Schimbarea reginelor primavara

Creat de dragos2006, Ianuarie 06, 2009, 06:17:09 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

Da, in perioada cand vrei sa inmultesti mult stupii, nu mai ai pretentia sa obtii si miere. Daca nu acum atunci dupa ce ai un numar de stupi si daca vezi ca sunt prea roitori, va trebui sa treci la schimbarea tuturor matcilor cu altele de un soi putin roitor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

catel

Citat din: bucovineanuIn aceasta problema eu mi-am spus de mai  multe ori parerea:
Cele mai bune regine sunt cele obtinute de apicultor in stupina proprie.Nu stiu cata incredere putem avea in Romania in reginele cumparate. Poate ne lamuresc mai bine cei care au cumparat.
ok si daca io am niste albine amarate, mici, (din cauza folosirii fagurelui de prea multe ori), matca mai pricajita, atunci ? ok hai sa zicem ca gasesc pana la urma o familie cat de cat buna, dar nu ne ia timp sa schimbam matcile batrane cu botci de la matca aia meseriasa? la vreo 50 de stupi.
Sa fii DOMN ii o-ntaplare, sa fii OM ii lucru mare !

catel

am auzit tot felul de povesti ... vanatoresti (dar este  si acolo un sambure de adevar) ca unele matci is de carne altele de ... nu mai stiu ce. ba altele chiar ca dirijeaza albinele pt. o propolizare mult mai mare.
aici sunteti multi care ati trecut prin asa ceva. timp va mai trebe sa scrieti numa.
Sa fii DOMN ii o-ntaplare, sa fii OM ii lucru mare !

stefan1

Citat din: catelam auzit tot felul de povesti ... vanatoresti (dar este  si acolo un sambure de adevar) ca unele matci is de carne altele de ... nu mai stiu ce. ba altele chiar ca dirijeaza albinele pt. o propolizare mult mai mare.
aici sunteti multi care ati trecut prin asa ceva. timp va mai trebe sa scrieti numa.
In mod sigur rasa influenteaza mult comportamentul familiilor noastre de albine. La toate vietuitoarele este asa si de ce ar fi altfel la albine. Diferenta este ca inmultirea la albine nu o putem controla ca la alte vietuitoare, datorita modului de imperechere in zbor, cu mai multi trantori etc. Doar fecundarea artificiala, in laborator, permite sa stim exact dince parinti provine o matca.
La noi pot sa spun ca sunt putine matci de rasa pura, quasitotalitatea albinelor noastre sunt hibrizi. stuparitul pastoral face sa se mareasca omogenizarea soiurilor de albine din diferite regiuni. Importul de matci din strainatate care se extinde in ultima vreme, eu consider ca pe termen lung este un real pericol pentru viitorul apiculturii.
S-a mai scris si probabil se va mai scrie despre caracteristicile principalelor rase de la noi sau de aiurea. Un lucru de care trebuie tinut cont este si faptul ca in alte conditii de clima si cules, o rasa isi poate pierde din calitatile care au consacrat-o in zona ei de origine.

D006

Citat din: stefan1Da, in perioada cand vrei sa inmultesti mult stupii, nu mai ai pretentia sa obtii si miere. Daca nu acum atunci dupa ce ai un numar de stupi si daca vezi ca sunt prea roitori, va trebui sa treci la schimbarea tuturor matcilor cu altele de un soi putin roitor.
Asa este dar eu banuiesc ca e vin mea ca nu le-am dat spatiu mai mult.
O sa vad miercuri ce am facut ca acuma am 50 de rame si 6 corpuri noi vopsiti,

D006

Succes.
Una din cele doua famili din perete de la servici a roit si a ales cutia pusa de mine langa perete sus.
Azi am observat trafic de albine la gaura facuta.
In interior am pus un fagure cladit si 2 doar cu fundatie de ceara.
Astept o luna si le mut acasa intr-o cutie normala si pun aceasta cutie inapoi cu speranta pt urmatorul roi.

D006

Poza

D006

Noua familie

D006

In asteptarea unui nou roi.

D006

Am inspectat unul din stupi mari azi si avea puiet pe 12 rame.
Unele din ele inca nu sunt complect cladite dar in mijloc puietul e capacit.

stefan1

Ce dimensiuni au ramele? 12 rame Dadant cu puiet, depasesc puterea unei matci de la noi.
Referitor la lazile suspendate, incepi sa practici stuparitul ca in Africa. Acolo sunt multe lazi prin copaci, in asteptarea unui roi. Se zice ca doar cam doua lazi din 10 sunt ocupate acolo de albine.

D006

Pai cutiile sunt 1/1 cu 10 rame, doua cutii suprapuse.
Acum 2 sapatamani nu aveam nicio larva in acest stup ci doar o botca asa ca e o regina tanara.
Multe rame erau noi si neconstruite iar cele construite pline de pastura sau miere.
Acuma ramele noi au puiet capacit in centru dar inca nu sunt complect construite si matca a ouat in ambele cutii. Am inteles ca cele africanizate pun pana la 2500 de oua pe zi.
Pai original acea lada era in dreptul gauri din perete si albina trecea prin ea dar nu construia faguri pusi de mine.
Am mutat lada la 2 metri sperand ca roiul sa o accepte si asa sa intamplat.
Este al doilea roi anul acesta care a acceptat o lada goala pusa de mine si acuma termin mai multe lazi cu intentia de a le plasa pt roiuri care tot zboara libere in cautare de o casa.
La club mai este un apicultor in varsta care cica pune vreo 20 de cutii prin parc si prin pomi si aduna vreo 15 roiuri.

D006

Anul asta sper am un roi la .....inaltime.Astept de ceva ani.

filip

Exista si metoda de strivire a unei matci pe o creanga anume sau intr-o lada .
Astfel imbibata creanga sau lada cu miros de matca sansele cresc.
Asta in perioada ROITULUI
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Citat din: filip
Exista si metoda de strivire a unei matci pe o creanga anume sau intr-o lada .
Astfel imbibata creanga sau lada cu miros de matca sansele cresc.
Asta in perioada ROITULUI
Aici se vand fiole cu feromon de matca si am pus cate o picatura pe o rama din cutii.