Schimbarea reginelor primavara

Creat de dragos2006, Ianuarie 06, 2009, 06:17:09 PM

« precedentul - următorul »

D006

Parca trantorii rezultati din ouale albinelor bezmetice nu sunt fertili, ma insel?

stefan1

Am mai auzit parerea asta pe forum, dar eu stiu ca-s la fel de performanti ca si cei depusi de regine. Genetic nu este nici o diferenta fata de acestia.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Azi am fost la stupul din livada de portocali. E un paradis pt albine acuma.
Amandoi stupi aveau activitate.
Am deschis stupul original si era plin de albina.
Prima rama era cu miere 50% capacita.
Pe a doua rama vad doua botci mari si frumoase.
Doua rame cu puiet capacit aproape 90% din rama.
Inca doua rame cu botci. In total am numarat 11 botci cat degetul mic pe 3 rame.
Ce fac acuma?
Fac roiuri sau le strivesc?

filip

Citat din: AndreiRNAzi am fost la stupul din livada de portocali. E un paradis pt albine acuma.
Inca doua rame cu botci. In total am numarat 11 botci cat degetul mic pe 3 rame.
Ce fac acuma?
Cand ai facut roiul ai luat si matca,nu-i nici o problema.Daca vrei poti folosi botcile alegand pe cele mai frumoase.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Asta e si intentia mea, dar care e metoda cea mai potrivita de a recolta matci bune in astfel de situati?

filip

Lasi botcile sa fie capacite apoi tai cu un cutit ,taietura sa fie mai adanc in fagure fara sa atingi botca.Fiind stupul puternic si botcile  frumoase sansele sa iasa regine performante sunt destul de mari.
Botcile capacite le pui in micronuclee formate
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Mersi mult pt sfat. O sa fac azi asa cu una si maine o sa mai iau rame si mai fac inca unul si marti altul ca sa nu fie socul prea mare pt colonie. Cred ca mai am cateva zile pana ies.  :hi:

D006

OK, am fost la stup si am dus cu mine cutia cu nuclee. O lada mare cu 5 compartimete pt 4 rame fiecare. Am facut doua roiuri, rama cu botci si puiet si o rama cu miere si doua rame goale. Acuma sper sa merga totul bine. Rama are 3 botci. Trebuie sa le las pe toate 3? O sa roiasca sau o sa stea?
O rama cu 2 botci am luat-o acasa pt un stup cu regina batrana care nu mai oua bine. Am prins-o intro cutie de chibrituri dar .... cand am terminat cu stupul nu mai era in cutie, a scapat. Offfff. Sa vedem ce iese.

D006

Poza

D006

Poze

D006

Nectar

stefan1

Citat din: AndreiRNAzi am fost la stupul din livada de portocali. E un paradis pt albine acuma.
Ce fac acuma?
Andrei, trebuie sa lamuresti ce s-a intamplat cu cei doi stupi. Nu stiu sigur cum ai procedat . Am inteles ca ai facut un roi cu parte din fagurii stupului-mama si cu o botca. Mai tarziu ai gasit in roi botca roasa si ai vazut puiet necapacit. Acum ai putea sa ne spui daca acest puiet este de albine sau este de trantori. Daca estye de trantori, capacele celulelor sunt bombate, diferite decat cele ale puietului de albina. Daca puietul este de albina, este posibil ca sa fi dat din greseala si matca  cand ai facut roiul. Aceasta ar explica dece ai botce in stupul originar. Mai cu seama ca unele dintre ele imi par ca sunt de urgenta (in celule modificate, in mijlocul fagurului). Mai este puiet necapacit? Daca este, inseamna ca nu ai dat matca la roi, dar mai inseamna ca stupul poate roi in orice moment. Daca nu mai este puiet necapacit in stupul mare, fie ai dat matca roiului la formare, fie stupul a roit cel putin odata. Da mai multe amanunte, inclusiv datele cand ai facut roiul si cand ai vazut botcele.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

filip

Din pozele cu botci se vad si celule cu larve.Stupul respectiv initial cred ca-si schimba matca linistit.Ai luat matca tanara imperechiata si ai lasat pe cea batrana,altfel nu se explica cum de la interval de 2 saptamani mai ai larve in  ramul cu botci.
Am presupus bine cand am zis ca ai mai multe matci in stup de accea le auzeai cantand.E ok,folosestele .

D006

Mersi mult pt sfat domnul Stefan1 si filip. Aseara am vb un pic cu Gica si ma luminat el. Normal ca am incurcat eu borcanele si acuma sper ca albinele sa indrepte treaba.
Cand am auzit "doua" regine in stup si l-am impartit se pare ca am mutat regina sau reginele in noul stup.
Atunci stupul mama si-a tras botci de urgenta din plin pe 4 rame.
Dupa ce m-am sfatuit cu doi stupari de pe aici si alti de pe forum am format 2 roiuri cu doua din rame si una am dat-o la stupul mic (cu regina) si una am luat-o acasa la un stup cu o regina batrana car nu mai oua bine.
Acuma sa indrept ce mai pot urmeaza.

filip

Cand ai facut exact  roiul?
In poza apar larve,daca roiul e facut acum 2 saptamani .nu ar mai fi larve!
Daca si dincolo ai oua,atunci ai matci in ambele.Probabil ca nu corespunde matca in stupul ce a tras BOTCI.