Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

janese

@simache! la multi ani!

Nea Janese lasa papura si stuful ,am vazut niste poze de prin tarile calde prezentate de dumneata ,ce sant cu ele ?Ai ajuns pe acolo?Daca ai ajuns nu ne spui si noua ce si cum.
     mai mult nu am ce sa zic pe tema apiculturii algeriene ca  ei sunt in urma rau!..plus ca ce am putut discuta in 30-50 minute cu stuparul algerian?

Te-am intrebat pe alt topic in practica dumitale de multiplicare a matcilor ce folosesti transvazarea sau cusca nicot?Am nevoie de raspunsul la aceasta intrebare.
am acordat atentie  mai tuturor metodelor de crestere,multiplicare a matcilor!!..treaba asta se intinde pe multi ani...ani  care se impart in perioade:
1.perioada de obtinere a ,, insectei" care seamana cu o matca.....2-3 ani
2.perioada de crestere a calitatii insectei care seamana cu o matca..... 3-4 ani
3.perioada selectiei materialului de multiplicare si  adaptarea la cerintele posibililor cumparatori.....toata viata!
4.perioada gasirii logisticiii  si mijloacelor materiale eficiente, si a metodei  de multiplicare matci....... 3-4 ani....
5.tehnologia de organizare si obtinere  a 1000 -2000 de matci care sa multumeasca clientii cumparatori (pe sezon =in 100 zile)-..... 3=4 ani......(unu vrea miere ,altu vrea miere si populatii numeroase in ghemul de iernare...altu vrea albina insistenta pe sursele de cules slab...etc etc)
acum zicc eu ca sunt la perioada a cincea..zic eu!.     dupa parerea mea si ,,ixperenta" mea, sunt ani multi  si nu prea ai timp  si nu ai cum sa ajungi la ultima perioada cand esti puiandru la 30-40 ani...si vezi ca pana cand le-ai petrecut si ai trecut prin toate,...te trezesti gloaba batrana!!!!asta ca sa nu vinzi ,sa produci...ciori

prefer potirasele din ceara naturala facute cu calapodul..este mai pe suflet,dar iti ia timp...am trecut la potirase -cupule typ nicot... la care am ramas ca nu e diferenta intre cele doua potirase..cu spatula fac...simpla transvazare fac ...anu asta am incercat cu pensula lui DM..dar nu e de mine pentru ca ai ratari la agatarea l;arvei!...cu pickking-ul chinezesc nu pot!.....cu cutiile nikot, muncesc sa .stabilesc o metoda sigura de ceasornicar..pentru vremurile cand mi-o tremura mana si nu oi mai vedea nici cu ochelari larva sa o agatz cu spatula in celula..(metoda pe care inca nu am fixat-o).cam atat!!!!
de exemplu este o problema cu cadenta de transvazare a larvelor din rama cu samanta(larve de o zi), in potirase ...trebui sa te ,,califici" la capitolul indemanare, astfel incat dintr-o rama cu samanta ,sa transvazezi in cat mai multe rpb fara ca larvele sa se usuce in latzurile pentru  rpb sau in rama de samanta...

marian sima

Nea Janese multumesc de urare si sa traiesti vesnic.

Referitor la experienta pe parcursul anilor,pai tocmai asta spuneam eu mai sus este bine sa discuti cu cineva care a trecut prin situatii apicole pe care tu asta mai junioru vrei sa le experimentezi.

Credeam ca numai mie nu-mi iese transvazarea cu pickking-ul chinezesc. :)
Cat despre potirase,nu ai lasat adresa , maine lucrez la un proiect nou ,poate maine dupa-amiaza voi prezenta cateva noutati pe topicul respectiv.

Acum ma duc sa dau cu artificii ,aseara nu gaseam un petic de cer gol ,la mine in sat ziceai ca e in Las Vegas ,nici nu mai avea rost sa prapadesc artificiile mele,acum nu mai da nimeni cerul e gol (doar pentru mine :zzz:) copii sant trezi si am si nepoti la mine.

Ce o-r zice ceilalti? :zzz:

roi_ag

Citat din: marian sima din Ianuarie 01, 2015, 08:41:54 PM
Credeam ca numai mie nu-mi iese transvazarea cu pickking-ul chinezesc. :)
Mai incercati , nu a-ti prins miscarea, e mult mai simplu cu pickking-ul + ca ia larva cu tot laptisorul !

oroles

Am incercat si eu mai multe pickinguri anul acesta si cel mai usor mi s-a parut cu banala scobitoare indoita la varf. :)
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bucovineanu

Cea mai buna metoda de transvazare e cea cu care esti obisnuit.  :smile: Eu folesesc inca de la inceput o lanteta dintr-un electrod din inox.

roi_ag

Am transvazat cu lanteta confectionata de mine, cu 2 modele din plastic , cu una profesionala dar tot
pickking-ul ma multumeste . 

tassevasi

Citat din: marian sima din Ianuarie 01, 2015, 08:41:54 PM
Ce o-r zice ceilalti? :zzz:

:rotfl: :rotfl: Ce sa zica , uite  asta a  gresit  data .
   Numai bine.

Kiwi Bee

Dragos, poate ati dau vreo idee sa faci in sezonul ce vine un experiment bazat pe ce poti vedea in filmul urmator. Paremise apicultorul in cauza este in pastoral deci se poate aplica metoda si in pastoral. Binenteles pe tine te vreau in spatele camerei de filmat si sa nuti scape nici un minut.

Ar fi bine de vazut cum merge aceasta metoda in conditiile de pastoral din RO. Ei, asta in functie de timpul tau liber.

http://www.youtube.com/watch?v=TuIWqgxbV-A

D006

Intamplarea face sa vorbesc candva cu un stupar rus care cunoaste zona respectiva . Acolo media de miere marfa este 180 kg  pe colonie. Dar numai in zona respectiva , nu in toata Rusia . La ei pastoral inseamna o deplasare , maxim doua pe an.  Plus ca este sistemul de dezvoltare cu doua regine .

http://www.youtube.com/watch?v=JWT_HH5clfM

paul1

Citat din: Kiwi Bee din Ianuarie 02, 2015, 06:00:28 AM
.

https://www.youtube.com/watch?v=TuIWqgxbV-A
Eu nu inteleg care-i smecheria cu stupii suprapusi cu tot cu ... funduri ? Daca ar fi fost suprapusi doar cu haneman intre ei, as fi inteles !

D006

Pentru ca sunt doua regine ... daca imi citeai postarea cu atentie ...

paul1

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 02, 2015, 10:33:55 AM
  Pentru ca sunt doua regine ... daca imi citeai postarea cu atentie ...
Dragoshelu, asta cu 2 regine o intelegeam daca intre cele 2 familii suprapuse era doar o gratie haneman ! Stupi asezati unul peste altul ca entitati de sine statatoare ... ceva imi scapa ! :sad:

D006

Proful on-line a incercat sa adapteze respectivul sistem la orizontal dar l-a complicat . Vezi in filmele lui on-line respectiva diafragma care poate fi etanșă , cu hanemman sau cu plasa . Si la rus e cam la fel , intre cele doua colonii poate exista soclu etans , cu hanemman sau cu plasa , depinde de sezon . Evreii au mers mai departe si au facut un soclu multifunctional la care umbli fara sa mai dai jos colonia superioara. Dar cum eu nu ma pricep la tehnologie apicola nu are rost sa dezvolt subiectul , ii las pe marii experti ai forumului sa-ti explice.

Cris

Citat din: bio din Ianuarie 01, 2015, 11:36:33 AM

Poate or fi bune aceste saltelute, poate pe alti apicultorii ii multumeste .... dar mie mi s-au parut mai Ok saltelutele din polistiren extrudat care le folosesc actual.

Eu folosesc Strat de suport mocheta Underlay FirmStep (Montat sub mocheta, el confera un extra-confort si o izolare termica si fonica suplimentara.) si absoarbe foarte bine umiditatea.
,,Toţi suntem genii. Dar dacă judeci un peşte după abilitatea sa de a se căţăra în copac, el va trăi toată viaţa cu impresia că e un prost." Albert Einstein

marian sima

Aceasi nedumerire ca si Paul o am si eu.
In filmulete vad niste platforme in care probabil stupii de pe mijloc au fost suprapusi peste stupi de pe laterale.

Insa stupi lucreaza individual o data ce sant separati de funduri cu plasa si capace.

Nu vad jmecheria care sa aduca un avantaj de 180 de kg miere pe familie.
Ba vad ca filmuletul prezentat de kiwi Bee are 7 puncte negative banuiesc ca sant date de apicultori rusi si 3 puncte pozitive.Oare de ce?

Detaliati sistemul israielienilor eu vorbiam ceva cu kiwi Bee de un sistem insa din pacate nu am ajuns sa il transpun in practica,sant curios cum arata acest sistem israielian.

Referitor la pickking-ul chinezesc poate careva aveti un filmulet cu el in lucru ,asa i-mi dau si eu mai bine seama cum a-r trebui sa-l manevrez.

Ca si nea Bucovineanu eu lucrez cu o lanteta de inox ,adica cu cea din imagine.