am vrut sa deschid aceasta tema de discutii deoarece pe mai multe topicuri, exista multi apicultori care sustin ca productii de miere, fara a face pastoral nu se poate. eu as vrea sa atrag atentia ca datorita faptului ca prin fondurile EU acordate, efectivul de familii de albine in Romania a crescut foarte mult, deasemenea si numarul apicultorilor cu cunostinte mai mult sau mai putine. pastoralul haotic practicat cu traversarea in lung si in lat a tarii, de primavara pana toamna, fara ca cineva sa verifice starea de sanatate a famliilor de albine, va crea posibilitatea aparitiei bolilor majore si raspandirea acestora in marile aglomeratii de de albine. eu consider ca apicultorii sau asociatiile apicultorilor, care vor sa traiasca din albinarit trebuie sa se gandeasca la infintarea de culturi cu plante si/sau plantatii melifere. dac ceea ce prevad eu se va intampla, prima masura care se va lua de autoritati, va fii limitarea miscarii familiilor de albine. ce vor face atunci apicultorii cu multe familii de albine care se bazeaza pe stuparitul de tip pastoral??????
circulatia materalului biologic (matci) din toata lumea fara aprobarea unui for, care sa verifice indemnitatea teritoriului din zona care provine acest material biologic, pot sa creeze mari probleme apiculturii din tara noastra.
Libera circulatie e consfintia de constitutie asa ca eu cu albinele mele ma plimb unde vrea muschiul meu .
Dar pentru ca in tara sint si oameni destepti care inteleg ca nu se poate limita miscarea familiilor de albine au o solutie mult mai buna si mai corecta ; fermierii care vor infiinta culturi melifere vor primi o subventie mai mare fata de restul. Si uite asa fara sa superi pe nimeni poti multumi pe toata lumea.
libera circulatie in conditii normale da, dar daca apare loca la un numar foarte mare de stupine, in toata tara sau in anumite zone, pentru eradicarea bolii, prima msura va fii interzicera miscarii si "stapingaut" prin arderea stupinelor afectate si a inytregului inventar apicol.
Marius de cand ai tu stupi ?
de putin timp de vreo 3 ani, dar lucrez in domeniul prevenirii, supravegherii si eradicarea bolilor la animale. ceea ce am scris este foarte posibil, dar nu obligatoriu, daca se vor lua masuri din timp.am deschis aceasta discutie tocmai pentru a atrage atentia la acest aspect, iar reprezentantii apiculturii sa intreprinda masuri in acest sens.
d-le dragos poti sa-mi spui unde in lume stuparitul pastoral este asa dezvoltat ca la noi? si daca nu oare de ce?
Inrt-o oarecare masura ai dreptate, dar cu 'masurile care trebuie luate' le consider bete in roate in calea apiculturii
miscarea stupilor in pastoral e una, aparitia bolilor e alta. Din cate stiu eu, in momentul aparitiei unei boli (ai dat exemplu loca, daca nu ma insel), ar trebui instituita carantina. Din pacate, ne confruntam cu doua probleme mari: stuparii (unii fara cunostinte, altii inconstienti) si organelle sanitar veterinare, care de cele mai multe ori habar nu au ce au in zona de care raspund (in familia mea avem albine de 3 generatii, dar dupa 1991 nu imi aduc aminte ca medical veterinary sa fi intrebat vreodata de sanatatea albinelor, cu toate ca ele figureaza in registrul agricol).
Pe de alta parte, pastoralul rational tine oarecum de "cat te duce capul". Ok, rational sa fie, doar ca daca vezi ca la marginea lanului de floarea soarelui sunt 500 de stupi, pai daca "te duce capul" iti faci bagajul si mergi mai departe. Vorba lui Dragos, mergi unde vrea muschiul tau...
In alta ordine de idei, ar fi ideal ca asociatiile sa poata gestiona masivele melifere, in colaborare cu primariile, ocoalele silvice, asociatiile producstorilor agricoli etc... din pacate centralizarea acestor date este imposibila... sa nu uitam ca Romsilva habar nu are ce patrimoniu de paduri mai gestioneaza...
Asa Marius , si care este propunerea ta concreta , atunci cind ai deschis subiectul te-ai gindit la ceva , te-a deranjat ceva , ai ceva in cap, mai ales ca lucrezi cum spui pe linga aceasta activitate .
Astaptam.
simplul fapt ca am aceasta profesie, printre altele am verificat apicultori in tranzit prin judetul nostru si am vazut ce documente detin. iar din discutiile puyrtate cu ei mi-au povestit prin cate zone ale tarii au fos t. la noi verificarea starii de sanatate se face de doua ori pe an primavara si toamna. la plecare in pastoral medicul veterinar la cerere, ii da un certificat sanitar veterinar in baza buletinului de analiza care este valabil 3 zile. in rest pana la intoarcere acasa nu se mai face controlul oficial al starii de sanatate- legislatia nu prevede acest lucru. daca la un masiv melifer se contacteaza loca, si se pleaca in alta zona melifera raspandeste boala la altii si uite asa poate aparea o epidemie in toata tara. raspandirea bolilor se face dupa cum se stie in aglomerarile de animale, albine in cazul nostru. apicultorii profesionisti ar trebui sa fie constienti de acest pericol si ei sa ceara modificarea legislatiei pentru propria lor protectie. dupa cum se stie imunizarea activa (vaccinare) fam de albine deocamdata nu se face.
Cine sta sa controleze ? Poate la salcam sau tei se aduna zeci de mii de stupi la un loc, plus ca bolile albinelor nu se transmit la om deci nu reprezinta un pericol pt. populatie si de asemenea mierea nu este un aliment atat de indispensabil precum carnea de porc.De aceea cred ca intersul autoritatilor este scazut pt problema aceasta.
Problema cea mare este pt. noi apicultorii si de aceea cred ca momentan trebuie sa ne luam fiecare masuri de precautie.
1.Evitarea aglomeratiilor.
2.Evitarea amplasarii stupinei pe raza de zbor a altor stupine.
3.Controlul cat mai des, macar vizual, a starii de sanatate a propriei stupini cat si a celor din preajma. Ma refer in special la vetrele permanente.
4.Luarea tuturor masurilor de igiena, curative sau de stimulare care pot impedica aparitia bolilor.
5. Arderea stupilor gasiti cu loca.
6.Infiintarea unei forme de asigurare in cazul pierderilor cauzate de boli.
PS. Sa nu va asteptati ca o sa se aplice vre odata o lege pentru apicultori.
Citat din: PACO din Decembrie 16, 2013, 08:02:10 PM
Cine sta sa controleze ?
PS. Sa nu va asteptati ca o sa se aplice vre odata o lege pentru apicultori.
Nu fi asa sigur! Ne vine si noua randul in anii ce urmeaza!
La tendintele care exista in UE in ceea ce priveste siguranta alimentara... nu se stie ce le mai trazneste astora prin cap.
Mai Marius am si cateva intrebari pentru tine :
De cate ori pe an faceti voi, la animalele voastre, analize pe an ??
La un om, stii de cate ori se fac analizele pe an ?
Un animal este mai important de cat un om ??
Daca au facut albinele lotca, ce mai faci cu ele in pastoral ??
Marius iti spun o noutate ; loca a fost , este si va fi !!! in toate stupinile si pe toata planeta . Cat timp in bugetul ANSVSA nu sunt prevazuti bani pentru despagubirea stupinilor lovite de loca nimeni nu va da foc la stupi .
Solutii ; medicii veterinari sa popularizeze tratamentele specifice mai ales in randul apicultorilor mici . Si un lucru extrem de important !!! SA CONTROLEZE STRICT PROCESATORII DE CEARA !!! in fapt pe aici se propaga cel mai usor boala .
Si cum spunea Jenica , am crescut si cresc gaini , porci , oi , nu a venit niciodata nici un veterinar sa controleze starea de sanatate la aceste specii . Crezi ca vor veni la albine ? =))
pentru jenica
medicii veterinari fac de mai multe ori analize la toate speciile de animale indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice. exista un program strategic natonal in care statul subventioneaza aproape toate aceste analize. nu cred ca e cazul sa insir aici toate aceste analize, dar daca cineva doreste o pot face.
animalul nu este mai important decat omul, dar pentru sanatatea publica, siguranta alimentara este importanta deoarece sanatatea animalelor se poate rasfrange in sanatatea oamenilor.
ce sepoate intampla daca apare loca in pastoral? simplu! o face cadou si la alti apicultori. solutia? carantina pe loc si masuri de stingere a focarului de boala. totul este sa se faca verificari a sanatatii albinelor si in pastoral. nustiu de cine! poate chiar de apicultori autorizati sa faca acest lucru.
d-le Dragos vedeti cum din discutii ies la iveala necesitatile nerezolvate ale apicultorilor.
de ce loca nu este pe lista bolilor care se despagubesc la animale? cine este de vina? cei care discuta aceste probleme cu guvernul. nu stiu daca nu cumva a fost totusi introdusa recent.
pentru eradicarea acestei boli este foarte important despagubirea apicultorilor care respecta totusi anumite conditii, indiferent ca aceasta se face de guvern sau dintr-un fond al apicultorilor sau ambele.
daca aveti animale oi porci gaini si medicul veterinar nu a trecu pe la dumneavoastra sa faca actunile veterinare obligatorii, aveti o mare parte de vina deoarece aveti obligatia sa-i notificati faptul ca detineti. putem intra si in amanunte daca doriti
Citat din: marius mircea din Decembrie 17, 2013, 07:28:42 AM
pentru jenica
medicii veterinari fac de mai multe ori analize la toate speciile de animale indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice. exista un program strategic natonal in care statul subventioneaza aproape toate aceste analize. nu cred ca e cazul sa insir aici toate aceste analize, dar daca cineva doreste o pot face.
Tu vorbesti in cunostiinta de cauza ??? La voi se face la persoane fizice la animalele din gospodarie analize ?? In afara de taurine, eu nu am auzit sa se faca analiza la nici un animal. Spui ca statul subventioneaza aproape toate analizele ? Eu fac pariu cu tine, ca jumatate din porcii din gospodarii nu au nici o analiza facuta nici la taiere. La noi la Resita si in judet, nici examenul de trichineloza nu este macar subventionat si costa 25 de lei. La tara cei care taie 2 porci, fac cel mult la unu. Si multi din cei care taie 1, nu ii fac de loc.
Fii serios, am 60 de ani si sant crescator de animale, dar n-am vazut medic veterinar prin curte pentru verificarea starii de sanatate a animalelor, vine numai cand are de ciugulit la cate un vaccin (de multe ori cu ser fiziologic, lucru dovedit) si mai spui de albine. Cand l-am intrebat despre bolile lor a zis ca n-a studiat asa ceva in scoli, sa se descurce apicultorul pt. ca stie mai multe. Astia sant veterinarii. Ce sa mai vorbim de analize :yahoo_cry: ))/
inainte sa va raspund la intrebari vreu totusi sa va dau si o veste buna :yes:
LISTA
cuprinzând bolile pentru care se acordă despăgubiri
1. Tuberculoza bovină
2. Febra aftoasă
3. Leucoza enzootică bovină
4. Turbarea
5. Paratuberculoza
6. Encefalopatiile spongiforme transmisibile ale rumegătoarelor; encefalopatia spongiformă a bovinelor, scrapia
7. Pesta porcină clasică
8. Anemia infecţioasă ecvină
9. Boala Aujeszky
10. Salmonelozele aviare
11. Loca americană şi bolile virotice ale albinelor
12. Varooza albinelor
13. Pesta porcină africană
14. Pesta bovină
15. Pesta ecvină
16. Pesta rumegătoarelor mici
17. Pesta aviară (influenţa aviară)
18. Stomatita veziculoasă
19. Pleuropneumonia contagioasă a bovinelor
20. Boala veziculoasă a porcului
21. Dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor
22. Variola ovină şi caprină
23. Bluetongue*
24. Febra Văii de Rift
25. Artrita-encefalita caprină
26. Maedi Visna
27. Furunculoza salmonidelor
28. Iersinioza salmonidelor
29. Septicemia hemoragică virală a salmonidelor
30. Necroza hematopoietică infecţioasă
31. Trichineloza**
_________
:cu plăcere:
dar totusi in anumite conditii:
ART. 8
Nu beneficiază de despăgubirile prevăzute în prezenta hotărâre persoanele fizice şi juridice proprietare de animale în următoarele situaţii:
a) dacă nu au comunicat medicului veterinar oficial/medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti modificările apărute în starea de sănătate a animalelor, apariţia oricărei îmbolnăviri, suspiciuni de boală, moartea sau tăierea de necesitate a unor animale, în termen de maximum 48 de ore, prin notificare scrisă sau notă telefonică;
b) nu asigură şi nu respectă normele de igienă şi biosecuritate în exploataţiile aprobate sanitar-veterinar;
c) au importat animale bolnave a căror boală a fost dobândită anterior intrării pe teritoriul României şi a fost constatată prin testele de laborator;
d) au introdus animale noi fără documentele sanitarveterinare prevăzute de lege;
e) au introdus animale provenite dintr-o altă exploataţie sau zonă aflată în derularea programului de combatere a unei boli;
f) se constată de autorităţile competente că au încălcat legislaţia în vigoare.
))/
se pare ca unii oameni nu m-au inteles ce am vrut sa spun prin deschiderea acestui topic!!!!!!!!
vreau sa fiu bine inteles; nu vreau sa intru in polemica cu nimeni! decat constructiv.
am vrut sa atrag atentia asupra unui subiect care poate sa apara daca apicultorii nu iau masuri pentru binele lor. dezvoltarea unei ramuri a agriculturii, apicultura in cazul nostru, pe langa beneficii aduce si probleme. prin selectia albinelor pentru a fii mai productive, acestea devin mai sensibile la boli, si de aceea apicultorul trebuie sa le protejeze cat este posibil. eu nu fac pastoral, dar pastoralul haotic care se practica nu poate aduce decat haos si raspandirea bolilor la albine.
cum nu imi doresc mie sa mi se imbolnaveasca albinele asa nu va doresc nici voua
printre altele am vrut sa va spun ca va stau la dispozitie cu raspunsuri la probleme din domeniu....
si acum sa raspund lui jenica si vranceanu. nu stiu ce intelegeti voi prin verificarea starii de sanatate dar va spun urmatoarele:
la cabaline: recoltre probe serologice pentru anemia infectioasa a calului si vaccinare anticarbunoasa-gratuit
la bovine: recoltare probe ser pentru Bruceloza , leucoza; tuberculinare pt tbc;vacinare anticarbun- gratuit
ovine-caprine; probe ser pt bruceloza si vaccinare anticarbunoasa -gratuit
caini- pisici: vsccinare antirabica-gratuit
la pasari- vaccinarea impotriva pseudopestei aviare este contracost
acestea sunt actiuni OBLIGATORII
examenul pentru trichineloza la porci nu este obligatoriu la persoanele fizice si este contracost
domnule mircea, veterinarii sunt una dintre cele mai lenese si corupte categorii de functionari din romania
nu fac decat ce stiu ca e sursa de spaguiala.
daca la vaci si cai mai iau analize din an in pasti, la oi trebuie sa faca tratament ca e cu embarguol turcilor pe scabie si carbunos, nu stiu la porci ce fac , ba mai vaccineaza ciinii in rest ii doare undeva mai umbrit de sanatatea animalelor din circumscriptie.nici astea nu le fac ei ci amaratii de tehnicieni
ba de lenesi ce sunt nu crotaliaza decat cu interventii analize la animale nu fac decat din pix si asa mai departe.vacile sunt vraiste , oile la fel nu emit pasapoarte nu fac miscarea animalelor declara animale din pix ca sa ia cine trebuie subventii.Unii care au animale de fapt nu le au in acte si nu iau subventii si altii cu sute de vaci si oi in diplomat iau bani nemunciti tocmai datorita caestor mafioti.
mie imi cere veterinrul , (nu de circa celalalt peste el)in fiecare primavara doua borcane de miere ca cica face analize dar cine vede certificatele ca eu nu.
In concluzie veterinarii sunt una din cea mai imputita natie de oameni, toti se cred buricul pamantului , atoatestiutori si autosuficienti, si au placerea deosebita sa vada omul cu caciula in mana la ei la poarta.
daca matale ai veni la mine in stupina sa verifci ce ai verifica daca ai fi veterinar care nu ai deschis un stup in viata ta?
domnule marius mircea poate la cluj este altfel , dar la noi medicul veterinar este util doar sa incaseze plata pe vaccinuri la bovine si pasari si sa elibereze adeverinte necesare pe la diverse accesari de proiecte europene. cit despre apicultura habar nu au. desi o baza legala pentru pastoral exista , dar nu este respectata.eu ma intersectez in pastoral cu multi apicultori chiar de la cluj, care vin pina in oltenia, si acte au doar de la primarii adeverinte ce dovedesc ca sint proprietarii stupilor .ati adus vorba de loca dar v-as intreba ce solutie poate fi gasita cind eu merg la un cules in tr-o localitate, iar la 200 de metri de unde m-am amplasat eu exista o stupina a unui localnic ce este bolnava de loca? de unde sa stiu eu ca daca as sti nu m-as duce acolo. stau pe perioada culesului respectiv, plec fara sa stiu nimic si dupa un timp ma trezesc cu boala in stupina. poate ca mine sint si altii care trec pe acolo. cred ca am mai spus pe aici ca , fiind la un cules pe linga bailesti in dolj , niste baieti au cumparat matci de la mine , si mergind la stupii lor constat ca erau afectati masiv de loca iar respectivii nici macar nu stiau ce este aia loca.ma intreb citi or fi de astia. asta e rezultatul accesarii fondurilor europene sau facut apicultori oameni care habar nu au despre albine. cine crede ca se va schimba ceva in bine in tara asta este naiv.
d-le Istodorescu aveti perfecta dreptate, din aceste motive am deschis aceasta discutie. imi pare rau de cele ce vi s-au intamplat. tocmai de aceea apicultorii seriosi care sunt cei mai multi, trebuie sa ia masuri ca aceste situatii sa fie cat mai putine si cat mai rare. eu sunt convins ca multi "apicultori' ascund aceste evenimente din nestiinta sau din inconstienta si intro zii tot rahatul o sa iasa la suprafata si cine va suferii cel mai mult? apicultorii seriosi cu multe familii de albine. nici nu vreau sa ma gandesc daca cineva o sa mai cumpere miere din Romania in asemenea situtie.
aprecierile fata de medicii veterinari eu cred ca sunt exagerate dar un lucru e sigur "nu exista padure fara uscaturi"
si trebuie sa mai stiti ca medicii veterinari de la comune sunt privati si gratuite sunt numai unele actiuni veterinare pe care le-am enumerat mai sus restul sunt la latitudinea lor.
fata de cunostintele lor in ce priveste apicultura sunt de acord cu dumneavoastra, sunt putine si daca nu sunt solicitati uita ce au studiat in facultate. si daca suntem sinceri noi apicultorii, nu apelam niciodata la ei, pentru ca un apicultor cu experienta are mai multe cunostinte in ce priveste bolile albinelor. si pentru asta nu trebuie condamnati.
.......si cine va suferii cel mai mult? apicultorii seriosi cu multe familii de albine......ceilalti cu mai putine familii de albine sant cumva neseriosi ???
Citat din: marius mircea din Decembrie 17, 2013, 08:01:26 PM
fata de cunostintele lor in ce priveste apicultura sunt de acord cu dumneavoastra, sunt putine si daca nu sunt solicitati uita ce au studiat in facultate. si daca suntem sinceri noi apicultorii, nu apelam niciodata la ei, pentru ca un apicultor cu experienta are mai multe cunostinte in ce priveste bolile albinelor. si pentru asta nu trebuie condamnati.
pentru ce trebuie condamnati e faptul ca marea majoritate sunt corupti si rau intentionati si obstructioneaza activitatile pe care din contra ar trebui sa le sustina
pe scurt sunt jigodii
cei cu multe familii o sa aiba pierderi mai mari fata de cei cu familii putine la sta m-am referit, nu ca cei cu familii putine ar fii neseriosi.
si apropo; daca toti medicii veterinari ar fii cum ii descrie cristean 87, jumatate din romani ar trebui sa moara de boli transmise de la animale. dar asta nu se intampla si se datoreaza lor, medicilor veterinari de stat.
daca intradevar medicii privati de la comune sunt asa cum ii descrieti facetile reclamatii la directiile veterinare sa ia masuri impotriva lor.
eu zic sa ne axam pe problemele apicultorilor, ale noastre, nu pe a vecinilor
in rest toate cele bune
Va salut! domnul Mircea am si eu o intrebare daca tot sunteti in domeniu, ce documente trebuiesc sa insoteasca un transport de albine, pentru pastoral. ca cei drept nu stiu cati au cunostinta de aceste documente si nu stium ce consecinte ar avea.
legislatia actuala cere urmatoarele:
1. a;registru de stupina
1. examene de laborator la DSVSA primavara: laca, varoza, etc
2. asociatia in care esti inscris iti da o adeverinta ca poti merge in pastoral unde doresati.
3. acceptul primariei sau al asociatiei apicole de destinatie. cand ajungi la destinatie trebuie sa notifici primaria din comuna unde te situezi si perioada cat vei sta in acea locatie
4. certificat sanitar veterinar de la medicul din comuna in baza buletinului de analiza care sa efectuat., care este valabil 3 zile. de aici icolo apicultorul este in ceata.
-- pentru plecarea in alta locatie melifera ar trebui inoite toate aceste documente. altfel un inspector sanitar veterinar de stat care este responsabil; si vrea sa protejeze apicultorii din raza lui de activitate te sanctioneaza contraventional si iti impune sa parasesti zona imediat.
Citat din: marius mircea din Decembrie 18, 2013, 03:50:02 PM
legislatia actuala cere urmatoarele:
3. acceptul primariei sau al asociatiei apicole de destinatie. cand ajungi la destinatie trebuie sa notifici primaria din comuna unde te situezi si perioada cat vei sta in acea locatie
Gresit! Nu-ti trebuie acceptul primariei sau al asociatiei apicole! Macar atat, slava Domnului! Trebuie doar notificarea primariei cu privire la data si numarul de stupi si locatia.
Extras din Legea Apiculturii - 89/1998
ART. 8
Pe intreaga perioada de deplasare si amplasare a stupinei, apicultorul este raspunzator de respectarea normelor privind distanta dintre stupine, incarcatura la hectar, respectarea directiei de zbor a stupinelor amplasate anterior, avand totodata obligatia de a informa, in scris, consiliul local pe raza caruia este situata vatra de stupina, in cel mult 24 de ore de la instalarea pe vatra, asupra locului exact, perioadei de sedere, numarului familiilor de albine amplasate, cat si cu privire la datele personale de identificare unde poate fi anuntat in cazul efectuarii tratamentelor fitosanitare cu substante chimice, pentru prevenirea intoxicatiilor la albine, conform prevederilor legale in vigoare
Dar daca instalam stupina intr-o padure, trebuie aviz de la ocolul silvic din care face parte padurea respectiva? Eu asa am inteles. da cei care zic ca se muta cu albinele unde vor muschii lor nuu mai cont de nici o regula sau le pot incalca. Probabil despre asat vrioati sa vorbiti domnule Mircea cand vorbeati de pastoralul asta in toate directiile si fara nici un fel de regula.
Normal nici acum nu ar trebui sa se faca alandala tinand cont ca exista legea din 1998, dar haideti sa fim seriosi, chiar sa fie apicultorii cea mai mare problema?? Inainte de ' 89 existau 1,45 milioane de familii de albine fata de 1,25 milioane in prezent...deci nu nr. de familii este problema ci defrisarile masive, miile de ha care stau necultivate...daca va mai vine ceva in minte, va rog sa ma completati.
ART. 3
(1) Transhumanta este veriga tehnologica in activitatea de productie apicola, prin care apicultorul deplaseaza familiile de albine in cursul anului la unul sau mai multe masive melifere aflate pe un teren agricol sau pe un fond forestier.
(2) Vatra de stupina in pastoral se atribuie in baza autorizatiei prevazute la anexa nr. 1a), pe care o elibereaza comisia judeteana de baza melifera si stuparit pastoral, la solicitarea scrisa a apicultorului, in care va preciza: masivul melifer si punctele de reper cat mai exacte, numarul de familii de albine, data de plecare, perioada de deplasare, precum si date personale de identificare si comunicare.
(3) Stupinele deplasate in pastoral vor putea fi identificate dupa un panou pe care vor fi trecute urmatoarele date: numele proprietarului, adresa, telefonul, numarul de stupi pe vatra, numarul de inregistrare la directia sanitar-veterinara si cel al autorizatiei.
(4) Pentru sprijinirea si monitorizarea activitatii de stuparit pastoral se constituie anual:
a) Comisia centrala de baza melifera si stuparit pastoral, in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
b) comisii judetene de baza melifera si stuparit pastoral, in subordinea Comisiei centrale de baza melifera si stuparit pastoral.
ART. 4
(1) Atributiile si componenta comisiilor de baza melifera si stuparit pastoral sunt urmatoarele:
1. Atributiile Comisiei centrale de baza melifera si stuparit pastoral:
a) coordoneaza si controleaza activitatea comisiilor judetene si rezolva problemele care depasesc competentele comisiei judetene;
b) centralizeaza resursele melifere raportate de comisiile judetene;
c) efectueaza balanta melifera la nivel national;
d) analizeaza necesarul si excedentul fondului melifer de interes national;
e) repartizeaza excedentul fondului melifer comisiilor judetene cu baza melifera deficitara.
2. Componenta Comisiei centrale de baza melifera si stuparit pastoral:
a) presedinte - reprezentantul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
b) vicepresedinte - reprezentantul asociatiei profesionale de apicultori;
c) secretar - reprezentantul Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania;
d) membru - reprezentantul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor;
e) membru - reprezentantul directiei cu atributii fitosanitare din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
f) membru - reprezentantul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva;
g) membru - reprezentantul Ministerului Administratiei si Internelor;
h) membru - reprezentantul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii;
i) membru - reprezentantul Ministerului Mediului si Padurilor.
3. Atributiile Comisiei judetene de baza melifera si stuparit pastoral:
a) centralizeaza cererile apicultorilor solicitanti de repartitie pentru baza melifera;
b) inventariaza si intocmeste harta resurselor melifere la nivelul judetului;
c) comunica rezultatul inventarului Comisiei centrale - excedentul sau deficitul rezultat ca urmare a solicitarilor si inventarului bazei melifere;
d) elibereaza autorizatiile de stuparit pastoral;
e) analizeaza si solutioneaza litigiile aparute in derularea actiunii de stuparit pastoral la nivelul judetului.
4. Componenta comisiei judetene de baza melifera si stuparit pastoral:
a) presedinte - reprezentantul directiei judetene agricole si pentru dezvoltare rurala;
b) vicepresedinte - reprezentantul asociatiilor profesionale de apicultori;
c) secretar - reprezentantul Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania;
d) membru - reprezentantul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor;
e) membru - reprezentantul directiei judetene pentru protectia plantelor;
f) membru - reprezentantul inspectoratului judetean de politie;
g) membru - reprezentantul consiliului judetean;
h) membru - reprezentantul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva;
i) membru - reprezentantul inspectoratului teritorial de regim silvic si de vanatoare.
(2) Comisia centrala de baza melifera si stuparit pastoral coordoneaza intreaga activitate de stuparit la nivel national, prin comisiile judetene de baza melifera si stuparit pastoral.
ART. 5
(1) In scopul protejarii vietii si sanatatii oamenilor si animalelor, precum si al protejarii mediului si proprietatii, amplasarea stupilor cu albine pe terenurile detinute de apicultor cu orice titlu se va face la o distanta de cel putin 5 m fata de drumurile publice sau hotarele proprietatii invecinate ori hotarele proprietatii publice sau private aflate in intravilan ori in extravilan.
(2) In situatia in care distantele prevazute la alin. (1) nu pot fi respectate, stupii cu albine vor fi despartiti de vecinatati printr-un gard, zid, plasa sau orice alt material prin care albinele sa nu poata patrunde in zbor, cu o inaltime minima de 2 m de la nivelul solului, care sa se continue pe aceeasi linie inca 2 m lateral de extremitatile stupului.
(3) Numarul familiilor de albine amplasate pe un teren conform cerintelor prevazute la alin. (2) nu este limitat.
(4) Apicultorul nu raspunde pentru prezenta albinelor in cautarea polenului si nectarului pe diverse proprietati, vii, livezi ori pentru prezenta roiurilor, ca urmare a instinctului de inmultire.
ART. 6
Pentru utilizarea optima a potentialului melifer, se recomanda incarcaturi optime de familii de albine la hectar, dupa cum urmeaza:
- salcam - 15-30 de familii de albine/hectar;
- tei - 10-15 familii de albine/hectar;
- floarea-soarelui - 1-2 familii de albine/hectar;
- pomi fructiferi - 2-3 familii de albine/hectar;
- rapita - mustar - 2-3 familii de albine/hectar;
- leguminoase perene - 4-6 familii de albine/hectar;
- plante medicinale - 3-4 familii de albine/hectar; si aromatice
- zmeuris si zburatoare - 3-5 familii de albine/hectar.
ART. 7
(1) Termenele pentru depunerea cererilor de solicitare a repartitiei de baza melifera la nivelul judetului, a inventarierii resurselor melifere, raportarea acestora la nivel central, precum si repartizarea excedentului de fond melifer sunt prevazute in anexa nr. 1b).
(2) Apicultorii solicitanti de baza melifera vor primi repartitia de la comisia judeteana de baza melifera si stuparit pastoral, prin eliberarea autorizatiei de stuparit pastoral.
(3) Secretarii comisiilor judetene de baza melifera si stuparit pastoral raspund atat de completarea corecta a autorizatiilor de stuparit pastoral, cat si de obtinerea vizelor.
(4) Deplasarea familiilor de albine in pastoral se va efectua numai pe baza acestor autorizatii, care vor fi insotite de carnetul de stupina.
(5) Vetrele de stupina se atribuie in pastoral pe perioada determinata si pe terenuri necultivate
Citat din: marius mircea din Decembrie 18, 2013, 03:50:02 PM
4. certificat sanitar veterinar de la medicul din comuna in baza buletinului de analiza care sa efectuat., care este valabil 3 zile. de aici icolo apicultorul este in ceata.
-- pentru plecarea in alta locatie melifera ar trebui inoite toate aceste documente. altfel un inspector sanitar veterinar de stat care este responsabil; si vrea sa protejeze apicultorii din raza lui de activitate te sanctioneaza contraventional si iti impune sa parasesti zona imediat.
Imi cer scuze, dar nu ma pot abtine...de unde ati scos gogomania asta?? Certificatul sanitar-veterinar se da de catre medicul veterinar/ANSVSA de unde sunteti arondat.
Autorizatia de stuparit pastoral:
*) Obligatiile posesorilor de autorizatie sunt tiparite pe versoul autorizatiei.
Obligatiile posesorilor de autorizatie*)
------------
*) Se tiparesc pe versoul autorizatiei.
1. Prezenta autorizatie, impreuna cu certificatul sanitar-veterinar, se pastreaza la vatra stupinei, asupra apicultorului sau paznicului, pentru a fi prezentata organelor de control.
2. Instalarea stupinei se va face numai pe vatra indicata in prezenta autorizatie.
3. Numarul stupilor instalati va corespunde cu cel inscris in autorizatie. La masivele melifere din paduri, distanta dintre doua vetre va fi de cel putin 100 m, iar la culturile agricole, distanta va fi de cel putin 300 m.
4. Amplasarea unei stupine pe directia de zbor a albinelor apartinand altor stupine (intre aceste stupine si sursa de cules) este interzisa.
5. Apicultorii vor informa in scris primaria asupra instalarii stupinei, imediat dupa instalarea stupinei pe vatra, precizand numarul familiilor de albine, locul exact al vetrei, perioada de folosire a acesteia si adresa la care pot fi anuntati pentru a lua masurile de prevenire a intoxicatiilor la albine in cazul unor tratamente.
6. Instalarea si folosirea vetrelor se vor face cu respectarea masurilor de prevenire a incendiilor, prevazute de legislatia in vigoare.
7. Apicultorii amplasati cu stupinele in patrimoniul silvic vor respecta intocmai prevederile Codului silvic.
8. In caz de nerespectare a regulamentului de stuparit pastoral si a Codului silvic, contravenientii vor fi sanctionati in conformitate cu legislatia in vigoare
dle yulian cum faci sa respecti incarcatura pe hectar al stupilor??????? te duci si masori suprafata masivului melifer? iar pe urma te apuci sa numeri cati stupi au fost deja amplasati?, iar pe urma fugi repede acasa iei stupii in carca si te deplasezi cu ei 500km pana la zona melifera? ce faci cand ai ajuns acolo si vezi ca nu mai ai loc? unde amplasezi stupina daca nu ai acceptul (autorizatia) de pastoral?
la acest aspect ma refeream.
nu am inteles gogomania cu certificatul sanitar veterinar! d-ta de unde il iei, nu de la medicul vet din comuna unde "iernezi" stupii?
In ce baza iti da medicul veterinar din comana, certificatul sanitar veterinar valabil 3 zile, la tei si tu ai facut examene de laborator la DSVSA in primavara ?
Multumesc de raspunsuri. Domnul Yulian cred ca inainte de 89 stupinele erau coordonate de C.A.P. uri nu ca acum daca se da zvon ca da nustiu care padure miere, navalesc sute si miii de stupi si sa nu mai zic de invidie si certuri pe un loc sau altul, nu mai tine cont de nimic.
D-le marius mircea art.3 si art. 4 din lege ar trebui sa rezolve acest aspect. Din pacate, cat timp se merge inca pe hartie...sa fim seriosi, cum se poate centraliza in timp real incarcatura? Suprafetele se stiu de la ocolul silvic, de la directia agricola, etc. Din pacate, ca peste tot este un haos total, iar din asta au de suferit in primul rand apicultorii pentru ca nu exista o ordine si disciplina
Pt dl dangrd...sunt prea tanar ca sa stiu ce a fost in apicultura inainte de '89, dar ideea e ca numarul de stupi e cu 200.000 unitati mai mic, poate si mai mult tinand cont de fondurile europene si "familiile" infiintate peste noapte.
Da domnilor sa zicem ca sant de acord cu dumneavoastra,sa zicem prin abstract e o epidemie de loca,triplem numarul de veterinari peste capetele apicultorilor cu ce ar ajuta asta?pai la loca daca nu te ajuta la timp nasul si pui mirosul pe seama sosetelor nespalate nu discutam de statutu de apicultor ci doar de simplu detinator de stupi!
In 97,am cumparat 3 prieteni toata stupina de la un mos,bonus am luat si puiul de loca,care va spun io nu e un baubau se trateaza usor dar trebuie luate masuri de inlaturare a ramelor cu antibiotic!am facut atunci niscai experimente chiar cu introducerea unei rame cu puiet bolnav la familie sanatoasa!
Daca va spun ca familia sanatoasa a curatat si nu s-a imbolnavit o sa spuneti ca mint,da credeti-ma mi se rupe de ce ati spune!
Acu va spun sincer cei care bat 900 de km sa mearga in pastoral nu sant atat de nerozi sa faca apiturism cu familii care au loca,sansa e mult mai mare de a gasi ,,trofeul calitatii ,,la bastinasii care neglijeaza stupii!
Asa ca nu inteleg de ce va roade atat de mult grija drobului de sare din curtea vecinului,ar fi sanatos fiecare sa-si curete gunoiul din ,,fata casei lui,, sau e doar un subiect de discutie in lipsa altora mai importante pe timp de iarna?
Eu cred ca Marius Mircea are dreptate si intelege poate mai mult ca altii pericolul care ameninta apicultura romaneasca prin evolutiile din ultimii ani.
Trebuie sa fiti de acord ca marile concentrari de animale si deci si de albine sporesc pericolul aparitiei de boli. Faptul ca au aparut multi noi stupari beneficiari de programe europene sau nationale si la care numarul de familii este esential pentru a putea accesa aceste fonduri, face sa se mareasca numarul de familii slabe si deci predispuse la boli, la care se adauga lipsa de experienta si lipsa capacitatii de a aprecia pericolul unei situatii de boala. Nu mai conteaza daca sursa este in familiile care vin la pastoral sau in familiile localnicilor. Circulatia foarte mare a familiilor de albine, poate mai mult ca in oricare tara europeana, favorizeaza transmiterea eventualelor boli contractate si in zone care erau 'curate'.
Solutii? Ei asta este mai greu. Poate daca s-ar intelege si s-ar respecta macar in mare incarcatura apicola prescrisa de norme in bazele melifere si nu numai si daca cei care observa boala ar respecta prevederile legale...
ce prevederi legale? in rominia este un haos total. eu stuparul x daca vreau sa ma pun in legalitate pentru a merge in pastoral cu acte in regula , ar trebui sa ma las de apicultura si sa umblu pe la diverse institutii care sint puse doar pentru a beneficia de niste bani destinati apiculturii. majoritatea documentelor pe care le obtii de la institutiile in cauza sint neconforme cu realitatea. odata cu fondurile europene s-a birocratizat totul si se emit documente doar formal fara sa aibe treaba cu apicultura. anarzul sint niste
mincatori de bani fara a aduce vreun beneficiu apiculturii. medici veterinari pun parafa pe documente fara a
vedea macar daca detii stupii respectivi. s-au accesat proicte pe masura 141 de catre persoane care nu au vazut in viata lor un stup deschis , fiind rude cu primarul , cu functionari de la directia agricola, au avut controale si au trecut si in anul 4. in zona mea in mehedinti la nivel local, in acte sint declarate 11000 de stupi , si in realitate sintem vreo 4 stupari cu aproximativ 700 de stupi. am vazut pe aici o statistica cu un anume numar de stupi in rominia, dar sint sigur ca in realitate nu sint nici jumatate din cei declarati. ma opresc ca ma apuca groaza cind ma gindesc la ce mafie este acum in apicultura.
foarte putini declara bolile pe care le au in stupina, dar si in pastoral nu merge nimeni cu stupii bolnavi de loca de ex. pt simplu fapt ca nu se dezvolta indeajuns pt culesuri. e o parere, mai sunt si exceptii.
d-lor Legi exista in multe domenii de activitate, dar daca prin lege, sau normele de aplicare a legii, nu se stipuleaza clar cine este responsabil de inplementarea in teritoriu a acelei legi, cine controleaza respectarea legi si cine aplica sanctiuni celor care se abat de la lege, acea lege nu are nici o valoare pentru marea masa a populatiei.
comisia centrala de baza melifera de la nivel national ar trebui sa intocmeasca o harta cu masivele melifere existente in tara si deasemenea sa aiba o centralizare a culturilor melifere agricole semanate anual (rapita fl soarelui etc)aceasta situatie o poate lua de la ministerul agriculturii. in functie de nr de hectare existente sa calculeze incarcatura de familii de albine si sa repartizeze comisiilor judetene locurile de pastoral. in primul rand apicultorilor din acel judet, iar excedentul altor judete. astfel ar trebui sa se stie la masivul melifer cutare au repartitie locuri de pastoral urmatorii apicultori din judetele cutare.
din punctul meu de vedere un masiv melifer ar trebui sa functioneze ca un targ de animale la care se stie cate stupine vor venii in anul 2015 cu cate familii de albine si exact numarul de parcela unde amplaseaza stupina.
cine administreaza acel masiv melifer apicultorii din judetul respectiv, sau directia agricola, sau directia veterinara sau directia silvica care la venirea apicultorilor sa controleze documentele fiecaruia si sai indice cum ajunge la parcela ce ia fost repartizata etc etc etc. cei care nu au repartitie sau nu au documentele in regula nu au ce cauta acolo-- povestea este lunga dar se poate clarifica doar vointa sa fie!
Multe lucruri bune ca idee, sfarsesc prost datorita proastei aplicatii,nepotisme sfere de influenta s.a.m.d.!
In Romania nu exista legi clare, care sa reglemateze ceva. Toate legile existente se pot aplica, numai cu norme de aplicare, norme, ce de cele mai multe ori pot schimba intelesul continutului.
Citat din: yulian din Decembrie 18, 2013, 04:13:44 PM
Citat din: marius mircea din Decembrie 18, 2013, 03:50:02 PM
legislatia actuala cere urmatoarele:
3. acceptul primariei sau al asociatiei apicole de destinatie. cand ajungi la destinatie trebuie sa notifici primaria din comuna unde te situezi si perioada cat vei sta in acea locatie
Gresit! Nu-ti trebuie acceptul primariei sau al asociatiei apicole! Macar atat, slava Domnului! Trebuie doar notificarea primariei cu privire la data si numarul de stupi si locatia.
Extras din Legea Apiculturii - 89/1998
ART. 8
Pe intreaga perioada de deplasare si amplasare a stupinei, apicultorul este raspunzator de respectarea normelor privind distanta dintre stupine, incarcatura la hectar, respectarea directiei de zbor a stupinelor amplasate anterior, avand totodata obligatia de a informa, in scris, consiliul local pe raza caruia este situata vatra de stupina, in cel mult 24 de ore de la instalarea pe vatra, asupra locului exact, perioadei de sedere, numarului familiilor de albine amplasate, cat si cu privire la datele personale de identificare unde poate fi anuntat in cazul efectuarii tratamentelor fitosanitare cu substante chimice, pentru prevenirea intoxicatiilor la albine, conform prevederilor legale in vigoare
Dar pt instalarea stupinei intr-o pepiniera, de ex la munte, brad, care este taxa per stup?
Depinde de cand nu a mai mancat miere padurarul :rotfl:
:hippo:
Citat din: yulian din Ianuarie 02, 2014, 10:26:14 AM
Depinde de cand nu a mai mancat miere padurarul :rotfl:
Surpriza, e 8 ron per familie pt pastoral in pepiniere. De obicei nu poti pune stupii in mijlocul padurii. Iar la marginea lor sunt de obicei pepinierele.
dane , ai fost la munte cu coloniile ?
shi daca da in ce loc ?
eu practic muntele de ceva vreme shi sunt de alta parere . data este 10-08-2013
Da, la munte, intr-o pepiniera de brazi, dupa cumse vede in filmulete. Insa pe 23 iulie i/am adus adus acasa.
Cred ca sau cam saturat si asociatiile de uni asa zisi apicultori anul trecut care au facut prapad la rapita si floerea soarelui si eu pe acei oameni nu ia-si mai primi niciodata in pastoral, trebuie sa se face ceva cu ei.
In ce sens au facut prapad?
Presupun ca au calcat peste culturile agricole, si oamenii aia s-or fi chinuit sa le cultive si sa le munceasca sau au uitat sa dea spaga aferenta.
da exact au intrat cu masinile undeva la 50, 100 de metri in lanul de rapita si au driguit totul, fiind ud au si intepenit si au facut dezastru iar, acceiasi prieteni pe care o sai port doar ca pe o amintire proasta in suflet la floare au binevoit sa intre in lan sa bata toata ziua la palari facand si ei catva zeci de saci sa manance si animalele lor pt ca albina polenizeaza si datorita lor se face recolta dubla
Citat din: Fane din Ianuarie 04, 2014, 11:06:50 PM
da exact au intrat cu masinile undeva la 50, 100 de metri in lanul de rapita si au driguit totul, fiind ud au si intepenit si au facut dezastru iar, acceiasi prieteni pe care o sai port doar ca pe o amintire proasta in suflet la floare au binevoit sa intre in lan sa bata toata ziua la palari facand si ei catva zeci de saci sa manance si animalele lor pt ca albina polenizeaza si datorita lor se face recolta dubla
Legea bunului simt unde mai este? Si mai ne intrebam de ce nu suntem anuntati ca se fac tratamente sau alte interventi daunatoare la albine.
Pai astia nu se mai numesc apicultori,sunt niste oameni fara caracter,cum sa ai tupeul sa distrugi sau sa furi munca oamenilor?!..Doamne fereste.. ))/ ))/ ))/
Citat din: Aurelian A. din Ianuarie 05, 2014, 01:04:12 AM
Pai astia nu se mai numesc apicultori,sunt niste oameni fara caracter,cum sa ai tupeul sa distrugi sau sa furi munca oamenilor?!..Doamne fereste.. ))/ ))/ ))/
Orice padure are uscaturile ei, dar din pacate la noi sunt prea multe vreascuri. :qp: Bunul simt?!!!Ce-i ala? ))/ ))/ Pentru unii asa ceva chiar nu exista. De aceea am ajuns unde am ajuns si ne intrebam stupefiati.....Oare de ce?!!! Stima si respect!!!
Eu sunt curios daca in aprilie o sa mai apeleze la tine sa faca acelasi lucru. S-ar putea, spre surprinderea ta ca ei nici nu au relizat cat de neciopliti au fost. Chiar daca mai sunt 4 luni da-ne totusi de veste.
Se alege neghina de grau cat de curand,ca sa ma exprim in termeni agricoli.Ca in orice domeniu o sa reziste cine are pasiune si iubeste meseria asta.Nesimtiti au fost,sunt si vor fi cat va dura pamantul.
Cat despre discutia privitoare la stuparitul pastoral...e necesar acest tip de stuparit atat pentru beneficiile financiare cat si pentru beneficiile aduse agriculturii.Tara e mare,apare loca intr-o zona,fiecare isi ia masurile necesare eradicarii cat mai rapide,nimeni nu vrea sa piarda toti stupii lasandu-i de izbeliste in fata bolii.
Cred ca e un post care nu isi are rostul din punctul de vedere al oamenilor care vor sa faca treaba intr-adevar, si care isi fac meseria cu responsabilitate.
Postul are rost pentru dl.Mircea asta fiind meseria dumnealui.Sunteti platit sa va faceti datoria,asadar in primavara cei care fac pastoral se pot astepta la o vizita din partea dvs.Spor la treaba si acum sa vorbim de albine.... :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz:
din cate stiu eu la noi in judet nu exista masive melifere unde sa vina apicultori cu f m familii de albine . la noi exista niste palcuri de paduri cu salcam si tei. apicultorii Clujeni merg si ei prin tara unde intradevar exista aceste masive.
eu am deschis acest topic din punct de vedere al apicultorului,(am 35 familii, dar nu fac pastoral) si tragerea unui semnal de alarma la aspectele sesizate.
Ca sa inteleg si eu bine, daca aveti o functie (poate chiar de control) si sunteti pasionat de apicultura, nu aveti voie sa va exprimati parerea? Se considera ca sunteti tot la munca, adica dupa dat amenzi?
Eu consider ca dupa program fiecare e liber sa fie el insusi. Cat e la munca e scalv pt ca e platit sa faca ceea ce poat nu-i place.
Ce-i drept e cam de mult de cand nu am mai dat pe la scoala ,da pe acolo cand se termina ora profesoru intreba: daca are cineva intrebari?
Iar elevii mai bolovani (asa ca mine) aveau ocazia sa puna intrebari sa nu ramana in ceata!
Nu vreti sa ma lamuriti si pe mine asa in loc de concluzie,care e directia topicului?sau e ceva in genul ,,toate drumurile duc la roma,, si in acelasi timp nicaieri?
Exact ...
D-lor Kamy si Dan daca ati citii tot topicul, sunt sigur ca ati intelege semnalul de alarma pe care am vrut sa-l trag, privind stuparitul de tip pastoral.
lectura placuta!!!!
daca nu o sa va raspund punctual la orice intrebare.
cu respect,
marius
Penultimul mesaj, luati-l ca pe o gluma. Nu am zeci de deplasari in pastoral, doar 2 in 2013. Oricum sunt zone unde nu esti binevenit cu stupii in pastoral desi practic faci un mare bine cu polenizarea. Eu cred ca pastoralul are un viitor, pt ca tinind seama de tendinte, de comasarile de terenuri care vor avea ca finalitate culturi de un singur soi, care necesita polenizare pt marirea productiei, vor aparea si pe meleagurile noastre firme care sa plateasca apicultorii pt polenizare. Pana atunci ne multumim si cu cei care ne primesc cu bratele deschise. Cine ne inchide usa, a doua oara nu ne mai vede prin zona lui.
Sa inteleg,ca dupa cele 2 pastorale esti foarte dezamagit !?....daca nu te superi care au fost cele doua locatii??.. si ce saintamplat acolo!!??... :hi:
Bun!hai sa reluam concluziile principale ale topicului intamplarea face sa ma numar incepand din 97 printre plimbareti de cursa lunga!
Pune concluziile punctual si le discutam sau eventual montam sau demontam dupa caz!
Citat din: kamy din Ianuarie 06, 2014, 06:44:34 PM
Nu vreti sa ma lamuriti si pe mine asa in loc de concluzie,care e directia topicului?sau e ceva in genul ,,toate drumurile duc la roma,, si in acelasi timp nicaieri?
Aveti mare dreptate cu afirmatia de mai sus!
Dle marius mircea trebuie sa intelegeti ca pastoralul este liber pentru orice apicultor si in orice zona a tarii cu obligatia de a avea actele necesare la dvoastra si desigur, ultima gaselnita - panoul. Nu se poate respecta
recomandarea de incarcatura la ha pentru ca pur si simplu nu exista suficiente masive de salcam, tei, etc. Probabil ca la rapita, FS si poliflora este loc pentru toata lumea. Acum sa fim seriosi, fiecare dintre noi s-a apucat de apicultura pentru a castiga cat mai mult, implicit nevoia de a face pastoral pe o distanta mai mica sau mai mare. Inteleg ca in jud. Cluj potentialul melifer este redus, va convine sa fiti limitat doar la judetul dvoastra si sa se interzica pastoralul in alte judete??? Daca aveti familii puternice, veti produce suficient si nu veti fi nemultumit de nerespectarea recomandarilor/ha....ca sa nu zic sa nu mai cautati nod in papura.
Succes.
P.S. eu unul nu am vazut semnalul de alarma! Daca va referiti la "pastoralul haotic practicat cu traversarea in lung si in lat a tarii, de primavara pana toamna, fara ca cineva sa verifice starea de sanatate a famliilor de albine, va crea posibilitatea aparitiei bolilor majore si raspandirea acestora in marile aglomeratii de de albine", se vede ca nu sunteti apicultor profesionist...sau macar incepator pentru ca pastoralul nu se face haotic. Nu poti merge la salcam si sa ai pretentia ca mergi la FS. Totul trebuie organizat foarte bine si din timp, incepand cu locatia si terminand cu logistica necesara. O familie bolnava, dupa cum insinuati mai sus va fi observata imediat de catre un stupar pentru ca pur si simplu acea familie va colapsa intr-un interval relativ scurt. Dupa cum a spus cineva mai in fata, niciun apicultor (intreg la cap) nu va merge cu familii bolnave in pastoral pentru ca asta inseamna pierdere din start. Pe de alta parte, care sunt bolile majore la care va referiti?? Varroa, loca?? Varroa nu se poate trata momentan, doar ameliora. Loca se rezolva relativ repede si cred ca orice apicultor are interesul sa isi salveze familiile.
eu ma refeream la loca americana, care sporuleaza si astfel rezista ani de zile.
sa dea Domnul ca ce am spus eu sa nu se intample. din pacate deja se intampla dar docamdata se poate ascunde.
Imi pare rau, dar gresiti. Cum puteti ascunde loca??? Unde?? Familiile netratate mor, dispar. In momentul in care s-a instalat loca, tot ceea ce inseamna puiet este afectat. Unde sunt generatiile viitoare de culegatoare?? Cum poti face pastoral fara familii de albine culegatoare??? Ce stupar credeti ca se va risca ca din moment ce are loca la un stup sa nu trateze toate familiile?? In momentul de fata loca americana se trateaza si nu, nu este gripa aviara sa trebuiasca sa-ti omori cu mana ta toate familiile!! Cautati pe forum, s-a discutat despre tratament.
se trateaza numai loca europeana, deoarece bacteria care o produce nu sporuleaza si medicamentele au efect. in schimb la loca americana agentul patogen sporuleaza si medicamentele nu distrug bacteria din interiorul sporului, si prin urmare boala poate reapare oricand cand in familie se creste puiet. sigur ca in urma tratamentelor cu antibiotice simptomele se atenueaza si la loca americana si iti da inpresia falsa ca sa vindecat dar de fapt forma sporulata nu a fost afectata doar forma vegetativa a agentului patogen. sper ca am fost inteles, de fapt prin asta se diferentiaza in principal cele doua loci. dupa cum am aratat intro interventie mai sus, se despagubesc doar stupinele la care s-a depistat loca americana nu si cea europeana, tocmai din aceste motive.
Focul e varianta optima daca ai doar 1 sau 2 cazuri in stupina. E cea mai ieftina si garantat are efect. Trebuie insa facuta arderea intr-o zona nepopulata si la distanta de stupina pt evitarea revenirii culegatoarei acasa.
Pana la urma care este ideea?? Sa se faca pastoral, sa nu se faca? Sa se faca analize din 5 in 5 minute? Apicultorii cand merg in pastoral in satul x sa ia albina inainte de a merge acolo si sa se duca la Directia Sanitara care se afla la 100km in orasul de resedinta al judetului? Sa ia albina si sa faca analize cand a ajuns? Sa faca analize inainte de a pleca? Sa intrebe apicultorii localnici daca au facute analizele?? Nu stiu, sincer nu inteleg intrebarile dvoastra! Cati stupi detineti? Ati facut pastoral? Ati avut loca? Au venit alti stupari si vi-au infectat stupii? Unde este problema?
Intelegeti ca pentru a putea face miere, un apicultor trebuie sa faca pastoral!
Ideea e ca daca nu faci pastoral, nu mai e rentabil sa ai stupii in stationar decat daca ai o zona diversificata din care poti obtine profit. Din cauza modificarilor climatice ai neaparata nevoie de pastoral. In ce priveste bolile, indiferent ce ai face albinele se intalnesc pe flori. Si daca ajungi intr-o zona cu loca te poti imbolnavi si tu care vi cu stupii in pastoral la fel si varianta inversa.
nu spune nimeni sa nu se faca stuparit pastoral, dar sa se faca rational, de ce sa mergi 500 km la un masiv melifer unde in loc de 1000 stupi cat ar fii incarcatura normala, vin 10000 stupi, ca sa faci apiturism. de ce unii cu pile merg la 7 masive altii nu au loc decat la 2. sa nu ma intelegeti gtresit eu nu fac pastoral ca nu am timp, poate peste 10-15 ani la pensie. legat de controlul bolilor va dau un exemplu: daca in comuna baia din jud olt exista un masiv melifer de salcam de ex care infloreste la 1 iunie atunci; 1).pana la data de 15 mai directia sanitar veterinara din judet sa efectueze analize la toti stuparii din comuna pe banii statului prin programul strategic national de control al bolilor la animale.
2).daca la masivul respectiv incarcatura optima este de 5000 familii atunci repartitia sa se faca pentru 5000 fam cu stupine nominalizate. acei 50-60 apicultori care au aici repartitie sa vina cu documente care sa ateste starea de sanatae a fam de albine. la sosirea la acelasiv cineva sa-i controleze si sa le indice exact locul unde sa-si amplaseze stupina etc etc. totul este sa se vrea!!!!!!
In stilul dulce romanesc, cum credeti ca se va da autorizarea pentru amplasarea stupilor? Cand mergeti sa cereti autorizatie cine credeti ca va primi? Trebuie sa intelegeti ca de la recomandare la obligatoriu e cale lunga. Am spus si ma mai repet, nu exista suficiente masive pentru toti stupii pentru ca Romania nu e China. Credeti ca cine face sa zicem anul asta pastoral, bate 500km si scoate 1kg de miere la salcam mai merge anul viitor? In ceea ce priveste expresia "unii au loc si altii nu", eu, cel putin pana acum, oriunde am fost in pastoral am avut loc, dar si amplasarea stupilor a fost de bun simt. Intradevar, probabil ca productia era mai mare daca eram singur singurel...dar nu se poate. Din cauza unor oameni ca dvoastra exista atata birocratie in Romania. Acte ca pleci, acte ca esti pe drum, acte ca ajungi si de la capat. Credeti ca apicultorii in timpul sezonului au timp sa se plimbe cu hartii in mana ca iar s-a trezit un functionar de la Minister sa dea o lege? Cine sa te astepte noaptea pe la 1-2 si sa iti indice unde sa te asezi?? Sau daca intr-o noapte vin 2-3 apicultori...credeti ca cineva o sa stea sa le zica, asezati-va la punctul X?? Repartitia unde sa se faca, la marginea padurii, in interiorul padurii?? Incarcatura optima este pentru 5000 de familii pe 10 rame, pe 12, pe 20?? Daca vin 50 de apicultori pe pile cum se inampla peste tot in Romania asta cu niste stupi vai steaua lor, nu se dezavantajeaza alti apicultori?? Sau daca apicultorul x cu 500 stupi are o problema in ultimul moment si nu mai poate ajunge...cine ii va lua locul? Planurile pentru pastoral nu se fac de azi pe maine. Credeti ca daca va fi incarcatura optima/ha se va face productie mai mare, sau ce? Credeti ca veti fi ferit de bolile care pandesc in stupi? Intrebati un apicultor adevarat (nu pe mine care sunt la inceput) de pe acest forum daca este mai important sa ai familii foarte puternice si sa fii inconjurat de 100 de apicultori sau sa iti bata vantul prin stupi dar singur. Si daca vin alti apicultoiri cu stupi in zona, sa ce?? Sa primeasca amenda, sau ce?? Sa i se arunce stupii pe jos?? Pana una alta, Romania este o tara libera si mi se pare normal sa am acces cu stupii mei la proprietatea publica, indiferent unde as vrea sa ma duc atata timp cat platesc taxe si impozite incepand cu albinele si terminand cu masina cu care transport stupii, inclusiv drumul pe care circul ! Legat de controlul bolilor, cati apicultori in varsta au stupii declarati la primarie??? Unde credeti ca e probabilitatea mai mare sa existe boala? La cineva in varsta care nici nu mai vede bine si are 2-3 stupi stationar sau la un tanar care si-a facut un plan de afaceri, a luat niste fonduri si se gandeste sa traiasca din asta??
Eu aici o sa inchei. Cand va veti apuca de apicultura si veti face pastoral, mai discutam. Pana atunci totul e discutie de dragul discutiei.
No vedeti ca mni-o sarit Yulian in ajutor,aista-i mai tanar si mai sprinten la limba!
Intr-o vreme era mare tamtam cu locurile de pastoral la mihalyfalva(valea lui mihai) se apucase duetu fetea-primaru din semian sa faca p-acolo legea talionului!bihorenii la sopru si restu mai pe rape!
Ei saracii stupari cum alergau sa se inscrie la aca bihor care sa cumpere pamant la valea lui mihai!
Un alt caz intamplat dupa episod,era un mos cocos szuci la sacuieni care avea in realitate v'o 300 de stupi si avea puse table in padure de vro 1500 de familii ca sa nu vina altii!si exemplele ar putea continua muuult si bine!
Acu Mariuse vii cu ideea inchizitiei sanitar veterinare ca un dar picat din cer cu toate ca io stiu sigur ca ar fi un dar de la dracu,avand cateva experiente in trecut cu asemenea zeloti zelosi nu te astepta sa te tzuc in frunte bucura-te ca n-am dezlegat cateaua pe tine!Tot asta ar fi si cauza pentru care ne alegem cu legi ca nuca-n perete!
Tu inca nu ai avut tidula de la primarie in plin cules sa parasesti locatia,io am avut-o de 2 ori si un prieten odata asa ca e usor de dat lectii de innot de pe margine! Ai fi avand tu scoala dar ceea ce ai postat in acest topic pentru mine intelesul e altu si te rog sa nu te superi ,,haideti sa va explic io taran cu zece clase( asta sant eu ) cum stau lucrurile la faculitate(vorba bunica-miu),,!
Cativa ani in urma,cand inca era Zorici sef la aca se discuta despre locurile de pastoral.Zorici ajunsese la concluzia ca fiecare stupar trebuie sa-si pastreze locul de amplasare a stupilor la salcam si tei atunci cand merge in pastoral. Toate bune si frumoase numai ca se ridica cineva din sala si pe un ton apasat zice:
-Cum sa pastram locurile daca asta vara, atunci cand am ajuns la tei locul in care imi amplasam stupii de multi ani era ocupat de stupii domnului director de la srl-ul aca aici de fata?
Un hohot de ras in toata sala si discutia la subiectul respectiv s-a incheiat.
In concluzie e greu de facut o rationalizare a stuparitului pastoral in Romania. :smile:
in orice societate, in orice domeniu, unde exista reguli si proceduri clare, unde nimeni nu e mai presus de lege, toata lumea o duce bine.
in orice societate, in orice domeniu, unde nu sunt reguli clare, SMECHERII O DUC BINE iar oamenii cinstiti o duc prost.
eu sunt unul dintre cei care mi-as dorii ca in romania sa existe reguli si proceduri clare in toate domeniile.
o zi buna tuturor!
Sigur ca da, mai scoateti o lege tampita ca sa treceti de la recomandare la obligatoriu. Parca si vad ce o sa fie dupa aia la ACA...o inghesuiala ca la moaste...cine pune mana primul pe "dansa" si pana la urma tot smecherii - denumire nefericita data apicultorilor din punctul meu de vedere - vor avea castig de cauza tinand cont ca, in primul rand sefii de Asociatie din majoritatea judetelor se ocupa de apicultura. Sau se va face loterie? Urne valorice?? Dvoastra vreti reglementari la ceva ce este la mana lui Dumnezeu -> vremea care este decisiva la culesurile importante!
bre nea mircea, se vede de la o posta ca nu ati facut pastoral . daca veti merge cel putin 2 ani ,alt fel veti vedea lucrurile decit acum. va aduc la cunostinta ca nici pe timpul lui nea nicu nu a putut fi controlat in totalitate acest fenomen numit pastoral, desi atunci se stia citi stupi si ce suprafete melifere erau . cei care merg in pastoral la diferite masive se cunosc intre ei in mare parte. eu fac pastoral de aproximativ 20 de ani desi pina aci mergeam cu tata-miu , si cam stiu ce inseamna acest fenomen. va intreb. v-ar convenii sa mergeti citeva sezoane la un masiv si sa ramineti multumiti, iar la un moment dat, legea pe care o pomeniti sa nu va mai permita sa mergeti acolo pentru faptul ca sint prea multi stupi , care au primit repartitie acolo. eu dea lungul timpului am fost in diferite locuri in zona mea, cu aglomerari mari de stupi, si va spun ca daca ai albine in lada ,ai productie daca floarea secreta nectar. sint multi ce vin cu familii la stadiu de roiuri si ridica pretentii la productie. predispus la loca sau alte boli esti si daca stai singur pe o vatra la un masiv , iar la 1-2 km este un nenea ce are stupi prin ograda , si sint bolnavi si nu stie sau nu il intereseaza. va spun eu ca ala care are citeva sute de stupi se preocupa din rasputeri sa combata bolile.in pastoral nu merge ala cu 5 stupi necajiti, ci merge acela ce spera sa faca si el productie.
ai dreptate vasi :hi:
Reiau aici o postare mai veche:
Citat din: stefan1 din Martie 21, 2011, 03:25:45 AM
Am fost implicat inainte intr-o disputa pe acest subiect si nu vreau sa ma mai implic mult.
Spun doar ca admir cum a explicat Gheghe si Bucovineanu acest fenomen. Din pacate interese personale ne fac sa considerm ca drepte lucrurile care ne favorizeaza pe noi, chiar daca pricinuesc stricaciuni celorlalti.
Mircea77 spunea:"Cine poate intelege ca @emil.oltean a vrut sa spuna ca "areal=zona disputata de stuparii in cauza", intelege. Cine nu, nu." Eu nu inteleg asa, ci ca in cazul dat, arealul este zona disputata de albinele stuparilor in cauza. Atunci putem sa ajungem la concluzia ca sunt prea multe albine in acea zona si de aceea s-a iscat discutia si nu ca stuparul X este invidios pe Y si muschii lui nu vrea ca acela sa fie acolo. In general in aceste cazuri sufera mai mult stuparii stationari, deoarece cei care fac pastoral isi muta la un moment dat stupii, care se vor reface la alte culesuri, pe cand pentru cel ramas, pierderile pot deveni ireparabile.
Ideea cu ecosistemele care se autoregleaza nu este teorie ci viata reala. Daca sunt prea multe vite intr-o zona, vor slabi, se vor imbolnavi, nu se vor inmulti corespunzator. Daca sunt prea multi lupi, nu vor putea hrani puii, le vor muri din ei. Berzele, dar si randunicile despre care am scris, pot arunca unii pui din cuib, cand nu le ajunge mancarea. Si la albine, o prea mare concurenta va duce la familii intrate slabe in iarna si ca urmare mortalitate mare.
Am scris recent despre Vespa Crabro. O colonie puternica face in jur de 300 de regine in toamna. Teoretic acestea pot forma 300 de familii in noul an. Peste 2 ani ar fi 90.000 de familii dintr-o singura familie. In realitate numarul de familii se mentine constant. Asta inseamna ca din cele 300 de potentiale regine, doar una reuseste in urmatorul an. Daca ar reusi doua, populatia de viespii s-ar dubla. Totul este reglat de sursele de hrana. La ele aceasta lupta este mai dura, reginele isi disputa cuiburile in lupte care duc la moartea unor concurente, dar si culegatoarele se bat pe anumite surse de hrana, cum ar fi fructele coapte, lupte soldate iar cu moartea unor combatante. La albine aceasta concurenta nu duce la lupte in camp, dar poate duce la furtisaguri. Insa concurenta duce la uzura albinelor prin vizitarea unui numar mult mai mare de flori pentru a-si aduna nectarul si polenul, prin aparitia bolilor cauzate de o mai rapida infestare cu varroa, dar si cresterea densitatii germenilor patogeni in zonele de cules si adapare.
Metodele astea de stimulare excesiva si aproape tot anul, pot permite supraincarcarea unor zone, dar ne indeparteaza tot mai mult de un stuparit natural si elimina tocmai pe cei care se incapataneaza sa intretina albina mai aproape de cum a trait ea mii de ani.
E adevarat ca suntem in Romania, dsar ne putem uita si la straini, macar sa ne miram cum fac ei. Am aratat undeva legea de pastoral din Austria. Acolo locurile de pastoral se stabilesc pe teren cu 2 saptamani inainte de inceperea culesului si sunt implicate in asta autoritatile locale. E clar ca la noi ar fi o bogata sursa de coruptie, dar macar sa vedem ca la altii se poate. De asemenea distantele dintre stupini si marimea acestor stupini.
Istodorescu a spus:"... eu dea lungul timpului am fost in diferite locuri in zona mea, cu aglomerari mari de stupi, si va spun ca daca ai albine in lada ,ai productie daca floarea secreta nectar. sint multi ce vin cu familii la stadiu de roiuri si ridica pretentii la productie. predispus la loca sau alte boli esti si daca stai singur pe o vatra la un masiv , iar la 1-2 km este un nenea ce are stupi prin ograda , si sint bolnavi ..." Ma mir ca un om cu experienta vorbeste asa! De ce oare DM nu si-a adunat toti stupii intr-un loc, mai cu seama ca are suprafete imense de cules? De ce in tot Occidentul se recomanda vetre de 25-50 de familii si distante de 2-3 km intre ele? Cu bolile: trebuie sa fi observat ca aglomerarile inclusiv umane au dus la aparitia de epidemii. Microbii de la fiecare individ se multiplica cu numarul indivizilor din zona si depasesc in aer, apa, sol pragurile critice, declansand epidemii. Chiar la noi in Ardeal, daca ai citit istoria medievala, au fost epidemii de ciuma care au afectat serios cetatile si satele sasesti care erau concentrate, pe cand localitatile romanesti, mult mai aerisite, au fost putin afectate. Dupa asemenea calamitati chiar se semnaleaza incercarea romanilor de a ocupa proprietati din satele sasesti, unde uneori strazi intregi au ramas fara locuitori.
da am fost in nenumarate rinduri in aglomerari de familii. eu pot sa va spun ca merg an de an pe vetrele respective, insa dupa mine si ceilalti localnici,mai vin diversi apicultori. asta se intimpla la salcim si tei. masivele din sud vestul tarii ca despre ele vorbesc,[ salcim crivina, vrata],[ tei eselnita , mraconia], sint in zona mea, si mergind frecvent la aceste culesuri, ma intilnesc cu apicultori veniti de la 7-8 sute de km, care se pun alaturi de noi cei din partea locului. ce as putea sa le impun la acesti oameni, sa mearga in alta parte?probabil ca daca vin de la asemenea distante si-au facut treaba bine[ stupi sanatosi, si puternici]. si chiar daca se aglomereaza multi stupi , atunci cind floarea secreta nectar , am avut si productie. eu zic ca este loc pentru toata lumea pe acest pamint, insa si amplasarea sa se faca in limita bunului simt. eu as fi curios cum ar putea acei apicultori din cluj, mures care vin aici in zona, sa obtina legal o vatra pe timpul culesului . de ce sa le ingradeasca legea acest drept atita timp cit ei sint de bun simt si respecta in primul rind legea bunului simt. si mie mi-ar conveni sa fiu singur la un masiv , si cit vezi cu ochii sa culeaga doar albinele mele, insa imi dau seama ca la fel ca mine ar vrea si altii acelasi lucru, care din pacate nu e posibil. utati-va cite paduri s-au taiat in tara si veti constata ca nu ar putea fi aplicabila o lege ca in austria acolo unde padurile au ramas intacte. acum 2 ani la tei in mraconia, am fost foarte putini, si teiul a fost exceptional ca peste tot in tara cu media in stupina mea de 32 kg \ familie, si anul trecut au venit stupi ce nu vazusem vreodata la un singur loc . toti au venit degeaba si au plecat cu lazile mai goale de cum venisera. cind am vazut ce harmalaie era la tei, vazind si cit de afectat era de omida, am renuntat si am mers la floarea soarelui si bine am facut . aici este vorba nu doar de noroc ci si de experienta.
Iti dau in mare parte dreptate in ce ai spus acum. Nu stiu cum s-ar aplica la noi o planificare riguroasa in pastoral. Cei cu pile ar avea locuri favorizate si neaglomerate iar ceilalti se vor inghesui in ce ramane. Autoritatile locale ar specula la maxim in folos propriu daca ar fi implicati in acordarea aprobarilor de vatra. Dar si asa, cand padurile se imputineaza si stuparii de pastoral se inmultesc, este justificat sa se puna in discutie viitorul stuparitului pastoral. Spuneai singur de situatia de anul trecut de la tei, cand multimea de stupari veniti in acelasi loc nu au scos mai nimic. Dar daca erau numai jumatate din stupi, oare nu s-ar fi scos totusi ceva? O sa dau poate din "Calauza stuparului" o afirmatie ca o familie consuma pentru nevoile proprii 200 kg miere /an. Alte surse vorbesc de 100, altele de 70, dar din toate aceste cifre se vede ca pentru nevoile proprii familiile consuma buna parte din resursele de nectar si la mari aglomeratii abia le ajung resursele zonei pentru a-si tine viata.
Indiferent cine ce ar spune, eu, nu pot concepe ca peste tot se poate, numaila noi nu se poate, ca noi suntem romani si asa este la romani, minciuni, hotii, inselaciuni etc. va recunoasteti printre aceste epitete? eu va spun clar, sunt roman, dar nu ma caracterizeaza nici unul din aceste epitete. pe voi?
desteaptate romane din somnul cel de moarte.........................................
Cea mai mare problema este, in cum a intelege lucrurile.Mentalitatea nu se scimba de pe o zii pe alta,si daca cei noii veniti in ale apiculturii se invata tot asa ,vai de capul lor.Degeaba se vorbeste de egalitate,un incepator nu poate sa fie egal cu un stupar de zeci de ani.Toata lumea ar vrea zona cea mai productiva si cea mai accesibila daca sar putea chiar linga drum.Toti am vrea sa fim ala cel favorizat,dar odata tot ar trebui pus capat la mentalitatea si procedura,ma asezi unde vreau cu cite familii vreau si altceva nu ma intereseaza.Pastoralul salbatic de nomazi,nu mai are ce cauta in apicultura.La numarul de familii si la incarcarile pe hectar in orice moment poate declansa o epidemie de boli care o sal curata familile fara a alege intre incepator si profesionist.Si pe vremuri au fost reguri scrise si nescrise si sau respectat,dar in ultimii ani nu mai este nici un respect si nici bunul simti asa in general ,nu numai in ale apiculturii.
Mare dreptate ai! Dar obiceiurile bune se dobandesc cu greu, pe cand apucaturile rele repede sunt insusite. :sad:
Sunt un ucenic intr-ale apiculturii chiar si dupa cinci sezoane pe care le-am parcurs fara ajutor direct de la nimeni. Ma ajuta foarte mult informatiile pe care le gasesc in acest forum si incerc sa aleg ce este mai bun dintre toate discutiile. Nu ma consider capabil sa-mi dau cu parerea asa ca inca UCENICESC!!! :hi:
Spune-ti parerea ca pt asta e forumul facut. O sa ai si raspunsuri frumoase dar o sa-ti iei si ceva bobarnace. Nu te lasa usor si totul va fi ok. Bine aivenit pe forum.
Citat din: georgescu din Ianuarie 25, 2014, 12:09:34 PM
Sunt un ucenic intr-ale apiculturii chiar si dupa cinci sezoane pe care le-am parcurs fara ajutor direct de la nimeni. Ma ajuta foarte mult informatiile pe care le gasesc in acest forum si incerc sa aleg ce este mai bun dintre toate discutiile. Nu ma consider capabil sa-mi dau cu parerea asa ca inca UCENICESC!!! :hi:
Bun venit si la cat mai multe familii de albine sanatoase.