Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

aici să știm și noi

D006


D006

Citat din: daniel ciobanuaici să știm și noi
Fagurii sunt facuti la Dan Rascanu de la APISROM  Vaslui , consider ca la ora actuala sunt cei mai buni faguri produsi in Romania . Sunt oameni care au pus suflet in aceasta afacere si fiind tineri au alta mentalitate si se gandesc la viitor.

D006

M-am intors de pe camp de la extractie , dar nu am reusit sa extrag toti stupii deoarece albinele au inceput sa dea la rame. Toti stupii au cuiburile blocate si sper ca saptamana viitoare sa-i termin si pe ultimii 34.

D006

Si daca a fost foarte cald si Dunarea in crestere nu se putea rata o baie pe cinste !

D006

Asa a fost extractia la floarea soarelui
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/HJluWRuQx14[/youtube]

D006

Dunarea a avut in ultima saptamna o crestere foarte rapida si momentan multa menta este sub apa , semn buna daca se va retrage la fel de repede.

Bătrânul

Dragos ne provoci dependenta de filmuletele tale.  :hi:

D006

Si cand te gandesti ca dupa o zi de munca dadeam drumul la foc si facem bazaconiile de mai jos ...

D006

Luni este Sfantul Ilie si anul apicol se cam termina si incepem sa ne pregatim de alt inceput , pana atunci ar cam trebui sa tragem linie si sa vedem ce am produs anul acesta .
  Urmatorul comentariu este facut dupa constatarile facute la mine in stupina precum si dupa discutii cu alti stupari.
   Anul apicol a debutat favorabil mai ales ca a fost o iarna usoara cu mortalitate mica in randul familiilor. Culesurile de debut la alun si corn au fost favorabile dezvoltarii  familiilor.   Apoi au urmat pomii fructiferi si salcia dupa caz care au ajutat mult la familii.  Rapitza a fost pur si simplu o binecuvantare pt. albine , inregistrandu-se productii de miere marfa intre 7 si 15 kg . pe familie , iar cei cu familii puternice au facut si primii roi.
  Salcamul a mers cum nu a mai mers de multi ani reusind sa se prinda in plin intre 2 si 3 culesuri masive cu productie marfa intre 20 si 40 kg. pe familie .
  Apoi urmeaza culesul de tei sau fan dupa caz unde au fost inregistrate productii mediocre , eu unul personal la stupii de la fan si ceva tei am extras 6 kg. pe familie.
  La floarea soarelui au aparut doua proble majore :
   1) inflorirea simultana a majoritatii lanurilor ceea ce a dus la o singura extractie , singurii care au profitat de doua culesuri majore au fost cei care au facut si Baraganul si Dobrogea unde a inflorit mai tarziu.
   2) cei care au ramas la floare mai aproape de dealuri s-au confruntat cu nopti reci si cu multe zile ploioase lucru care s-a reflectat negativ in productie de la FS.
  Una peste alta a fost o productie intre 15 si 25 kg. pe familie , cu un plus de productie la cei care au "lovit" si Dobrogea.
  La orizont se intrevede un cules bun la flori de balta mai ales ca am avut o vara cu ceva ploi.

D006

Din intamplare am filmat o familie care si-a pierdut matca exact in debutul culesului de FS.
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/o349LtKrzqA[/youtube]

D006

Dragos, drumul pe care mergi este criticat de unii dar apreciat de foarte multi. Continua !
Am gasit astazi niste poze mai vechi (din timpul salcamului) cu o stupina in pastoral la Dragomiresti Vaslui. Privind-o, m-am gandit la cariera apusa a pavilionului apicol. Sa fie asa?  Personal visez la unul.
Am vazut ca nu mai folosesti pavilionul. De ce ? Cum transporti stupii in pastoral?
Multumesc.

D006

p2

D006

p3

D006

Odata cu folosirea echipamentului mecanizat de carat stupi (4) pavilionul si cheltuielile de intretinere isi pierd din eficienta.
In plus eficienta albinei este mult mai mare aici unde se pune un palet la fiecare 100 m in livada sau cultura melifera.
Albina are mult mai putin de zburat si recolteaza mai in liniste zona ei si in plus nu se mai amesteca la intoarcere cu alte mii de albine.
Paletizarea pt operatiile mari elimina munca manuala si avantajele pavilionului.