Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Bio pe la mine au fost Kamy,Viktor si mai multi apicultori din zona care au cont pe Apiardeal dar nu indraznesc sa posteze.
Nu ascund nimic usa mea e deschisa pentru colegi de pe aici.

Ma gandesc la pagina personala insa stau in cumpana sa o fac sau sa nu o fac,jocurile murdare de pe aici au ridicat si mai mult balanta in a nu face o pagina personala.

Am intervenit corect in disputa despre falsificarea mieri cu sirop si m-am trezit facut chiabur si in diferite feluri.

Scriu pe aici si sant facut in fel si chip de individul asta care desprealbine vorbeste doar numele lui de forum.

Referitor la fortarea pontei matci ,nu ma refeream la sirop ci la a da spatiu la matca pentru ponta,o matca buna stimulata cu populatie buna nu suporta rama goala in cuib,astfel fortezi ponta.

Bio referitor la dusman,cand o persoana nu pridideste sa te atace ba i-ti scalceste numele este un dusman chiar daca-ti zambeste in fata.
Ai norocul ca o data am vorbit la telefon si te-am perceput ca om de treaba,asa ca nu esti luat in colimator,asta e norocul tau. :)

Cred ca sant opt ani de cand nu mai am avut stupi care sa roiasca ,am explicat si pe aici acest fenomen si cum sa se obtina familii care sa nu roiasca.

Asa ca sant talentat nu? :rotfl: :rotfl: :rotfl: =))

dinupaltinis

Citat din: dan sebastian din Octombrie 08, 2014, 07:37:32 PM
Daca fiecare stupar ar face 50 kg productie per stup am fi cea mai favorizata breasla, si am trai cel mai bine. Beleaua e ca scoti 15 max 20 kg si bagi inapoi pt iernare macar 10. Asta e realitatea dura si de ce majoritatea falsifica mierea sau fac apicultura ca hoby.
Corect! :nod:
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

desprealbine

Citat din: marian sima din Octombrie 09, 2014, 08:48:09 AM
Bio pe la mine au fost Kamy,Viktor si mai multi apicultori din zona care au cont pe Apiardeal dar nu indraznesc sa posteze.
Nu ascund nimic usa mea e deschisa pentru colegi de pe aici.

Ma gandesc la pagina personala insa stau in cumpana sa o fac sau sa nu o fac,jocurile murdare de pe aici au ridicat si mai mult balanta in a nu face o pagina personala.

Am intervenit corect in disputa despre falsificarea mieri cu sirop si m-am trezit facut chiabur si in diferite feluri.

Scriu pe aici si sant facut in fel si chip de individul asta care desprealbine vorbeste doar numele lui de forum.

Referitor la fortarea pontei matci ,nu ma refeream la sirop ci la a da spatiu la matca pentru ponta,o matca buna stimulata cu populatie buna nu suporta rama goala in cuib,astfel fortezi ponta.

Bio referitor la dusman,cand o persoana nu pridideste sa te atace ba i-ti scalceste numele este un dusman chiar daca-ti zambeste in fata.
Ai norocul ca o data am vorbit la telefon si te-am perceput ca om de treaba,asa ca nu esti luat in colimator,asta e norocul tau. :)

Cred ca sant opt ani de cand nu mai am avut stupi care sa roiasca ,am explicat si pe aici acest fenomen si cum sa se obtina familii care sa nu roiasca.

Asa ca sant talentat nu? :rotfl: :rotfl: :rotfl: =))
Nu a roit niciunul? Extraordinar!
Ești un apicultor desavarsit.

marian sima

Desprealbine,un lucru de pus in paractica si de probat.

Online marian sima

Veteran
    Mesaje postate: 1579
        Vezi Profilul
        Adresa de email
        Mesaj Personal (Online)

Re: Anecbalia
« Răspuns #13 : August 26, 2014, 11:57:05 a.m. »

Citat

Situatia de care vorbiti voi se capata in timp.

In urma cu 8 ani am hotarat sa schimb matcile anual in urma aceste hotarari nu am mai avut stupi care sa roiasca .
Anul trecut nu am avut timp sa schimb matcile si credeam ca anul acesta va roi intr-o veselie ,surpriza auzeam de prieteni cu backfast carora le roia intr-o veselie la mine nimic ,am avut doi stupi cu cate 8 botci pe care eu ii suspectam de roire insa au fost de schimbare linistita.

Pentru inlocuirea matcilor apelam la stupi care schimbau linistit matca,culegeam botcile si  ii ajutam cu puiet,bagam si o rama cu oua din care rezulta viitoarele botci,ajutand familia ai multe sarje de botci.

In felul acesta albina alegea pentru botca ce vrea muschi ei.

Procedati asa cativa ani si uitati de roire,in felul acesta determinati albina sa intre in starea de anacbalie despre care vorbiti.

Desavarsit nu e nimeni sant si oameni care cunosc mai multa apicultura decat mine insa nu tu.

victor

Interesant. Au uitat cum sa roiasca.
Stiu un apicultor care face foarte multi roi si toamna tarziu unifica roiul cu familia careia ii schimba matca
Cum schimbati matcile? Ce metoda folositi?
Victor-Nicolae Smarandache (facebook)
Smara Vic (YouTube)

desprealbine

Citat din: marian sima din Octombrie 09, 2014, 02:58:06 PM
Desprealbine,un lucru de pus in paractica si de probat.

Online marian sima

Veteran
    Mesaje postate: 1579
        Vezi Profilul
        Adresa de email
        Mesaj Personal (Online)

Re: Anecbalia
« Răspuns #13 : August 26, 2014, 11:57:05 a.m. »

Citat

Situatia de care vorbiti voi se capata in timp.

In urma cu 8 ani am hotarat sa schimb matcile anual in urma aceste hotarari nu am mai avut stupi care sa roiasca .
Anul trecut nu am avut timp sa schimb matcile si credeam ca anul acesta va roi intr-o veselie ,surpriza auzeam de prieteni cu backfast carora le roia intr-o veselie la mine nimic ,am avut doi stupi cu cate 8 botci pe care eu ii suspectam de roire insa au fost de schimbare linistita.

Pentru inlocuirea matcilor apelam la stupi care schimbau linistit matca,culegeam botcile si  ii ajutam cu puiet,bagam si o rama cu oua din care rezulta viitoarele botci,ajutand familia ai multe sarje de botci.

In felul acesta albina alegea pentru botca ce vrea muschi ei.

Procedati asa cativa ani si uitati de roire,in felul acesta determinati albina sa intre in starea de anacbalie despre care vorbiti.

Desavarsit nu e nimeni sant si oameni care cunosc mai multa apicultura decat mine insa nu tu.
Plecam de la presupunerea ca stupii tai au ajuns in situația de roire prin suprapopulare(in cazul tau ma indoiesc sa fie prea mulți),excludem alte situații exceptionale.
Si atunci avem metode antiroire:
-luam culegatoarea sau
- luam rame cu puiet
-băgam la clădit
- marim spațiu
- izolam matca
- ii luam matca
- ii schimbam matca
- ii ducem la un cules intensiv
- punem colectoarele de polen
Din toate astea tu alesasi ineptia asta care ai scris-o si mai ești si mândru de tine?

marian sima

Vezi ca esti bleg.

Cu matca schimbata in iulie 2014 poti sa ai suprapopulare in anul 2015 cat vrei tu stupi nu va roi mai ales ca atunci cand sant suprapopulati eu maresc cutia la 32 de rame Dadant.

Eu nu iau niciodata rame cu puiet din stupi de recolta,nu pun nici colectoare ca pe mine ma intereseaza mierea marfa nu polenul,punand colectoare regresez puietul.

Matca fortata sa ponteze la maxim ca de acea o schimbam la un an.

Ia rame cu puiet si la culesul acela ai avantaj insa la urmatorul cules realizezi productie mica.
Scoate matca ingradeste matca fugi dupa ea si la salcam 2,3,4 si ce urmeaza o ei in mana.

Ma tu ai stupi?

Victor metoda cu roiul este cea mai buna deoarece se recupereaza alea cateva zile de ponta zero  la familia de baza.

Metoda cu schimbatul matci anual ca sa scape de roire poate sa o probeze oricine.
La fel si cu cea ce eu am descris mai sus.

desprealbine

Citat din: marian sima din Octombrie 09, 2014, 05:44:38 PM
Vezi ca esti bleg.

Cu matca schimbata in iulie 2014 poti sa ai suprapopulare in anul 2015 cat vrei tu stupi nu va roi mai ales ca atunci cand sant suprapopulati eu maresc cutia la 32 de rame Dadant.

Eu nu iau niciodata rame cu puiet din stupi de recolta,nu pun nici colectoare ca pe mine ma intereseaza mierea marfa nu polenul,punand colectoare regresez puietul.

Matca fortata sa ponteze la maxim ca de acea o schimbam la un an.

Ia rame cu puiet si la culesul acela ai avantaj insa la urmatorul cules realizezi productie mica.
Scoate matca ingradeste matca fugi dupa ea si la salcam 2,3,4 si ce urmeaza o ei in mana.

Ma tu ai stupi?

Victor metoda cu roiul este cea mai buna deoarece se recupereaza alea cateva zile de ponta zero.
Ca este de preferat sa schimbi mătcile la sfârșitul sezonului cred ca nu este nimeni pe acest forum sa nu știe (ponteaza mai mult in toamna,trece iarna mai ușor,nu cade in sezonul următor ).
Tu ai descoperit asta mai recent sau de ce bati atâta moneda pe chestia asta???

istodorescu vasile

familiile cu matci tinere crescute chiar din botci de roire, in primul an nu roiesc indiferent cit de aglomerate ar fi, cit de putin spatiu ar avea.

marian sima

De ce bat moneda pe chestia asta,deoarece nu mai procedez ca tine sa scot rame cu puiet,sa lipsesc stupul de culegatoare si alte chestii pe care tu le folosesti aiurea .

8 ani de folosire nu stiu e recent        nu e recent totusi e un timp destul la care sa tragi niste concluzii.

Colegul Istodorescu Vasile are dreptate. :wink:

desprealbine

Citat din: marian sima din Octombrie 09, 2014, 06:05:41 PM
De ce bat moneda pe chestia asta,deoarece nu mai procedez ca tine sa scot rame cu puiet,sa lipsesc stupul de culegatoare si alte chestii pe care tu le folosesti aiurea .

8 ani de folosire nu stiu e recent        nu e recent totusi e un timp destul la care sa tragi niste concluzii.

Colegul Istodorescu Vasile are dreptate. :wink:
Bine...ne-ai convins. Acum o sa facem toți ca tine.
O sa ne schimbam toate matcile la sfârșitul lui iulie si in sezonul următor ne vom uita ca tine
disperati printre gard sa nu cumva sa mai vina alți stupari pe lângă noi.
Iti dai un sfat:
Pune mana pe furci ,topoare si...ieși la lupta!!!

marian sima

Stii ceva ,ai venit pe acest topic apicol cu jigniri,ai tinut cu o schita de pastoral iluzorie,ai venit cu idei de combatere a roiri luate din manualul apicol.

Ma plictisesti,nu esti demn de o discutie apicola asa ca o sa te tratez cu ignorare.

desprealbine

Citat din: marian sima din Octombrie 09, 2014, 07:06:31 PM
Stii ceva ,ai venit pe acest topic apicol cu jigniri,ai tinut cu o schita de pastoral iluzorie,ai venit cu idei de combatere a roiri luate din manualul apicol.

Ma plictisesti,nu esti demn de o discutie apicola asa ca o sa te tratez cu ignorare.
Daca tu nu faci pastoral cum poți sa judeci o " schita de pastoral" deci nu poți emite o părere pertinenta in legătura cu chestia asta.
Nu mi-am dat seama ca manualul e prea stramt pentru tine si nu te mai regasesti in el.
Dar sa știi ca tot ce ai spus tu e descris cu lux de amănunte ,unde crezi??? In manual.

marian sima

Am facut pastoral,daca aveai experienta cunosteai ca vorbesc din experienta.
Arata-mi unde scrie in manual ca daca schimbi matca in fiecare an timp de opt ani familia nu mai roieste.

Nici macar manualul nu il cunosti esti varza,manualul cel mult te indruma sa folosesti matcile tinere,nici macar ce a spus colegul Istodorescu nu te invata.

Ti-am spus habar nu ai de apicultura si nu am chef sa te invat,nu mai pune intrebari ca a fost ultima la care ti-am raspuns.

bucovineanu

Citat din: istodorescu vasile din Octombrie 09, 2014, 05:56:06 PM
familiile cu matci tinere crescute chiar din botci de roire, in primul an nu roiesc indiferent cit de aglomerate ar fi, cit de putin spatiu ar avea.
Eu am observat contrariul: familia care roieste anul acesta roieste si in anul urmator, chiar daca i se asigura spatiu suficient. Cel putin asa e la mine.