Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

bio

Citat din: marian sima din Octombrie 17, 2013, 08:45:17 PM
Citat din: dragos2006 din Octombrie 17, 2013, 04:10:38 PM
Daca sunteti amatori , asa se face 150 de miere pe familia de albine. Metoda este publicata prin revistele de specialitate.

Pai acum nu mai te inteleg,cand altii spun ca au productii bunicele tu spui ca este mit,acum vii cu ''dai cu fumidil ca sa faci productie 150 kg /familie''.


Din experienta mea.....eu in 13-14 ani de apicultura mai serioasa, cred ca   am folosit FUMIDIL-ul cam in 8-9 ani.

Am avut rezultate mult mai mari decit ceilalti apicultori din zona mea....poate cu 30-40% mai mari.--sau poate am avut rezultate mai mari ca stau mult mai mult decit ei cu nasul in albine--naiba stie.

D006

 Zilele acestea am luat legatura cu mai multi apicultori , concluzii : nosemoza la toata lumea , loca la 50% din stupini .
  Stupari care nu au dat la albine nici un fel de apisirop au inregistrat depopulari masive tocmai la familiile cele mai bune . Eu am gasit ieri o familie care in urma cu doua saptamani plesnea de albina , acum a ramas pe 3 rame .

marian sima

Bio este neconcludent cea ce spui,o data la salcam am scos cu 50 de familii cat a scos unul cu doua pavilioane.

Ca sa fie convingator trebuie sa aplici aceasi tehnologie atat pe familiile martor cat si la cele care aplici tratamentul.

Nosemoza este o boala bacteriologica daca se elimina factori care o favorizeaza nu ai treaba cu ea.

Anul trecut am folosit sirop de porumb,acest sirop a cristalizat  in rama dar a cristalizat de asa natura ca aveai impresia ca este piatra ,cand am vazut am zis gata sa dus cu stupi mei.

La iesirea din iarna surpriza nici o pata nimic ,nu am avut niciodata familiile asa curate primavara.
Problema este la mierea nacapacita care trece iarna albina se muta pe rama si o foloseste primavara ,acea miere necapacita atrage umiditatea si alte chestii.

Interesant acel sirop de porumb a fost precum fulgi de gasca nu sa lipit umiditatea de el.

Dragos e normal ca o familie puternica sa aibe regres ,poate e de la matca,dar roi bunicei ce i-ti spun?

Vreau sa vad acel judet in care 50% din efectiv e afectat de loca,cu recunoastere oficiala.

Anul acesta nu am avut timp de stupi,am stimulat de doua ori(daca i se poate spune stimulat) cu cate 400 gr sirop 1/1.
Stupi sant in parametri normali pentru aceasta perioada,i-mi pare rau ca nu am stat de ei sa le dau sirop de porumb.



bio

Citat din: marian sima din Octombrie 18, 2013, 11:08:20 AM
...
Nosemoza este o boala bacteriologica daca se elimina factori care o favorizeaza nu ai treaba cu ea.

Nosema, parca,...  era in cartea cu boli trecuta la BOLI PARAZITARE alaturi cu varooa, braula..s.a.

la BOLI BACTERIENE erau LOCILE..


marian sima

#6604
NOSEMOZA ALBINELOR

Denumita de multi si "boala mizeriei", este o boala parazitara care apare in urma existentei factorilor favorizanti in stup :lipsa zborurilor de curatire in timpul iernii ; rezerve de hrana slab calitativa (miere de mana,necapacita) ;adaosuri proteice necorespunzatoare ; lipsa curateniei si nedezinfectarea stupilor ; umiditatea crescuta ; iernarea grea si neconfortabila.Boala este cauzata de un protozoar care se gaseste in toti stupii in stare latenta si se activeaza la aparitia conditiilor prielnice.

Parazitara sau nu poate fi controlata fara ajutorul antibioticelor.

Chinezi foloseau la greu antibiotice ,ce sa intimplat cu efectivul lor de albine?
Americani si Canadieni ce mortalitati au?
Pare ca prin unele zone de la ei se vorbeste de disparitia albinelor si aparitia altor virusi noi.

Chiar acum transvazai doua familii intr-o cutie ,n-a vazut in viata lor antibiotice si sant in parametri optimi.

Poate va ganditi la intrebarile puse de mine si raspundeti,daca ne uitam la statistici antibioticele nu rezolva nimic ba din contra agraveaza.

bucovineanu

#6605
In ultimii ani numarul familiilor de albine a crescut foarte mult datorita fondurilor europene. Au devenit apicultori si unii care pana acum nu avusesera contact cu albina. Si nu orice fel de apicultori, ci "apicultori profesionisti" cu cel putin 170 de faqmilii. Si acest numar e obligatoriu sa creasca pentru a se incadra in proiect. Zonele de pastoral au devenit tot mai aglomerate de la an la an. Foarte multi dintre acesti "profesionisti" nici nu isi dau seama ca familiile lor sunt afectate de loca sau nosemoza. Iarna trecuta a fost foarte lunga, cel putin in unele zone, fapt ce a favorizat dezvoltarea nosemozei. Cunosc un caz in care un "profesionist" curata stupii in primavara la fel cum ar fi curatat un cotet de pasari necuratat de cateva luni. Supraaglomerarea de familii din pastoral si temperaturile ridicate din timpul verii contribuie in mare masura la raspandirea si proliferarea locii.
La toate acestea se adauga tratatrea cu antibiotice dupa ureche. Tratamentul cu antibiotice oricat de corect ar fi facut, nu e suficient. Daca nu se iau si celelalte masuri in anul urmator boala va exploda cu si mai multa furie. Se stie, sau ar trebui sa se stie, de catre toti care au albine ca loca tratata cu antibiotice nu dispare. Agentul bolii se transforma in spori, spori care rezista foarte multi ani si provoaca boala atunci cand au conditii prielnice de dezvoltare. Nimeni nu ar trebui sa se amageasca dupa ce a facut tratament cu antibiotice la albinele bolnave de loca fara sa dezinfecteze stupii si tot inventarul apicol, fara sa distruga familiile puternic afectate, fara sa schimbe fagurii din familiile atinse de boala, ca a scapat  de boala. Boala va reizbucni mai devreme sau mai tarziu. Am amintit aici numai cateva din masurile care trebuie luate, pe langa tratamentul cu antibiotice.
Se tot vorbeste ca foarte multe zone sunt afectate de boala, dar nu am auzit sa se fi instituit carantina in nici o zona. Si chiar daca s-ar face acest lucru, masura nu va fi respectata pentru ca ne gasim in "democratie"
Asa ca nu trebuie sa ne miram ca exista boli grave la albine. Sa dea Domnul sa nu fie cum zic, dar suntem abia la inceputul dezastrului.

Bătrânul

Nu stiu ce sa intimlat dar familiile mele de albine sint mai slabe ca niciodata  :sad: :sad: In primavara un vecin (la un km de mine) avea o colonie de 500 prigorii si cineva ia astupat gaurile . Omul sa gindit la mine si nu stiu daca nu a sacrificat citeva kg de sirop cu insecticide  :nod: :nod: 

Kiwi Bee

Batrine, invital pe vecinul tau la taiat de porcsi refaceti prietenia caci altfel cine stie ce mai poate urma.

Kiwi Bee

Argentinienii au semnalat de mai multe decenii ca folosirea antibioticelor nu a dus spre bine la ei. De exemplu bacteria locii americane a devenit rezistenta la antibiotic(nu stiu exact care antibiotic).

D006

Cauzele sunt mult mai complicate si greu de stavilit doar de o asociaatie sau de cativa apicultori .
ANSVSA nu are alocat nici macar un leu pentru stavilirea bolilor la albine , multumim stapanirii !

Poate pe seara va aduc un citat dintr-o carte unde scrie ca atunci cand vezi semne clinice deja e prea tarziu !

marian sima

Am stupi de 14-15 ani ,niciodata nu am tratat cu antibiotic   ,singurele tratamente in stupi mei au fost cu Varostop si Varachet ,in jurul meu au fost mortalitati la greu.
Intr-un an unui apicultor de la mine din zona din 140 de stupi ia mai ramas 8,anul trecut un apicultor dintr-un sat vecin a pierdut stupi de pe un pavilion ,pe a-l doilea ia mai ramas mate.

Totul depinde de modul cum apicultorul gestioneaza stupina,interactionezi cu stupul si activitatea stupului ai material in lada,importi prostia ''umblu la pastele cailor in cuib si cand o zbura porcul''ai surprize .

Scoate miere si nu te uita in cuib sloganul importatorilor de tehnici apicole,situatia de fata daca este asa dupa cum spuneti este data de prostie si o prostie nu se indreapta cu alta prostie.

istodorescu vasile

treaba cu loca este cit se poate de serioasa .sint destui detinatori de stupi de cind cu fondurile europene care nici nu au vreo idee despre boli la albine si sint un real pericol pentru cei din jur.iata si exemplu; eram la floarea soarelui in dolj in apropiere de bailesti anul acesta si au venit 3 baieti din zona de acolo cu citva stupi la vreo 300 de metri de mine fiecare cu cite 15-20 de stupi.ne-am cunoscut si discutind despre apicultura am cazut de acord sa le vind niste matci cred ca vreo 8 bucati  insa nu mai stiu cite a luat fiecare.le-am explicat modul de introducere a matcilor insa pina la urma unul din ei m-a chemat sa il asist cind introduce matcile.am deschis primul stup si cind am ridicat ramele constat ca era grav afectat de loca americana deci omul nici habar nu avea.bine ca numai stup nu il puteai numi in 20 de rame cam 2-3 rame cu albine. chemind-ui si pe ceilalti  au ramas surprinsi insa nu prea le convenea ce le spuneam,insa eram cit se poate de sincer si chiar vroiam sa ii ajut.eu l-am sfatuit sa arda ramele si albinale din acel stup insa nu mai stiu ce a facut.poate ca mai erau si alte familii afectate insa nu am de unde sa stiu fiindca a doua zi am plecat de acolo.din acest motiv i-am numit detinatori de stupi nu apicultori, insa poate ca sint multi din acestia  si sint sursa sa imbolnavire pentru cei din jur

D006

Citat din: marian sima din Octombrie 18, 2013, 06:08:33 PM
Am stupi de 14-15 ani ,niciodata nu am tratat cu antibiotic 

  Tu spui ceva de genul : de 14 -15 sunt sanatos tun , sigur nu voi muri de cancer , TBC sau alte alea. Inainte de 1347 populatia Europei era perfect sanatoasa , nu aveau nevoie de cine stie ce tratamente . Intr-o zi aparut Yersinia pestis si in scurt timp o treime din populatia Europei ( altfel sanatoasa ) a murit.

marian sima

#6613
Re: Jurnal apicol
« Răspuns #6187 : Aprilie 11, 2013, 06:36:23 p.m. »

    Citat





Stup din primavara la inceput de aprilie ,in acel moment la nici un km de mine stupina unui politai era desfiintata,in zona mare calamnitate ,stupi mei au iesit cum se vede din iarna.
Aveam si alte poze cu mai multi stupi desfacuti,i-mi pare rau ca nu le mai gasesc pe aici.(nu stiu pe unde sant postate)

Am 14-15 ani din care 6 de pastoral crezi ca am fost in zone sterilizate? =)) =)) =))

Spui ca o treime de populatie din Europa a supravietuit,acea treime a dat nastere altor generatii mai rezistente ,astazi se foloseste antibiotice pe scara larga ,nu mai ai bolnavi ?
Sau ai copii cu imunitatea scazuta?

Am spus si o repet o familie buna e cel mai bun antibiotic.

Am vrut sa pun o poza dar vad ca nu am reusit.

In fine am reusit,poza se afla chiar in acest jurnal,a fost postata pe 11 aprilie.

D006

  Familii bune gasesti in orice stupina , poze cu rame pline de puiet sau miere asisderea .Problema este sa vezi in ansamblu , tu vezi doar o linie ingusta in fata ochilor , uitand ca exista orizonturi si sus si jos.

  Apropo de yersinia pestis , daca atunci omenirea beneficia de banala STREPTOMICINA  acei oameni nu mai mureau.