Schimbarea reginelor primavara

Creat de dragos2006, Ianuarie 06, 2009, 06:17:09 PM

« precedentul - următorul »

D006

Feb 19 am facut prima despartire.
Maine merg iarasi la ele cu ceva rame noi si le mai iau odata la mana.

filip

Doar atat vreau sa stiu,In ambi stupi exista oua?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Asta e partea ciudata ca in stupul nou nu am vazut oua noi sau larve necapacite si teoretic ar trebui sa aiba regina.
In stupul mama erau larve gata de capacire dar si ff multe botci.
De aici confuzia mea.

D006

Acuma m-am intors de la Los Angeles Honey Co. cu 10 rame noi cu ceara ($29.50), 50 de foi de ceara 1/1 ($47.50) si 50 de foi de ceara 1/2 (32.75) si 2 fiole de feromon regina.
Maine la stupi sa vedem ce si cum se poate face.
Lemnul la ramea vreau sa-l inmoi in apa sarata si cand se usuca sa-l scufund in ceara topita. A incercat cineva asa ceva?

PricopArthur

Citat din: AndreiRNAcuma m-am intors de la Los Angeles Honey Co. cu 10 rame noi cu ceara ($29.50), 50 de foi de ceara 1/1 ($47.50) si 50 de foi de ceara 1/2 (32.75) si 2 fiole de feromon regina.
Maine la stupi sa vedem ce si cum se poate face.
Lemnul la ramea vreau sa-l inmoi in apa sarata si cand se usuca sa-l scufund in ceara topita. A incercat cineva asa ceva?
Cu ce scop faceti aceasta lucrare?
Miere multă şi inimă curată!

D006

In prezent sunt interesat mai mult in inmultirea albinelor decat recoltarea de miere si mai ales in a invata cum sa-mi produc reginele din stupii performanti.
Pai am vazut la alti ca lemnul este mancat de larvele moliei de ceara si am un amic care sareaza lazile inainte sa le vopseasca si rezista 20+ de ani. Deocamdada doar banuiesc ca lemnul sarat dar si acoperit cu ceara va rezista mult mai bine in orice stup.

stefan1

Citat din: AndreiRNAcum 2 saptamani am inceput un nucleu nou.
A aparut o botca dintr-o rama cu oua noi.
Vremea a fost mai ploioasa si rece si am gasit botca roasa si larva moarta.  :sad:
Azi ma uit in nucleul cu 4 rame si vad larve de cateva zile.  :smile:
A aparut o regina si nu am bagat eu de seama?
Sau se oua o albina?
Le-am mai dat o rama cu puiet capacit si ceva albina.
Mai tarziu ai spus: "Asta e partea ciudata ca in stupul nou nu am vazut oua noi sau larve necapacite si teoretic ar trebui sa aiba regina.
In stupul mama erau larve gata de capacire dar si ff multe botci.
De aici confuzia mea."
Aici mesajele se contrazic. Precizeaza care este adevarat.
Daca poti sa apreciezi si varsta puietului capacit sau necapacit din ambii stupi.
E important daca mai este sau nu puiet necapacit in stupul-mama. Se poate aprecia si cam de cand a disparut matca (daca nu mai este) dupa suprafetele de puiet inca neeclozionat. Daca mai este in stupul-mama puiet neeclozionat de toate varstele, sigur stupul fie vrea sa-si schimbe matca, fie va roi. Daca voia sa-si schimbe matca, in general nu facea mai mult de 4-5 botce. Daca sunt de ex numai larve peste 6 zile, inseamna ca stupul a roit acum 6 zile.
Daca ai facut roiul in data de 19 februariesi ai luat atunci matca batrana, cam la 11-12 zile trebuia sa fi iesit o matca in stupul ramas fara matca (pentru ca albinele fac botce si din larve aflate in a 4-a sau a 5-a de la depunerea oului). Daca in stup, cand ai facut roiul, au mai ramas si botce in diferite stadii de dezvoltare, trebuia sa fi iesit o matca chiar mai devreme de 2-3 martie.
Ar mai fi varianta ca stupul sa fi fost pregatit sa roiasca in momentul cand ai facut roiul si matca sa fi ramas in stup. Planurile de roit le-a amanat cand i-ai luat o parte din faguri si de albine. Albinele culegatoare din roi s-au intors in stupul-mama si la scurt timp stupul a facut alte botce ca sa roiasca.
Sunt curios la ce concluzii finale vom ajunge.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Mersi pt ajutor domnul Stefan1.
Da, poate nu am comunicat prea clar.
Desci stupul 1 este cel mama si stupul 2 cel format pe 19 Feb.
Cand m-am uitat sambata la amandoi nu am observat larve in stupul 2 dar am observat larve gata de capacit in stupul 1, ca in poza.
Ati prezentat atatea posibilitati ca ......
Azi merg la stupi si o sa fac cat mai multe poze si o sa ma uit atent dupa semne de regina in toate cutiile.

D006

D006

OK, mers la stupi si inspectat.
Stupul mama are puiet mic si am auzit regina dar se auzea mai mult ca un purcelus decat strigat. De ce a facut asa de multe botci daca are regina?
Roiul 1 facut pe 19 feb si caruia i-am dat o rama cu botca duminica are activitate mare si aduc polen dar nu am vazut puiet mic deloc dar botca era desfacuta. In poza.
Roiul 2 si 3 .... au botcile desfacute si am sacrificat prea mult puiet capacit ca nu au atata albina sa-l tina cald. Au miere si polen dar nu activitate vizibila.

D006

Cred ca din aceste botci na iesit inca nici o regina si mai mult sar putea sa fie goale acesta fara culegatoare trebuie hranit cateva zile.

gudas valentin

Citat din: AndreiRNOK, mers la stupi si inspectat.
Stupul mama are puiet mic si am auzit regina dar se auzea mai mult ca un purcelus decat strigat. De ce a facut asa de multe botci daca are regina?
Roiul 1 facut pe 19 feb si caruia i-am dat o rama cu botca duminica are activitate mare si aduc polen dar nu am vazut puiet mic deloc dar botca era desfacuta. In poza.
Roiul 2 si 3 .... au botcile desfacute si am sacrificat prea mult puiet capacit ca nu au atata albina sa-l tina cald. Au miere si polen dar nu activitate vizibila.
Andrei dale o rama cu oua,din poza reiese ca ai doar potirase vezi daca au larve sau oua in ele,

Valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

D006

Citat din: liviuCred ca din aceste botci na iesit inca nici o regina si mai mult sar putea sa fie goale acesta fara culegatoare trebuie hranit cateva zile.
Eu am pus rama aceea duminica si botcile erau mari si inchise. Si au doi faguri cu miere si am vazut cum aduceau polen.

stefan1

Se poate sa fi iesit matci din botce atat in roiul 1 cat si in 2 si 3. Daca au iesit acuma, cam in 10 zile ar trebui sa oua noile matci. cand vei avea experienta iti vei putea da seama dupa comportamentul albinelor daca au sau nu matca. Faptul ca ai vazut albine cu polen la roi, nu inseamna neaparat ca are matca si puiet. Si albinele tinere, proaspat eclozionate, mananca polen. Ziceai ca nu ai celule de trantori, dar in poza pusa , in jurul fostelor botce se vede puiet de trantori capacit. Se vad si multisori trantori pe rama.
Spui ca roii 2 si 3 s-au depopulat. Este normal daca nu-i deplasezi din locatia stupului-mama, macar pentru perioada pana incepe sa oua noua matca.
Nu ai spus daca in stupul-mama mai sunt acum botce. In acesta trebuia sa urmaresti daca sunt si oua sau care este varsta ultimului puiet, ca este posibil sa fi roit sau sa roiasca, daca mai are botce. Oricum, cred ca experienta cu acest stup iti va folosi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Da, asta ar fi varianta cea mai fericita ca intr-o saptamana sa apara puiet in cele 3 roiuri. Zona e plina de nectar acuma. Stupul mama nu mai avea botci si acum are inca o lada si construiesc faguri noi din plin. O sa inspectez saptamanal cele 3 roiuri si vedem ce va fi.
Cele 3 roiuri erau calme si nu se agitau asa de mult.
O experienta ff folositoare tinand cont ca luna asta iau in primire doi stupi adusi de la polenizarea migdalelor. Albina multa in doua cuti fiecare si flamanda de miere. Vor trebui impartiti in scurt timp.
Da, nu am vazut celule de trantori in stupul mama dar in primul roi sunt destule.