Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

dedu

Da,este ceva normal ca cea mai usoara cale de dezvoltare este sa cumpar!!!
Eu vreau sa cumpar familii nu foarte bune,medii,la primavara peste 4 rame si pe care sa le dezvolt eu!!!Sper sa gasesc pana in 200 de lei ca sa cumpar cat mai multe.Nu o sa am nevoie de serbet pentru ca cea mai putina miere are un roi si are 8 kg.Am dat caturile jos la 5 stupi si m-am uitat ce au jos(de acolo nu am scos niciodata) si au peste 15 kg de miere!!!
La mine i problema c anu prea am unde sa dau mierea.Mierea de salcam am da-to cu 9 lei la un fel de depozit,ce ziceti cum  o fost pretul?
http://carafacumiere.ro/
Basarabia Pământ Românesc!

dedu

Pe la mine pe aici se recolteaza multa rapita,i plin prin dealurile din jurul satului unde locuiesc de rapita!!!Cum dezvolt stupii sa recoltez si de la rapita si de la salcam?Anul asta nu am reusit,rapita i aproape in acelasi timp cu salcamul,putin inainte cu 2 saptamani!!!

D006

Secretul cand cumperi familii consta in tineretea si prolificitatea reginei , un stup in primavara pe 4 rame si regina din vara precedenta da lectie la o familie pe 8 rame dar regina care nu mai poate sustine dezvoltarea de primavara.
  Foarte bine ai procedat cu mierea lasata in stupi dar oricum trebuie sa organizezi cuiburile pentru iernat astfel ca albinele sa si aiba la indemana mierea.
  Anul acesta pe salcam s-a platit 10 lei , dar procesatorii se feresc sa cumpere cantitati mici de miere pentru ca acolo este pericolul poluarii mierii cu antibiotic.

D006

Noi suntem din zone diferite ale tarii dar in principiu metoda se aplica in toata tara. La 1 martie incep stimularea familiilor cu mic cantitati de sirop in jur de 150 ml. pe administrare , La mine rapita infloreste undeva la 20 aprilie astfel ca am la dispozitie 50 de zile pentru a dezvolta la maxim familiile . Anul acesta la rapita am avut zile si de 4 kg. spor net la cantar astfel ca intr-o saptamana de cules am putut extrage mierea de rapita.  Daca as face pastoral si primavara ideal ar fi sa mesg pe lunca Dunarii la salcie si astfel familiile ar ajunge la dezvoltare maxima la rapita fara stimulare.

dedu

Si cum fac sa aiba mierea la indemana?Eu pun ramele incarcate mai pe mijloc imediat dupa puiet,am lazil;e de 12 rame si nici anul asta nu cred ca o sa pot scoate rame pentru ca sunt pline de albine la cativa!!!
Dar ai rapita aproape?La mine i 1km pana la rapita.Oare sa duc familiile undeva in lanul de rapita?

D006

La 1 km. de la e perfect astfel nici nu vor fi agitate.
  Pentru o iernare usoara familia trebui stransa pe atatea rame cat acopera albina , orice rama ramasa in plus nu este decat un focar de boala . La sfarsitul lui septembrie organizezi cuibul pe ramele cu cea mai multa miere , pui diafragma iar dupa diafragma descapacesti pe rand ramele cu miere putina astfel albinele isi vor cara in cuib si aceasta miere.
  Rama cu albina inseamna o rama care are albina de sus pana jos cam 250gr. de albina , daca are albina numai in partea superioara NU  se cheama rama cu albine . O iernare pe mai multe rame poate duce la moartea familiei chiar daca are miere pe rame pt. ca atunci cand matca incepe ouatul albina nu mai paraseste puietul si daca vine frigul albina moare cu mancarea langa ea.

dedu

Ok!!!Merci de sfat!!!!
:smile:

D006

Mai jos voi reda un text facut de mai mult timp dar azi am simtit momentul sa-l fac public , intai l-am scris in alta sectiune ( Romania apicola ) dar vreau sa ramana si in jurnalul meu.
Ce ar fi daca ar exista un observator  care avea bunaoara de o suta cinzeci de ori inaltimea noastra si aproape de 700.000 de ori marimea  noastra  ( acestea sunt raporturile dintre marimea si greutatea nostra fata de micuta albina ) , care  n-ar intelege limba noastra  , si ar fi inzestrat cu simturi cu totul altele decat ale noastre , si-ar da seama ca , schimbari materiale destul de curioase s-au intamplat in ultimul veac , dar cum si-ar putea ei face o idee despre evolutia noastra morala , sociala , religioasa  , politica si economica  ?
Noi constatam doar ce vad ochii nostri  fara ajutorul nici unei ipoteze , fie ea cat de verosimila si impetuoasa . Vor fi deajuns in treacat numai cateva dinte cele mai hotaratoare .
   Si mai intai , sa luam imbunatatirea cea mai insemnata si cea mai hotaratoare , care ar corespunde la om cu munci uriase  : protectia comunitatii in afara . Albinele nu construiesc , ca noi ,  orase sub cerul liber  si lasate prada toanelor vantului si furtunii  ci locuiesc in cetati  acoperite cu totul  de un acoperamant protector.
  Inchipuiti -va ca de veacuri noi am cladi orasele noastre nu cu pietre , nu cu var si cu caramizi  ci cu ajutorul unei substante moi  pe care am scoate-o  cu greutate mare din organele speciale ale corpului nostru. Intr-o zi o fiinta a tot puternica  ne aseaza in mijlocul unei cetati stralucite . Noi ne dam seama ca este facuta dintr-o substanta asemenea celei scoase din noi , dar in ceea  ce priveste tot restul , ni se pare un vis  a carui logica , o logica sucita si curioasa , e mai de neinteles decat insasi lipsa ei de legatura. Casele care trebuiau sa aiba patru sau cinci metri in inaltime sunt ca niste colibe pe care le poti cuprinde cu doua maini. Mii de ziduri  sunt insemnate printr-o trasatura , care contine in acelasi timp  desenul si materia din care ele vor fi zidite  In alta parte , sunt mari neregularitati ce vor trebui indreptate , prapastii ce vor trebui umplute  si potrivite priceperii , mari suprafete nestatornice care vor trebui fixate. Caci opera e minunata , dar primejdioasa si inselatoare . Ea a fost alcatuita de catre o inteligenta superioara care a ghicit cea mai mare parte a nazuintelor noastre , dar care , ingrijita parca de propria ei maretie , n-a putut sa indeplineasca toate astea decat in chip foarte necioplit. Trebuie prin urmare sa descurci toate astea , sa tragi folos din cele mai mici intentii ale supranaturalului daruitor , sa cladesti in cateva zile  ceea ce iti cere ani de zile , sa uiti obiceiuri inascute  , sa rastorni cu desavarsire metodele de munca . Fara indoiala ca omului deabia i-ar ajunge  intreaga sa pricepere pentru a dezlega problemele  de care s-ar lovi  , si a nu pierde nimic din ajutorul , din darul  cu care o mana  de o generozitate providentiala  a voit sa-i vina in ajutor .
Ei bine , cam tot acest lucru il fac albinele in stupii nostri sistematici.

dedu

Bătrânul

Doctore CIND VIN CU CARTOFII  LA SCHIMB DE STRUGURI KG/KG ????? Prefer negri exlus ceasla .  :hi:  :hi:  :hi:  :razz:  :razz: Al racului iarasi m-am imbatat dar vorbesc serios!!!!!

D006

Doamne ! ce dor mi-a fost de tine !  peste o saptamana incepe  ceaslaua cea buna , pentru struguri de vin cea mai buna perioada va fi dupa 20 septembrie , eu vin din Franta cam pe 22 .
Cred ca anul acesta vei face afacere foarte buna pt. ca sunt niste struguri extraordinari , va iesi un vin de legenda pt. cine si-l permite sa-l produca.

Bătrânul

Doamne ! O luna in Frata nu-i de colea ! Prendre soin de! En France, sont les plus chers femmes. Eu nu fac vinul pentru afacere ci pentru baut . Doctore sint mai betiv decit tine. :hi:

D006

Nu toata luna in Franta , maine plec la prietenul Valter la Constanta , ne intalnim mai multi stupari pe acolo plus forumisti , facem plaja o saptamana si cam pe 12 plecam impreuna in Franta.
  Vinul va iesi foarte bun deoarece in zona este seceta  mare si strugurii nu sunt afectati de nici o boala , dar au randament mic la stors.

dedu

Scuzati-mi interventia:unde aveti viile?
La noi aici in Sebes o plantat un francez cat vezi cu ochii vii!!!!
Tehnologie ce o adus mai rar......

D006

In Vrancea , in localitatea Bordesti.  Daca la tine este vie cat vezi cu ochii aici e cea mai mare podgorie din Romania , incepe de la Rm. Sarat si se termina la Panciu cam 80 de kilometri...