polistiren

Creat de frantescu, Octombrie 16, 2007, 11:56:27 PM

« precedentul - următorul »

gore

Eu nu folosesc polistiren, împachetare simplă cu ceva cârpă peste podişor. Totul este OK, dar revenind la imaginea prezentată remarc faptul că albinelor nu le plac acest material, de aceea nici nu propolizează pe el, acesta însă iarna ţine de cald iar vara le fereşte de căldura care bate pe capac. Eu pun vara peste capacul stupului o foaie de polistiren groasa de 4 cm şi nu am problemă cu soarele sau topirea fagurilor.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

piti

Eu am folosit polistiren prima data iarna trecuta si am fost multumit. O singura remarca nu am pus polistiren deasupra pe podisor ci numai pe lateral dupa diafragma, pe podisor  punand carpe. Anul acesta mi-am confectionat diafragme din polistiren pe mijloc, pe laterale placaj din acela folosit la traforaj iar deasupra o rigla de lemn de 20x20 mm. Ce am observat primul lucru in toamna a fost faptul ca aproape toate familiile au facut ghemul linga diafragma indiferent de pozitia urdinisului. Pe la sfarsitul toamnei ghemul s-a mai restrans, dar tot in directia diafragmei, astfel ca am mai scos din ramele din partea peretelui lateral, opus diafragmei, si am pus si in partea aceea o diafragma cu polistiren iar deasupra pe podisor am pus carpe ( haine, patura, etc.), cu mentiunea ca intre scandurele de la podisor am lasat o mica distanta de cca 3-5 mm in partea opusa urdinisului. Acum astept sa vad ce o sa am in primavara, deocamdata traiesc toti. Cu respect Adi.

D006

Pt la impachetarea de iarna viitoare vreau sa i-mi confectionez plapamioare din vata minerala.

PricopArthur

Piti, in primul rand, bine ai venit! Eu nu am folosit polistiren extrudad. Chiar daca il mai rod albinele, am folosit carton de ambalaj taiat cat golul stupului, iar deasupra am pus caiete vechi, ziare, carpe. Cred ca e mai bun polistirenul. Albinele aleg intotdeauna locul mai cald pt formarea ghemului.
Florin, vata minerala din ce e facuta? Nu erau mai bune saltelute din papura?
                          Cu stima,
Miere multă şi inimă curată!

D006

sunt ferm convins ca saltelutele din papura sunt mai bune, dar cele din vata minerala sunt mai usor de obtinut si confectionat.
Cat despre polisteren am senzatia ca produce condens, iar eu cand ma duc la vanatoare ma imbrac mai subtire pt a nu transpira, pt ca o data ud, in padure nu ai sanse multe.

crombra

Florine,
Nu polistirenul produce condensul ci insuficienta circulatie a aerului pe timpul iernii. Pana iarna trecuta si eu impachetam stupii si pe lateral si sus sa stea la caldura. Si asa am gasit si soareci in stup(ca am uitat sa pun gratia). Vorbind cu D-ul Ardelean (user apicultorul) mi-a impartasit din experienta dansului in iernarea "cu fundul gol" a stupilor(am mai scris despre asta). In concluzie daca respecti 4 mari reguli: Cuib cat mai restrans, hrana suficienta, tratament antivarooa si aerisire corecta nu ai voie sa iti moara stupii iarna. Si inca ceva, daca temperaturile sunt mai ridicate in unele ierni si cuibul este si el izolat regina incepe ponta mult prea devreme si de aici apar probleme mari. Un prieten al meu a pierdut iarna trecuta (care la noi a fost foarte calda) 10 stupi(din30) pentru ca s-au dezvoltat mult , nu a avut mancare suficienta, a avut ghinionul sa prinda si o perioada mai rece si ....ghinion. Deci ideea este sa le cocolosim mai putin iarna pentru ca din vremuri ancestrale nu le invelea nimeni iarna. O folie de plastic si doua, trei cartoane ondulate (de la ambalaje) sunt arhisuficiente. In stupii din polistiren sau poliuretan nici de astea nu mai e nevoie.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

D006

O sa tin minte, mai ales ca are logica  :
4 mari reguli:
Cuib cat mai restrans,
hrana suficienta,
tratament antivarooa
aerisire corecta.
:hi:

PricopArthur

Prima e greu de respectat.
cand il strangi in toamna, ai tendinta sa gandesti: cum , din stupul meu pe 20 de rame sa ramana doar 5?
si intri in iarna pe 7 rame.
Miere multă şi inimă curată!

D006

Citat din: florinpngPt la impachetarea de iarna viitoare vreau sa i-mi confectionez plapamioare din vata minerala.
mare atentie la vata minerala. dupa cum stim se fabrica din firicele de sticla. daca acele "plapamioare" nu sunt etanse sigur vei altera mirea si propolisul.

stefan1

Are dreptate Cristi. Nici sa nu te gandesti la vata minerala. In mod sigur particole din ea vor ajunge in stup. Ar putrea afecta chiar albinele, dar produsele stupului sigur le afecteaza. Nu uita ca e cancerigena.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

" Nu uita ca e cancerigena."
trebuie sa te contrazic. azbestul este cancerigen. in occident s-a renuntat de mult la el, inclusiv la renumitele placi de azbociment des folosite la noi. vata minerala este din firicele de sticla, dar plasata in locuri neizolate poate duce la afectiuni respiratorii, iritatii al pielii si ochilor.
si eu o folosesc la izolarea capacului-podisor, dar nu exista posibilitatea sa ajunga in stup din cauza modului de asamblare al capacului. inital am folosit polistiren expandat, dar dupa tamperaturile din vara trecuta, m-am trezit cu el ca "a intrat la apa" si am fost nevoit sa-l inlocuiesc cu vata minerala.
consider ca folosirea este o solutie, dar avand grije cum o facem.

PricopArthur

Personal nu inclin catre vata minerala.
Am avut acum 2 sau 3 ani "diafragma" dintr-o patura veche. Albinele, primavara, in extinderea cuibului au incercat sa o roada, si cateva au ramas cu capul prins intre firicelele paturii, unde au murit.
Sunt atatea materiale naturale, ieftine si la indemana.
Miere multă şi inimă curată!

stefan1

Stiu ca vata de sticla e mai periculoasa ca vata minerala, dar nici aceasta nu poate fi folosita deschis ci doar in spatele la tencuieli sau invelita in plastic etans. Cei care lucreaza cu vata minerala se plang de iritatii si mancarimi ale pielii. Ce se intampla cand intra in tubul digestiv sau in plamani?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

majoritatea stupilor mei au ghemul linga polistirenul gros oare de ce?
eu cred ca este un semn bun ca sa pun si in alti ani
mierea cu ramele mai pline o pun in viitor linga polistirenul gros
       cu stima marius

D006

am sesizat şi eu acest lucru.
dar, oare in cazul stupilor din poliuretan cum o fi?