Familii ajutatoare

Creat de dragos2006, Noiembrie 02, 2007, 12:41:06 AM

« precedentul - următorul »

PricopArthur

Prin sita simpla se omoara matcile intre ele cand ajung in contact. Albinele omoara matcile doar prin asficsiere, ceeace prinn sita nu se poate.
Am pus intr-o lada me 2 matci la fecundat. Una jos iar alta in cat (catul are urdinis pe directia opusa celui de jos). Intre caturi doar gratie hanemman. S-au fecundat amandoua matcile. Majoritatea albinelor au ales-o pe cea de jos, in cat ramanand putina albina langa a 2-a matca. Amandoua aveau ponta in fc de albina ce o deservea. In timp ce matca de sus incerca sa treaca prin gratie la cea de jos, cea din cuib isi desfasura activitatea ca si cum nu ar fi nici o problema.
Miere multă şi inimă curată!

D006

D-le PricopArthur, aceste matci sigur nu aveau nevoie de sita sau gratie pentru a putea convetui impreuna.

balasbebe

Eu sustin afirmatia, ca doar 2 matci mai slabe  supravietuiesc impreuna.

D006

Matcile din imagine sunt selectionate in acest sens. Sunt un caz particular (exceptia de la regula).

D006

D-lor aveti perfecta dreptate, o familie culege cu atat mai mult nectar cu cat participa la cules cu un numar mai mare de culegatoare asigurand in acelasi timp un foarte mare nr. de albine care primesc si prelucreaza nectarul in stup.
Se poate face prin transferul anticipat de puiet capacit in familia culegatoare pt. a deveni albina culegatoare in momentul optim. (practicat de dvs., de mine si de majoritatea stuparilor ...cred).
Aceasta practica se datoreaza lipsei de albina culegatoare la nivelul corespunzator in familia culegatoare. Pentru a atinge acest nivel vom participa la cules cu albinele provenite de la doua familii sa mai multe.
De aici pana la familiile ajutatoare mai este un singur pas. Un pas pe care suntem reticenti sa-l facem , invocand diverse motive ( trebuie manipulata fam. ajut. pt. a lucra in cea de baza, sunt grei, nu le putem mentine !, si mai putem gasi cateva...). Motivatia ar fi productii ridicate de miere si polen pe seama unor familii de la care luam periodic generatii de albine. Oricum avem in stupinele noastre si familii mai putin puternice. Cu putina munca putem adopta un sistem de exploatere mult mai rentabil.
Argumentandu-va incerc sa-mi fac si mie curaj pt. a invinge acea reticenta de care vorbeam anterior.
Chiar daca acel film nu are sonor si nu este tradus (din motive obiective) , unde numai imaginile "vorbesc", acesta ne arata un sistem de exploatare  a stupinei pe care putini il practica efectiv.

pintilied

Citat din: PricopArthurPrin sita simpla se omoara matcile intre ele cand ajung in contact. Albinele omoara matcile doar prin asficsiere, ceeace prinn sita nu se poate.
Am pus intr-o lada me 2 matci la fecundat. Una jos iar alta in cat (catul are urdinis pe directia opusa celui de jos). Intre caturi doar gratie hanemman. S-au fecundat amandoua matcile. Majoritatea albinelor au ales-o pe cea de jos, in cat ramanand putina albina langa a 2-a matca. Amandoua aveau ponta in fc de albina ce o deservea. In timp ce matca de sus incerca sa treaca prin gratie la cea de jos, cea din cuib isi desfasura activitatea ca si cum nu ar fi nici o problema.
A-i incercat sa inversezi corpurile intre ele? Si eu am patit la fel
  dar prin citeva inversari albina s-a inmultit si a trebuit sa populeze si corpul 2.
  De fiecare data cind faceam inversarea in corpul 2 raminea destula albina pentru a ingriji puietul depus atunci cind corpul era in partea de jos.                             
                      Incearca la anul.
                                                Cu respect     pintilied
Nu tot ce zboara,face miere!

alt stupar

:rusine:  O parere: nu facem economie de timp si munca daca la intrarea in iarna desfintam fam. sub 6 intervale, intarindu-le cu albina din ele pe celelalte (dintr-o fam desf. se pot intari alte 3), facandu-le capabile sa ajunga singure la max. de dezvoltare inaintea salcamului ??

balasbebe

Este mult mai usor, in primavara, sa ajuti cu cate 2-3 rame cu puiet, si sa ramana, 1 matca pe 2 rame, fara puiet. Inainte de salcam, din familiile prea puternice, se scot ramele cu puiet, si se redistribuie la cele mai slabuta, dar cu matca buna. Se tin doar matci bune, si este pacat sa se omoare matcile, din care se pot face familiile. Aceasta metoda, am luat-o de la "Wagner". Are cap de neamt, si este foarte econom. Dupa salcam avem toate sansele sa avem familii puternice, si in numar mare, fara sa avem teama ca vor roi. In permanenta, trebuie sa avem spatiu de manevra.

PricopArthur

Pt. pintilied
La un stup me tocmai prin inversarea de corpuri se forteaza dezvoltarea familiei. Puietul din catul inferior radiaza caldura, iar in cat matca isi poate face de cap.
Oricum, multumesc pentru sfat.
Miere multă şi inimă curată!

mape 48-petru manea

Metoda folosiri familiilor ajutatoare (FA) nu sa mai discutat de 5-6 ani pe acest topic
Discutiile de mai sus sunt interesante si la obiect .  Voi incerca sa expun metoda folosita de mine

mape 48-petru manea

In mare cam asa:
-  ALEG 1/3 din efectiv si o numesc FA (fam.ajutatoare )
- I-au rame cu puiet capacit in curs de ecluzionare cu albina acoperitoare si ajut FB (fam.de baza ) cu 20 zile inaintea culesului vizat
- In paralel pornesc cresterea matcilor
-FA prin luare de puiet devin nuclee
-Schimb matcile la nuclee
-Dupa ce matcile incep ponta in nuclee ajut nucleele cu puiet capacit cu albina acoperitoare de  la FB asta in timpul culesului sau imediat dupa cules
Aceste lucrari le fac la culesurile timpurii (rapita,salcam )
Avantaje : recolta de miere,polen mare si familii noi cu matca tanara
Pentru culesul de f.soarelui  aceeas metoda cu diferanta ca o parte din FB vor ceda puiet familiilor nou formate cu matci tinere

gheghe

      10-15% din efectiv nu prea da satisfactie.Acest efectiv il folosesc eu in preajma culesului, ca ajutor la cules. Eu mut si familia ce ajuta pe alt loc ca sa cedeze si albina culegatoare-ea urmand sa fie un nucleu de imperechere in prima faza -,iar drept comensatie ii dau o rama cu pastura si putina apa sa-si inece amarul.

mape 48-petru manea

Mutarea stupilor pe alt loc pentru cedarea culegatoarelor nu este eficienta  in perioada de primavara pentru ca in acel moment sunt putine culegatoare  , cele mai multe sunt doici
eficienta maxima avem la mutarea stupilor la 2-3 zile dupa declansarea culesului la f.soarelui

gheghe

    Ce parere ai despre familiile ajutatoare sezoniere sau permanente? Avantajele si dezavantajele folosirii lor .profitul este mai bun ori mai mic?

ghimpe

omul cat traieste tot are de invatat :uimit: :uimit: :uimit: