Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

marian sima

Am umblat in stupi,si le-am mai strimtorat cuibul,matcile au pontat puternic datorita mierei puse desaupra ramelor ,majoritate stupilor au matci de anul trecut,roi pe 5 rame au 3 rame puiet (ramele cu coroana de miere deasupra).stupi medii au 7 rame albina si 4 rame de puiet,stupi bunicei au 8 rame albina si aproape cinci de puiet,(unele rame sint pontate decit pe o parte,) la acesti stupi puietul capacit este pe 3 rame si are diametru de 12-13 cm,cu noua rame de albina nu am ,am decit citiva cu 10 la acestia puietul capacit are o pondere mai mare,chestia este ca in ultima perioada a pontat foarte mult matcile,la cit i-am strins si la cit i-am izolat sper sa i-si mentina temperatura.Acum sirop caldut ca sa se dezvolte bine.

D006

Stimulare la pret redus :

marian sima

Interesanta prezentare eu mai pun intrebari ,sper ca nu te superi,e de ajuns aceasta stimulare in fiecare zi?De ce te intreb,am pus miere deasupra ramelor 300-400de gr,pai credema la uni cu puiet mult dabia se cunoaste ca au pus miere in celula,acum consumul este crescut,pe o parte pentru mentinerea temperaturi pe  alta parte haleste si cu puietul.

D006

E hranire doar de stimulare , se presupune ca in rame mai este miere suficienta. Daca familia nu mai are rezerve de miere se intervine urgent cu hranire de salvare , respectiv turte de ce doriti , miere , apifonda , zahar, etc.

danut

Niciodata hranirea de stimulare nu are efect daca in cuib nu sunt rezerve corespunzatoare de hrana ,iar in aceasta perioada rezerva din cuib nu trebuie sa scada sub 7-8 kg !

marian sima

rezerve sint dar eu stiu ca pentru o stimulare buna trebuie ca stimularea sa depaseasca consumul adica siropul acela daca este transformat in miere este mai mic decit consumul de miere al unei familii in aceasta perioada,concret mierea din rame scade ,stimulare este cind esti un pic pe +.Dar daca a-ti mai procedar asa si merge e bine.Eu o sa bag niste stimulari mai insemnate cantitativ.

dan.smarandoi

Salut,vad ca Dragos se chinuie cu pompa,nu cred ca-i rea ideia.Am unele intrebari....am umblat la cativa stupi si gasesc in rame foarte multa apa(de fapt nu-i chiar apa,ca-i un pic dulce.Initial am vrut sa scutur ramele in ideia de a face loc in celule pentru ouat.Apoi am mai intrebat,si unii apicultori mai batrani m-au sfatuit sa nu o fac,pentru ca oricum o transforma albinele,si vor avea nevoie si de apa.Cum e mai bine sa fac?Afara este cald,le-am pus sirop 2/1 si vad ca in 2 zile nu l-au luat

Florin_Dan

Sambata a fost prima zi calda in care albinele au adus polen.

Florin_Dan

Duminica au atacat alunii cu toata forta, cate 3, 4 albine pe cate o floare de alun.

Florin_Dan

Dupa care urmeaza  arinul.

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: dan.smarandoi din Martie 14, 2011, 11:35:13 AM
Salut,vad ca Dragos se chinuie cu pompa,nu cred ca-i rea ideia.Am unele intrebari....am umblat la cativa stupi si gasesc in rame foarte multa apa(de fapt nu-i chiar apa,ca-i un pic dulce.Initial am vrut sa scutur ramele in ideia de a face loc in celule pentru ouat.Apoi am mai intrebat,si unii apicultori mai batrani m-au sfatuit sa nu o fac,pentru ca oricum o transforma albinele,si vor avea nevoie si de apa.Cum e mai bine sa fac?Afara este cald,le-am pus sirop 2/1 si vad ca in 2 zile nu l-au luat

2/1, am vrut sa pun si eu, dar un stupar de la suceava , mi-a recomadat 1/1
maine pun 500 ml sa vad in cat timp dispare
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

andrei_calinescu

Citat din: dan.smarandoi din Martie 14, 2011, 11:35:13 AM
Unde ai pus siropul in raport cu cuibul? Noptile sunt friguroase, albina se aduna pe puiet.  Pune-le hranitorul "in buze"depinde cum ai organizat cuibul).
Daca au tras siropul la ceilalti cu exceptia catorva, la aceia unde nu a tras poate fi semn de boala sau lipsa matcii. Aceia trebuiesc verificati mai atent.

dan.smarandoi

Astazi am mai umblat in cativa si n-am mai gasit asa multa apa,din 8 stupi doar la 2 n-au tras tot siropul.Astazi sau maine le  pun sirop iar.Eu sunt incepator,dar cu putin noroc,8 familii am bagat in toamna si toti 8 sunt in regula acum.
Am pus o rama cu mancare mai multa la perete,apoi cele cu puit sau oua,si ceva rame mai goale in mijloc,si langa diafragma am incercat sa pun tot o rama mai plina cu mancare pe cat posibil.De asemeni am observat ca au golit mai mult partea dinspre sud,si am intors ramele invers.Spuneti-mi va rog daca ramele care au miere capacita trebuiesc descapacite in totalitate,sau doar partial?

justy

pentru ca aici e activitate intensa va cer un sfat. am o familie care a iesit cam rau din iarna , pe 3 rame. fam este in stup orizontal cam pacatos, prost construit cu un spatiu de vreo 4 cm intre rame si podisor, pe unde pierde caldura . pentru a limita pierderile as vrea sa mut maine familia intr-o roinita de 6 rame. vreau sa izolez bine la interior pe ambele parti si sa-i ofer astfel un spatiu mai mic de incalzit. mentionez ca are regina si a ouat f putin. ce parere aveti?

andrei_calinescu

Dane, nu lasa rame goale in mijlocul stupului acum.
Compacteaza puietul, descapaceste coroanele de pe ramele unde a inceput matca sa ponteze. Dar nu descapaci in totalite, sa nu pierzi vreme sau sa inciti la furtisag. Doar razui descapaceala cu dalta, repede , albinele se ocupa de restul.  Coroanele vor fi eliberate si matca extinde ponta. Catre peretele din sud pune hranitorul, catre celalalt la acoperire pune o rama cu miere.
Descapaceste coroanele de pe ambele parti, astfel el deschizi mai rar (la  interval de 6 zile).