Familii ajutatoare

Creat de dragos2006, Noiembrie 02, 2007, 12:41:06 AM

« precedentul - următorul »

D006

Schimbul de culegatoare se face cu ajutorul podisorului Snelgrove.

D006

Schimband urdinisul

PricopArthur

Frumoasa lada. Incheiata in tincuri. Folositi podisorul Snelgrove?
Ce sistem de legare folositi la transport?
Miere multă şi inimă curată!

D006

D-le PricopArthur, pozele sunt capturi de pe un film sarbesc pe care il puteti viziona in sectiunea "poze-video". Manipuleaza si transporta cate 5 stupi cu familiile ajutatoare odata. Acestia sunt presati pe postamentul din lemn cu ajutorul a 4 tije metalice prinse la randul lor de un profil metalic cu piulite, pe capace.

PricopArthur

Asa da. Macaraua mea e stricata si la transport ma ajuta cativa baieti voinici.
La transport folosesc Carabiniere cu banda textila.

balasbebe

Podisorul separator Snellgrove, este putin diferit, fata de modelele cunoscute, din manuale.

balasbebe

Eu cred ca si la noi in tara, am putea obtine astfel de familii. Problema este alta, ca nu le putem mentine

PricopArthur

Podisorul Snellgrove (mersi de corectie, nu voi mai uita) are la mijloc o sita de aerisire pt. unificarea mirosurilor. Dv il folositi? O poza se poate? Stiu ca aveti orice.

D006

Am observat si eu, ale noastre (din manuale) au cele doua urdinise suprapuse, pe cand aici sunt alaturate si frontale (pe o singura latura) pentru cele doua generatii de albine manipulate.

D006

Sita pentru unificarea mirosurilor trebuie sa fie dubla (la 10mm distanta) astfel incat albinele sa nu se atinga, altfel riscam sa ramanem cu o singura matca.

PricopArthur

Sita trebuie sa fie dubla pt ca matcile sa nu ajunga una la alta. Albinele omoara matcile numai prin sufocare, iar cu o sita intre matca si albinele "rele" nu se poate.
Cu respect,

D006

D-le PricopArthur,
daca podisorul are o singura sita, albinele se ating si transmit feromonii matcii familiei mai puternice celei mai slabe, riscand ca una sa fie eliminata.

balasbebe

De regula, unde sunt 2 matci intr-un stup, se tolereaza una pe alta, dar nici recolta nu scoti. Acolo sunt intotdeauna lupte, si se pierde multa albina. In conditii de cules bune, lupta dispare.
  Am mai observat ca la 2 matci albinele trag la ceea mai buna, iar ceea slaba va avea o populatie mai slaba.

D006

..eu inainte de floarea soarelui iau rame cu puiet de la roiuri si dau la familiile de albine de pe pavilioane --cu acestea plec la cules...Fac lucrul acesta cind apare la  tija florala ''maciuca'' din care infloreste floare..De cind apare ''maciuca ''pina se deschide floarea trec cam 10 -11 zile..plus 3-4 zile pina incepe sa dea inseamna cam 14 zile inainte de inceputul culesului..

balasbebe

Pentru salcam trebuie pregatite familiile de albine, inainte cu 3 saptamani de inflorire. Acum se dau ramele cu puiet capacit, si daca este cazul si cu albine.
  La familiile bune se da, iar de la cele slabe se ia. Inainte cu 2-3 zile se scot ramele cu puiet, de la familiile care s-au dezvoltat exagerat, si se dau inapoi la cele slabe, pentru a preveni si roitul.