Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

dedu

Astazi am vb si eu cu cineva ca o familie nu necesita impachetare excesiva,se incalzesc ele in ghem!!!!
Nu cred ca inlocuieste in fiecare an matca!!!
Daca cumva o inlocuieste in fiecare an(desi nu prea cred),cred ca o inlocuieste inainte de salcam pentru ca din lipsa de puiet toate albinele o sa adune miere si o sa scoata o productie mai mare de la stupul cu pricina!!! :hi:
Daca stie altcineva raspunsul la intrebarea de mai sus sa raspunda,eu mi-am zis parerea! :dinti:
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

D006

Daca am intelez este in program bio.Normal cei in program bio nu au voie sa faca pastoral la rapita si f s.In raza de 3km trebuie sa fie zona ecologica unde nu se foloseste nici un fel de chimicale in agricultura.Aceasta pretentie este neralizabila,daca totusi ari fi,din aceasta raza bio nu are voie sa paraseasca zona,numai daca si-a gasit o alta zona ecologica..
Puteti sa-mi aratat un apicultor care respecta aceasta regula si produce si preda miere cu tone(miere bio).
Inpachetarea albinelor are inportanta deosebita,reduce consumul de miere si uzura albinelor cu cca.50%.Din filmul am vazut ca stuparul din Judetul Brasov a pachetat familia din imagine.
Va garantez ca mierea care a lasat pt.iarna stimuleaza dezvoltarea famililor cu mult superior fata de apiinvert si de alte artificii,sa nu zic posirca ce se mai recomanda comerciantii

filip

Citat din: andrei_calinescuFrumos,incep sa se nasca discutiile nuantate.
Dupa ce am vazut si auzit cele spuse, cateva intrebari  ma preoccupa.
1.    Ma interoghez vis-à-vis de necesitatea impachetarilor stupilor. Albina se incalzeste din interiorul ghemului, in concluzie nu-i sunt necesare impachetari excesive. E acelasi lucru atunci cand iernam cu sita anti-varoua pe tot fundul stupilor. In jurul cuibului vom avea temperatura aproape similara cu medium ambiant.
Esential in opinia mea e stadiul de sanatate al coloniei, calitatea/cantitatea hranei , lipsa umezelii si a curentilor. In rest albina e capabila si stie ce sa faca ca sa treaca cu bine iarna.
   De aceea ma intreb daca iernarea in incapere(asa cum face tataie Lazar )  are o logica sau un ascendent evident in detrimentul iernarii afara,stiind ca excesul de consuma pare in situatii de stress sau in prezenta puietului. . In opinia mea, nu.
2. A doau interrogare e legata de controversatul subiect al matcilor. De roire sau nu.
Tataie Lazar inlocuieste matcile dupa fiecare an, la familiile de productie?
Legat de cantitatea de miere , 8 T nu e intr-adevar record, insa multe depind de traseele de pastoral. Unde face tataie Lazar stimularea de primavara ? Face pastoral la rapita ? Ce judete acopera in pastoral ?
Singura explicatie logica a iernarii in incapere e urmatoarea in viziunea mea:Sunt unele zone unde crivatul bate abundent toata iarna.Protejarea stupilor in acea zona se impune.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

centrifuga

ceea ce ne prezinta Dragos,este un alt mod de a face apicultura!
un mod necunoscut mie pana in prezent si care cred ca e si performant atat timp cat nu a fost abandonat!
recunosc ca dupa ferma franceza din Canada      www.frenchbeefarm.com,
aceasta ferma a lui nea Lazar m-a impresionat in mod deosebit!

D006

sa o luam pe rand ....
   Batranul nu se ocupa de calcularea  cantitatii de miere la procesare , daca doriti il intreb pe Dobre cata miere  i-au livrat anul acesta , veti ramane uimiti.
     Legat de botcile de roire , pentru mine momentan sunt cele mai bune matci care se pot obtine in Romania si nu roiesc daca stii cum sa te porti cu ele.
     Impachetarea se face in functie de zona , la ei vin geruri extreme , la mine pur si simplu nu mai imachetez familiile.  Subiect de discutat...
   BIO    sunt in Romania culturi bio de rapita , bio se face si in pastoral , subiect care nu se discuta pe forum...
  hai ca v-am dat teme de gandit !  Bineinteles  pentru cine poate sa gandeasca.
    de ce mari moderatori nu intervin in astfel de subiecte ? oare sunt prea grele pentru "geniile" de pe stuparitul ?

D006

Il cunosc personal pe dl Strugaru si stiu ce cantitate de miere scoate
In fiecare an in jur de 40 t impreuna cu fiii.
Aceasta cantitate acum 3 ani cand avea 500 in pastoral si 300 acasa

ioanardelean55

indiferent din ce fel de botci avem regine daca facem stuparit pastoral ,rapita.salcim ,tei f.soarelui,s,au alta baza melifera ,stim cu totii ca sansele de roit sint minime sau chiar deloc .deci nu trebuie sa ne miram sau sa ne punem intrbara..... dece nu roiesc acei stupi .??? stresul in timpul transportului ,faptul ca au tot timpul de lucru , fac ca instinctul de roire sa dispara ,

bucovineanu

Se face "bio" in pastoral. Am intalnit un apicultor inscris la bio, care mi-a spus  ca a mers la rapita dupa ce s-au facut stropiri. Miere la rapita nu a fost prea multa, nu a scos, in schimb a scos totul la salcam. Oare acea miere poate fi numita bio? Problema cu bio in pastoral la noi e o minciuna. Prin impachetare se reduce consumul, am spus si altadata, dar introducerea stupilor in incapere nu stiu ce rol are. Cand e cald, cum fac zborul de curatire? Cine merge la rapita si prinde un an ca acesta cu vreme buna, daca nu face roi are probleme cu roitul pana la terminarea salcamului, mai ales daca are numai regine din roi.

stefan1

Inernarea in incapere are mai multe avantaje. Nu numai temperatura mediului care nu scade ca afara, dar si lipsa oricarui zgomot, a vantului, a luminii, face ca starea de hibernare sa fie mai adanca si uzura mai mica. La orice stupina de afara, neprotejata de pasari (pitigoi in special), familiile sunt cu atat mai intens deranjate cu cat e mai frig si pasarile au nevoie sa manance cate o albina.
Dezavantajul principal este ca la stupii inchisi nu se poate profita de zilele mai calde, pentru cate un mic zbor in ianuarie sau februarie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Atunci un cort peste stupi paletizati ar fi o solutie relativ usoara.

D006

Serialul continua :
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/YYdY7MpfKjg[/youtube]

nicus

Nu stiu daca nea Lazar a spus ca in alte vremuri..avea un adapost "subteran"
in care ii ierna. Respecte pentru acesta familie!

filip

HaI SA DISCUTAM LOGIC.
De ce in primul am ROIUL da randament maxim.In special datorita reginei tinere.
Daca schimba anual regina e tot un fel de selectie.
Daca face asta cinste lui .
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

andrei_calinescu

Asa e  Filip, de-asta am intrebat despre ciclicitatea schimbarii matcilor.
Dragoselu, stupii orizontali ce raman acasa servesc si ca familii ajutatoare timpurii?

valter

Zice mosu:
''AM FACUT 125 MEDIA''
Apicultura comportaq cunoastere, tehnici, munca, investitiii, observatie, experienta, selectie si daruire, doar in acest mod poti vorbi de performanta.
As vrea sa atrag atentia prietenilor apicultori care sapa la minciunile produse de valter si care contesta productii cu medii de 100 kg si peste aceasta valoare ca o sa l-i se rupa cazmaua, drept pentru care sa urmareasca, sa noteze, sa judece fiecare cuvant pe care-l produce mosul Strugar, mai apoi sa atace cantare de 132,0 kg.
Cinste acestui OM care mi-a fost coleg de scaun in drumul spre Montpelier.
Mosul Strugar batea de departe la cur pe toti frantujii daca traia in epoca capitalista si avea subventiile martalogilor.
Traiacsa prim secretarul general al PCR tovarasul Zorici Ceausescu.
sanatacos.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.