Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

desprealbine

Citat din: pharaonu75 din Octombrie 08, 2014, 09:25:36 PM
Citat din: desprealbine din Octombrie 08, 2014, 09:21:35 PM
...Dute ma si impuscate!!!
...

Într-o melodie cineva spunea foarte frumos "MĂ-TA ARE CRATIMĂ"
Invaţă şi tu să scrii cu cratimă, pentru că apicultură am vazut cât ai invaţat!
Șeful  te-a (cu cratima) observat!!!
Ai sărit primul.

desprealbine

Ce fericit este acum Dragoș .S-a aruncat repede in barca cu " cine decide" .
Asta e talentul lui natural.Asa a razbatut in viața.

pharaonu75

Citat din: desprealbine din Octombrie 08, 2014, 09:33:19 PM
Șeful  te-a (cu cratima) observat!!!
Ai sărit primul.

Du-te mă şi împuşcă-te!   cu ASTA
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

vladluca

Citat din: oroles din Octombrie 08, 2014, 11:07:18 AM
PS: Se vor gasi intotdeauna "tantalai" care sa creada ca stupul Langstroth face mai multa miere si si-o vor lua peste bot. Asa s-a intamplat si cu stupii model Ursu. Asta inseamna marketing, pe o piata suprasaturata trebuie sa inovezi, sa vii cu ceva nou sau sa dai impresia ca vii cu ceva nou, asa cum au facut si cei de la Apple cu mult doritul Iphone 6. De fapt e un telefon vai de capul lui care are norocul sa fie produs de un mare brand. Romanii de la Allview au telefoane mai performante (ma refer la procesor, RAM) dar nu au un nume in spate... Asa e si cu apicultura. S-a cam cercetat cam tot ce a fost de cercetat la noi. Vin niste baieti care anunta recorduri la Langstroth, insa nu vin cu dovezi. Eu zic ca atunci cand propui un model de stup ar trebui sa vii si cu tehnologia, adica sa le explici oamenilor cum se face. In manualele de apicultura gasim tehnologii adaptate fiecarui tip de laa (orizontali, verticali etc)

Am folosit cuvantul "tantalai" pentru a nu fi nevoit sa platesc drept de autor pentru termenul de "pinguin"
Va rog sa nu dati informatii ERONATE!Va spune unul care a avut DOUA (NU UNUL)telefoane ALLVIEW-sunt o panarama de telefoane-GUNOIAIE,mi s-au stricat in garantie,asa ca nu faceti reclama mascata,nu recoman nimanui,REPET-PANARAME DE TELEFOANE

bio

Marian imi permit sa fac  completari direct in textul tau.... am fost toata ziua la munca, sunt si cam obosit...

Citat din: marian sima din Octombrie 08, 2014, 09:09:58 AM
Bioticule pentru cine nu crede e invitat la mine sa vada.---pina a venii la tine sa vedem poate i-ti faci pagina personala si ne ti-i la curent
Cand nu ai un nr mare de stupii i-ti permiti sa fortezi ponta matci,mai ales ca nu dai catul jos si il pui la loc.sunt si hranitoare care stau foarte bine in cat, in loculk unei rame .... asa am eu si in 20 de minute dau sirop la un pavilion de ~ 50 familii

Dragos chiar  nu conteaza ce zic unii care nu au relatat nimic din experienta lor apicola,unii de la care altii nu au avut ce invata.

Cand are sa stea si ei de vorba cu Hanganu (un mare apicultor ) si are sa le permita sa il filmeze si sa le expuna o parte din activitatea sa,cand altii apicultori la va trece pragul atunci poate o lua cineva in considerare cea ce spun. cind o sa dam mina cu nea' Hanganu sigur nu ne vom mai spala pe miini vreo 2 saptamini... =))

Singurul mai de luat in seama e Bio, problema a lui este ca nu vede ca eu nu vreau sa-l atac . :)..Marian ca mai discutam in contradictoriu nu inseamna ca suntem dusmani sa ne atacam. Discutam si in urma discutiilor fiecare invatam cite ceva..

Asa ca mai Bio invatane si pe noi cand sa facem stimulare si cat. :)  am postat de vreo 3 sau 4 ori in trecut cind trebuie sa incepem stimulare in vederea valorificarii  unui cules.. Eu o stiu ca Legea lui Taranov... Ceva de genul: stimularea se incepe parca cu 51 de zile inainte de inceperea culesului si ar trebuii sa inceteze cu 29 de zile inainte de sfirsitul; acelui cules--
Dar sa ne inveti asa mai elaborat,chestii gen stimulezi de azi cu atat pentru a mari ponta cu atat si ai familia pregatita pentru data x. Chestiile cu stimulatul "nu sunt secrete", oricine poate invata chestii de stimulare din manualele apicole asta daca cititul nu reprezinta "un secret"

Vezi sa nu ne faci sa dam familiile in roit. =)) de scapat in roit depinde de talentul fiecaruia de a intelege si aprecia "dinamica familiei de albine" in functie si de capacitatea stupului folosit si culesurile viitoare

desprealbine

ANONIMATUL e foarte important
Tine spiritul critic =ne aduce la normalitate
Așa daca stau la masa cu Dragoș ,beau cu el,ii cunosc familia,nevasta
nu mai pot sa-i zic nimic cand delireaza apicol si ii învață si pe alții apicultura ca el știe .

bio

Citat din: desprealbine din Octombrie 08, 2014, 09:52:30 PM
ANONIMATUL e foarte important
Tine spiritul critic =ne aduce la normalitate
Așa daca stau la masa cu Dragoș ,beau cu el,ii cunosc familia,nevasta
nu mai pot sa-i zic nimic cand delireaza apicol si ii învață si pe alții apicultura ca el știe .

.... o sa vina timpul cind si Dragosh i-si va da seama ca pina acum s-a jucat de-a apicultura.

Cum este baiat shcolit  si umbla destul de mult printre apicultori cred ca va invata ceva apicultura destul de repede .

marian sima

Bio pe la mine au fost Kamy,Viktor si mai multi apicultori din zona care au cont pe Apiardeal dar nu indraznesc sa posteze.
Nu ascund nimic usa mea e deschisa pentru colegi de pe aici.

Ma gandesc la pagina personala insa stau in cumpana sa o fac sau sa nu o fac,jocurile murdare de pe aici au ridicat si mai mult balanta in a nu face o pagina personala.

Am intervenit corect in disputa despre falsificarea mieri cu sirop si m-am trezit facut chiabur si in diferite feluri.

Scriu pe aici si sant facut in fel si chip de individul asta care desprealbine vorbeste doar numele lui de forum.

Referitor la fortarea pontei matci ,nu ma refeream la sirop ci la a da spatiu la matca pentru ponta,o matca buna stimulata cu populatie buna nu suporta rama goala in cuib,astfel fortezi ponta.

Bio referitor la dusman,cand o persoana nu pridideste sa te atace ba i-ti scalceste numele este un dusman chiar daca-ti zambeste in fata.
Ai norocul ca o data am vorbit la telefon si te-am perceput ca om de treaba,asa ca nu esti luat in colimator,asta e norocul tau. :)

Cred ca sant opt ani de cand nu mai am avut stupi care sa roiasca ,am explicat si pe aici acest fenomen si cum sa se obtina familii care sa nu roiasca.

Asa ca sant talentat nu? :rotfl: :rotfl: :rotfl: =))

dinupaltinis

Citat din: dan sebastian din Octombrie 08, 2014, 07:37:32 PM
Daca fiecare stupar ar face 50 kg productie per stup am fi cea mai favorizata breasla, si am trai cel mai bine. Beleaua e ca scoti 15 max 20 kg si bagi inapoi pt iernare macar 10. Asta e realitatea dura si de ce majoritatea falsifica mierea sau fac apicultura ca hoby.
Corect! :nod:
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

desprealbine

Citat din: marian sima din Octombrie 09, 2014, 08:48:09 AM
Bio pe la mine au fost Kamy,Viktor si mai multi apicultori din zona care au cont pe Apiardeal dar nu indraznesc sa posteze.
Nu ascund nimic usa mea e deschisa pentru colegi de pe aici.

Ma gandesc la pagina personala insa stau in cumpana sa o fac sau sa nu o fac,jocurile murdare de pe aici au ridicat si mai mult balanta in a nu face o pagina personala.

Am intervenit corect in disputa despre falsificarea mieri cu sirop si m-am trezit facut chiabur si in diferite feluri.

Scriu pe aici si sant facut in fel si chip de individul asta care desprealbine vorbeste doar numele lui de forum.

Referitor la fortarea pontei matci ,nu ma refeream la sirop ci la a da spatiu la matca pentru ponta,o matca buna stimulata cu populatie buna nu suporta rama goala in cuib,astfel fortezi ponta.

Bio referitor la dusman,cand o persoana nu pridideste sa te atace ba i-ti scalceste numele este un dusman chiar daca-ti zambeste in fata.
Ai norocul ca o data am vorbit la telefon si te-am perceput ca om de treaba,asa ca nu esti luat in colimator,asta e norocul tau. :)

Cred ca sant opt ani de cand nu mai am avut stupi care sa roiasca ,am explicat si pe aici acest fenomen si cum sa se obtina familii care sa nu roiasca.

Asa ca sant talentat nu? :rotfl: :rotfl: :rotfl: =))
Nu a roit niciunul? Extraordinar!
Ești un apicultor desavarsit.

marian sima

Desprealbine,un lucru de pus in paractica si de probat.

Online marian sima

Veteran
    Mesaje postate: 1579
        Vezi Profilul
        Adresa de email
        Mesaj Personal (Online)

Re: Anecbalia
« Răspuns #13 : August 26, 2014, 11:57:05 a.m. »

Citat

Situatia de care vorbiti voi se capata in timp.

In urma cu 8 ani am hotarat sa schimb matcile anual in urma aceste hotarari nu am mai avut stupi care sa roiasca .
Anul trecut nu am avut timp sa schimb matcile si credeam ca anul acesta va roi intr-o veselie ,surpriza auzeam de prieteni cu backfast carora le roia intr-o veselie la mine nimic ,am avut doi stupi cu cate 8 botci pe care eu ii suspectam de roire insa au fost de schimbare linistita.

Pentru inlocuirea matcilor apelam la stupi care schimbau linistit matca,culegeam botcile si  ii ajutam cu puiet,bagam si o rama cu oua din care rezulta viitoarele botci,ajutand familia ai multe sarje de botci.

In felul acesta albina alegea pentru botca ce vrea muschi ei.

Procedati asa cativa ani si uitati de roire,in felul acesta determinati albina sa intre in starea de anacbalie despre care vorbiti.

Desavarsit nu e nimeni sant si oameni care cunosc mai multa apicultura decat mine insa nu tu.

victor

Interesant. Au uitat cum sa roiasca.
Stiu un apicultor care face foarte multi roi si toamna tarziu unifica roiul cu familia careia ii schimba matca
Cum schimbati matcile? Ce metoda folositi?
Victor-Nicolae Smarandache (facebook)
Smara Vic (YouTube)

desprealbine

Citat din: marian sima din Octombrie 09, 2014, 02:58:06 PM
Desprealbine,un lucru de pus in paractica si de probat.

Online marian sima

Veteran
    Mesaje postate: 1579
        Vezi Profilul
        Adresa de email
        Mesaj Personal (Online)

Re: Anecbalia
« Răspuns #13 : August 26, 2014, 11:57:05 a.m. »

Citat

Situatia de care vorbiti voi se capata in timp.

In urma cu 8 ani am hotarat sa schimb matcile anual in urma aceste hotarari nu am mai avut stupi care sa roiasca .
Anul trecut nu am avut timp sa schimb matcile si credeam ca anul acesta va roi intr-o veselie ,surpriza auzeam de prieteni cu backfast carora le roia intr-o veselie la mine nimic ,am avut doi stupi cu cate 8 botci pe care eu ii suspectam de roire insa au fost de schimbare linistita.

Pentru inlocuirea matcilor apelam la stupi care schimbau linistit matca,culegeam botcile si  ii ajutam cu puiet,bagam si o rama cu oua din care rezulta viitoarele botci,ajutand familia ai multe sarje de botci.

In felul acesta albina alegea pentru botca ce vrea muschi ei.

Procedati asa cativa ani si uitati de roire,in felul acesta determinati albina sa intre in starea de anacbalie despre care vorbiti.

Desavarsit nu e nimeni sant si oameni care cunosc mai multa apicultura decat mine insa nu tu.
Plecam de la presupunerea ca stupii tai au ajuns in situația de roire prin suprapopulare(in cazul tau ma indoiesc sa fie prea mulți),excludem alte situații exceptionale.
Si atunci avem metode antiroire:
-luam culegatoarea sau
- luam rame cu puiet
-băgam la clădit
- marim spațiu
- izolam matca
- ii luam matca
- ii schimbam matca
- ii ducem la un cules intensiv
- punem colectoarele de polen
Din toate astea tu alesasi ineptia asta care ai scris-o si mai ești si mândru de tine?

marian sima

Vezi ca esti bleg.

Cu matca schimbata in iulie 2014 poti sa ai suprapopulare in anul 2015 cat vrei tu stupi nu va roi mai ales ca atunci cand sant suprapopulati eu maresc cutia la 32 de rame Dadant.

Eu nu iau niciodata rame cu puiet din stupi de recolta,nu pun nici colectoare ca pe mine ma intereseaza mierea marfa nu polenul,punand colectoare regresez puietul.

Matca fortata sa ponteze la maxim ca de acea o schimbam la un an.

Ia rame cu puiet si la culesul acela ai avantaj insa la urmatorul cules realizezi productie mica.
Scoate matca ingradeste matca fugi dupa ea si la salcam 2,3,4 si ce urmeaza o ei in mana.

Ma tu ai stupi?

Victor metoda cu roiul este cea mai buna deoarece se recupereaza alea cateva zile de ponta zero  la familia de baza.

Metoda cu schimbatul matci anual ca sa scape de roire poate sa o probeze oricine.
La fel si cu cea ce eu am descris mai sus.

desprealbine

Citat din: marian sima din Octombrie 09, 2014, 05:44:38 PM
Vezi ca esti bleg.

Cu matca schimbata in iulie 2014 poti sa ai suprapopulare in anul 2015 cat vrei tu stupi nu va roi mai ales ca atunci cand sant suprapopulati eu maresc cutia la 32 de rame Dadant.

Eu nu iau niciodata rame cu puiet din stupi de recolta,nu pun nici colectoare ca pe mine ma intereseaza mierea marfa nu polenul,punand colectoare regresez puietul.

Matca fortata sa ponteze la maxim ca de acea o schimbam la un an.

Ia rame cu puiet si la culesul acela ai avantaj insa la urmatorul cules realizezi productie mica.
Scoate matca ingradeste matca fugi dupa ea si la salcam 2,3,4 si ce urmeaza o ei in mana.

Ma tu ai stupi?

Victor metoda cu roiul este cea mai buna deoarece se recupereaza alea cateva zile de ponta zero.
Ca este de preferat sa schimbi mătcile la sfârșitul sezonului cred ca nu este nimeni pe acest forum sa nu știe (ponteaza mai mult in toamna,trece iarna mai ușor,nu cade in sezonul următor ).
Tu ai descoperit asta mai recent sau de ce bati atâta moneda pe chestia asta???