Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

dedu

Citat din: bogdan moldovean din Iunie 12, 2011, 06:35:08 PM
ce se intampa fratilor cu matcile ?azi am umblat la vreo cateva famillii si am constatat ca lipsesc ouale si puietul larvar.Am incercat sa gasesc cateva rame cu puiet de 1-2 pentru niste roisori si nu am avut de unde sa iau.Matcile sunt dar nu se oua .Care este cauza?.Si inca o treaba .La cativa roisori botca a eclozionat dar nu le gasesc .In cazul asta ce pot face sa salvez roiii Nu a mai ajuns de la zborul de imperechere?VA ROG SA MA AJUTATI

Ieri,avand ceva timp liber,am facut si eu ceva roi!!!
Acum o saptamana am divizat o familie ce imi place mie si am facut un roi artificial.
Ieri,am facut inca vreo 10 roi,3 rame puiet(cate o coroana de miere pe fiecare rama) si am luat cate o botca din roiul facut acum o saptamana si le-am pus,stiu ca unii poate vor refuza botca dar majoritatea o vor primi(asa am facut si anul trecut) si asa am facut si o selectie din stupina mea,inmultesc stupii cu matci din familii productive!!!
Daca nu ai miere in ei pune acolo hranitori si stimuleaza,daca ai cules pe acolo si ai miere in ei atunci lasa sa se dezvolte natural,mai ajuti cu cate o rama puiet-albina peste o luna asa si i bagi in iarna pe 5-6 rame si din primavara o iei de la capat.
Nu stiu cat de explicit am fost dar eu m-am straduit. :)
Mult succes!!!
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

bogdan moldovean

sa traiesti dedu mersi de sfat

bogdan moldovean

fratilor am dat de belea.AM 3 roi pe 5 rame cand l am facut i am bagat cate o botca frumoasa.Acum cand am umblat nu am gasit matca iesita din botca desi este roasa.Nu am gasit un ou macar nimic nimic matca nu am ce trebuie sa fac?mentionez ca roii i am facut acum 2 sapt jum.Alte botci de la ceilalti stupi nu gasesc .Cum sa procedez cu acesti roi fara regine?

D006

da-le cate o rama cu oua (nu larve)  si vei afla singur raspunsul !

D006

Citat din: bogdan moldovean din Iunie 16, 2011, 10:15:31 PM
fratilor am dat de belea.AM 3 roi pe 5 rame cand l am facut i am bagat cate o botca frumoasa.Acum cand am umblat nu am gasit matca iesita din botca desi este roasa.Nu am gasit un ou macar nimic nimic matca nu am ce trebuie sa fac?mentionez ca roii i am facut acum 2 sapt jum.Alte botci de la ceilalti stupi nu gasesc .Cum sa procedez cu acesti roi fara regine?

Da de  ce  te  grabesti sa  umbli  la  acei  roi? Tu lasai  anca 2 saptamani  si  apoi  vezi  rezultatul.
Daca  botcile  au  fost  roase  in cap si  nu  intr-o parte  extrema,daca  albinele au  inceput  sa  lustruiasca fundul  celulelor si  daca inalbesc fagurii  cu  siguranta  ai  matca.

Ozzy

Am gasit in fata unui stup cateva larve moarte (7-8 bucati)
Au deja aripi dar culoarea alba, sunt moi la atingere.
Mentionez ca in stupul respectiv, cineva mi-a format un roi (eu sunt incepator) prin mutarea catorva rame cu puiet , miere ,inclusiv matca .
As vrea sa stiu care ar putea fi cauza si daca e un motiv de ingrijorare

bucovineanu

E vorba de puiet racit. Au ramas prea putine albine in acel roi si nu au putut acoperi puietul de pe rame. Ar fi bine de a lua cel putin o rama cu puiet care sa fie data unei familii mari, mai ales ca vremea s-a racit simtitor.

dedu

:new: Azi,2 iulie 2011 am facut primul pastoral din cariera mea de apicultor incepator ce sunt,am dus 15 familii puternice la floarea soarelui,da,am facut-o si pe asta si desi am avut retineri de inima pentru ca ma temeam ca o sa iese ceva rau...omul din greseli invata:)
Parerea mea este ca daca nu exista acest site,Apiardeal,nu ajungeam sa am multi stupi,sa fac pastoral ori sa vreau sa ma dezvolt dar vorbind aici cu alti colegi de breasla am vazut ca altii pot....deci si eu pot.
Oricum,pe aceasta cale tind sa multumesc celor care m-au ajutat de-a lungul vremii cu diferite sfaturi si nu numai!!! :beer:
Butoaie pline tuturor!!!
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

Kiwi Bee

Felicitari Dedu.Lasa frica deoparte in continuare caci si albinele sint curajoase  :)

teo

Dedule inceputul e mai greu caci pe urma vin toate de la sine ,si poate la anu ne vedem in insula mare la rapita sau floare  ,oricum felicitari ,

bee_lover

Ai grija Dedule sa nu fie autopolenizatoare si sa ramana stupii pe uscat. Nu uita ca floarea soarelui uzeaza cel mai tare albina, ai grija sa ai puiet destul, sa nu iti blocheze cuiburile si sa te trezesti in toamna cu roi in loc de familii.

andrei_calinescu

Dragoselu' salut,

Doua intrebari te rog, dupa ce am vizionat filmul cu roiul din iulie:

1. cutiile noi din ce am vazut au fund inchis. Nu esti adeptul antivaroua? Care sunt ratiunile tale pentru care folosesti fundurile compacte?
2. Ce deschidere are urdinisul? Nu ai probleme la introducerea albinei cand ii muti la stupii super populati?

Multumesc

D006

1) cat  timp folosesc Varachet merg pe fund compact mai ales ca  preintampin furtisagul cand dau sirop. dar am in plan infiintarea unei stupini bio si atunci voi folosi si stupi cu fund antivarooa.
  2) urdinisele au cam 15 cm , la mutare dau cu apa si se rezolva problema.

Andrei si acum am si eu o rugaminte la tine ! cum merge piata mierii en-gros pe la voi ca la noi este jale , sau blocat achizitiile de miere . In plin sezon achizitorii in loc sa alerge dupa miere stau in stand-by. la voi ce se aude ?

pharaonu75

Citat din: dragos2006 din Iulie 11, 2011, 08:54:47 PM
... dar am in plan infiintarea unei stupini bio ...

O vei echipa cu bio-stupii profesorului Ursu? :rotfl: =)) :rotfl:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Ozzy

Citat din: bee_lover din Iulie 03, 2011, 09:47:59 PM
Ai grija Dedule sa nu fie autopolenizatoare si sa ramana stupii pe uscat. Nu uita ca floarea soarelui uzeaza cel mai tare albina, ai grija sa ai puiet destul, sa nu iti blocheze cuiburile si sa te trezesti in toamna cu roi in loc de familii.

si cum iti poti da seama daca e autopolenizatoare?