Schimbarea reginelor primavara

Creat de dragos2006, Ianuarie 06, 2009, 06:17:09 PM

« precedentul - următorul »

D006

La sfarsitul acestei ierni vreau sa schimb reginele la 6 stupi(6-7rame).De obicei nu se schimba reginele in aceasta perioada asa ca nu stiu cand ar fi cel mai bine sa intervin. Care ar fi probabilitatea de acceptare.

bucovineanu

Schimbare cu regine iernate in nuclee, sau schimbare prin cresterea unor regine tinere?
Daca este vorba de inlocuirea cu regine fecundate, acest lucru se poate face cu succes la primul control, atunci cand vremea permite. In perioada in care in familia de albine exista trantori, acceptarea unei noi regine este mai dificila si trebuie facuta cu precautie.Primavara devreme si toamna reginele sunt acceptate foarte usor.

D006

CRISTI M

Eu as proceda astfel :
- fac schimb de regine intre cutii ( ca cea batrana sa mai oua ceva in nucleu  ,   ca si fam . ajutatoare ) , dupa care o omor .
- prind regina o ung cu miere si o pun in acels loc , pe aceasi rama  de unde o prind pe cealalta
      ( schimb de regine intre doua cutii )
-acceptare 99% ( experimentat de mine )

bucovineanu

Eu le pun 24 de ore sub colivia capac si acceptarea este100%.Bineinteles ca nu trebuie sa renuntam la nici una din ele acum.

D006

Citat din: bucovineanuEu le pun 24 de ore sub colivia capac si acceptarea este100%.Bineinteles ca nu trebuie sa renuntam la nici una din ele acum.
Nici eu nu as renunta dar provin dintr-un schimb cu un apicultor incepator care sustine ca sunt familii de carne.Am regine de rezerva asa ca nu vreau sa ma complic.

catel

din experientele voastre, care credeti ca este cea mai buna sursa de a cumpara matci?
Sa fii DOMN ii o-ntaplare, sa fii OM ii lucru mare !

bucovineanu

In aceasta problema eu mi-am spus de mai  multe ori parerea:
Cele mai bune regine sunt cele obtinute de apicultor in stupina proprie.Nu stiu cata incredere putem avea in Romania in reginele cumparate. Poate ne lamuresc mai bine cei care au cumparat.

stefan1

Si eu am aceeasi parere cu Bucovineanu. Daca nu macar sa fie albine din zona climatica asemanatoare. Am mai spus ca slovenii au 4 ecotipuri de rase Carnica intr-o zona asa de mica cum e tara lor. Din alte surse am citit ca unii crescatori de matci sustin ca cele mai bune rezultate nu se obtin cu matca adusa ci cu urmasii de grad I rezultati din ea prin incrucisare cu trantori locali, pentru ca acestia aduc urmasilor o mai buna adaptare cu zona. Sunt si rase care se descriu ca adaptabile la diferite tipuri de clima si cules, dar si altele (cum ar fi caucaziana), de care se spune ca are dificultati de adaptare la alte conditii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Acum 2 saptamani am inceput un nucleu nou.
A aparut o botca dintr-o rama cu oua noi.
Vremea a fost mai ploioasa si rece si am gasit botca roasa si larva moarta.  :sad:
Azi ma uit in nucleul cu 4 rame si vad larve de cateva zile.  :smile:
A aparut o regina si nu am bagat eu de seama?
Sau se oua o albina?
Le-am mai dat o rama cu puiet capacit si ceva albina.

filip

Citat din: AndreiRNAcum 2 saptamani am inceput un nucleu nou.
Vremea a fost mai ploioasa si rece si am gasit botca roasa si larva moarta.  :sad:
Sau se oua o albina?
Daca gasesti puiet capacit de albina,atunci sti ca ai regina si nu se merita sa mai cauti dupa ea.{puietul sa fie din larvele vazute}
Daca ai format un nucleu acum 2 saptamani nu are cum sa fie stupul BEZMETIC si sa ai albina ouatoare.Doar daca lai format din stup BEZMETIC.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Mersi pt raspuns dl. filip.
Ieri am vazut doar larva in celula inainte sa fie capacita si o sa verific la saptamana evolutia acestui nucleu.
Stupul din care am format este o familie ff puternica si prospera.

D006

Citat din: bucovineanuIn aceasta problema eu mi-am spus de mai  multe ori parerea:
Cele mai bune regine sunt cele obtinute de apicultor in stupina proprie.Nu stiu cata incredere putem avea in Romania in reginele cumparate. Poate ne lamuresc mai bine cei care au cumparat.
In urmatoarea fereastra de vreme buna probabil in jur de 15 martie voi filma un roi facut anul trecut cu regina cumparata de la Radut -Luky -Striky din Oltenia .
      Sa vedem cum merg reginele din Oltenia in Carpatii de curbura . Filmul va fi postat pe Jurnal apicol.

stefan1

Citat din: filip
Citat din: AndreiRNAcum 2 saptamani am inceput un nucleu nou.
Sau se oua o albina?
Daca gasesti puiet capacit de albina,atunci sti ca ai regina si nu se merita sa mai cauti dupa ea.{puietul sa fie din larvele vazute}
Daca ai format un nucleu acum 2 saptamani nu are cum sa fie stupul BEZMETIC si sa ai albina ouatoare.Doar daca lai format din stup BEZMETIC.
Albina africanizata se bezmeticeste mult mai repede decat cea europeana. De fapt si asta este prezentata ca o explicatie a raspandirii acestei rase. Mecanismul este urmatorul: Coloniile besmeticite produc numai trantori. Astfel, in zonele de interferenta ponderea trantorilor de rasa africanizata este mai mare decat ponderea familiilor de aceasta rasa, si deci sansele de imperechere cu astfel de trantori sunt mai mari. Cititi daca vreti ce am postat la Rase de albine, despre Apis Adansonii, rasa foarte apropiata genetic de Scutellata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Posibil si asta dar am fost surprins de lipsa celulelor de trantori din stupi mei. Sau doar vreo 10 in total am vazut. Azi o sa ma uit si o sa urmaresc ce lucreaza fetele tinere.