Oglinda stupului

Creat de dragos2006, Martie 02, 2008, 05:34:04 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

Citat din: balasRoi din pom, din familie sanatoasa, a facut puiet varos.
Asta confirma ce am mai spus. Este posibil ca boala sa se raspandeasca si prin fagurii artificiali. Se stie ca sporii au mult mai mare rezistenta decat formele vegetative ale bolii. Daca producatorii de faguri fac economie la sterilizare sau se conduc dupa romanescul "las' ca merga si asa!", pot aparea si astfel de situatii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Din momentul aparitiei florei spontane si in prezentza unor rezerve satisfacatoare de miere,albinele scot afara cristalele de zahar provenite din turtele administrate in aceasta perioada.(Instinctul de curatenie).Cand este cules mai abundent dau afara chiar si mierea cristalizata.

D006

Se pot vedea si amatorii de dulce.

D006

Astazi am fost intr-o stupina si ce am vazut  nu  mia venit sa cred .In 20 ani de apicultura nu am vazut asemenea atac al furnicilor.Auzisem ca pot fi asemenea atacuri  provocate de furinici .

D006

Alta

D006

Si acuma urmeaza ceva deosebit.In toata stupina cred, ca erau mil daca nu sute de mil de furnici pur si simplu era un covor negru.Fiind o zi mai racoroasa albinele incarcate cu polen care nu nimereau scandura de zbor din prima si cadeau jos erau atacate imediat de catre furnici si nu mai aveau nicio sansa de scapare

D006

Vad ca nu sunt reusite pozele dar tot ce se vede stralucind sunt furnici.

D006

Prima data am banuit sa nu asiba vreo boala albinele dar nici nu se poate pune problema atata timp cat albinele vin incaracate cu polen singura problema o constituie furnicile .

bee_lover

Si nu s-a luat nici o actiune de protectie a stupilor? Picioarele stativelor in ulei ungerea cu motorina.

D006


stefan1

Albinele folosesc propolisul nu numai sa lipeasca crapaturi si sa etanseze cuibul ci pun un strat subtire si pe buza celulelor sau pe crescaturile de ceara, cu scopul de a impiedica proliferarea mucegaiurior in stup. Probabil, in videoclip vedem albine care vor sa recupereze acest propolis de pe o diafragma scoasa din stup sau un podisor. Cantitatea de propolis e foarte mica, asa ca iau graunti de ceara, pe care cu mare greurtate ii pot incarca pe picioare. Se vad multe grauncioare pe care le-au abandonat. Si pe cele care le duc in stup nu stiu cum le vor folosi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

eusebiu

Citat din: bucovineanuEste posibil ca si regina sa fie vinovata de aparitia puietului varos. Dar cum va explicati urmatoarea situatie: Dupa ce am tratat o familie timp de 2 ani am distrus-o.Am pastrat regina pe care am dat-o unui nucleu. Ajutat cu puiet nucleul a devenit stup, aici nu a mai aparut puiet varos, iar regina s-a schimbat abia in anul urmator.
Nu ma descurc cu tehnica moderna.ma scuzati daca gresesc.Bunicul spunea:"pentru puiet varos schimbi regina de la un stup la altul".nu stiu cata dreptate avea.cand a mu rit eu aveam 10 ani.

stefan1

Si mie mi s-a intamplat ca o matca schimbata dintr-un stup cu puiet varos sa formeze o alta familie fara nici o problema.
  Imi expun un punct de vedere personal in aceasta chestiune:Puietul varos apare in urma unor situatii desebite in stup, ca prea marea umezeala, recirea puietului, deteriorarea calitatii polenului,proportie prea mare puiet-albine etc. Se ajunge la o situatie cand albinele sunt coplesite si nu mai pot elimina la timp pupele moarte, incat ciuperca se dezvolta in voie pe acest puiet care se innegreste de sporii pe care aceasta ciuperca ii dezvolta. Sporii sunt luati apoi pe picioarele si corpul albinelor si infesteaza celulele, rezervele de polen si alt puiet. Din aceasta cauza se indica eliminarea fagurilor foarte infestati cu puiet varos, ca sa usuram munca de igienizare a albinelor. Daca aceiasi matca oua intr-o alta familie, echilibrata, va iesi puiet sanatos, cum era si in stupul initial pana la aparitia situatiei de criza.
Nu stiu daca a incercat cineva sa izoleze in cusca matca timp de 10-12 zile tot cu scopul de a permite albinlor sa curete stupul si sa verifice rezultatul.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006


[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/-2aonfdsU7w[/youtube]

Revin pe tema lipsei de propolis.De la ultima postare fenomenul nu s-a diminuat chiar a luat amploare .Curios este faptula ca nu m-am mai lovit de acest lucru pana in prezent.In film se pot vedea ramele claditoare carora le las o fasie de ceara de aprox. 2 cm.Albinele mi-au ros si fagurii artificiali necrescuti in aceasta vara si depozitati intr-un stup gol .Imi este frica ca albinele se vor duce si in localitate si vor intra in stupii parasiti ,de la batrani apicultori care au pierdut albinele din diverse motive.In aceasta situatie numai Dumnezeu ne poate ajuta sa nu contactam vreo boala.
Oare seceta influenteaza in vreun fel aprovizionarea cu propolis a familiei de albine?

gudas valentin

Le este la andemana doar atat,nu trbuie sa parcurga acel proces de fabrictie sa-i zic asa,si ale mele construiesc cu ceara de anprumut si curata tot ce las afara,am uitat doua rame afara pe seara abia mai aveau celule au carat tot cat au apucat pana seara,la MM nu a fost seceta.
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011