Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

stupar

Citat din: AndreiRN din Decembrie 04, 2010, 01:08:36 AM
Citat din: stupar din Decembrie 04, 2010, 12:53:52 AM
La noi in Jud.Mures pretul porcului viu este intre 6,5-7,5 lei/kg, ieftin, nu renteaza sa fi sluga porcului. :hi:
Cat????? Oauuu.
Milionari ajung crescatori de porci acolo.
Aici viu e cam $1/kg.
Am luat unu inalt si rosu si cam salbatic acum cativa ani si am dat 42centi/libra.
Se vedea ca a fost crescut salbatic ca si-a facut o groapa in curte de juma de metru adanca.
Chiar a vrut sa muste cand l-am bruscat mai tare.
Dar .......

Ai luat un mistret ieftin

D006

Sa sti ca ai dreptate.
L-au tuns inainte sa-l aduca la licitatie.
Inalt si sprinten ca nu sa lasat usor prins.
Si mai eram si 3 frati dupa el.  :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Mai era un pic si scoteam pusca.  :nono:

dedu

Repet,cine poate sa puna aici la jurnal reteta de facut turta?
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

D006

Turtan energetica sau turta proteica ?

dedu

Citat din: dragos2006 din Decembrie 06, 2010, 02:44:15 PM
  Turtan energetica sau turta proteica ?
Pai in ianuarie banuiesc ca se baga turte proteice nu?Cele energetice sunt cele cu protofil?Nu prea stiu diferenta!!!
Am citit mai demult cred ca aici pe apiardeal despre turta facuta cu faina de soia si lapte praf,cred ca chiar tu,Dragos,ai pus reteta!!!
Daca se poate pune reteta pentru ambele turte si daca ai timp scrie si care cand se baga si la ce ajuta!!!
Merci.

D006

Turta energetica= zahar sau miere cristalizata. Ar fi mai bun totusi fructoza creistalizata dar e scumpa.
Turta proteica = sirop sau miere in care amesteci in diferite proportii faina de soia, drojdie de bere, lapte praf, polen, ....

D006

In iarna se da numai turta energetica care este compusa in functie de reteta din zaharoza , fructoza si glucoza. Se poate adauga si protofil.
   turta proteica se administreaza dupa primul zbor de curatenie de la sfarsitul iernii si contine pe langa componentele turtei energetice si proteina.

avand in vedere epidemia de loca si paraloca nu recomand administrarea de miere cristalizata la albine .

Pentru iarna avem la indemana Apifonda sau sa facem serbet in casa din zahar.
  Pentru turta proteica recomand Apipuder in cobbinatie cu lapte praf.

dedu

Citat din: AndreiRN din Decembrie 06, 2010, 06:19:09 PM
Turta energetica= zahar sau miere cristalizata. Ar fi mai bun totusi fructoza creistalizata dar e scumpa.
Turta proteica = sirop sau miere in care amesteci in diferite proportii faina de soia, drojdie de bere, lapte praf, polen, ....
Da cum fac sa se intareasca pe urma si cat la suta bag din fiecare?

D006

Turta energetica.
Intro cratita mai deschisa, pe o plita fierbinte pui 100g de apa la fiert.
Cand fierbe presari niste pulbere de cimbru.
Adaugi si mesteci 200 g de zahar.
Cand sa dizolvat tot adaugi .... zeama de la 2 lamai si mesteci.
Vei observa ca se subtiaza mult.
Ai obtinut sirop de fructosa si glucoza.
Mestecand sa nu se arda sau lipeasca adaugi si restul de 800 g de zahar ramas.
O sa se intareasca ca mamaliga.
Inainte sa incepi iei o folie de aluminiu si o pui in tava de prajituri.
Cand este suficient de vascos si omogen amestecul il torni in tava si lasi sa se raceasca incet.
Il impingi cu lingura sa fie uniform cam 1cm grosime.
Sa racit si intarit si se va sparge in bucati.
Sau cand e cald inca il tai tu la ce dim doresti.

Turta proteica.
Intro cratita mai deschisa, pe o plita fierbinte pui 100g de apa la fiert.
Cand fierbe presari niste pulbere de cimbru.
Adaugi si mesteci 200 g de zahar.
Cand sa dizolvat tot adaugi .... zeama de la 2 lamai si mesteci.
Vei observa ca se subtiaza mult.
Ai obtinut sirop de fructosa si glucoza.
Mestecand sa nu se arda sau lipeasca adaugi 500 g de zahar.
O sa se ingroase ca mierea.
Inainte sa incepi iei o folie de aluminiu si o pui in tava de prajituri.
Tot mestecand adaugi 100g de faina se soia si 200g de drojdie de bere si 100g de lapte praf.
Daca lipseste unul din ingresienti nu e o problema ca pui mai mult din celalalt.
Poti pune si faina de grau sau malai dar au mai putina proteina.
Torni in tava si intinzi cat mai uniform.

Primele portii sa le faci mai mici ca sa capeti experienta de bucatar.
Apoi merge mai usor ca e dupa ureche.
Eu mestec cu o jucarie de bucatarie electrica si scot 5kg odata dar le torn direct in rama.
Cea proteica o poti pune direct in rame de lemn ca sa incalzit primavara suficient sa se desfaca ghemul.
Am gustat si e tare bun.  :hi:

D006

Azi zi calduroasa si propice zborului de curatie .

balasbebe

Ieri ai avut gura de aur, cand am vorbit la telefon.

ilalexandru

Domnule Dragos am si eu un pavilion chiar langa stupii de pe jos. In prelungirea acestora. Albinele din stupii de pe jos trec in zbor peste pavilion. Primavara nu am observat vreo depupulare a celor de jos in detrimentul celor de pe pavilion. Se dezvolta ceva mai bine cei de pe pavilion, si in special partea in care nu bate soarele, in comparatie cu cei de pe jos. Rame puiet si dezvoltare in luna aprilie. Insa la salcam sunt la acelasi nivel. Probleme cu depopularea insa apare de la salcam incolo. Atat la tei, cat si la floarea soarelui, pavilionul mai ia din albina celor de pe jos. Pavilionul plin de albina, ceilalti 2-3 rame minus. Vara m-ai apare si fenomenul de depopulare ai anumitor stupi de pe pavilion....fuge albina de la unul la celalalt. De exemplu, stupul al treilea de pe randul de jos, intotdeauna ii da albina celui de-al doilea de pe randul de jos. I-am schimbat matca, rame cu puiet....el la floarea soarelui nu are mai mult de 12 rame albina. Pe cand celalalt...negru de musca si miere la greu. Dar sunt stupii mei si se compenseaza asta.
Deci primavara, toamna nu pleaca albina dintr-o parte in alta, pe cand in timpul verii, mai ales culegatoarea, mai migreaza de la un stup la altul

D006

Gand la gand cu bucurie , aceleasi observatii le-am avut si eu . Din acest motiv am populat iar pavilionul sa vad daca iar familiile de sus vor merge mai bine in primavara .
  Totul a plecat de la parera expusa la telefon de un mare GURU al apiculturii romanesti care la doi ani de la vizita in stupina mea  mi-a reprosat ca sunt amator deoarece am pus stupii perpendicular.
  Experimentele vor continua !

ilalexandru

Domnule Dragos trebuia sa puneti cateva familii de albine si pe partea cealalta a pavilionul. Pe partea in care nu bate soarele aproape complet, si atunci puteati sa observati diferentele dintre stupii. Unii stau in ghem, iar la altii se observa activitate la urdinis. Iar in martie mergea trasa o concluzie....la mine  asa: la partea in care bate soarele, trebuie sa mai scot o rama din cuib afara in comparatie cu cealalta parte

D006

Am facut si acest experiment cu stupi in pat cald. Cei dinspre nord-est si-au format cuibul la diafragma astfel incat la urdinis una sau doua rame au ramas goale peste iarna , dar primavara am facut rocada si familia s-a dezvoltat foarte bine chiar daca au vazut foarte putin soarele pe perioada iernii Am citit intr-o revista ca avantajul familiilor iernate cu urdinisul spre nord il reprezinta faptul ca albinele ies la zbor de curatire doar atunci cand este asa de cald incat nu mai exista riscul sa moara albine afara asa cum se intampla la stupii cu urdinisele spre sud unde albina pleaca la zbor la primele raze de soare si moare pe zapada.