Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

italianu

Citat din: victor din Octombrie 09, 2014, 04:25:04 PM
Interesant. Au uitat cum sa roiasca.
Stiu un apicultor care face foarte multi roi si toamna tarziu unifica roiul cu familia careia ii schimba matca
Cum schimbati matcile? Ce metoda folositi?

Prind regina veche si-o dau cu capul de stup(pina acum nici una nu mi-o rupt stupul  :rotfl:),pe urma iau regina tinara din micronucleu ,o bag in cutiuta cu 5,6,7 albine, si pe urma o spinzur printre rame.
Cam atît!

P.s. nu incercati metoda asta :
-in perioada sezonului
-cu familiile orfane de mult timp si care au botci
-cu bezmeticele
-sau cu cele care mai au o regina deja împerecheata

P.s.s .functioneaza bine cind vine frigul :hi:

P.s.s.s  :stop_the_war:
Viata nu-i dreapta ...obisnuieste-te cu asta!

desprealbine

Citat din: marian sima din Octombrie 09, 2014, 07:45:02 PM
Am facut pastoral,daca aveai experienta cunosteai ca vorbesc din experienta.
Arata-mi unde scrie in manual ca daca schimbi matca in fiecare an timp de opt ani familia nu mai roieste.

Nici macar manualul nu il cunosti esti varza,manualul cel mult te indruma sa folosesti matcile tinere,nici macar ce a spus colegul Istodorescu nu te invata.

Ti-am spus habar nu ai de apicultura si nu am chef sa te invat,nu mai pune intrebari ca a fost ultima la care ti-am raspuns.

"Această metodă de schimbare anuală a matcilor, este cea mai agreată de apicultori deoarece asigură familii de albine puternice şi sănătoase, permite schimbarea anuală a tuturor fagurilor din cuib şi a mătcilor, împiedică intrarea familiilor de albine în frigurile roitului şi sporeşte producţia de miere marfă."

italianu

Citat din: desprealbine din Octombrie 09, 2014, 08:03:33 PM
Citat din: marian sima din Octombrie 09, 2014, 07:45:02 PM
Am facut pastoral,daca aveai experienta cunosteai ca vorbesc din experienta.
Arata-mi unde scrie in manual ca daca schimbi matca in fiecare an timp de opt ani familia nu mai roieste.

Nici macar manualul nu il cunosti esti varza,manualul cel mult te indruma sa folosesti matcile tinere,nici macar ce a spus colegul Istodorescu nu te invata.

Ti-am spus habar nu ai de apicultura si nu am chef sa te invat,nu mai pune intrebari ca a fost ultima la care ti-am raspuns.
I

"Această metodă de schimbare anuală a matcilor, este cea mai agreată de apicultori deoarece asigură familii de albine puternice şi sănătoase, permite schimbarea anuală a tuturor fagurilor din cuib şi a mătcilor, împiedică intrarea familiilor de albine în frigurile roitului şi sporeşte producţia de miere marfă."

A nu se confunda matca din an cu cea de anul trecut,ca-i alta mîncare de peste!
Viata nu-i dreapta ...obisnuieste-te cu asta!

marian sima

Citat din: bucovineanu din Octombrie 09, 2014, 07:51:05 PM
Citat din: istodorescu vasile din Octombrie 09, 2014, 05:56:06 PM
familiile cu matci tinere crescute chiar din botci de roire, in primul an nu roiesc indiferent cit de aglomerate ar fi, cit de putin spatiu ar avea.
Eu am observat contrariul: familia care roieste anul acesta roieste si in anul urmator, chiar daca i se asigura spatiu suficient. Cel putin asa e la mine.

Nea Bucovineanu ,colegul Istodorescu stie ce spune.

Fortezi stupul sa roiasca si il divizezi cand botcile sant capacite proaspat,acele matci rezultate nu vor roi.

Una este sa fortezi un stup bun sa roiasca si alta este sa ai o familie care roieste cu stupul gol,insa nici asa nu mi sa intamplat ca sa roiasca matca tanara.

marian sima

O intrebare pentru colegul,Italianul.
In italia se gasesc botci ca cele din imagine?

I-mi trebuiesc cateva si aici nu gasesc.

desprealbine

Citat din: marian sima din Octombrie 09, 2014, 08:15:47 PM
familiile cu matci tinere crescute chiar din botci de roire, in primul an nu roiesc indiferent cit de aglomerate ar fi, cit de putin spatiu ar avea.
Eu am observat contrariul: familia care roieste anul acesta roieste si in anul urmator, chiar daca i se asigura spatiu suficient. Cel putin asa e la mine.

Fortezi stupul sa roiasca si il divizezi cand botcile sant capacite proaspat,acele matci rezultate nu vor roi.

Una este sa fortezi un stup bun sa roiasca si alta este sa ai o familie care roieste cu stupul gol,insa nici asa nu mi sa intamplat ca sa roiasca matca tanara.
Cum il fortezi sa roiaasca?????
Tocmai te laudai ca ai tai "de 8 ani" nu roiesc in ruptu' capului. :rusine:

bio

Citat din: marian sima din Octombrie 09, 2014, 08:48:09 AM
Bio pe la mine au fost Kamy, si mai multi apicultori din zona care au cont pe Apiardeal dar nu indraznesc sa posteze.
.....

Off... Mai Marian, pai Kamy "nu mai indrazneste sa posteze"  de aproape un an de zile cum naibii sa mai posteze aici, sa ne povesteasca ce este cu tine.

...
Ma gandesc la pagina personala insa stau in cumpana sa o fac sau sa nu o fac,jocurile murdare de pe aici au ridicat si mai mult balanta in a nu face o pagina personala.
...

... ce naibii tu bagi toate prostiile in seama  . Pune si fa-o sa ne destrabalam oleaca si pe acolo...

...
Am intervenit.......... si m-am trezit facut chiabur si in diferite feluri.

Scriu pe aici si sant facut in fel si chip de individul asta care desprealbine vorbeste doar numele lui de forum.
.....

Zi mersii ca nu-ti arunca si vreo banana, cum a primit fotbalistul ala...!!....

...
Bio referitor la dusman,cand o persoana nu pridideste sa te atace ba i-ti scalceste numele este un dusman chiar daca-ti zambeste in fata.
Ai norocul ca o data am vorbit la telefon si te-am perceput ca om de treaba,asa ca nu esti luat in colimator,asta e norocul tau. :)
....

"Norocul" ,...... este ca mai stim de gluma si realizam ca nu vorbim cu rautate . Sunt doar dispute pe anumite idei si noi suntem oameni maturi care nu bagam toate prostiile i9n seama..

bucovineanu

Citat din: marian sima din Octombrie 09, 2014, 08:15:47 PM

Nea Bucovineanu ,colegul Istodorescu stie ce spune.

Mariane sa sti ca metoda de a forta o familie recordista sa traga botci si apoi sa o divizezi este cunoscuta. Ori aici se vorbea despre regine crescute din BOTCI DE ROIRE. Cel putin asa se intelege din cele postate.

abeja

Citat din: marian sima din Octombrie 09, 2014, 08:36:58 PM
O intrebare pentru colegul,Italianul.
In italia se gasesc botci ca cele din imagine?

I-mi trebuiesc cateva si aici nu gasesc.

Daca te tot bagi inseama poate.s bune astea.cu siguranta nu vor roi .Am lucrat la selectie vreo 10 ani si stiu ce spun :rotfl:.

Jimmy2011

Citat din: desprealbine din Octombrie 09, 2014, 05:21:29 PM
Plecam de la presupunerea ca stupii tai au ajuns in situația de roire prin suprapopulare(in cazul tau ma indoiesc sa fie prea mulți),excludem alte situații exceptionale.
Si atunci avem metode antiroire:
-luam culegatoarea sau
- luam rame cu puiet
-băgam la clădit
- marim spațiu
- izolam matca
- ii luam matca
- ii schimbam matca
- ii ducem la un cules intensiv
- punem colectoarele de polen
Din toate astea tu alesasi ineptia asta care ai scris-o si mai ești si mândru de tine?

Salut,

Mi-as permite un mic comentariu vs ridicarea ramelor cu puiet capacit din familia intrata in friguri. Cand am avut probleme cu familii intrate in frigurile roitului,am ridicat toate ramele cu puiet capacit,si am introdus  in locul lor rame cu oua si puiet larvar si problema s-a rezolvat imediat fara sa am gol de albina culegatoare.
Asa am procedat eu si a functionat.
Ce este mai dulce si mai dulce decat mierea?...Otetul gratis...

dinupaltinis

Si la mine la fel.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

marian sima

Despre albine ,am spus ''FORTEZI STUPUL SA ROIASCA" nu am spus" fortez stupul sa roiasca " tu nu cunosti nici sensul cuvintelor? :zzz:

Bio intradevar Kamy a murit insa nu a fost singurul care ma vizitat ti-am spus,acest forum are simpatizanti chiar la sud de Dunare .
Un apicultor din Bulgaria ,Plemen il chiama urmareste forumul cand vine pe la mine ,omul are 300 de familii e patronul magazinului apicol din  Ruse (cel de la autogara).

Acum a achizitionat un sistem de invertire a zaharului  in cantitati industriale si peste 20 de zile ii voi posta produsul la anunturi,astept eticheta ca produsul deja il am si a fost si administrat albinelor.

Te astept si pe tine pe la mine,tin neaparat sa am o  poza cu tine. :) =))

Abeja ,Dotore :D sigur o familie bezmetica nu roieste in veci.

Poza ta e de la o familie bezmetica,puiet de trantore cu varoa la greu,botci neviabile din care nu vor rezulta matci.

Daca pe altii ii duci in eroare mai Dotore ,pe mine nu ma duci.

Nea Bucovineanu cine se trezeste cu stupul ca ii roieste mai ales in lipsa culesului si foloseste botcile face o prostie.

Legat de botcile de roire daca privesti mai amanuntit situatia ce determina ca acea matca sa iasa roitoare?
Materialul biologic din care rezulta matca?
Sau informatia acumulata de matca tanara inainte de a ecloza?

Daca privim la o albina care eclozeaza ii spunem ca este puiet insa matca dupa eclozare este matura sexual gata de a-si lua rolul in serios.

Medicina moderna spune ca daca o mama asculta un gen de muzica inainte sa nasca copilul nascut va recunoaste acea muzica.

Asa si matca inainte de a ecloza percepe situatia din stup situatiie in care ea a luat fiinta si o va reda curand in existenta ei.

Daca ei o botca de roire de la inceputul aparitiei ei si o vei reda unui roi  matca rezultata va fi neroitoare.

Alde Dotore care face matci in stupi bezmetici nu are cum sa inteleaga ce spun eu.

desprealbine

Citat din: marian sima din Octombrie 10, 2014, 09:23:09 AM

Asa si matca inainte de a ecloza percepe situatia din stup situatiie in care ea a luat fiinta si o va reda curand in existenta ei.

Așa ceva.........!!!!!! ))/ ))/ ))/
Itradevar..... Cu asta ai depășit manualul,ne-ai depășit si pe noi , te-ai depășit si pe tine insuti!!!

oroles

"Intr-adevar" nu "intradevar" :D daca tot vrem sa aratam ca stim limba romana.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

desprealbine

Citat din: oroles din Octombrie 10, 2014, 10:38:20 AM
"Intr-adevar" nu "intradevar" :D daca tot vrem sa aratam ca stim limba romana.
Pe "ecloza" nu-l văzusi ???