Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Dragos, poate ati dau vreo idee sa faci in sezonul ce vine un experiment bazat pe ce poti vedea in filmul urmator. Paremise apicultorul in cauza este in pastoral deci se poate aplica metoda si in pastoral. Binenteles pe tine te vreau in spatele camerei de filmat si sa nuti scape nici un minut.

Ar fi bine de vazut cum merge aceasta metoda in conditiile de pastoral din RO. Ei, asta in functie de timpul tau liber.

http://www.youtube.com/watch?v=TuIWqgxbV-A

D006

Intamplarea face sa vorbesc candva cu un stupar rus care cunoaste zona respectiva . Acolo media de miere marfa este 180 kg  pe colonie. Dar numai in zona respectiva , nu in toata Rusia . La ei pastoral inseamna o deplasare , maxim doua pe an.  Plus ca este sistemul de dezvoltare cu doua regine .

http://www.youtube.com/watch?v=JWT_HH5clfM

paul1

Citat din: Kiwi Bee din Ianuarie 02, 2015, 06:00:28 AM
.

https://www.youtube.com/watch?v=TuIWqgxbV-A
Eu nu inteleg care-i smecheria cu stupii suprapusi cu tot cu ... funduri ? Daca ar fi fost suprapusi doar cu haneman intre ei, as fi inteles !

D006

Pentru ca sunt doua regine ... daca imi citeai postarea cu atentie ...

paul1

Citat din: dragos2006 din Ianuarie 02, 2015, 10:33:55 AM
  Pentru ca sunt doua regine ... daca imi citeai postarea cu atentie ...
Dragoshelu, asta cu 2 regine o intelegeam daca intre cele 2 familii suprapuse era doar o gratie haneman ! Stupi asezati unul peste altul ca entitati de sine statatoare ... ceva imi scapa ! :sad:

D006

Proful on-line a incercat sa adapteze respectivul sistem la orizontal dar l-a complicat . Vezi in filmele lui on-line respectiva diafragma care poate fi etanșă , cu hanemman sau cu plasa . Si la rus e cam la fel , intre cele doua colonii poate exista soclu etans , cu hanemman sau cu plasa , depinde de sezon . Evreii au mers mai departe si au facut un soclu multifunctional la care umbli fara sa mai dai jos colonia superioara. Dar cum eu nu ma pricep la tehnologie apicola nu are rost sa dezvolt subiectul , ii las pe marii experti ai forumului sa-ti explice.

Cris

Citat din: bio din Ianuarie 01, 2015, 11:36:33 AM

Poate or fi bune aceste saltelute, poate pe alti apicultorii ii multumeste .... dar mie mi s-au parut mai Ok saltelutele din polistiren extrudat care le folosesc actual.

Eu folosesc Strat de suport mocheta Underlay FirmStep (Montat sub mocheta, el confera un extra-confort si o izolare termica si fonica suplimentara.) si absoarbe foarte bine umiditatea.
,,Toţi suntem genii. Dar dacă judeci un peşte după abilitatea sa de a se căţăra în copac, el va trăi toată viaţa cu impresia că e un prost." Albert Einstein

marian sima

Aceasi nedumerire ca si Paul o am si eu.
In filmulete vad niste platforme in care probabil stupii de pe mijloc au fost suprapusi peste stupi de pe laterale.

Insa stupi lucreaza individual o data ce sant separati de funduri cu plasa si capace.

Nu vad jmecheria care sa aduca un avantaj de 180 de kg miere pe familie.
Ba vad ca filmuletul prezentat de kiwi Bee are 7 puncte negative banuiesc ca sant date de apicultori rusi si 3 puncte pozitive.Oare de ce?

Detaliati sistemul israielienilor eu vorbiam ceva cu kiwi Bee de un sistem insa din pacate nu am ajuns sa il transpun in practica,sant curios cum arata acest sistem israielian.

Referitor la pickking-ul chinezesc poate careva aveti un filmulet cu el in lucru ,asa i-mi dau si eu mai bine seama cum a-r trebui sa-l manevrez.

Ca si nea Bucovineanu eu lucrez cu o lanteta de inox ,adica cu cea din imagine.

Eugen B

Nu este avantaj de 180kg de miere. Sunt parti din diferite tari care au o baza melifera mare si de lunga durata. Nu lada face miere , ci albinele. Nu putem compara cata miere se face in alte tari sau chiar alte parti ale tarii. Nu incercati sa copiati un anumit model de stup ca nu o sa faceti 180kg de miere marfa pe an.

D006

La noi cu acest sistem s-a obtinut o productie medie de 80 - 100 kg. pe colonie in functie de pastoral si conditiile meteo. Chiar si conditiile lui 2014 tot s-a obtinut 80 kg. pe unitatea biologica.
PS. Albinele fac miere daca au nectar , in lipsa lui ... stai si te uiti cum iti zboara banii.  Conteaza foarte mult si tipul de lada.

dan sebastian

Daca ai facut peste 10 tone miere, in 2014, Dragose esti de respectat. Eu nu vad cum ai face 80 kg per familie cand rapita a fost mediocra, salcamul zero, si abia fs a dat.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Eugen B

Nu zic ca nu conteaza lada. Stiu persoane care au facut 100kg in pastoral, si chiar si mai mult. Dar dupa cum ai precizat vremea este unul dintre factorii cheie ai apiculturii. (ar fi multe de discutat despre factori, albine si lazi, dar nu vreau sa intru in filozofii ca nu are rost. Cred ca live se discuta cel mai bine despre astfel de lucruri.)
Vedem cum va fi anul acesta, sper sa fie mai bun ca anul trecut, in special la salcam.
Sper sa fiu cat mai competitiv pe toate planurile si in fiecare an sa imbunatatesc cate ceva. Iarna in mod special incerc sa studiez cat mai multe de apicultura.
In rest va doresc un an bun si sa fiti sanatosi.

Eugen B

Domnu Dan, cred ca domnu Dragos s-a referit la nectar sau miere culeasa de familia de albine, si nu miere marfa. La miere marfa poate am putine indoieli, dar e posibil, in rest la crestere la cantar garantez ca au fost stupi care au crescut si mai mult de 80kg.

D006

E vorba de 80 kg . miere marfa . Adevarat ca 50 kg. s-au obtinut la FS . Sunt zone in Romania unde in 2014 a mers rapitza , in altele salcamul , in altele teiul . Cine a stiut cand si unde sa se miste a lovit-o bine de tot.

D006

In prima zi a anului am constatat ca am fost atacat mișeleste de o ciocanitoare la poliuretani !!!   :yahoo_cry: