Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

dedu

Citat din: sfantul spiridon din Februarie 07, 2011, 08:56:26 PM
nu stiu dar sunt convins ca merita fiecare banut datorita calitatii si a perioadei
dragos zicea mai devreme ca nu conteaza ca ti-a murit un roi si ai 24
astia cand vor veni, nu vor controla toate lazile
daca vrei, poti sa bagi o rama cu albine in ziua respectiva acolo, daca ti-e teama ca ar fi mai catolici decat papa in controlul facut
ne oprim ca se supara colegii
aveam si eu o intrebare

stiu ca sunt urat da am albine frumoase :)
cand se instaleaza "foamea de polen" intr-o familie de albine?
eu votez sfarsit de februarie
voi?

Eu de la inceputul lui martie,in zona mea care este mai rece putin ca in moldova ori sud.
Trebuie sa vina sa le faca poze,mi io controlat daca i am pe toti 25 de stupi in toamna si ia vazut pe toti,nu sa uitat in ei ci ia numarat si gata,maine voi baga albinele in altii cu 4 rame pentru ai ajuta in toamna,merci oricum de sfaturi.
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

cristian87

Citat din: dragos2006 din Februarie 07, 2011, 06:52:34 PM
Citat din: cristian87 din Februarie 07, 2011, 06:24:44 PM
va recomand sa cumparati o scara cat mai lunga si cosnite.
sunt frumosi dar roiesc primii
asta din experienta proprie v-o spun

Eu construesc trei bucati pentru frumusete , nu este o pacoste daca roiesc . Acum nu stiu daca sa folosesc faguri artificiali sau sa merg pe instinctul lor nativ de constructori si arhitecti.

Eu am incercat sa le pun FA dar nu s-au prea folosit de ei.
I-am desprins si i-am lasat liberi.
Trebuie totusi o dunga cu ceara pe leatul rama caci alfel cladesc aiurea.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

D006

Azi am termitan treaba la stupi pe acesta perioada . Familiile se prezinta OK , este pentru prima oara cand la aceasta data nu am nici o familie moarta , inclusiv matcile de rezerva care au fost tinute in casa au supravietuit.
  Am dat cate o turta de apifonda care va ajunge cam pana pe la data de 22 februarie , asa ca de acum incolo vom continua munca in atelier.
  La viteza am facut s un filmulet :

ilalexandru

O rama trebuia afara din cuib domnule Dragos! Cuibul cat mai strans face bine mai tarziu. Oricum, aveti mier suficienta in stupi. Intrebarea care se pune e daca sunt toti la fel....ca eu am gasit la mine unii care au mancat foarte mult. Un fenomen ciudat pe un pavilion....mi-au iernat mai mult pe fata, in pat cald...si au cam terminat miera de pe primele doua rame. A trebuit sa fac intercalari de rame. Plus ca la vreo cativa, am gasit matcile care incepusera sa oua exact pe prima rama de langa peretele din fata...desi aveau loc suficient pe ramele celelalte. La celalalt pavilion nu mi se intampla lucrul asta...din contra matcile se trag langa diafragma. In primul pavilion e prima iarna cand iernez...e pozitionat intr-o zona perfecta...scutit de vanturi si curenti. Dar la celalalt nu am patit-o niciodata ca sa-mi stea albina gramada pe prima rama...la unii primele doua ramele ocupate de la un capat la celalalt, cu albinele ciorchine, iar in spate se strange cuibul, aungand ca langa diaragma sa nu aiba aprope nici o albina...ciudat lucru. Acum sa vad ce dezvoltare o sa aiba

stefan1

A propos de prima rama goala de miere, am o experienta foarte redusa cu stupi in pat cald, dar au obiceiul de a nu depozita miere pe prima rama, chiar daca altele sunt pline.
  Asezarea cuibului in fata ar putea sa fie cauzata de o slaba aerisire in lada. Se stie ca circulatia aerului este mai slaba daca fagurii sunt in pat cald (cu exceptia stupilor cu fund cu plasa). Un stupar batran mi-a spus ca uneori, stupii cu pat cald nu aveau puiet deloc primavara devreme si explica tocmai cu lipsa suficientei aerisiri. Spui ca celalalt pavilion e mai expus la curenti si acolo nu ai intalnit strangerea cuibului in fata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

In aceasta primavara voi schimba metoda de lucru mergand pe o stimulare agresiva la familiile bune pentru a reusi ca la data de 1 aprilie sa iau puiet din cei puternici si sa egalizez tot efectivul.
  Miere am suficienta in stupi pt. ca in august 2010 au fost umpluti cu sirop . Cei hraniti cu fructoza arata si mai bine , nu au pierderi de albina mai deloc.

mirea-daniell

Domnule Dragos, spuneti ca ati hranit stupii in august(o parte banuiesc) cu fructoza...puteti sa spuneti mai multe informatii despre acest subiect?

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: ilalexandru din Februarie 09, 2011, 01:09:43 AM
O rama trebuia afara din cuib domnule Dragos! Cuibul cat mai strans face bine mai tarziu. ...

care rama se scoate de obicei?
eu am prima si ultima full de miere, de parca nici nu ai vazut asta
cuibul e pe 6
fetele stau pe intervalul dintre 2 si 3 pe rama 3 si 4 si putin pe intervalul 4-5
deci?
care se elimina in acest exemplu?
2 si 5 au si ele miere, dar si celule goale 
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

D006

Citat din: mirea-daniell din Februarie 09, 2011, 09:31:58 AM
Domnule Dragos, spuneti ca ati hranit stupii in august(o parte banuiesc) cu fructoza...puteti sa spuneti mai multe informatii despre acest subiect?

Citi jurnalul intre paginile 150 - 160 si acolo apare toata perioada cu pricina.

andrei_calinescu

Cuibul iarna si primavara timpuriu e ca un burduf de acordeon - se strange sau se desface in fuctie de conditiile de clima.
E un punct de vedere bibileala cu scoate rama - baga rama, dar cand ai peste 200, sau mia credeti ca mai facem asa?
Matca in 95% din cazuri incepe sa oua pe fagurii din mijlocul ghemului. Albinele periferice daca simt apropierea frigului se reaseaza in jurul puietului si ghemul se strange , comprima pentru a asigura microclimatul ideal dezvoltarii larvelor.
Noi la mia de stupi nu scoatem nici o rama, cuibul e pe 5-6 rame full cu mancare din toamna, au site jos(apropo de aerisire si circulatia aerului), si sunt inchisi cu podisorul -hranitor intors invers(in maniera asta turtele se pun la discretie). Peste podisor capac metalic.
Mi se pare foarte corect modul de iernare a lu' Dragoselu', ce sa-i mai cauti incoarne albinei cu scoate-rama, baga-rama.
Oricum familia da inainte cand incep primele semne de dezprimavarare evidenta, cu primele aporturi de polen natural.
Degeaba le suflam noi in curisor, ca ale noastre nu dau inainte ca Ligustica, chit ca e cald chit cae frig, are 2-3 rame cu puiet constant.
Au papa si sunt sanatoase, stiu ele cand si cum sa inceapa.

Adrian Roman

Citat din: ilalexandru din Februarie 09, 2011, 01:09:43 AM
. Un fenomen ciudat pe un pavilion....mi-au iernat mai mult pe fata, in pat cald...si au cam terminat miera de pe primele doua rame. A trebuit sa fac intercalari de rame. Plus ca la vreo cativa, am gasit matcile care incepusera sa oua exact pe prima rama de langa peretele din fata...desi aveau loc suficient pe ramele celelalte.
Deasupra diafragmei asigurati aerisire, ori prin distantarea usoara intre scandurelele de podisor, ori(cum am eu), o scandurica cu plasa, acoperita cu paturica...

ilalexandru

NU am probleme cu umezeala pe pavilioane. Nici un pic de mucigai sau apa in ele. La fiecare stup ampodisoare plus o sita de vreo 25-30 cm. Peste iarna asez niste ziare, plus saci de canepa. In interior, diafragma o dublezcu o diafragma din pisla, plus polistiren invelit in ziare.
Acum intrebare pt cei cu pavilionae....legat de consul foarte mare. Dupa ce am mai discutat cu un vecin, si am continuat controlul am tras concluzia: stupii dintre rasarit au un consum mult mai mare decat cei dintre nord. Diferenta e vizibila rau de tot. Cei in care bate soarele, dupa ce ca au iernat pe primele rame, au si mancat la "lesinatii". Ceilalti, si-au facut cuiburile langa diafragma, lasand prima rama cam fara albina. SA nu-mi mai zica cineva ca nu ierneaza bine pe pavilioane partea dinstre nord

D006

ieri si azi (08.02/09.02) zbor de curatire si cules de de intretinere de la ghiocei

D006

Alunul de pe ulita mea :

Florin_Dan

Citat din: ilalexandru din Februarie 09, 2011, 09:40:26 PM
NU am probleme cu umezeala pe pavilioane. Nici un pic de mucigai sau apa in ele. La fiecare stup ampodisoare plus o sita de vreo 25-30 cm. Peste iarna asez niste ziare, plus saci de canepa. In interior, diafragma o dublezcu o diafragma din pisla, plus polistiren invelit in ziare.
Acum intrebare pt cei cu pavilionae....legat de consul foarte mare. Dupa ce am mai discutat cu un vecin, si am continuat controlul am tras concluzia: stupii dintre rasarit au un consum mult mai mare decat cei dintre nord. Diferenta e vizibila rau de tot. Cei in care bate soarele, dupa ce ca au iernat pe primele rame, au si mancat la "lesinatii". Ceilalti, si-au facut cuiburile langa diafragma, lasand prima rama cam fara albina. SA nu-mi mai zica cineva ca nu ierneaza bine pe pavilioane partea dinstre nord

Nu cumva cei din partea de nord, find in dos, nu au inca puiet inr cei de catre soare sa aiba si sa fi crescut consumul chiar din aceasta situatie.