primii mei 4 stupi

Creat de bee_lover, Mai 06, 2007, 03:08:15 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Si la mine au fost azi 10,5 grade, cea mai mare temp de anul asta. Zbor fainut din toti stupii. PRIMA ZI CU CULES (SLAB) DE POLEN, GALBEN. Doar intr-un singur an (2001) a fost primul cules de polen tot in 6.02. A fost un an bun pentru stupi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bee_lover

Am uitat de video... tot joi se vad cateva albine cu polen...
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/EQFWEDa8Ffc[/youtube]

mihaipop_55

foarte frumos. sa va bucurati de albinute ca vad ca le iubiti foarte mult. sa ne reauzim cu bine. mihai

bee_lover

bee_lover

Ieri am facut un control la toti si am bagat si benzile de mavrirol... consumul e maricel. Puietul capacit e prezent la toti... la fiecare pe penultima rama deja era puiet capacit, cam o palma(stupii sunt iernati pe maximum 6 rame si minim 4). nu a trebuit sa scot rame fara albine, nu au fost depopulari...
o poza cu puiet

stefan1

Frumos puiet pentru vremea asta! I-ai stimulat si proteic?

bee_lover

Nu, eu ma ghidez dupa metoda domnului Filip, tratamente si miere sa aibe... ca pastura au in rame din toamna ( in apropierea stupinei curge o vale si Tarnava Mare) , de restul se ocupa ele...

stefan1

Probabil au avut rezerve bune de pastura, sau au avut un cules mai mare de polen in zilele bune, altfel puietul din aceasta vreme este mai neregulat.
Nici eu inca nu am ridicat inca vreun capac de stup.

Adrian Roman

Fiind un mare iubitor de animale, un amic stupar m-a indemnat sa cresc albine.Mi-a placut ideea, asa ca in primul an am citit tot ce am gasit despre albine. In anul urmator, am cumparat trei orizontale pe 20 si trei familii mari. A fost ca la dentist cand am deschis prima data, singur, o familie! Nu mai stiam nimic! Dar, incet, incet, am facut legatura intre teorie si practica. E o lume nemaipomenita!Acum am variabil intre 30-40 de familii si tare doresc sa-mi fac o remorca mica, de 12 familii. Sa aveti un an foarte bun! :hi:

bee_lover

Acum se vad avantajele strangerii familiilor de albine, cele pe 6 rame au acum cam 4 spre 5 rame cu puiet, acum incepe sa infloreasca prunul, saptamana viitoare pe cand iese puietul trebuie sa largesc cu 2 sau 3 rame depinde cat cer...
Cam asa arata puietul capacit  la ora asta:

filip

Un sfat prietenesc.
Doua rame cladite in stanga si dreapta puietului.
Mierea si polenul pot sta linistite pe margini chiar dupa diafragma daca sunt in plus.
Urmeaza de paste cateva nopti cu temperaturi negative.Cand se strang albinele in ghem trebuie sa acopera puietul.
La cei puternici se poate pune cate o foita,doua. :hi:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Frumos,ai  folosit  folie  de  plastic  deasupra  ramelor?Cind  se  da  jos  folia?

bee_lover

Eu tin folia pana la impachetarea de iarna adica prin octombrie-noiembrie, depinde de vreme dupa acea peste cuib raman doar cele 2 bucati de carpe taiati din saci de iuta sau din fete de masa facute la tara din acelea care "respira" , folia o pun la loc dupa un control prin ianuarie-februarie, depinde iar de vreme.
Ps: eu nu descapacesc mierea( asa am invatzat de la un stupar) pentru stimulare, ajunge daca ea stie ca are dupa diafragma, isi ia cand trebuie si anul asta mi s-a confirmat acest lucru, rame bagate dupa diafragma capacite 50% la urmatorul control la unele familii a fost tras in cuib,la altele cu rezerve,nici nu s-au atins de ea si asa nu exista riscul furtisagului.

bee_lover

Multumesc de sfat domnule Filip, sa stiti ca tot ce am aplicat dupa spusele dumneavoastra s-a adeverit.

filip

O mai dau in bara si eu,dar invat din tot ce intampin cate ceva.
Spre exemplu anul asta stupii puternici pot acumula miere foarte multa de la pomii fructiferi.
Pentru a nu avea surprize cand puneti magaziile intre cuib si magazie puneti o folie decupata la mijloc 10/10 cm.
Astfel veri asigura caldura necesara in cuib la schimbarea brusca a vremii.
Stupul astfel aierisit nu va intra in frigurile roitului.
Daca vret sa nu urce matca in magazie folositi GRATIA HANEMAN. :hi:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)