Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

dinupaltinis

Citat din: Zip2006 din Octombrie 20, 2014, 07:57:48 PM
Dane ,sa arate ce fac ei acolo unde sint cu ce costuri ,subventii etc dar sa nu faca comparatii si sa dea sfaturi pentru Romania ...sa vina aici sa ii vedem cum se descurca  ca de ....tralala sintem satui ..
:-c :-c
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

Zip2006

Italiene ,nu te umfla in pene ,nu am zis cu rautate ce am zis sa fii sanatos si bun de munca iti doresc ,si sa stii ca am stupi mai multi ca tine si am si servici la patron nu la stat sint satul de ..fumigene aruncate pe forumul asta...de cei care lucreaza afara si ii imbogatesc pe altii dar vina in Romania sa fii pe picioarele tale si atunci sa vedem cum te descurci ..sa prinzi 2-culesuri din 5-6 ... apropo si eu am 50 de ani la anu in martie si ce am e facut de mine tot fara argati si asta nu imi da dreptul sa fiu arogant ...sa auzim numai de bine .

marian sima

TDI,nu orice matci roiesc,matcile tinere nu roiesc.

Dadant cand a facut rama care-i poarta numele a luat in calcul elipsa ouata pe un fagure al unei familii de albina din natura.

Astfel elipsa cu puiet de pe fagurele natural a fost cat este acum rama Dadant.

Insa Dadant nu a luat in calcul faptul ca celula albinei va fi marita de la 4,7 la 5,4 nu a luat in calcul ca familia din copac nu a fost stimulata cu sirop cum va fi familia din apicultura intensiva.

Si astfel stupul Dadant un corp 10 rame pentru cuib si un corp 10 rame pentru magazie are contributia lui la roit.

Elimini anual pana la 50% din matci ? :roll:
Un procentaj prea mare de matci proaste.
Si de 5 ani o tii asa si cu toata stradania ai totusi populatii mici roitoare.

Ca sa te convingi ca exista matci care nu roiesc in primul an de existenta ii ei de mana pe colegii care ca si tine nu au vazut asa ceva strangeti 15 000 de euroi si eu stau langa voi cu stupi un intreg sezon apicol.

Puteti sa-i imputerniciti cu populatie si puiet 100% sau chiar mai mult,ma lasati doar sa maresc capacitatea stupului atat cat doresc eu si cuibul sa-l am la echivalentul a 14 rame Dadant,sau sa-mi folosesc orizontalul de 20 de rame jos la cuib si deasupra puteti sa puneti populatie cata doriti.

TDI

Nu am cules in toamna. Elimin matci pentru ca nu am albina. Trebuie sa schimb vatra.
Albina mea se pregateste de roit intre 40-70 mii de indivizi - nu roieste neapărat. Fara ajutoare de la altii am avut anul asta cel putin 2 colonii care au ajuns la 100.000 indivizi. Din 5 matci pe care le banuiam ca au pontat peste 4000 de oua pe zi, am avut doar una, celelalte in jur de 3500. Productia record a fost de 80 kg pe familie.
Astea-s matci proaste?
A, da - am avut si confirmarea in teren. Beneficiarii unor mătci de la mine mai vor.
Matcile tardive care-si ating maximul de dezvoltare la FS le elimin majoritatea. Asta era regula la mine. Dar... e al 2-lea an in care am reusit sa obtin maxim la salcâm.
Mi-am facut 40 lăzi pe 12 rame, apropo de cuib.
Am facut miere când nimeni din jur n-a facut.
Orice matca îmi dai, tanara si sănătoasă sa fie in maxim 21 de zile ti-o pozez pe craca.
In poza, nu începuse salcamul.

milu56

Stupul inventat de Dadant nu a fost cu 10 rame si nici doar un corp pt.ca el a descoperit distanta inte ramele de sus si ramele de jos de 8 mm.ca albina sa nu faca faguri si nici sa lipeasca ramele cu propolis.

Cris

Citat din: milu56 din Octombrie 21, 2014, 02:54:03 AM
.....o sa filmez si mica stupina a baiatului meu sa o vedeti pt ca eu il ajut sa faca in primavara din 20 de stupi 200 de roiuri .
200 de roiuri? de la zero pe foita??? le iernezi in Spania?
,,Toţi suntem genii. Dar dacă judeci un peşte după abilitatea sa de a se căţăra în copac, el va trăi toată viaţa cu impresia că e un prost." Albert Einstein

marian sima

Eu ti-am spus condititia in care stupi sigur nu va roi.

Pe mine nu ma intereseaza determinarea roiri ci cum sa nu roiasca o familie de capacitate mare.

Asa lasa stupul fara aer,matca fara spatiu de pontat   inaclaiestel cu sirop ca sigur albina va pleca din stup.

Insa in conditiile puse de mine matca tanara nu roieste,strange suma pusa de mine si te convingi.

Roitul la 40 de mii de albine este la o dezvoltare prea mica,trebuie sa fie pe la 60 de mii.

La 80 kg pe familie nu e matca proasta.

Cat despre matci care i-si ating potentialul la floarea soarelui,sant multe de spus aici.

Vezi tu matca cea mai buna nu iese primavara,nu iese cand este roitul in toi,ci iese in iulie pe sfarsit de sezon ,cand stupi nu mai roiesc si totul este calm si linistit.

Acea matca va fi matura sezonul viitor pentru sustinerea unei familii mari si destul de tanara incat sa nu roiasca.

Ca intram la factorul vanzare de matci,aici e altceva ,altfel se pune problema si devenim subiectivi.

TDI

"Vezi tu matca cea mai buna nu iese primavara,nu iese cand este roitul in toi,ci iese in iulie pe sfarsit de sezon ,cand stupi nu mai roiesc si totul este calm si linistit."
Mai mult de 50% din matcile tinere care intra la iernat in stupina mea sunt imperecheate exact când zici tu.
:D

milu56

200 de roiuri? de la zero pe foita??? le iernezi in Spania?
CRIS  Am cumparat stupii in Romania dar numai 20  si nu ii duc in Spania la iernat...e suficient ca in primavara sa fac 200

marian sima

TDI

In functie de baza melifera si calitatea matcilor mai adaugi intre 2 si 6 tone sirop, - fara garantia rezervelor de iernare, 120-240 kg faguri( se pot folosi faguri din plastic, montati pe rama fixa - scutesti sute de ore de munca,dar te costa aproape triplu), alte accesorii - poate automatizari. Nu cred ca e imposibil pentru cine stie despre ce e vorba. Nu te opreste nimeni sa cumperi albina prin iunie-iulie; la cantitatea necesara si pretul o sa scada semnificativ( conceptul roilor la pachet fără matci).
Canadienii au facut din 10 -> 1000, in 2 ani, ca experiment.
N-am mentionat peste 1000 sau mai degrabă spre 2000 de ore de munca.

Cris

Citat din: milu56 din Octombrie 21, 2014, 09:20:01 PM
CRIS  Am cumparat stupii in Romania dar numai 20  si nu ii duc in Spania la iernat...e suficient ca in primavara sa fac 200
cea ce spuneam eu e ca mi se pare o crestere prea mare de la 20 la 200 de stupi, si implica un volum de munca si investitii semnificative
la 20 de stupi sa zicem ca ai 200 de rame construite mai ai nevoie de vreo 1800-1200 de rame 180 de lazi, hrana pt stimulari si fortari ponta(albina acoperitoare? de unde) tratamente etc.
la ritmul asta de crestere in conditiile "pedoclimatice din romania"    :) nu cred ca vei scoate in primavara altceva decat mobila, si asta dupa o munca titanica
,,Toţi suntem genii. Dar dacă judeci un peşte după abilitatea sa de a se căţăra în copac, el va trăi toată viaţa cu impresia că e un prost." Albert Einstein

D006

Daca ai bani si credinta se poate orice.

mosunick

Cred ca se poate daca faci un sistem automatizat de hranire, cu alimentare direct din rezervor de 1 mc. Scutesti niste ore de lucru... Ramele crescute sau de plastic scutesc iara mult din timp si energie. Trebuie sa ai si mult polen, daca nu... trebuie dat din punga...
In fine, e greu de facut din 1 - 10 si viabili... putin probabil sa reusesti
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

TDI

In principiu daca bagi la iernat 5 rame Dadant înseamnă ca ti-a iesit.
Ce înseamnă asta? 1000 rame Dadant, 2500-3000 kg hrana glucidica ( aici se poate si la jumătate, cu aport de turte si iernare in sud sau in vest); 2.500.000 albine(250 kg albina) - care te costa 210 matci minim, 1500 kg hrana glucidica si 250 kg polen. Am uitat ceva?