Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Bebe Balas a pus punctul  pe I ! Datorita masurilor 112 si 141 au aparut stupari ca ciupercile dupa ploaie care habar nu au de pericolul bolilor contagioase la albine . La ora actuala varooa si loca sunt in floare iar efectul se va vedea in primavara cind efectivele reale vor scadea cu cel putin 30%.
   Profitati de vremea buna de afara si trageti un Varachet la familiile de albine !

andrei_calinescu

E in regula reflectia despre Varroua si necesitatea tratamentelor.
Numarul lor insa, deloc neglijabile si care vor creste tocmai din cauza stupinelor "focar", atrage insa cel putin trei consecinte:

1. necesitatea de a lucra cu matci tinere - caci nr tratamentelor nu reprezinta o bucurie pentru spermateca matcii.
2. procurarea atenta a fagurilor a caror ceara ar trebui in mod obligatoriu sa fie dezinfectata.
3. gasirea unei modalitati de administrare preventiva de medicamente cel putin contra locii ,nosemei ceranae si paraliziei acute, ultimele doua identificate ca radacini in propagarea CCD-ului.

D006

Citat din: andrei_calinescu din Noiembrie 04, 2010, 06:49:33 PM
E in regula reflectia despre Varroua si necesitatea tratamentelor.
Aici contrazic un pic.
Sunt in al treilea an si nu am tratat nici macar un stup.
Dick Dyer are stupi de 17 ani si nu a tratat niciodata pt nicio boala.

pharaonu75

Si mai are inca albine? :uimit:
Sau cumpara in fiecare an altele? :smile:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

Nu a cumparat niciodata o albine.
Toti stupi sunt din roiuri sau familii salvate.

pharaonu75

Un bun apicultor, insa cum vine treaba cu lipsa tratamentelor!
Daca are roi salvati inseamna ca a luat ce a gasit...nu poti spune ca a facut selectie genetica pentru familii rezistente la varroa sau loca!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

Familiile salbatice s-au modificat genetic pt a supravietuii varroa si nosema.
Selectia naturala a avut grija de cele incapabile sa se lupte cu aceste probleme.
Eu am imperechiat majoritatea matcilor mele langa un perete in care este o familie de albine de 17 ani si au iesit cele mai bune matci pana acuma.
Selectia o face natura.

nicu has

in perioada aceasta se poate face inca tratament daca vremea este calda 14 15 grade?
am facut tratamente dar daca este vreme buna parca tot as mai face unul
ce mA sfatuitia?

orbanstefan64

linistit
spor la treaba cu succes :hi:

pharaonu75

Eu duminica mai ajung pe la albine, iar daca mai este vremea ca astazi le trag si eu inca un varachet!
Ca tare le mai place! :rotfl: :rotfl:

nicu has

multumesc maine sunt  la datorie :hi:

stefan1

Andrei, sunt curios cum imperechezi tu matcile langa un zid! Tu nu sti care e comportamentul nuptial la albine? Sunt locuri de strangere a trantorilor, unde se aduna sute si aceste locuri nu sunt in apropierea stupilor si colecteaza trantori de pe o raza de multi kilometrii. E o iluzie sa spui ca duci matca langa zece trantori si asa i-ai asigurat selectia.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Adevarat ce spui dar pe cativa km nu sunt decat arbori si un lac si o zona industriala.
Daca ai stupii pe locatie izolata sansele sunt extrem de mari ca trantorii sa provina de la stupii alesi.
Aici sunt spati ff mari goale si unii duc 3 familii bune in semidesert si 50 de nuclee de imperechere si sunt 99% siguri ca trantorii lor au fost folositi la imperechere.

nicu has

buna astazi am facut un mic control in stupina albinele sunt bine mancare suficienta si am facut  un mic tratament cu varachet pt ca a fost o zi superba  :hi:

orbanstefan64

iernare usoara si sa ti mearga bine totul, iar pe parcurs sa ne tii la curent cu noutati :hi: :hi: :hi: