Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Sambata m-am uitat un pic prin sondaj la cativa stupi. Vremea a fost calda si ghemul era relativ rasfirat. La un roi prin din pom ghemul era destul de mare, doar ca spre deosebire de altii era undeva in zona de mijloc, ridicat. E normal? Inseamna ca nu mai are mancare? Nu mi-am permis sa desfac ramele.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Daca sunt multe albine si are rame mai putine, e normal ca ghemul sa fie mai ridicat. Oricum sambata a fost destul de cald si albinele nu prea au fost in ghem. Daca are sau nu mancare ar trebui sa stie stapanul. Consumul in ultimele 2 saptamani a fost foarte mic, temperaturile fiind ridicate.

oroles

Dupa notitele din caiet ar trebui sa aiba. Am bagat cca 4 kg de zahar pe la sfarsitul lui august. Sper ca nu l-au irosit pe puiet. Oricum le voi pregati turte pentru jumatatea lui ianuarie. Cam atunci cred ca vor suferi daca nu au mancare.

Mai am o familie slaba dar la care ghemul, pe cca 4 rame era sambata lipit de partea din fata a urdinisului. Am mai povestit cum besmetica fiind, am incerrcat sa o desfiintez scuturand lucratoarea la cca 250 de m de stup. Cand am ajuns cu lada acasa, un polonic de albine deja se adunase pe locul unde era urdinisul. Le-am lasat acolo pana a doua zi. A doua zi mi-a roit cel mai bun stup, mi s-a facut mila de albinele astea si le-am pus lada la loc, le-am dat o regina prinsa din botcile familiei roite si a iesit roisorul asta. Matca e valoroasa si nu as vrea sa o pierd. Stiut fiind prin ce-a trecut familia si ambitia pe care a avut-o sa supravietuiasca cred ca mi-ar parea rau sa nu iasa in primavara. Acum era un ghem rusinos de mic in partea din fata. Cand deschid familia asta am observat ca e un pic mai agresiva. Am vazut in scurta experienta pe care o am ca albinele astea mai agresive rezista mai bine la furtisag dand si un pic mai multa miere.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Stiu eu ce sa zic? Cred ca 4 kg de zahar date in august sunt  putine daca nu aveau alte rezerve si tinand cont si de faptul ca perioada cu puiet s-a cam prelungit in aceasta toamna. Trebuiau controlate rezervele in septembrie deoarece vremea a permis.
Eu nu sunt de acord cu parerea ca familiile agresive dau mai multa miere. Cred mai de graba ca fiind agresive sunt deranjate mai putin de "dusman" si de aici mierea in plus.  :smile:

apivasmob

Agresivitatea poate fi sin lipsa hranei te-ai gandit?
Sanatate tuturor apicultorilor

italianu

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 10, 2014, 07:49:50 PM
Eu nu sunt de acord cu parerea ca familiile agresive dau mai multa miere. Cred mai de graba ca fiind agresive sunt deranjate mai putin de "dusman" si de aici mierea in plus.  :smile:

Bucovinene,daca vrei iti fac cunostinta cu albinele africanizate!
Sa stii ca aduna-n draci! Mai greu cu mînuitul! :lol:

Nu fara misto,este stabilit ca rasele mai agresive ,sint si bune culegatoare,si asta nu o spun numai eu!
Viata nu-i dreapta ...obisnuieste-te cu asta!

istodorescu vasile

eu ma aflu in spania in vizita la o ruda,si zilele trecute am fost invitat de catre un romin de-al nostru stabilit aici sa ma uit in 2 stupi pe care ii are ,insa nu are nici un fel de cunostinta despre apicultura, stupii fiind roiuri luate din pom .am fost surprins sa constat cind am deschis pe primul, ca albinele aduc polen si nectar,stupii fiind blocati cu miere, si sunt pe 7 rame cu puiet,unul avea botci de roire,capacite, deci se pregatea sa roiasca. zilele urmatoare o sa merg din nou sa fac un roi din cei 2 stupi, si o sa incerc sa fac un filmulet sa vedeti cu totii cum arata la mijloc de noiembrie stupii aceia .

bucovineanu

Citat din: italianu din Noiembrie 10, 2014, 09:50:35 PM
Bucovinene,daca vrei iti fac cunostinta cu albinele africanizate!
Sa stii ca aduna-n draci! Mai greu cu mînuitul! :lol:
Nu fara misto,este stabilit ca rasele mai agresive ,sint si bune culegatoare,si asta nu o spun numai eu!
Stiu ca albinele africanizate dau productii superioare celor europene.
Dar in vreo 35 de ani de cand am albine am avut si familii agresive si chiar foarte agresive. Nu am constatat ca acele familii au fost mai productive decat recordistele stupinei care de regula au fost si blande.

D006

Adu niste albine africane si ierneaza-le in Bucovina . care vor trai in primavara ? romancele sau africanele ?

stefan1

Albinele africanizate nu stiu sa faca ghem de iernare, de aceea nu pot trai in zonele mai reci.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

istodorescu vasile

despre albine africanizate vorbeam in postarea de mai sus,aici unde ma aflu acum in spania pe coasta mediteranei,unde nu este iarna niciodata, aproape de gibraltar, de unde se vede africa,este un climat perfect pentru aceste albine.ca si aspect sunt mult mai mari decit carpatina,si foarte agresive ,atunci cind sunt deranjate ataca orice misca in apropiere.cu toate ca sunt agresive, se poate lucra cu ele,am fost surprins sa prind o albina la urdinis ,si controlind daca are ceva in gusa,avea o cantitate de nectar dublu  fata de ale noastre. si grauncioarele de polen sunt excesiv de mari.proprietarul celor 2 stupi, spunea ca odata la 3 luni,isi ia costum,manusi,astfel incit sa nu poata fi intepat, deschide stupul, si ia toate ramele cu miere,iar in locul lor pune rame cu foite , sau chiar ramele doar cu sirma pe ele,nestiind sa faca altceva,si odata pe an pune o banda antivaroa intre rame.altceva nu stie, nici macar cum arata o matca, si cu toate astea,stupii se dezvolta foarte bine,iar el trimite si la rudele din rominia miere din cei 2 stupi.

dan sebastian

Ceea ce este in stupii prietenului din Spania este albina nativa din africa. Nu o compara cu cele africanizate. Am o cunostinta din Brazilia, Denis Kayumi, are si pe youtube pagina, si el are 70 de familii africane (urmasele celor care au evadat din laborator). Toata jungla a fost colonizate de ele. Cand lucreaza in stupi foloseste dioxid de carbon, tub ca de scafandru cu care le anesteziaza. Are piscina la 50 m de stupina pe care a folosit-o de mai multe ori pt a-si salva viata. Niciodata nu trateaza cu varachet sau alte medicamente deoarece sunt imune la paraziti. Singurele probleme le are cu o specie de furnici de consuma si lemnul. E singurul lor dusman natural. La ce infractiuni sunt in tara lor, faptul ca are pe poarta semnul cu apicultor si albine africanizate face ca nimeni sa nu intre pe poarta chiar daca e deschisa. Pe parcursul anilor i-au omorat un cal, 3 caini si gaini fara numar. A renuntat la a avea animale mari. Albinele respective sunt in stare sa urmareasca si 1 km cand sunt deranjate, si nu ies din stup una doua ci tot ce poate zbura. Productivitate au imensa, in plus nu au iarna si recolteaza tot timpul. Stupina e stationara si nimeni nu face pastoral. E atat de multa flora spontana ca nu are cine o culege. Singurs varianta de inmultire este splitarea cand devin puternici. De roit roiesc tot anul.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

stefan1

Citat din: istodorescu vasile din Noiembrie 11, 2014, 08:38:30 AM
despre albine africanizate vorbeam in postarea de mai sus,aici unde ma aflu acum in spania pe coasta mediteranei,unde nu este iarna niciodata, aproape de gibraltar, de unde se vede africa,este un climat perfect pentru aceste albine.ca si aspect sunt mult mai mari decit carpatina,si foarte agresive ,atunci cind sunt deranjate ataca orice misca in apropiere.cu toate ca sunt agresive, se poate lucra cu ele,am fost surprins sa prind o albina la urdinis ,si controlind daca are ceva in gusa,avea o cantitate de nectar dublu  fata de ale noastre. si grauncioarele de polen sunt excesiv de mari.proprietarul celor 2 stupi, spunea ca odata la 3 luni,isi ia costum,manusi,astfel incit sa nu poata fi intepat, deschide stupul, si ia toate ramele cu miere,iar in locul lor pune rame cu foite , sau chiar ramele doar cu sirma pe ele,nestiind sa faca altceva,si odata pe an pune o banda antivaroa intre rame.altceva nu stie, nici macar cum arata o matca, si cu toate astea,stupii se dezvolta foarte bine,iar el trimite si la rudele din rominia miere din cei 2 stupi.

Cum a spus si Dan, nu este albina africanizata ci o specie inrudita cu albinele africane. Aproape sigur este vorba de rasa Apis mellifera major. Aceasta se mai numeste albina marocana sau albina de Rif. Tinutul Rif este o zona din nordul Marocului, pana la Gibraltar, mai mult muntoasa. Este un tinut interesant, cu o populatie umana cu caracteristici clar deosebite de alte populatii africane. Concret acolo cam 2/3 din populatie au culoarea pielii deschisa, alb-roz, ochii deschisi la culoare si 1/10 au parul rosu. Este zona africana cu cel mai mare procentaj de oameni blonzi, alaturi de unele zone din Orientul Mijlociu. Probabil din vechi timpuri a fost o zona de amestec de populatii. Se stie ca populatia berbera care era in zona a fost in antichitate cucerita de fenicieni care au si infiintat mai multe orase in zona. Dupa caderea Cartaginei, zona a intrat sub stapanirea romana. Dar tot aici, prin secolul VI s-au stabilit Vandalii, popor de origine germanica. Pe la anul 700 zona a fost cucerita de arabi, care apoi au ocupat si Spania. De fapt numele Gibraltar vine din arabul "Gebel al Tariq" (muntele lui Tariq). Tariq era un general berber in slujba arabilor, primul care a trecut cu armatele stramtoarea si a cucerit de la romani primele teritorii din Spania.
  Apis mellifera major (adica mare) este inrudita cu rasa magrebiana Apis mellifera intermissa, care se intalneste in Maroc, Algeria, Tunisia. Are insa niste caracteristici specifice care o deosebeste de intermissa. Aceasta (intermissa), ca mai toate rasele africane, este de dimensiuni mai mici decat albinele europene, in timp ce A. major este de talie mare si are cea mai lunga trompa, chiar mai lunga decat caucaziana, in timp ce intermissa are trompa scurta. De asemenea are culoarea mai deschisa, spre maro, in timp ce intermissa are culoarea neagra. A descris-o si Ruttner, totusi este o subspecie cu o raspandire foarte limitata, cercetata doar in ultima vreme, incat nu sunt multe date despre ea. Din ce am mai citit este o buna culegatoare, roitoare, dar mai sensibila la varroa si la alte boli (la care in general albinele africane sunt rezistente). O alta caracteristica semnalata si de Fratele Adam este un consum mare de hrana pe timp de iarna. In conditii similare, A. major consuma aproape dublu miere pe timp de iarna fata de alte rase. Se explica aceasta prin faptul ca sunt mult mai agitate decat alte rase pe timpul iernii. Lipsa hibernarii si neformarea ghemului de iernare, face sa consume mai mult. Ca si alte rase africane, nu pot traversa iernile mai reci din Europa mai nordica.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan sebastian

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 10, 2014, 10:24:20 PM
Adu niste albine africane si ierneaza-le in Bucovina . care vor trai in primavara ? romancele sau africanele ?
Daca le corceste nu se stie ce iese. Sa nu fie genul care-ti muta si vecinii, iar din casa sa trebuiasca sa iesi blindat.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

bismark

Cred ca pentru a le corci cu rasa noastra trebuie sa ducem trintori de la noi acolo si in citeva generatii acestea vor putea revini si adapta la noi. Trebuie incercat. Cu respect ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/