Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

alexutu

D-le Dragos am citit cu atentie fiecare articol al dumneavoastra multumum pentru informatiile utile pe care le furnizati sunt foarte importante pt apicultori incepatori asa cum sunt si eu,va rog ajutatima si pe mine cu un sfat, am faguri de anul trecut pastrati la magazie si mi-a mucigait pastura in ei suprafata este de aproximativ un sfert din fagure,mai pot sa-i bag la albine sai curete sau sa-i topesc.
Va multumesc
00007

D006

Pastura mucegaita este toxica pentru albine . ori ii topiti direct ori daca mai vreti sa-i folositi cu o furculita apicola trageti si scoateti toata pastura afectata astfel incat in acele zone va ramane pe rama doar temelia din fagure artificial. Deci cand il veti baga in stup va avea  de construit doar un sfert de suprafata ( partea afectata si curatata ) .

alexutu

va multumesc mult pentru ajutor
00007

ilalexandru

Domnule Dragos o mica observatie: rama aia de puiet ar fi trebuit rupta deja. Trebuia incercata o uniformizare a familiilor de albine. Eu, de exemplu, aveam o familie pe trei rame care am zis ca nu trebuie desfiintata. Acum doua saptamana i-am dat 2 rame puiet gata de iesit. Acum are 5 rame de si 7 de albina. Daca asteptam sa o ajut zilele astea....aveam de pierdut. Deja in perioada asta incep sa apara primele problemele cu matcile batrane... CE zice-ti de metoda pe care o aplic eu.... i-au matcile batrane din familii si le schimb cu matci tinere din nuclee, iar matcile batrane le duc la nuclei in locul celor tinere si le las acolo pt o schimbare linistita. Am vreo 12 nuclee pe cate 4 rame care imi raman acasa si pe care le iernez intotdeauna cu matci pt rezerva

Kiwi Bee

ilalexandru
teai gindit sa incerci sati bagi matci noi fecundate in stupi cu cel putin o luna inainte de impachetare pt. iarna?
Nici tata nu facea asa dar mai invat si eu(zilnic cit traiesc) de la alti apicultori.
O matca noua/tinara poate ca nu difera prea mult de una mai batrina pe timp de iarna.In schimb in primavara cea tinara va fi mai energetica.
Apicultorii comerciali din NZ nici nu discuta.Matca noua anual.
Tot ei spun: o matca de toamna intotdeauna valoreaza mai mult decit una de primavara.

ilalexandru

Schimb si toamna din matcile batrane, dar mai scapa si din alea batrane peste iarna. Cand sunt stupi putini e usor de facut lucrul asta, cand sunt aproape 200...e putin mai greu. Si de fiecare data intru in iarna cu cel putin 10 matci de rezerva si ce nu imi ramane nefolosit pana in perioada asta, schimb iarasi matcile batrane. IN iarna asta mi-au picat cateva matci tinere de anul trecut...motivul il banuiesc si o sa incerc sa-l elimin. Acum am nuclee si pe 3 rame de puiet....iar dupa ce schimb matca batrana cu una tanara si 3 rame de puiet la familii....spatiu de dezvoltare sa aiba

dedu

Peste aproximativ 3-4 saptamani vine culesul de la salcam!!!
Am doi stupi asa:
-2 rame cu miere si pastura!!!
-2 rame jumatate cu puiet capacit si o rama jumatate cu larve-ouat!!!
In total 6 rame acoperite cu albine!!!
In 3-4 saptamani pana la salcam il pot scoate la 10 rame pline de albina si ceva albina si pentru o magazie trei sferturi?
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

ilalexandru

Nu. 4 rame de puiet acum, sa zicem ca ar insemna peste o luna de zile cam 10 rame albina, tinand cont ca toata albina batrana o sa moara si o sa ramana efectiv doar albina iesita de pe acele rame Ajuta-l cu o rama de puiet de la o alta familie si o sa aiba o alta dezvoltare...decat sa tii acum familii pe 7-8 rame de puiet mai bine le ajuti si pe astea mai slabe acum

dedu

Citat din: ilalexandruNu. 4 rame de puiet acum, sa zicem ca ar insemna peste o luna de zile cam 10 rame albina, tinand cont ca toata albina batrana o sa moara si o sa ramana efectiv doar albina iesita de pe acele rame Ajuta-l cu o rama de puiet de la o alta familie si o sa aiba o alta dezvoltare...decat sa tii acum familii pe 7-8 rame de puiet mai bine le ajuti si pe astea mai slabe acum
Asa aveam de gand pentru ca am familii pe 6-7 rame de puiet si de nu ajut pe altii or sa fie in pom inainte de salcam!!!
Am vrut sa vad altii ce fac pe la stupi acum ca afara de Dragos altii nu prea pun filmulete sa furam si noi cateva idei!!!

ilalexandru

Apicultura se invata practicand-o si facand singur experimente acasa in familiile de albine. Asta bineinteles dupa ce s-a citit o carte de apicultura mai intai pt a avea cateva notiuni teoretice de baza acolo. Eu am intrat in stupi de la varsta de 12 ani, iar de la 17-18 ani ma prindeau cate-2-3 zile scotand mierea din stupi.
Odata am vrut sa ajut o familie de albine, si cum eram la inceput, am luat de la o alta familie foarte buna, doua rame de margine pline de albine fara puiet. Adica marea majoritate a culegatoarei familiei respective. Pana seara nu a mai fost nimic din familia ajutata...mi-a facut un super furtisag. DAr am invatat ceva si de atunci nu am mai patit-o

dedu

Acum doua ore am umblat la stupi si uita-ti ce mi-o facut un stup mai naravas!!!
7 rame puiet capacit,albina pe 10 rame!!!!!

dedu

un fagure gros cat doi faguri,din cauza grabei am pus diafragma mai departe de rama si am plecat si cand am deschis surpriza,constructie cat pt doua rame!!!

stefan1

Esti stupar, ce mai! Ai avut si un cules in zona.
  Vezi ca parte din celulele din fagur sunt de albine. Deci acest stup ti-ar fi crescut fain 1-2 faguri artificiali.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dedu

Da,asa este,dar nu imi pare rau ca o construit asa,o experienta in plus nu strica,ceara aia deja i topita si am luat in schimb foite!!!
Acum am dus ceara si am luat 35 de foite,10 foite deja sunt puse pe rame,imediat merg si pun la doi stupi cate doua foite(le iau doua rame de puiet si inlocuiesc cu doua foite) si la altii 6 pun cate o foita si la doi ce au numa 4 rame de puiet le bag cate doua rame de puiet sa fie si ei in rad cu lumea :dinti:  si la unu i pun sambata cand il si mut in lazile de la Batranu(abia astept)!!!!

filip

Citat din: deduDa,asa este,dar nu imi pare rau ca o construit asa,o experienta in plus nu strica,ceara aia deja i topita si am luat in schimb foite!!!
Acum am dus ceara si am luat 35 de foite,10 foite deja sunt puse pe rame,imediat merg si pun la doi stupi cate doua foite(le iau doua rame de puiet si inlocuiesc cu doua foite) si la altii 6 pun cate o foita si la doi ce au numa 4 rame de puiet le bag cate doua rame de puiet sa fie si ei in rad cu lumea :dinti:  si la unu i pun sambata cand il si mut in lazile de la Batranu(abia astept)!!!!
Grija sa acopera ramele cu puiet albinele daca se strang in ghem.
Altfel pierzi mai mult decat castigi.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)