Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Cam care ar fi necesarul de vitamine pentru familia de albine?
Nu ma refer aici la cantitatile de vitamine, ci la CE vitamine sunt necesare!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

#4486
  Trebuie sa-mi reimprospatez cunostintele recitind "nutritia albinelelor" apoi voi veni cu detalii.
  Si apropo de protofil , acest produs nu este inventia mea si este inventat de ICDA locul unde lucreaza niste cercetatori de specialitate . Daca acei oameni dupa 20 de ani de studii spun ca protofilul este bun , ce calitate am eu in domeniu sa spun ca este inutil la albine ? Hai sa stam fiecare in banca lui si sa ne vedem de treaba !

APICOMPLEX
pulbere hidrosolubilă
biostimulator de uz veterinar

    Compoziţie:
    Vitamina B1......................................................5.000 mg
    Vitamina B2.....................................................10.000 mg
    Vitamina B6......................................................5.000 mg
    Vitamina B12....................................................50 mg
    Vitamina H (biotina)..........................................20 mg
    Vitamina C........................................................15.000 mg
    Vitamina PP......................................................20.000 mg
    Pantotenat de calciu.........................................15.000 mg
    Excipient ad.......................................................1.000 g

    Specii ţintă:
    Albine melifere.

    Acţiune:
    Vitaminele din compoziţie sunt factori importanţi de creştere, intrând în componenţa unor enzime cu rol principal în funcţiile organismului albinei: participă direct la metabolismul glucidelor, lipidelor şi proteinelor, având importanţă în sinteza hemolimfei, hrănirea sistemului nervos, ovogeneză (stimulează ponta mătcilor) şi formarea corpului gras al albinelor care vor ierna.

    Indicaţii:
    Pulberea hidrosolubilă de Apicomplex este recomandată atunci când aportul de vitamine din natură este scăzut sau absent (îndeosebi primăvara timpuriu şi toamna), în stări de intoxicaţii, tulburări digestive, ca adjuvant în boli infecţioase şi parazitare şi în perioadele din sezonul activ lipsite de cules natural.

    Contraindicaţii:
    Nu se administrează în perioada culesurilor de producţie.
    Reacţii adverse:
    Nerespectarea dozelor poate să ducă la hipervitaminoze sau intoxicaţii prin cumulare.

    Dozare, Căi şi Mod de Administrare:
    Se administrează în hrana lichidă (sirop): 1g la 1 litru de sirop şi în hrana solidă sau semisolidă (paste): 2g la 1 kilogram pastă.
    Menţionăm că produsul este însoţit de o mensură din material plastic (linguriţă: 4 g Apicomplex reprezintă conţinutul unei linguriţe rase, se foloseşte pentru 4 litri de sirop sau 2 kg de pastă.
    Administrarea se continuă până la dispariţia completă a simptomelor sau până la obţinerea reacţiei dorite din partea familiilor de albine.

    Recomandări privind administrarea corectă:
    A nu se depăşi doza recomandată pentru a evita reacţiile adverse sau chiar intoxicaţiile prin cumulare.

    Timp de aşteptare
    Nu este cazul.

    Precauţii speciale pentru depozitare:
    A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
    A se păstra la temperatură mai mică de 25ºC, în ambalajul original.
    A se păstra la loc uscat.
    A nu se folosi după data de expirare menţionată pe etichetă.
   
    Atenţionări speciale:
    Atunci când produsul se administrează în sirop, se va face hrănirea albinelor spre seară, pentru a evita furtişagul şi pentru a da posibilitate albinelor să consume tot siropul din hrănitor până dimineaţa.

    Precauţii speciale pentru eliminarea produsului neutilizat sau a deşeurilor, după caz:
    Pentru protecţia mediului Apicomplex nu trebuie aruncat în ape reziduale sau resturi menajere, ci în locuri special amenajate.
    Produsul neutilizat sau deşeurile provenite din utilizarea acestuia, trebuie eliminate în conformitate cu cerinţele locale.

    Date în baza cărora a fost aprobat prospectul:
    Ordinul nr. 187 / 2007 al ANSVSA.

    Mod de prezentare:
    Flacon cu 200 g Apicomplex, însoţit de mensură din material plastic.

    Termen de valabilitate:
    1 an.
    Ultima revizuire a prospectului
    ianuarie 2011

    Alte informaţii:
    Pentru orice informaţii referitoare la acest produs, vă rugăm să contactaţi producătorul.

sfantul spiridon

ai incercat?
merge?
de unde ai luat?
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

ilalexandru

Citat din: andrei_calinescu din Martie 08, 2011, 12:42:10 AM
Alexandru chiar si conditiile "noastre" pot fi inbunatatite.
Vobesti de recoltare. Poti sa-mi spui din curiozitate cum scuturati ramele? Rama cu rama?
Un suflor costa 150 Euro si lucrezi cu catul.

Domnule Calinescu modelul meu de stup care predomina la mine este orizontalul in pat cald. Pe pavilion. Aici indiferent de ce inventeaza stiinta, tot rama cu rama trebuie sa scutur ramele. Am si niste verticali...insa in zona mea, de deal, nu este un sistem foarte bun. Se dezvolta ceva mai greoi in vertical, decat in orizontal. Apoi, sunt ani in care blocheaza cuibul jos si in cat nu urca mierea deloc. Am prieteni stupari care au trecut de pe orizontal pe vertical, ca apoi sa revina iarasi la orizontal. Conteaza mult si zona in care suntem amplasati. Stupii mei au o intarziere de minim doua saptamani in comparatie cu cei din zona Craiovei, de exemplu. Si ca un lucru legat de vertical...verticalul pe jos are o dezvoltare si mod de lucru diferet de cel de pe pavilion

andrei_calinescu

Corect Alexandru, nimic de zis in cazul asta .

milu56

Orizontal sau vertical albina numai in sezon "floare,timp"va baga miere sa ne placa dar ca sa nu ne plangam ca muncim mai mult decat merita atunci sa ne usuram munca si cu modelul de stup in asa fel ca sa nu mai avem stresuri si nimic sa nu trebuiasca facut peste noapte.

marian sima

Astazi le-am pus miere deasupra ramelor ,toate bune si la locul lor,dar la unul ghemul a fost asezat intr-o parte (asemanator celui din filmul lui Dragos) matca a ouat ca timpita, pe 3 rame puiet capacit(mort) cam de 10-12 cm ,le-a prins frigul acolo si au murit de foame,mai am gasit matca cu 30 de albine.

orbanstefan64


ilalexandru

Citat din: milu56 din Martie 09, 2011, 07:30:38 AM
Orizontal sau vertical albina numai in sezon "floare,timp"va baga miere sa ne placa dar ca sa nu ne plangam ca muncim mai mult decat merita atunci sa ne usuram munca si cu modelul de stup in asa fel ca sa nu mai avem stresuri si nimic sa nu trebuiasca facut peste noapte.

Domnule MIlu una e Almeria, una e zona mea, adica zona Valcii. Credeti ca eu nu as vrea sa lucrez numai cu caturi? Sa stau pe loc si sa schimb la ele....In zona mea de deal verticalul nu prea merge. Din cati apicultori sunt pe aici, foarte putini au verticali. La mine in luna aprilie, dupa data de 20, familiile abia ajung la 8-9 rame. Indiferent de ce conditii le-as asigura, de ce familii as ierna. Mai multi colegi de ai mei au inceput sa-si duca stupii prin Dolj, spre Dunare. De ce credeti ca fac asta? Eu ajung sa fac pastoral si la 500 km. Dumneavoaastra cat va deplasati? Am doua pavilioane pe orizontal, pat cald. Ce sa fac acum? Sa ma plang, sa schimb totul si sa mi-o iau in mana, sau sa muncesc in continuare si sa-mi expun problemele? Daca dumneavoastra a-ti munci acolo cat muncesc aici in tara multi apicultori,. sigur v-ati lasa de meserie. Stiti ce inseamna o zona in care sa ai ceva nectar la pomii fructiferi, la salcam 3 si putina faneata? Ce inseamna ca dupa 15 iulie sa nu mai fie cules in natura si sa mentii familiile cu mierea lasata pana at sau cu sirop? Acolo lucrati cu caturi nenumarate....la mine la salcam am un cat 3/4 plin. I-au din familia respectiva o rama de puiet si ea se mentine asa pana dupa floarea soarelui de prin Dobrogea. IN timpul salcamului stupii mei ajung la capacitate maxima...dar fara a avea probleme cu roitul...cei din zona Doljului, de exmplu, la salcam aduna roii de prin copaci. Avem diferenta la noi in tara majore..asa ca sa nu mai comparam apicultura de la noi cu cea de acolo de la dumneavoastra

marian sima

Eu sint la 4 Km de Dunare,in zona temperatura este mai ridicata cu 1-2 gr fata de bucuresti,totusi apicultori profesionisti cauta vagoane cu orizontali,preturile la vagoane difera,cele cu orizontali sint mai scumpe (pentru ca se cauta),cunosc chiar apicultori care au vindut vagoanele cu verticali pentru a le schimba cu vagoane cu orizontali.acum fiecare i-si alege modelul de lucru,uni apicultori l-si fac verticali pentru ca au auzit ca sint mai buni,dar alti lucreaza pe orizontal din experienta dupa ce au incercat mai multe modele de stup,sint uni care decit schimba caturile la verticali sau le goleste dar fara sa intervina in cuib ,e tocmai acest lucru i-l face benefic pe orizontal,posibilitate dezvoltari la maxim a familiei de albina, mai ales primavara.

ilalexandru

Azi a fost o zi cu soare...albina a iesit la zbor.... A-ti inceput a verifica familiile de albine? ce parerea v-ati facut? Din cate aud e cam de rau....Din cate vad, nu e de bine

marian sima

La mine e foarte bine,la 2 am pierdut populatie din cauza matcilor,nu am stimulat ,nu am introdus polen sau inlocuitori,decit am pus cite o turta cu miere la sfirsitul lui decembrie,si unele matci timpite au pontat ca nebunele ,la o familie care a ramas cu un pumn de albine matca a ouat si cite 7-8 oua intr-o celula,mentionez matca nu e trintorita puietul capacit si mort e de albina lucratoare,din 30 de stupi ,unul mort (probleme din toamna la el)si 2 cu populatia decimata dar matcile sint salvate le mai adaug citeva rame de albina de la cei puternici.In rest albinele sint chiar vioaie,trebue sa umblu in ei sa le mut cuibul ca l-am avut la jumatate sa i-l strimtorez si sa vin cu folie peste cuib pina mai jos pentru mentinerea calduri in cuib.Orizontali sint cu miere multa pe stoc ,un vertical cu urdinisul in pat rece a halit-o pe toata,de ce, nu stiu ca are populatie puternica.O sa incep si stimularile cu miere descapacita si cu sirop..................................Dar putem baga aceste subiecte in alt topic pentru a nu se supara Dragos pe noi ,de fapt e jurnalul lui.

ilalexandru

Si cei puternici cum se prezinta? Ma refer aici la intervale ocupate cu albine... din care cate rame cu puiet? Puiet capacit sau doar la stadiu de larva si oua.

mape 48-petru manea


marian sima

Miine ma uit in ei si va spun verdictul,la cei 2 am umblat fiinca prezentau urgenta ,la restul umblu miine.