Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

Ozzy

Iarna trecuta, fiind prima mea iernare, am descapacit dupa diafragma pana cand au umplut aproape complet cele 6 rame pe care am restrans cuibul.
Doar ca aproximativ 30% din miere , poate chiar mai mult a ramas descapacita. Ideea e ca toate cele trei familii intrate la iernat au iesit cu bine in primavara. Acum am cam aceeasi situatie in stupi si sper ca nu a fost doar norocul incepatorului .

Obombo

Citat din: dragos2006 din Octombrie 29, 2012, 05:56:52 PM2) voi face tranzvazare din larva de trantore de 24 ore si dus in starter .   Succes cred ca voi avea cu ou de maxim 24 de ore decat cu larva de 24.
Mai mult ca sigur nu vor fi luate in crestere. Un starter nu e atat de disperata ca o familie bezmetica incat sa traga botci din larve de trantor.
Ca fapt divers, uni autori afirma ca si la Apis mellifera exista posibilitatea ca dintr-un mic procent de oua nefecundate albinele sa poata creste regine, lucru care ar explica legenda "oului furat", dar nu exista multe dovezi sau studii in acest sens.

D006

  Am gasit o teorie in care se spune ca orice ou este manjit cu sperma iar dupa ce regina il depune in celula ,albinele vor hotara daca va fi fecundat sau nu. Adica albinele subtiaza operculul oului astfel incat un spermatozoid sa-l penetreze. daca albinele nu intervin oul ramane nefecundat.
  Daca tranzvazez un ou din celula de trantore in botca si va rezulta o regina inseamna ca aceasta teorie este viabila . Adica nu numai dimensiunea celulei este hotaratoare in determinarea sexului . Sa iasa regina din ou nefecundat este inprobabil deoarece am reusi ceva ce tine de stiintifico-fantastic , adica clonarea pe cale naturala a unei regine .

Obombo

Nu este nimic stiintifico-fantastic, este un comportament normal pentru o rasa de albine, Capensis, care face parte din aceiasi specie cu albinele noastre. Albinele lucratoare din aceasta rasa pot depune oua diploide chiar daca nu au fost fecundate iar acest comportament, foarte probabil, era comun intregului gen Apis dar s-a pierdut (total sau partial, cine stie) de-a lungul timpuli.

stefan1

Citat din: dragos2006 din Octombrie 29, 2012, 05:56:52 PM
1) in casetina vor fi 4 rame de trantori si o rama goala pe care in principiu albinele ar trebui sa construiasca celule de albine lucratoare unde inclusiv sa depoziteze polen.
2) voi face tranzvazare din larva de trantore de 24 ore si dus in starter .   Succes cred ca voi avea cu ou de maxim 24 de ore decat cu larva de 24.
3) Stefane poti sa ne comunici consumul mediul lunar la tine in zona pe perioada de iernat ?
4) iernare la "rece"adica iernare pe rame pline de sus pana jos cu miere . daca e cald pe joi voi verifica familia in cauza sa vad daca i-am umplut toate ramele cu mancare.

  1. La ce data incepi experimentul? Daca este primavara devreme, albinele incep cresterea puietului inainte de a aparea polenul in natura. Pot creste si fara pastura, pe baza proteinelor din propriul corp, dar puiet putin si se vor epuiza rapid. Cresterea fagurilor foarte devremeiarasi se face greu, mai cu seama in lipsa pasturii sau polenului. Sigur vor construi de albine, dar eu cred ca vor creste puiet acolo si tot nu au unde pune polenul. La nevoie totusi am vazut pus polen si in celule de trantori. Sunt curios daca vor roade celule de trantori sa faca de albine, cum rod celule de albine cand vor sa creasca trantori.  Trebuie sa ne gandim ca celula de trantori este nu numai prea larga dar si prea lunga pentru o larva de albina. Ingrosarea peretilor celulei de care am vorbit este o rasfrangere in interior a varfului celulei de trantoti, daca vrea sa creasca acolo o albina. Asta am observat, dar nu am vazut nicaieri scris in carti.
2.  :nod: cu observatiile facute de Obombo
3. Dau numai din 2-3 ani, ce am chiar la indemana, dar valorile comporta foarte multe discutii depind de conditiile concrete, de zilele de zbor de curatire, de data inceputului culesului de polen, de inceputul culesului la salcie, de prezenta sau nu a mierii de mana in rezerve, care poate duce la variatii ale puterii familiei de la an la an. Anul asta am avut in el matca din 2008 (am si scris de situatia lui), credeam ca o schimba el in toamna trecuta, dar nu a facut-o. In primavara a pontat ceva mai slab, apoi a inceput sa ponteze si de trantori si asta deja se cunostea si in activitatea de la sfarsitul lui martie.
  2009-2010: consumul din nov., dec. il am in alt registru. ianuarie-1,1 kg, feb- 2,0 kg, martie + 1,3 kg (o scadere de 2,7kg apoi o crestere de 4,0 kg de la salcie)
  2010-2011: nov-1,7 (probabil mai avea puiet), dec-0,8kg, ian-0,9kg, feb-1,4kg si mar-1,9 (cu un mic spor incepand din 25 martie)
  2011-2012: nov-0,9, dec-0,7, ian-1,1, feb-2,0 si martie -2,6
Mentionez ca nu i-am aplicat nici un fel de hranire pe tot timpul acesta.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

  Deja verific primele experimente . Cine vrea amanunte din episoadele anterioare gaseste amanunte pe canalul meu de youtube..


Verificarea rezervelor de hrana

Mihai Sergiu

 Azi in Zalau a fost o temperatura de 4-6 grade aseara am avut 0 grade si cred ca o sa continuam tot asa. As fi vrut sa avem si noi o vreme mai calda sa pot verifica daca mai exista puiet la roiuri insa deja ghemul este format.
  Vad ca deja aveti un ajutor de nadejde, spor la treaba si numai bine!!!
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

D006

  Ajutorul si productia sa !

stefan1

  Frumos videoclipul. Bravo pentru ajutor! Pentru un tanar care acum are atatea modalitati sa-si petreaca timpul liber, e remarcabil ca ii place in stupina si chiar sa ajute la lucrul in stup. Inca fara manusi. Inca o data felicitari pentru Stefan!
  Pe de alta parte cred ca totusi nu ar mai trebui sa hranesti la aceasta ora familiile. Vor intra in iarna cu multa miere necapacita si poate si insuficient invertita (nu stiu dulcofruct-ul, dar apiinvertul mai are cam 30% zaharuri neinvertite).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tassevasi

Citat din: stefan1 din Noiembrie 01, 2012, 02:12:19 AM
(nu stiu dulcofruct-ul, dar apiinvertul mai are cam 30% zaharuri neinvertite).

  Persoana ce achizitioneaza miere ,unde am fost eu (patronata de Filomera),  spunea de  dulcofruct ca nu e invertit (il avea la jumate de pret fata de apicola Pitesti ) si nu ne recomanda sa-l punem la albine ,ca vrea la anul sa ne ducem tot la el cu mierea ?!
  Recomanda apiinvertul , acum  dumnezeu stie  cit de serioasa e informatia .
   Numai bine .

pharaonu75

Fileomera distribuie Apiinvert si Apifonda, deci este normal sa isi recomande produsul si sa il critice pe cel care ii face concurenta.

http://www.fileomera.ro/Lista_de_preturi_RO110221_1.pdf
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

balasbebe

Anul trecut am riscat si am dat ceva amestec care nu a fost prea bun. Ce a ramas in bidon a cristalizat, foarte repede. Am trecut cu ele peste iarna, destul de bine. Pana la urma sa fie mancare dulce,ca de rest se ocupa ele.

D006

Citat din: tassevasi din Noiembrie 01, 2012, 04:12:31 PM
Citat din: stefan1 din Noiembrie 01, 2012, 02:12:19 AM
(nu stiu dulcofruct-ul, dar apiinvertul mai are cam 30% zaharuri neinvertite).

  Persoana ce achizitioneaza miere ,unde am fost eu (patronata de Filomera),  spunea de  dulcofruct ca nu e invertit (il avea la jumate de pret fata de apicola Pitesti ) si nu ne recomanda sa-l punem la albine ,ca vrea la anul sa ne ducem tot la el cu mierea ?!
  Recomanda apiinvertul , acum  dumnezeu stie  cit de serioasa e informatia .
   Numai bine .

  Nu mai veniti cu MINCIUNI SE 2  BANI ! va dati cu parerea fara sa stiti despe ce e vorba !  daca unul mananca un rahat  nu te  mai grabi tu sa mananci doi !

stefan1

  Ma fac ca nu am citit asta.
  Din pacate sau din fericire pe Forum toti ne dam cu parerea. Cine crede ca doar el are dreptate si ce spune el este imuabil, ori este prost ori e prea plin de sine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

  Stiu exact ce spun si nu mai suport minciuni si denigrari pe forum si mai ales pe Jurnal.