Familii ajutatoare

Creat de dragos2006, Noiembrie 02, 2007, 12:41:06 AM

« precedentul - următorul »

D006

In conditiile specifice tarii noastre, unde datorita culesurilor de scurta durata (ex:salcam...) nu se pot realize productii mari de miere decat in cazul participarii la aceste culesuri a unui nr. ridicat de albine .
Oricat de sarguincios am ingriji familia (o hranire stimulenta de toamna si primavera, asigurarea spatiului de ouat, asigurarea conditiilor climatologice,o matca prolifica...) nu se va putea obtine decat o dezvoltarea maxima a familiei in directa concordanta cu puterea initiala. Limita superioara este determinate de nivelul biologic definit de instinctele primare (ex: roirea...)
Singura metoda care poate depasi barierele amintite este metoda familiilor ajutatoare.
Toate procedeele si variantele sunt identice ca principiu si anume: dintr-o familie (de baza) se separa un grup de albine ce li se asigura o matca proprie (familie ajutatoare).
De asemenea, scopul este acelasi : familia ajutatoare prin energia de dezvoltare proprie va mari capacitatea familiei de baza cu albina culegatoare marind productia de miere realizata sau introducerea la iernat a unei cantitati cat mai mari de albine.

D006

Totul a pornit  acum cateva zile de la un filmulet  sarbesc cumparat de pe net. Tema filmuletului fiind intretinerea familiilor de baza cu ajutorul familiilor ajutatoare.
Frumos si instructiv dar totul se limiteaza (deocamdata ...sper) la nivel theoretic. Experienta dvs. in intretinerea familiilor de baza cu ajutorul familiilor ajutatoare ar fi benefica pentru noi toti.

D006

Cateva poze de pe filmulet  (acum sper sa mearga, prima data nu aveau formatul corespunzator)

D006

Ajutarea familiilor de baza se realizeaza prin introducerea periodica a generatiilor de albina culegatoare fara a se produce unirea lor efectiva.

D006

Dle  lulachy,
De ce nu postati filmuletul sa ne bucuram si noi ca poate mai comentam
Cu stima

D006

Transferul se face cu ajutorul podisorului Snelgrove

D006

Sincer nu prea stiu cum , are 1,8G.

D006

Familii ajutatoare permanente in plan indepartat, in prin plan avem familii care au beneficiat de familii ajutatoare vremelnice.

D006

Dle lulachy,
Cam mare nu cred ca vei gasi unul sa faca free hosting. Trebuie sa intrebi pe cei care se stiu cu calculatoarele sa-ti spuna program sa-l imparti in 4 mai mici.Cred ca prietenul nostru bee_lover te-ar putea ajuta. Gresesc bee_lover?
Cu stima

balasbebe

Si eu am ceva care se poate posta, dar este doar depozitul de rame. In poza nu sunt eu.

bee_lover

toti cei care aveti filmulete sa ma caute in privat sau pe id de messenger.Marimea nu este o problema,plus ca daca e vointa totul se poate rezolva.

D006

....primul salcim al meu ca apicultor..aveam un pavilion de 66 de familii, si m-am dus la salcim la Varasti undeva in jud Calarasi.Citisem eu de familii ajutatoare si dupa 2 zile de stat la salcim abia se deschise-se am dat jos de pe pavilion pe o parte jumatate din stupi pt ca albina sa se intoarca la vechiul loc si sa-mi intre in familia alaturata care ramasese sus ...Am pierdut cam o jumatate de ora sa-i dau jos ..a fost ceva vinzoleale in prima jumatate de ora apoi totul ok...
  La productie a fost foarte bine adica am scos cam cu 20-30%mai multa miere pe partea care am rarit stupii la inceputul culesului decit cea unde nu am dat jos familii..
  Apoi ,in anii urmatori ,nu am mai dat jos familii..pt ca am avut mai multi stupi si de multe ori cind ajungeam la salcim trageam la mierea de rapita..si m-am facut mai comod...
Acum de comoditate nici la salcim nu am mai fost de vreo 2 ani...Daca la rapita am peste 2 kg la zi nu mai plec la salcim la distanta de 100 de km ..trage mierea de rapita...trage mierea de salcim..ca sa nu se amestece...in plus deplasari care mi se par totusi stresante...

PricopArthur

Am folosit cu succes fam ajutatoare, iernata deasupra stupului de baza. Urdinisul orientat invers. De regula, inainte de floarea soarelui, care este mai sigura, le unesc mirosurile, in loc de diafragma pun o foaie de ziar, inchid urdinisul de sus, iar lada o intorc la 90 grade. Albinele le dirijez la inceput cu fum daca e nevoie. Cu matca batrana fac un roi. Dupa o zi doua organizez fagurii si in caturile de recolta las cate 9 faguri.
Miere multă şi inimă curată!

D006

O familie ajutatoare deasupra familiiei de baza inainte de cules.

D006

Si in timpul culesului