca in Regatul Unit nu prea se face miere, datorita conditiilor meteo si bani, eu zic ca au.

Cu respect,

MiereaNaturala

Citat din: liviu1965 din Iulie 14, 2011, 02:26:59 PM
Citat din: pharaonu75 din Iulie 14, 2011, 01:41:41 PM

Comform legii comertului , si viceversa.
Si mai sunt si altii, nu numaidecat nemtii.....
Presupun ca in Regatul Unit nu prea se face miere, datorita conditiilor meteo si bani, eu zic ca au.

Cu respect,
Nu stiu care lege a comertului specifica lucrul asta...
dar stiu ca pot avea camioane de bani..si kilometrii de linii de procesare..
Daca n-am  "materia-prima"sunt mai zero decat baratul.

Vor glucoza... vor adauga glucoza. Dar nu vor face lucrul asta pentru ca riscul e mult prea mare pentru prestigiul lor.

Imaginati-va ca ati cumparat o arma de vanatoare...
Stati in casa mandru de achizitie si toata ziua lustruiti la ea.
La un moment dat tot vine "instinctul de vanator" care va scoate din casa :) trebuie sa intrati in padure sa vanati sa hraniti orgoliul .

Asa si nemtii. Chiar daca au banii , cand vor vedea ca stam  linistiti in bancuta noastra si ne vedem de insarmat ramele pentru sezonul urmator, vor veni macar sa guste un fagure !:)

liviu1965

Legea nescrisa a comertului . Il fac de 20 ani. ( cerere / oferta )
In rest vad ca suntem pe aceeasi lungime de unda
Toate bune,

MiereaNaturala

D-le Liviu...

In cazul nostru,  Cererea nu  vine din partea procesatorului.Eu asta incerc sa evidentiez.
Cererea vine din partea Consumatorului de miere care cu putina rabdare putem lega niste "punti de  comunicare"cu el.
Nu procesatorul dicteaza cui sa vindem marfa !:)

Ori daca Oferta pleaca spre destinatia finala ( Consumatorul ) Procesatorul iese din schema cum spunea D-ul Pharaonu, arderea etapei din acest proces.
Nu cred..dar nu cred sub nicio forma ca nu aveti niste   'clienti stabili' care vin la dvs sa cumpere miere stiindu-va cu familiile de albine in curte. In cazul asta ati ars etapa cu procesatorul dar la o scara mai mica ! :)

Daca va decideti si la o scara mai mare iar cheltuielile cu stupina pot fi acoperite din alte surse puteti sta cu mierea in maturator.
Stiti...
Aici se face si diferenta intre  cei care practica o apicultura naturala si cei care au sperat ca peste noapte se vor imbogatii cu banii primiti de la cei care colecteaza "Avutia albinelor" !

Imi cer scuze pentru offtopic !
Faceti niste cautari pe "renumitul Google"sa vedeti cresterea in accesarea fondurilor precum si "invazia"de apicultori  de vreo 2-3 anisori incoace.
Veti fi surprins de cifre ! :)

liviu1965

In primul rand sunt incepator in " meserie " . O fac de placere chiar daca ma ustura de mor intepaturile.
Doi , in raport cu membrii acestui forum , care sunt profesionisti, nu ma pot pronunta asupra " fineti ' acestei afaceri. Eu vorbeam " in general " , deci va respect din acest pct. de  vedere , si numai.
Trei, de ce credeti ca se dau bani de la CE ptr. infiintarea de stupine? Din cate stiu CHIAR SI EU pot accesa banii chiar daca am un stup + 2 jumatati. Cu cat mai multi producatori
=> cantitate mai mare de produse / sezon => pret de achizitie mai mic ptr. consortii.Pret neschimbat la clientul final => marirea profitului, si nu pe banii lor ci pe a CE
In 3 - 4 ani se termina si balciul asta si are sa ramana pe piata tot " batranii " + 1/3 din accesatorii de fonduri . Asta ca afacere. Eu , pasionalist nu am nici o durere. Am sa cumpar de la cealalta 2/3 familiiile de albine la un pret jenant si or sa mai apara si alti tineri apicultori care are sa beneficieaze de aceste preturi

In rest, la noi e cald de mori, albina zboara, dar tot e cald de mori

Toate bune,

filip

Citat din: F.Liviu din Iulie 10, 2011, 12:35:56 PM
Ca sa revenim la subiectul discutiei "Pretul mierii", cu cat vindeti voi la consumatorul final? De exemplu daca vrea cineva 2-3 borcane de 720, miere de tei sau salcam productie 2011 ? In cazul stupinei unde invat, pretul este 180 de mii la tei si 240 la salcam. Pretul borcanului este inclus.

Aceeasi intrebare, cat ofera procesatorii pentru sortimentele mentionate mai sus ?

Salcam = 20 roni
Poliflora 18 roni
Ambalaj si eticheta incluse in pret
Am fost intrebat de unde etichete?
http://www.eurohonig.com/index.php?mode=list&start=100&sort_by=&sort=&pagina=ea
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

cucubau

Stimati colegi, suntem nevoiti de multe ori sa predam mierea procesatorilor la pretul ce le convine lor.
Ei nu tin cont de costuri, de munca nenormata pe care apicultorii o pun din belsug si nici de bunul simt.
Multi dintre noi considera ca suntem la discretia lor si nu putem sa influentam cu nimic pretul pe care ei ni-l patesc ...Oare?
Se stie ca tot romanul prefera mierea de salcam, si minune mierea de salcam s-a scumpit la procesatori .Oare de ce?
Se stie ca marea majoritatate a apicultorilor folosesc mierea de rapita pentru stimulare , si minune ...mierea de rapita s-a scumpit....la procesatori.
Dar mierea poliflora nu o prefera nimeni , deci este destinata procesatorilor .Hopa ...nu vi se pare anormal ca un Kg de miere poliflora sa fie platita cu 8 lei in timp ce un kg de zahar se cumpara cu aproximativ intre 5 si 6 lei .
Este adevarat ca nu poti sa obti pana nu ceri . Noi apicultorii nu avem nici un cuvant de spus , atata timp cat suntem reprezentati de ACA.
Ar fi timpul ca noi sa decidem viitorul nostru , ar fi timpul ca noi sa negociem pretul muncii noastre , ar fi timpul ca sa ne asociem intr-o forma de tip sindical , o organizatie pe care noi sa o putem controla , prin votul nostru , o organizatie care sa puna in valoare munca noastra .
Veti spune ca totusi nu se poate , oare?
Daca toti membri acelei organizatii, ar accepta sa nu livreze miere fara a vea acordul organizatiei pentru pretul negociat cu procesatorul ,sar face minuni.
Un simplu apicultor nu poate negocia , dar o organizatie ...
Veti spune ca daca nu le dam mierea cu cat vor ei , nu ne-o vor lua ....Oare!
Dar ei ce vor face , vor da faliment?  Credeti?
Au profituri enorme , in timp ce noi abia gasim bani de motorina , abia daca reusim sa fim catusi de cat la nivelul de plutire.
Oare n-ar fi timpul ca ei sa imparta castigul ce cei de pe urma carora il obtin?
V-am dat o tema de gandire.
Cu stima un apicultor.

D006

cucubau

Este drept ca multi dintre noi ne ingropam in diplome , oare tin loc si de minte?

F.Liviu

cucu.bau, in opinia mea solutia sta in libera concurenta. Atunci cand pe piata vor exista mai multi procesatori, acestia nu vor mai putea face cartel. Prin procesare se castiga bani frumosi, fara multe riscuri. Oare ???

Strict referitor la costuri, stie cineva cateva elemente esentiale ?

- cat plateste strainul pentru o tona de miere romaneasca? salcam/tei/poliflora
- cat costa transportul acesteia
- cat primeste apicultorul roman pentru o tona de miere ?

Cu alte cuvinte, cat la suta (procentual) este profitul procesatorului roman ? Nu uitati ca si el are costuri (laborator, stocare, salarii, etc). Daca profitul acestuia este 5~8%, atunci problema trebuie cautata in alta parte. Daca profitul procesatorului sare de 15%, atunci avem nevoie de mai multi procesatori, astfel incat profitul sa ajunga in marja "normala" de 5~8%.
Omul destept invata de la altii , cel mediocru din greseli , iar prostul le stie pe toate.

cucubau

Oare , daca ar fi concurenta ar fi si preturi diferite , dar parca sunt vorbiti , toti platesc la fel , sau au costuri identice . Nu cumva sunteti printe ei ?

D006

Procesatori sunt o groaza in Romania( pe 20 ii stiu eu)  numai ca pretul mierii se face in Germania.
  Un procesator castiga in functie de experienta tehnologie si  contracte intre 1 si 2 lei la kg. de miere exportata.
  Daca voi tot vreti sa redeschideti cutia Pandorei  eu va pun la dispozitie un contract de 20 tone de miere iar voi nu faceti decat sa adunati toata cantitatea la un loc , sa o omogenizati , sa-i faceti analizele in Germania si sa platit transportul pana la beneficiarul din vest . apoi veti incasa pe miere pretul oferit direct de neamt si astfel nu mai treceti mierea prin curtea procesatorului . va bagati ?