Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

filip

dragos,
Eu am avut o dilema mai grava.Am trei randuri de stupi aflati in panta.
Anormal ar fi ca albinele cu gusa plina sa intre in randul de jos.Niciodata nu am observat mai multa miere ori populatie la cei din primul rand.
La tine fiind perpendicular pavilionul pe linia de zbor al albinelor din stupii aflati la sol nu cred sa fie o problema.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Problema cu mutarea albinei am avut in 2008 cand am dus 100 de familii la floarea soarelui si pentru ca  nu puteam sa le pazesc le-am pus in linie la adaportul unui lan de porumb astfel incat sa  nu fie vizibile din drum . Dupa o saptamana cand am revenit la stupi la cantar era plus doar un kg. Cand am luat familiile la mana cele din capete erau full de miere si albina iar cele din mijloc unde a fost si cantarul depopulate.
  Cica asezarea ordonata care place ochilui omului nu place si la albina . Cu cat simetria este mai mare cu atat posibilitatea de ratacire a albinei este mai mare. A pozitionare haotica a familiilor duce la o orientare si mai buna a albinelor deoarece nu toate au aceiasi directie de zbor cum se intampla  in pozitionarea simetrica.

filip

Depopularea se face cand toate lazile au aceiasi culoare fara a avea un reper albinele.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

nicu68

si eu am pus stupi la sfoara ca sa arate bine,insa am lazile vopsite in mai multe culori,sper ca FILIPsa aibe dreptate si fiecare albina se se intoarca de unde a plecat

viorel_v2000

Citat din: filip din Decembrie 10, 2010, 11:23:47 AM
Depopularea se face cand toate lazile au aceiasi culoare fara a avea un reper albinele.

Cea mai mare depopulare (cu agloperare la capete) am avut-o atunci cand i-am pus in sir, unul langa altul, 30 buc.
Depopularea este accentuata daca vantul predominant bate paralel cu sirul.
Depinde si de directia sursei de cules.

In alat ordine de idei, dar tot legat de subiectul depopulare si aglomerare, in tot ce am citit si in tot ce am discutat cu mai multi colegi, nu am reusit sa obtin o explicatie a intrebarii: de ce a doua zi, dupa ce pleaca la cules, albina nu revine la vechea pozitie?

In stationar, cand facem roi artificiali, ne chinuim cu depopularea roilor pentru ca nu vrea ea si pace sa invete (sa se reorienteze) la vechiul loc si a doua zi pleaca de unde am luat-o.
De ce nu se intampla acelasi lucru la cules la fs de exmp.? Din diverse cauze (vant, oboseala, dezorientare...) astazi albina intra intr-un stup pe care il gaseste in cale, maine de ce nu se duce la locul ei?

nicu has

nu am pavilion dar am inteles ca la pavilionul pe 3sau 4 randuri  se depopuleaza randul de sus

andrei_calinescu

Citat din: viorel_v2000 din Decembrie 10, 2010, 01:51:08 PM
Citat din: filip din Decembrie 10, 2010, 11:23:47 AM

Cea mai mare depopulare (cu agloperare la capete) am avut-o atunci cand i-am pus in sir, unul langa altul, 30 buc.
Depopularea este accentuata daca vantul predominant bate paralel cu sirul.
Depinde si de directia sursei de cules.

In alat ordine de idei, dar tot legat de subiectul depopulare si aglomerare, in tot ce am citit si in tot ce am discutat cu mai multi colegi, nu am reusit sa obtin o explicatie a intrebarii: de ce a doua zi, dupa ce pleaca la cules, albina nu revine la vechea pozitie?

In stationar, cand facem roi artificiali, ne chinuim cu depopularea roilor pentru ca nu vrea ea si pace sa invete (sa se reorienteze) la vechiul loc si a doua zi pleaca de unde am luat-o.
De ce nu se intampla acelasi lucru la cules la fs de exmp.? Din diverse cauze (vant, oboseala, dezorientare...) astazi albina intra intr-un stup pe care il gaseste in cale, maine de ce nu se duce la locul ei?

De vina e faptul ca in cules albina e acceptata oriunde ar deriva, la crearea de roi nu are de ce sa se fidelizeze, mai ales daca e albina culegatoare.

BOB0

Am si eu pav. ap.  cu 60 fam. in stupi vert.=10 ram.+mag. 1/2 si1/1 iar pe vatra  inca 50 fam. Vatra stupinei este pe un teren in padure, cu contract,  la periferia  Mun.  SLOBOZIA.  Locul este f. limittat din cauza copacilor si a mai multor stupine. Pentru a gazdui si pav. pe timpul iernii, cobor 30 fam.deoarece nu pot asigura prin  pozitia de parcare decat o latura a acestuia cu vederea catre soare .Astfel ,jos i-i am plasati  pe trei randuri  paralele,distanta intre ele ne fiind mai mare de 2-3 metri. Aceasta pana la plecarea in pastoral, cand complectez pav.seara inainte de plecare. Nu am avut nici odata probleme ?... Regret ca nu stiu posta pozele facute cu tel. mobil si stocate pe calculator.                                                                                                               Ieri am umblat  la citiva stuipi din pav.si am gasit oua si puiet in dif. stadii  de dezv. pe cate o rama,pe supraf. cat palma cum obisnuiesc sa compare apicult. Rezerv. de miere s-a cam dus la doua trei  degete pe ramele din centru ,la celelalte era bine ,ful. Pentu ca era cald ,+15-16 grd.C. si dupa cum se anunta vreme rea mai multe sapt ,am pus cate un pachetel de miere  deasupra cuibului ,la fam. din pav.,la restul la prima fereastra de timp favorabil.

D006

Citat din: dragos2006 din Decembrie 10, 2010, 11:18:40 AM
Cica asezarea ordonata care place ochilui omului nu place si la albina . Cu cat simetria este mai mare cu atat posibilitatea de ratacire a albinei este mai mare. A pozitionare haotica a familiilor duce la o orientare si mai buna a albinelor deoarece nu toate au aceiasi directie de zbor cum se intampla  in pozitionarea simetrica.
O observatie foarte reala.
Albina are un sistem de GPS pt orientare si se bazeaza ff putin pe culori.
Albina memoreaza unghiul dintre intrare si soare si cand sunt la linie unghiul este aproape acelasi.
Paletizarea cate patru este poate ideala din acest punct de vedere.
Am vazut grupuri de paleti cu aprox 200 de familie si erau pusi oarecum haotic pe camp.

D006

Citat din: filip din Decembrie 10, 2010, 11:11:27 AM
Am trei randuri de stupi aflati in panta.
Anormal ar fi ca albinele cu gusa plina sa intre in randul de jos.
Niciodata nu am observat mai multa miere ori populatie la cei din primul rand.
Albina "citeste" in 3 axe si fiind mai sus au coordinate diferite.
La pavilion e alta treaba ca vin incarcate si obosite si vor intra si in stupul de jos.
Poate daca ar fi un balcon de o palma poate nu ar mai "cadea" in stupul de jos.

orbanstefan64

nicu has

^da am vazut la multe pavilioane acele balcoane de care spuneti dle AndreiRN eu credeam ca sunt sa nu bata ploaia in urninis cat de eficient este un pavilion pt u n incepator?
as dorii sa imi achizitionez unul?

ilalexandru

Am doua pavilionane si sincer, nu am observat vreo depopulare la randrul de sus. Tot timpul anului nu mi s-a parut ca ar avea albina mai putina randul de sus in comparatie cu primul rand de jos. Se mai depopuleaza anumiti stupi...in fiecare an, dar nu tine de asezarea pe randuri. Am pe primul rand de jos, stupul din mijloc, vopsit in galben, care ramane fara culegatoare. Pe cealalta parte, am al doilea stup de pe randul din mijloc, vopsit in gri, care pierde culegatoarea. Lucrul asta se intampla, mai ales, la floarea soarelui. In fiecare an. Raman stupii pe cate 10 rame musca cu 8 rame puiet. De ce si cum? Nu stiu. Si altii, vecini cu ei, negri de albina. Dar nu se depopuleaza de sus jos. Oricum fenomenul este mai restrans decat ce se intampla cu stupii de pe jos daca sunt pusi in sir, unde mijloacele se depopuleaza foarte mult

ALBINEL 1984

depopularea si respectiv acumularea de albina in cadru aceleiasi stupine e ceva normal, in teorie se considera ca incepand de la 30 de fam pe o vatra apare ratacira albinelor ,dupa alte publicatii e bine cam 50 de fam  sa fie pe o vatra situatie desigur stiuta de majoritatea dar ignorata cum e si cazul meu din motive economice si lucru ,in cazul lui Dragos chiar daca e ceva dezorientare se afla in batatura dansului nu ca nu ar sti dar verifica si alte pareri in schimb daca pavilionul era al altuia se nastea o contradictie fiecare cu  adevarul lui ,in concluzie respectam distantele de pastoral fata de alte stupini, ca atat timp cat avem densitate nu scapam de ratacire indiferet de pozitia stupilor si culoare vopselei ,astept si alte pareri bazate pe experienta

dedu

De unde pot achizitiona faina de soia si drojdie de bere? :roll:
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!