Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

"Pentru a incuraja intoarcerea catre pamant ori pentru a-i induce in eroare pe cei ce s-au intors,
asociatiile apicole ori inamicii propriei natii, publica sistematic anumite lucruri in reviste.
Probabil de catre acei stupari cu slabe rezultate, dornici sa elimine concurenta. In asa fel sunt
unii care afirma ca recolta unui stup e de numai 10Kg de miere maxim, si asta uneori. La
cealalta extrema, un profesor afirma ca 100Kg de miere trebuie neaparat obtinute si asta doar
daca se aplica cele mai moderne metode.
Un doctor american spune ca media pe stup poate fi 190Kg de miere, si ca aceasta ar fi
maximul. Bineinteles daca stupii primesc 200Kg de zahar fiecare. E adevarat, dar nu e acesta
un caz de frauda?  "
  Interesant citat ! nu ?  restul gasiti aici :    http://sites.google.com/site/stupiwarre/

D006

Nu  inteleg  de  ce  trebuie  sa  dai  atitea  explicatii,fiecare  are  medota  lui  de  lucru  si  daca  functioneaza  este  ok.Nu  toti avem  aceleasi  zone,clima,cules etc... Despre  cantitatea  de  miere scoasa  pe fam albine uitate  pe  forum  Argentina  si  ai  sa vezi  productii  de  200-215  kg  certificate  inaintea  notarului,dar  cu  o  baza  melifera de  vise.Asa  da,poti  vinde  kg  cu  un  1 E  la export.

D006

Nu va reusi nimeni sa sbloneze cresterea albinelor ,,Sintem prea mici pentru o lume asa de mare ,, nu inteleg pe uni care incearca sa-ai impuna punctul lor de vedere ,as vrea sa-l vad pe acel stupar care are 100 de familii de albine si sint toate la fel ,desi tehnologia e aceeasi ptr toti stupii,???? eu consider ca un lucru la fel de important intr-o stupina ca si productia de miere e eliminarea pierderilor .si daca in iarna nu avem pierderi acum cred ca mai toti avem parte de asa ceva , pleaca roiu, gata productia gata stupu scade media /stupina ???? ce parere aveti ???

D006

Productia de miere in livezile de pomi fructiferi nu se poate compara cu nimica.
Sunt apicultori care muncesc albinele din plin cam tot anul incepand de la granita din sud cu Mexicul si terminand la granita cu Canda in cursul a 7 luni.
In livezile de citrice cu famili pe 2 corpuri 1/1 si 2-3 magazi 1/2 trebuie sa fi pe faza si sa ai magazi suficiente pt ca mierea se strange ffff rapid.
Dar nu la fel se intampla si stationar.

D006

Citat din: AndreiRNProductia de miere in livezile de pomi fructiferi nu se poate compara cu nimica.
Sunt apicultori care muncesc albinele din plin cam tot anul incepand de la granita din sud cu Mexicul si terminand la granita cu Canda in cursul a 7 luni.
In livezile de citrice cu famili pe 2 corpuri 1/1 si 2-3 magazi 1/2 trebuie sa fi pe faza si sa ai magazi suficiente pt ca mierea se strange ffff rapid.
Dar nu la fel se intampla si stationar.
In  livezile  de  citrice  si  un  roi  umple magaziile.AndreRN  ia  o  grenguta  cu  flori si  da   pe  pantaloni,ai  sa  vezi  cum  ramine nectarul.

D006

Asa este, Amici au 150 de famili la citrice si recolteaza o magazie in fiecare saptamana. Au venit in weekend cu 4000lb de extras.

Guist Ioan

Citat din: PricopArthur
Citat din: dragos2006Subiectul este interesant si trebuie sa pornim de undeva ! Pt. acest lucru am luat Manualul apicultorului editia IX , ultima si voi cita ce au scris specialistii ACA in legatura cu lucrarile efectuate in stupul vertical cu rame Dadant jos si cat 1/2 sus ( cazul meu )
   "Dupa valorificarea culesului de salcam si recoltarea mierii  , cantitatea de albina continua sa creasca  prin eclozionarea puietului depus anterior . In schimb ,cantitatea de puiet in multe familii este in REGRES IN URMA BLOCARII CUIBULUI cu miere in timpul culesului.
   In aceasta situatie , la multe familii se creeaza conditii propice pt. intrarea in frigurile roirii , fapt cu totul nedorit , avandu-se in vedere ca familiile respective practic NU  MAI POT VALORIFICA CULESURILE DE VARA . De aceea , in aceasta perioada  trebuie acordata toata atentia  dezvoltarii familiilor prin stimularea cresterii intense a puietului si prevenirea roirii .
    Stimularea cresterii puietului se face prin ASIGURAREA SPATIULUI  NECESAR PT. OUAT . Se introduc faguri buni pentru ouat , SE SCOT FAGURII CU MIERE si cu pastura si se trec la rezerva . In cazul lipsei de cules SE FAC HRANIRI STIMULENTE  cu sirop de zahar si cu turte de polen , astfel incat matcile sa-si mentina ritmul de ouat la nivel cat mai ridicat . "
Asa ceva stiam si eu. Nu am vazut inca matca sa descapaceasca celulele fagurilor pentru a oua in ele. Dar poate la altii e posibil.
Sunt si matci mai cu "fitze".Ca nu ma referam strict la ce are matca de facut ci la ce au de facut urmasele ei, am crezut ca se subintelege.
Nu are rost sa dezvoltam subiectul.Domnul Pricop... nu vrea sa accepte.
Ciobanel cu 500 de 'ioi
Sanatate

Guist Ioan

Citat din: dragos2006Hai sa fac o recapitulare a lucrarilor mele :
  Pt. a produce 80 de roi am nevoie de minim 4 faguri claditi de familiile de baza deci imi trebuie  320 de faguri , apoi trebuie sa schim 3 faguri per familie rezulta 480 de faguri in total bag la crescut 800 rame dadant , pt acest lucru nu e normal sa intru in cuib ?
  Rama claditoare  , nu trebuie prelucrata ?
  Intarirea roilor cu rame de puiet din familiile de baza cum sa o fac fara sa umblu in cuib ?
  Concluzie : la salcam intai am extras caturile apoi am intrat jos pt. a baga faguri la construit ( bag fara grija 2-3 faguri pt . ca sunt din ceara mea ) , a umbla la rama claditoatre si foarte important  sa ridic rame de puiet pt. a intari roii si indirect a preveni roitul .
   Dar culesul a fost nesperat de bun si in timpul cand umblam in cuiburi albinele au umplut iar pe jumate caturile , noroc.
   Nu pot sa inteleg cum  te poti dezvolta , inmulti , obtine productii mari , combate biologic bolile fara sa umbli in cuib ?
Dezvoltare prin productie si inmultire se poate face doar daca NU intram in cuib.Nu este vorba ca nu ne uitam si noi la puiet si la curu matcii.Ci ,vorbesc de a lua ceva de acolo.
In cartea citata de dumneavoastra nu scrie cum se poate face acest lucru.
Dupa parerea mea citatul (bun la vremea lui) este perimat si neproductiv in practica.
Deci... nu se poate decat ca la carte??
Atunci sa ramanem la carti.Si cum ultima carte scrisa (nu copiata) este de cand ma jucam eu in nisip, ramanem cu apicultura la nivel de ....copil.
Tot inainte
Ciobanul sadea.
Sanatate

D006

Citat din: pupemea a scris:
Ciobanel cu 500 de 'ioi
/quote]
pupemea]
este de cand ma jucam eu in nisip, ....copil.
Ciobanul sadea.
Daca nu ai insulta am crede cu toti ca te-ai maturizat si mental nu numai fizic.
Stie Cel de Sus ce ganduri si intenti ai.

D006

Citat din: pupemea
Citat din: dragos2006.......?
Atunci sa ramanem la carti.Si cum ultima carte scrisa (nu copiata) este de cand ma jucam eu in nisip, ramanem cu apicultura la nivel de ....copil.
Tot inainte
Ciobanul sadea.
Puteti sa indicati ultima carte despre apicultura citita de Dvstra si cand s-a intamplat acest eveniment?

D006

Am o mare rugaminte : subiectul este prea important ca sa ne contram degeaba , haideti sa punem lucrurile cap la cap si poate evoluam de la cartile de acum 30 de ani.
Una si cu una fac doua , Pupe este singurul dinte noi care traieste din stuparit si cred ca stie ce vorbeste . Il rog daca are timp si bunavointa sa dezvolte subiectul  ,  mai pe scurt cum a reusit sa obtina matci care nu blocheaza cuibul si daca se inmulteste prin roi la pachet. Eu unul cred ca nu se blocheaza cuibul la el deoarece lucreaza cu doua caturi din start si face doar jocul foliei si al caturilor.
  Ii propun si o afacere : daca are asemenea matci mai bine se transforma in crescator de matci face 10.000 pe an , le vinde cu 10 euro bucata si traieste ca boierul fara chinul pastoralului.
  Multumesc anticipat.
  PS. daca nu indrasnesc  prea mult poate Pupe vine si cu un film cu lucrari executate in stupi.

Guist Ioan

Nene Dragos,
Ne stim de ceva ani.
Cu bune cu ... nebune.
Ma cunosti indeajuns ca sa simnti ca nu o sa intru in discutii dupa ce la primele postari puse de ceva vreme ,vine colegul apicultor si...jap la geoale gratuit.
La ce povesti? ca sa polemizam de dragul artei?
Cum apare un tampit de moderator pe aici, cum zbeng cu bata de dupa sumana.
Se vad canini si sprancenele incruntate de la Sibiu.
Si eu sau un altul sa scrie ce? lucruri stiute si rediscutate?
Sa fim sanatosi.
Un Ciobanas acuza.
PS pt Andrei.
Ciobanul sunt eu.
Sanatate

D006

Mai sus ai spus un mare adevar observat doar de tine : eu am citat dintr-o carte editata de ACA in 2007 ( doua mii sapte) si pe buna dreptate ai spus ca sunt lucruri scrise de cand esti copil . Tocmai asta este marea drama a apiculturii romane : de cel putin 30 de ani nu s-a mai scris nimic nou , crede-ma am ceva carti de apicultura acasa dar nu am gasit NIMIC  despre acest subiect.
   Tu ce ai facut prin munca ta pot spune fara sa gresesc ai adus reforma si noul in apicultura romaneasca , pacat ca suntem romani si suferim de sindromul 'capra vecinului " , dar sper ca va veni ziua cand vom putea discuta pe forumuri ca niste oameni normali .
  Este pacat ca in Romania sunt oameni dedicati albinei dar nimeni nu-i uneste pentru a urini ceva in mentalitatea apicultorului roman . Eu unul raman un optimist si sper ca va veni ziua cand ne vom putea intalni toti la aceiasi masa.
Doamen ajuta si spor la miere !
PS. Niciodata nu am fost suparat ca am fost etichetat "cioban " , este o meserie onesta si mie imi place branza de oaie. :hi:

D006

Ai evitat invitatia de a impartasi cu noi cunostintele tale apicole si asta nu e bine.
Raceala cu care uni ti se adreseaza poate este oprnita de la aceasta atitudine distanta.
Poti sa te faci placut atunci cand te daruiesti din inima celor ce te inconjoara.
Dar e mai usor sa-ti faci dusmani decat prieteni.
Din pacate.
Vacar am fost si eu in adolescenta si tare mi-a placut.
Visez la ziua cand o sa am curajul sa renunt la serviciu si oras si sa pot calari pe campuri.

Bătrânul

Salut pupe ! Vezi ca toate lumea te respecta, te recunoaste si vrea sa te inbuneze ! Invatane ca chiar sintem interesati . Orice spui ciulim urechile.  :hi: