Oglinda stupului

Creat de dragos2006, Martie 02, 2008, 05:34:04 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Ciocanitorile ataca de obicei iarna. Ataca mai ales stupii vechi si nevopsiti.Cred ca ele cauta carii care rod lemnul. Daca gasesc albine cu atat mai bine,pranzul
este mai consistent si indestulator.

D006

Citat din: bucovineanuCiocanitorile ataca de obicei iarna. Ataca mai ales stupii vechi si nevopsiti.Cred ca ele cauta carii care rod lemnul. Daca gasesc albine cu atat mai bine,pranzul
este mai consistent si indestulator.
nu ataca lazile vechi ele ataca si lazile noi daca nu au mincare
si eu am patit dar au fost lazile noi din primavara si au fost vopsite dar degeaba ( cand ti foame nu mai ti cont de nou sau vechi,si cand sti ca este papa acolo)

D006

Familiile bezmetice sunt famili care nu au matca .
Albinele bezmeticite in disperare de cauza incep sa depuna oua nefecundate rezultind numai trintori .
Contrar celor scrise si spuse de altii pe forumuri , chaturi sau in carti recomand desfintarea familiilor bezmetice altfel chinul este al d-voastra iar rezultatele sunt ZERO.

D006

Oglinda stupuli este obliogatorie din f. multe motive . Pentru a "citi" oglinda stupului insa este o alta poveste . Ani si ani de experienta ....

D006

Anul trecut mi-au iesit din iarna familii foarte puternice si credeam ca va fi un an grozav si ma gindeam ca voi avea probleme cu roitul;am avut seceta si din martie pina la culesul de salcim dezvoltarea a fost surprinzator de scazuta.Urmarind oglinda stupului am constatat ceva mortalitate,la unele fam. -mai mult , la altele - mai putin, la altele-deloc .Am facut tratamente ca la carte antivarroa,nici vorba de infestare puternica si,totusi,banuiesc forme de paralizie datorate tot varroa.Urmaresc oglinda stupului si anul acesta.Pina acum -mortalitate normala a albinei de iarna.S-a anuntat tot un an secetos si ma tem de fenomenul de anul trecut.N-as vrea sa va risipiti energia cu sfaturi pentru incepatotori,pentru ca desi nu ma consider avansat sint incepator de vreo 30 de ani (adica imediat dupa armata) si m-am nascut cu albine in curte.As dori doar ca cei ce observa acest fenomen sa posteze aici penru un schimb de pareri . Evident ca voi analiza orice sfat bun.Toate cele bune!

PricopArthur

Pt. yby
Unde nectar nu e, o mie de vorbe nu fac doua parale .
                    Cules bun anul acesta!
Miere multă şi inimă curată!

D006

A aparut puietul varos.

balasbebe

Puietul varos, acum apare din mai multe motive. Important este sa nu se generalizeze. De multe ori apare, cand ghemul nu este bine strans, si puietul raceste.

bucovineanu

Eu consider problema puietului varos, o problema destul de complicata.Am mai scris despre acest lucru la tratamente. Apare mai ales asa cum spune Balas atunci cand raceste puietul, dar dispare de multe ori foarte greu in ciuda tratamentului aplicat. Cunosc cazuri cand nu a disparut decat in urma tratamentului cu antibiotice si alte cazuri cand nu a disparut nici atunci.Deasemenea cunosc un caz in care omul credea ca are puiet varos la albine si le-a pierdut fiind bolnave de Loca.
In lucrarea "Bolile si daunatorii albinelor" publicata in 1986 Dr. I. Ograda emite parerea ca puietul varos poate aparea ca urmare a infestarii puietului cu o forma de Loca europeana si recomanda tratament preventiv cu antibiotice.
Ori astazi acest lucru nu mai este permis si trebuie luate alte masuri pentru prevenirea bolii:
- mentinera in stupina numai a familiilor puternice (masura ce ne pazeste de toate bolile)
-prevenirea umiditatii excesive in stupi prin asezarea acestora in locuri insorite si deschiderea fantelor de aerisire.
-mentinerea caldurii in stupi prin evitarea deschiderii acestora in perioadele racoroase.
-evitarea formarii de roiuri tarzii, care intra slabe in iarna.

balasbebe

O matca buna, le rezolva pe toate. Eu nu mai fac tratamente, schimb matca fara mila. Doar matca, o consider vinovata.
Nu mai comentez. Fiecare se poate convinge.
Si eu tineam la cate o matca, dar acum, cum vad ceva puiet varos, nu mai stau pe ganduri.

neculai.luca

Cred (am si citit undeva ) ca unele familii au un instinct igienic mai slab dezvoltat , adica nu pregatesc corespunzator celulele in care va oua matca, folosesc apa infecta la pregatirea hranei pt. puiet , nu scot imediat larvele atacate de boala etc. Si aceste insusiri le "dicteaza" matca, asa ca e valabil ce spune balas. Nici eu nu mai fac tratamente pt. puiet varos ci schimb matca (bineinteles, cu una din alta familie ! ).Rar mai apare la cate o familie , sunt multumit de metoda.
As intreba si eu : credeti ca hranitul cu sirop primavara timpuriu , cand noptile sunt destul de reci si multe zile umede , favorizeaza aparitia puietului varos ?  Eu am constatat ca da.
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai (dar nu fi leneş!)

bucovineanu

Este posibil ca si regina sa fie vinovata de aparitia puietului varos. Dar cum va explicati urmatoarea situatie: Dupa ce am tratat o familie timp de 2 ani am distrus-o.Am pastrat regina pe care am dat-o unui nucleu. Ajutat cu puiet nucleul a devenit stup, aici nu a mai aparut puiet varos, iar regina s-a schimbat abia in anul urmator.

D006

Citat din: bucovineanuEste posibil ca si regina sa fie vinovata de aparitia puietului varos. Dar cum va explicati urmatoarea situatie: Dupa ce am tratat o familie timp de 2 ani am distrus-o.Am pastrat regina pe care am dat-o unui nucleu. Ajutat cu puiet nucleul a devenit stup, aici nu a mai aparut puiet varos, iar regina s-a schimbat abia in anul urmator.
Interesanta idee.Eu schimbam matcile imediat ce observam boala.In ultimii 4-5 ani nu am mai avut puiet varos in stupina.

D006

Schimbarea matcii de multe ori nu rezolva problema puietului varos. Nu s-a specificat ce fel de matca a fost folosita: fecundata sau nefecundata. cred ca cea nefecundata da mai bune rezultate deoarece pana cand apare din nou puietul albinele reusesc sa curete mai bine celulele. Eu am obtinut cel mai bun rezultat schimband matca cu una nefecundata si la aparitia primelor oua am am mutat albinele in stup dezinfectat, pe cateva rame cladite stiute ca neinfestate si cateva cu faguri necladiti, toate ramele bolnave le-am reformat. Cred ca e bine sa nu se mai foloseasca ramele infestate deoarece de multe ori albinele acolo unde nu pot sa curete celula de larva moarta o capaceste sau o propolizeaza. raman astfel spori care pot sa reactiveze boala si dupa cinci ani. Cred ca rezistenta fata de puietul faros ete data si de comportamentul igienic al albinelor. Puietul varos apare cel mai des in lunile aprilie si august. Nu cred ca umiditatea are influenta, deoarece albinele isi regleaza temperatura si umiditatea din stup si o mentin la valorile optime pentru ele.

balasbebe

Albinele sunt conduse de un creier, numit "matca" Matca este ca si o closca. Daca closca nu este buna, nici pui nu vor iesi. La fel, daca albinele nuregleaza bine umiditatea se usuca puietul. Prin rame sau stupi, nu se transmite boala. Am insemnat cu pioneze ramele in care am gasit puiet varos.
Cine vrea sa incerce este liber sa o faca, cine nu sa cumpere , si sa piarda timpul cu var, sau medicamente. Da, daca stupii sunt pusi la umezeala, langa vai, se mai poate intampla.
Sunt multe de discutat, si eu nu incers sa mai conving pe nimeni.
Roi din pom, din familie sanatoasa, a facut puiet varos.