Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Citat din: pharaonu75 din Iulie 11, 2011, 09:13:02 PM
Citat din: dragos2006 din Iulie 11, 2011, 08:54:47 PM
... dar am in plan infiintarea unei stupini bio ...

O vei echipa cu bio-stupii profesorului Ursu? :rotfl: =)) :rotfl:

Pentru mine tehnologie bio inseamna stup vertical cu fund antivarooa restul nu sunt decat ciori vopsite . Fiecare  dintre noi avem  cate un "fluturas" pe creieri numai ca majoritatea il tinem doar pentru uzul personal. Nea on-line si-a transformat fluturasul in obsesie si ii spune acum "tehnologie". Daca avea macar o minima legatura cu realitatea ar fi folosit termenul "inovatie" dar eu zic sa-i intelegem pe cei bolnavi.

liviu1965

...cum merge piata mierii en-gros pe la voi ca la noi este jale , sau blocat achizitiile de miere . In plin sezon achizitorii in loc sa alerge dupa miere stau in stand-by. la voi ce se aude ?

Parerea mea este ca acum se joaca un sah. Producatorii vor un pret, procesatorii altul. Cina sta cu nervii bine castiga. Atata timp cand PRODUCATORUL are resurse financiare sa reziste pana spre toamna - iarna castiga. Procesatorul nu cred ca rezista atata timp. Time is money.

Bafta tuturor, ca de asta avem " piata libera"

andrei_calinescu

1) cat  timp folosesc Varachet merg pe fund compact mai ales ca  preintampin furtisagul cand dau sirop. dar am in plan infiintarea unei stupini bio si atunci voi folosi si stupi cu fund antivarooa.
  2) urdinisele au cam 15 cm , la mutare dau cu apa si se rezolva problema.

Andrei si acum am si eu o rugaminte la tine ! cum merge piata mierii en-gros pe la voi ca la noi este jale , sau blocat achizitiile de miere . In plin sezon achizitorii in loc sa alerge dupa miere stau in stand-by. la voi ce se aude ?

Multumesc pentru raspunsuri Dragoselu'.
Da, e adevarat, se face miere anul asta si in vest. Salcamul a fost bun, chiar foarte bun, castanul la fel, in general un sezon bun, cu precipitatii echilibrate si cu o primavara exploziva in care fam s-au dezvoltat bine pentru culesuri.
Cred ca starea asta de stand-by se va prelungi , asa cum zicea si colegul liviu , asteptarea e cea mai de pret virtute.
Nasol e de cei care au facut investitii macro crezand ca-si recupereaza totul intr-un sezon.
Trebuie sa asteptam spre toamna-iarna.
Asta e , avantajul e din nou al celor care fac semistationar, ca tine. Vetre bune, rationalizarea deplasarilor, etc.

liviu1965

Macar cu sfaturi economice sa pot ajuta si eu. .....   La astea cu albina........ invat eu de la voi, si la cat este de multa informatie...... cred ca stati cu mine pe capul vostru inca 2-3 sezoane. Asta daca binevoiti sa-mi raspundeti la intrebari.....

Toate bune

andrei_calinescu

O alta intrebare,

Discutand zilele trecute cu apicultori prahoveni mi-au spus ca ar fi rumori cum ca nu s-ar mai achizitiona mierea de floarea soarelui, ceva masuri comunitare rasuflate privind omg-urile.
O sa verific si pe aici sa vad daca e adevarat, voi ati auzit de astfel de rumori?

pharaonu75

La noi ministrul agriculturii face lobby pentru culturile de OMG!
Cica in U.E. se cultiva fara probleme!
Atunci de ce ar fi aia din vest mai catolici decat Papa?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

Cand saracii  stupari se bucurau ca au cantare de 7 kg. la zi au venit si vestile proaste : mierea are umiditatea prea mare iar procesatorii nu mai sunt dispusi sa cumpere zeama dulce. Iar colac peste pupaza a venit directiva europeana care interzice comertul cu produse contaminate cu OMG si in Romania , Monsanto a contaminat cu un porumb modificat genitic care da polen exact in perioada de inflorire a florii -soarelui.

Situatia concreta la zi : primii trei mari procesatori din Romania sunt blocati , inca au mierea de salcam in stocuri.

andrei_calinescu

E un climat mult mai larg.
Recesiunea pare sa fie re-indusa in USA, bate si la portile Europei. Spania si Franta vin la rand zgribulite.
Populatia e balamucita si consumurile populatiei se reduc , o data cu bugetele acesteia.
Vorbeam cu un amic care are un hotel la Mediterana , langa Montpellier, imi spunea ca e prima data cand vede fratzuji care mananca din cos, adica isi fac sandwich-uri la hotel in camera. Restaurantele nu mai dau pe-afara ca in alti ani.
Occidentalii sunt balamuciti, deoarece aici orice variatie oricat de mica ar fi , creeaza nevroze la nivel de grup.
Se anunta vremuri cacacioase.  Capitalismul gafaie.

D006

As face o gluma : noi romanii nu vom fi atinsi de urmatoarea criza deoarece suntem la nivel de Comuna primitiva ...

Vorbind serios e groasa la curul stuparilor romani . Daca nu se stopeaza importurile de miere din Turcia , China si de aiurea vom ramane cu mierea in butoaie .

liviu1965

Noi suntem romani, tot timpul am stiut sa intindem " o zeama ". Sunt foarte increzator in noi. Si va rog, daca nu stati in banii din mierea de anul acesta nu o vindeti. Stocati si vindeti mai bine ulterior

Toate bune

bucovineanu

Apicultorii nostrii si-au facut un obicei de a scoate mierea fara sa fie prea capacita stiind ca o predau imediat si mai departe are grija cel care o cumpara. Omiere care are continutul de apa mai mare de 19,5% nu poate fi stocata deoarece intra foarte usor in fermentatie.

D006

Am un cunoscut cu 450 de familii de productie in sistem pavilionar (deci spatiu de extindere a familiilor limitat) , a avut la floarea soarelui cantar si de peste 7 kg pe zi iar dupa doua zile era inebunit cum sa faca rocade cu caturi intre familiile bune si proaste deoarece stupii s-au blocat cu nectar iar daca ar extrage ar scoate o zeama dulce.  Si acum revenim la  TIPUL DE  STUP si la TIPUL DE PASTORAL care sa duca in final la o miere de calitate astfel incat sa fie stocata mai mult de un an de zile . Sau marii stupari mai au varianta achizitionarii de maturatoare de mare capacitate astfel incat sa-si transforme ei zeama in miere.

orbanstefan64

BIO= vrajeala sau 2 lei +la kg de miere :nod: :nod:

Kiwi Bee

Citat din: pharaonu75 din Iulie 11, 2011, 09:13:02 PM
... dar am in plan infiintarea unei stupini bio ...

O vei echipa cu bio-stupii profesorului Ursu? :rotfl: =)) :rotfl:

Pai ce crezi de ce atita critica?????????????
Sa scada pretul la stupul fermecat si atunci investeste. :rotfl:

Cei care fac miere bio o pot vinde si rapid si mai scump putin.

Daca la voi in Europa sa blocat cu miere si vine un nou val de recesiune e posibil (foarte posibil) sa ne afecteze si pe noi(apicultorii NZ).Marea majoritate a mierii din NZ merge in UK si USA.Daca ei nu cumpara ............ la noi va curge cu miere si din robinet.Neo Zeelandezul nu a mincat miere multa niciodata, mai exact maninca si bea mult dacai GRATIS.

Ramine inmultirea stupilor pe prim plan.

Macar un lucru sa ne imbucure:Australienii si Chinezii o duc bine.
Australienii vind minereuri feroase si neferosase la pret mondial foarte bun(aici nu au scazut preturile).
Chinezii intra si mai tare cu produsele lor ieftine(calitate inferiaora)pe pietele unde pina acum se cumparau doar lucruri mai de calitate(deci productia lor creste).
Oare ce le putem noi vinde????????????

Scria Andrei din California (anul tecut) pe un alt topic ca el a intilnit un apicultor american care vinde miere pt China.

Deci e posibil ca tinta nr unu sa nu mai fie Germania,Franta,Olanda,UK,etc ci mai bine China.Dar pt asta e nevoie de o miere de calitate "miere maturata de albine".

liviu1965

Din cate stiu China este deja un exportator de miere, chiar pe piata CE. Si ca de abicei merg pe cele doua calitati traditionale a le lor: calitate 1 si amidon (etichetat miere) . Calitatea 1 pleaca prin tarile industrializate si amidonul in retea de supermarket-uri din tarile estice..... Sunt ff.ieftine borcanele lor cu miere.