Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

dedu

Citat din: filip
Citat din: deduDa,asa este,dar nu imi pare rau ca o construit asa,o experienta in plus nu strica,ceara aia deja i topita si am luat in schimb foite!!!
Acum am dus ceara si am luat 35 de foite,10 foite deja sunt puse pe rame,imediat merg si pun la doi stupi cate doua foite(le iau doua rame de puiet si inlocuiesc cu doua foite) si la altii 6 pun cate o foita si la doi ce au numa 4 rame de puiet le bag cate doua rame de puiet sa fie si ei in rad cu lumea :dinti:  si la unu i pun sambata cand il si mut in lazile de la Batranu(abia astept)!!!!
Grija sa acopera ramele cu puiet albinele daca se strang in ghem.
Altfel pierzi mai mult decat castigi.
Eu am restrans familiile pe cate rame stau ele(albina de sus in jos),am pastrat vreo 10 rame de anul trecut si pe restul le-am topit aseara si am luat foite sa faca rame noi pentru a avea albine mai mari si mai bune pentru salcam!!! :hi:
Oricum,bine ati revenit,unii forumisti au inceput sa-si faca griji pentru dumneavoastra!!! :hi:
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

D006

In aceste zile am vorbit cu mai multa lume si au inceput sa se limpezeasca primele idei : rapitza este multa dar nu sunt suficiente familii puternice pentru a se obtine o productie mare , parelel este o cerere foarte mare de miere poli in piata . Concluzie : pretul la miere poli este in crestere asa ca nu va grabiti cu vanzarea sau daca vreti sa o vindeti tineti la pret !

D006

ce ne spuneti dumneavoastra domnule dragos este o incurajare...
sincer va multumes pt toate postarile dumneavoastra...  eu sunt nou si nu indraznesc sa scriu prea  mult dar zi de zi citesc tot ce se scrie si sunt lucruri folositoare..
Sanatate si miere multa la toti stuparii

Kiwi Bee

Citat din: deduDa,asa este,dar nu imi pare rau ca o construit asa,o experienta in plus nu strica,ceara aia deja i topita si am luat in schimb foite!!!
Acum am dus ceara si am luat 35 de foite,10 foite deja sunt puse pe rame,imediat merg si pun la doi stupi cate doua foite(le iau doua rame de puiet si inlocuiesc cu doua foite) si la altii 6 pun cate o foita si la doi ce au numa 4 rame de puiet le bag cate doua rame de puiet sa fie si ei in rad cu lumea :dinti:  si la unu i pun sambata cand il si mut in lazile de la Batranu(abia astept)!!!!
Arata bine fagurele.
In unele tari africane se folosesc inca si in ziua de azi rame care au doar bara de sus .... si fagure.
Vad ca faci combinari si permutari de ramne la greu ca sa fi pregatit cu toti stupii pt. salcim.Asta e bine.
Nu vreau sa par prea destept si probabil doar eu ma agit.
In orice perioada al anului cind doresc sa mut ceva de la o familie la alta(o rama cu puiet, una cu miere..... chiar din magazie sau toata magazia) primul lucru este sa purecai(controlez de la A la Z) familia de la care doresc sa iau rama/ramele ca nu cumva sa fie vreo boala ascunsa pe undeva ba chiar am notite despre fiecare stup si in cazul in care a fost chiar sezonul trecut ceva in neregula caut solutii alternative numai sa nu mut de la familia respectiva nimic la alta.
De altfel bafta
si numai bine

Kiwi Bee

Citat din: ilalexandruSchimb si toamna din matcile batrane, dar mai scapa si din alea batrane peste iarna. Cand sunt stupi putini e usor de facut lucrul asta, cand sunt aproape 200...e putin mai greu. Si de fiecare data intru in iarna cu cel putin 10 matci de rezerva si ce nu imi ramane nefolosit pana in perioada asta, schimb iarasi matcile batrane. IN iarna asta mi-au picat cateva matci tinere de anul trecut...motivul il banuiesc si o sa incerc sa-l elimin. Acum am nuclee si pe 3 rame de puiet....iar dupa ce schimb matca batrana cu una tanara si 3 rame de puiet la familii....spatiu de dezvoltare sa aiba
Nici un dubiu ca tiai dezvoltat un stil care pt. tine functioneaza foarte bine.
200 de stupi? Super!
Eu inca nu am avut ocazia sa lucrez cu 200 de familii dar sint optimist ceea ce priveste viitorul.
Stuparii cu sute de familii din NZ spun ca nu se merita sati imparti stupina in mai multe tehnici/lucrari.Adica ceea ce faci la o familie o faci la toate chiar daca ai mai multe stupini mai mici astfel economisind timp.
Schimbare reginei imi da si mie citeodata dureri de cap.Sti, cind la toate familiile merge OK si apoi vine una de .....iti vine sa dai cu dalta apicola.Vezi ca ai oua prospete de o zi si revi pt. a treia oara si tot nu o gasesti.A patra oara nu mai revi caci se intuneca.

dedu

Citat din: Kiwi BeeArata bine fagurele.
In unele tari africane se folosesc inca si in ziua de azi rame care au doar bara de sus .... si fagure.
Vad ca faci combinari si permutari de ramne la greu ca sa fi pregatit cu toti stupii pt. salcim.Asta e bine.
Nu vreau sa par prea destept si probabil doar eu ma agit.
In orice perioada al anului cind doresc sa mut ceva de la o familie la alta(o rama cu puiet, una cu miere..... chiar din magazie sau toata magazia) primul lucru este sa purecai(controlez de la A la Z) familia de la care doresc sa iau rama/ramele ca nu cumva sa fie vreo boala ascunsa pe undeva ba chiar am notite despre fiecare stup si in cazul in care a fost chiar sezonul trecut ceva in neregula caut solutii alternative numai sa nu mut de la familia respectiva nimic la alta.
De altfel bafta
si numai bine
Deocamdata am 11 familii de albine si le stiu care cum sunt,toate matcile stupilor sunt schimbate de doi ani incoace,au toti de la cel mai bun stup(am facut o selectie interna), puiet varos nu am in stupina mea,loca nici macar atat,eu in fiece an fac asta pentru ca am putini stupi de la care vreau sa scot cat de cat ceva miere,daca as lasa lucrurile ca fiecare stup sa se dezvolte pe cont propriu atunci cei buni mi-ar roii inainte de salcam,cei slabi sunt prea slabi pentru a aduna miere si la salcam as citi pe forum fiecare cat o scos!!!
Cand o sa am mai multi(daca ma ajuta Dumnezeu) o sa fac invers,o sa umplu stupii mai buni de rame cu puiet si acum ar trebui stupii sa fie la rapita iar cei slabi i las acasa in stadiu de roi(adica matca,albinele si ramele),ideea asta am citit-o in primele zile de cand am intrat pe Apiardeal si mi-o ramas in cap ca asa o sa fac si eu!!!

D006

dar daca ai posibilitatea sa ii duci pe toti atunci merita ...
adica daca nu e un cost prea mare

filip

GRIJA MARE!
Sunt pierderi mari de albine la rapita din cauza stropirilor neanuntate
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

dedu

Citat din: filipGRIJA MARE!
Da,asa este!!!
Am vazut pozele tale si ca ai stupii pusi pe boltari,sambata seara dupa ce i mut in lazile noi o sa i pun si eu ca si tine,oare daca o sa mut stupii mai in spate cu un metru,mai inghesuiti si la o inaltime mai mica cu jumatate de metru se vor descurca albinele a 2-a zi sa stie fiecare din ce stup au venit(au lazi de culori diferite)?

filip

Citat din: dedu
Citat din: filipGRIJA MARE!
Da,asa este!!!
Am vazut pozele tale si ca ai stupii pusi pe boltari,sambata seara dupa ce i mut in lazile noi o sa i pun si eu ca si tine,oare daca o sa mut stupii mai in spate cu un metru,mai inghesuiti si la o inaltime mai mica cu jumatate de metru se vor descurca albinele a 2-a zi sa stie fiecare din ce stup au venit(au lazi de culori diferite)?
Schimbale lazile apoi faci mutarea dupa 2 zile
In principiu ar trebui sa-i muti cate 20 cm pe zi pana ajungi la locul dorit,apoi sa faci pasul in spate cu un metru cum doresti.
Altfel va fi un haos
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Am reusit sa duc si eu ceva familii la rapitza !  vremea foarte rece , dimineata am avut in camp doar 2 grade cu plus . In prima ZI  un spor la catar de 450 gr. la deal cand am plecat a fost bruma subtire.

D006

Sub plus 8 grade albinele sant in ghem.

D006

E jale !!!  sper ca de maine sa se incalzeasca vremea ca altfel e de rau ! 
  Nu sunt semne bune , la peste 2000 m a nins... , in Dobrogea a fost bruma ...

valter

Dragos zice '' in Dobrogea a fost bruma''. Confirm 27, 28, 29 aprilie bruma zdravana.
Salcamul partial compromis.
Asa ca, miere de rapita potop- cu asa efective, miere de salcam in Dobrogea garla- cu asa efective si brume repetate.
NU UITA DRUMUL SPRE PROCESATOR... cu cat mai devreme cu atat mai bine pentru natiune.
Ma paste falimentul.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

D006

Citat din: valterDragos zice '' in Dobrogea a fost bruma''. Confirm 27, 28, 29 aprilie bruma zdravana.
Salcamul partial compromis.
Asa ca, miere de rapita potop- cu asa efective, miere de salcam in Dobrogea garla- cu asa efective si brume repetate.
NU UITA DRUMUL SPRE PROCESATOR... cu cat mai devreme cu atat mai bine pentru natiune.
Ma paste falimentul.
Ma,da tremurati rau de la oleaca de bruma......nu vin ele si zilele calduroase......si dupa canicula,cateodata mai vine si o mica vijelie.....vijelie care uneori mai scuipa si gheata......... :hi: