polistiren

Creat de frantescu, Octombrie 16, 2007, 11:56:27 PM

« precedentul - următorul »

frantescu

E sezonul impachetarilor si cred ca ar fi bine sa discutam mai mult pe tema asta.E clar ca o familie trebuie bine stransa in vederea iernarii.Bun si apoi?Eu locuiesc in Costesti Arges.Vremea e bunicica iarna, dar am invatat de la tatal meu ca stupii trebuie protejati ca nu se stie niciodata ce iarna ne asteapta.Anul trecut i-am lasat mai lejeri,dar a fost o iarna atipica.Mai ales la roi ,folosesc polistiren de 2 cm dupa diafragma si peste podisor. Ce parere aveti?

D006

Dle frantescu,
Costesti Arges e locul unde s-au busit minierii cu jandarmi in urma cu citiva ani si unde scorul a fost egal1-1?
Dar sa revenim la lucruri serioase. Eu nu impachetez cu nimic stupi.Singurul lucru la care sint f atent este mincarea. Daca albinele au mincare destula poate sa fie gerul gerurilor ca nu au nimic.Este parerea si experienta mea si de acea cind am vorbit de turta am spus ca o pun preventiv (sa fie acolo ca daca au nevoie-iarna f grea- si apoi stimulare).Fratii Pedersen din Canada ierneaza pe un singur corp de ME, cu multa mincare(am sa scriu cum ierneaza,e interesant),si invelesc corpurile asezate pe paleti cite 4 cu folie de solar(la noi) si ies in primavara ok.Socot ca impachetatul e munca in zadar. Poate cred gresit dar nu mi s-a intimplat sa moara stupii numai din cauza lipse de mincare.
Cu stima

D006

...ani in urma l-am folosit si eu...erau timpuri cind le faceam  ..manusi si fulare la albine...glumesc cu manusile si fularele..dar mi-am dat seama ca de multe ori exageram cu impachetatul..
Acum le impachetez mai lejer..folosesc doar o cirpa asezata peste familie si care vine dupa diafragma si peste cirpa o salteluta facuta de mine ,din vata minarala ..fara podisor..asta in pavilioane.. La stupii de jos, in plus vine , evident capacul.
Am si acum in depozit poliesterul folosit la stupi..bucatile de poliester le bagam in huse de cirpa sa nu-l roada albinele primavara..

frantescu

Carpa o puneti peste latetii ramelor sau peste podisor.Cam ce fel de carpa de nu o rod albinele?

D006

cirpa o asez peste rame direct...ca material este un fel de tercot..dar il mai rod si pe acesta..Dl Balasbebe ne-a dat un pont bun; sa cumparam de la second hand blugi care nu-i mai vind ..sunt cam 10 000 perechea...este un material ok...
cirpa o asez peste rame direct surplusul il dau pe linga difragma ..peste vin cu salteluta din vata minerala,care o dau si pe ea pe linga diafragma apoi pe linga diafragma sa tina salteluta mai pun o salteluta de papura ..dar nu la toti stupi ..ca n-am pt toti..
rame dupa diafragma nu am ..ramele iarna le bag in magazia de rame...

maximus

nu va complicati fratilor cu saltelute si carpe care mai de care...folositi folia cu respectarea prioritatii condensului,iar lateral singurul accesoriu sa fie diafragma.cu cat creati locuri in care aerul umed sa "stea"-intre saltelute,carpe,etc,cu atat mucegaiul va fi la el acasa mai ales dupa diafragma.in rest,cuibul strans bine,si asta e pregatirea pentru iernare.
  de-a lungul anilor am folosit si eu materiale de tot felul, podisor,polistiren,paturi,chiar si ziare.dar am renuntat pe rand la toate,dupa ce le-am vazut inutilitatea si mai mult,inconvenientele.

frantescu

Domnule Maximus,
Cum se foloseste folia la stupii fara fund antivarooa.Nu se face condens?Am mai vazut pe net si nu stiu cum se foloseste.Merci!

maximus

am prieteni care ierneaza stupi de tipul dadant 1/1 cu magazia pe ei,si folie intre.folia se pune deasupra cuibului pe niste betisoare,nu direct pe rame,pentru a asigura un spatiu de "primenire " a aerului,si se lasa cate 2 degete in fatza,spate si lateral liber.daca dati si cateva gauri de 2-3 mm in centru succesul este garantat.
     obligatoriu capacul trebuie sa aiba fantele de aerisire deschise .
    dupa ce incepe cresterea de puiet folia va fi cel mult umeda pe fata interioara,actionand ca un magnet pentru apa,dar acest lucru este cu atat mai benefic cu cat daca le puneti turte au de unde sa-si ia apa necesara pentru inmuiere.de fapt,pentru cei care pun turte folia este recomandata,tocmai din acest punct de vedere,prevenind astfel uzura albinelor.
    mare parte din umezeala este eliminata prin lateral,iar pe centru prin condensarea pe folie se realizeaza in interiorul ghemului un climat uscat,datorita existentei spatiului de primenire,care curata aerul.

D006

..eu personal sunt foarte multumit de saltelutele din vata minerala deoarece ;;
  -condens nu se formeaza in stup..apa trecind fara probleme ..iar saltelutele nu se umezesc...
  -totusi pt primavara trebuie pastrata caldura pt familia de albine..iar saltelutele sunt foarte bune..
  In timpul iernii cind familia nu creste puiet este o poveste ..dar cind familia incepe sa creasca puiet se schimba totul ...
  Eu le folosesc in conditiile de Baragan si sunt foarte multumit...
Folosesc suplimentar sub saltelute cirpe deoarece familia propolizeaza saltelutele...iar primavara se mai da la ele si le mai strica deoarece string familiile primavara foarte mult..

D006

iarna trecuta am facut si eu un experiment...am lasat o familie pe 8 rame fara diafragma intr'un stup orizontal, iar pe podishor nu am pus nimic...cu alte cuvinte, nu am impachetat in nici un fel.
   drept este ca nu a fost o iarna grea...totusi la mine , in zona montana a fost rece.
    familia a iernat ft bine...nici urma de mucegai, umezeala sau diaree.
    personal n'am folosit  poliesterul sub nici o forma, doar sac de iuta sau o bucata de patura pusa pe podishor...si aceasta mai mult cu scop de a nu da voie la albine sa iasa in eventualitatea ca scandurelele podishorului s'ar departa si ar permite acest lucru.
     am citit candva dsp un apicultor rus -nu'i mai retzin numele- el zicea ca albina nu incalzeste interiorul stupului, cat ar fi de izolat, ci mentzine o temperatura constanta in ghem si ca nu ar conta din ce'i facut stupul doar sa fie bine incheiat pt a proteja impotriva vantului si implicit curentului excesiv.
    incerc sa aplic lucrul acesta....parerea mea

PricopArthur

Si eu le strang albinele, din cate rame ocupa acum - 2 rame. Ca diafragma folosesc carton de ambalaj taiat cat golul stupului. Dar ma gandesc cu taste tari si va intreb si pe d-v: de milioane de ani cine le-a impachetat pe albine? La o ferma langa oras era un roi intr-o teava de otel de 200 mm diametru de 3 -4 ani. Cei 4 m de teava inaltime erau plini cu faguri, miere si albine. Din pacate ingrijitorul de la ferma intai a omorat albinele si apoi a luat mierea.
Miere multă şi inimă curată!

D006

ehttp://www.apiardeal.3xforum.ro/img/smilies/hi.png
:hi:u folosesc polistiren dela colorat acela nul rod albinele nu credeti incercati :hi:

D006

poza aceasta am avuto dar promit sa va arat si cea cu cel colorat

PricopArthur

Am inteles ideea. Dar de ce nu lasi fam langa peretele lazii? Cand bate soarele in ea, albinele vor iesi mai repede la zbor de curatire.
Miere multă şi inimă curată!

D006

..albina arunca,.. cred mai multa caldura decit un soare timid de primavara timpurie...trebuie ceva care sa opreasca caldura sa se piarda...