viitorul stuparitului de tip pastoral

Creat de rusu marius mircea, Decembrie 16, 2013, 05:40:44 PM

« precedentul - următorul »

rusu marius mircea

nu spune nimeni sa nu se faca stuparit pastoral, dar sa se faca rational, de ce sa mergi 500 km la un masiv melifer unde in loc de 1000 stupi cat ar fii incarcatura normala, vin 10000 stupi, ca sa faci apiturism. de ce unii cu pile merg la 7 masive altii nu au loc decat la 2. sa nu ma intelegeti gtresit eu nu fac pastoral ca nu am timp, poate peste 10-15 ani la pensie. legat de controlul bolilor va dau un exemplu: daca in comuna baia din jud olt exista un masiv melifer de salcam de ex care infloreste la 1 iunie atunci; 1).pana la data de 15 mai directia sanitar veterinara din judet sa efectueze analize la toti stuparii din comuna pe banii statului prin programul strategic national de control al bolilor la animale.
2).daca la masivul respectiv incarcatura optima este de 5000 familii atunci repartitia sa se faca pentru 5000 fam cu stupine nominalizate. acei 50-60 apicultori care au aici repartitie sa vina cu documente care sa ateste starea de sanatae a fam de albine. la sosirea la acelasiv cineva sa-i controleze si sa le indice exact locul unde sa-si amplaseze stupina etc etc. totul este sa se vrea!!!!!!
marius

yulian

#76
In stilul dulce romanesc, cum credeti ca se va da autorizarea pentru amplasarea stupilor? Cand mergeti sa cereti autorizatie cine credeti ca va primi? Trebuie sa intelegeti ca de la recomandare la obligatoriu e cale lunga. Am spus si ma mai repet, nu exista suficiente masive pentru toti stupii pentru ca Romania nu e China. Credeti ca cine face sa zicem anul asta pastoral, bate 500km si scoate 1kg de miere la salcam mai merge anul viitor? In ceea ce priveste expresia "unii au loc si altii nu", eu, cel putin pana acum, oriunde am fost in pastoral am avut loc, dar si amplasarea stupilor a fost de bun simt. Intradevar, probabil ca productia era mai mare daca eram singur singurel...dar nu se poate. Din cauza unor oameni ca dvoastra exista atata birocratie in Romania. Acte ca pleci, acte ca esti pe drum, acte ca ajungi si de la capat. Credeti ca apicultorii in timpul sezonului au timp sa se plimbe cu hartii in mana ca iar s-a trezit un functionar de la Minister sa dea o lege? Cine sa te astepte noaptea pe la 1-2 si sa iti indice unde sa te asezi?? Sau daca intr-o noapte vin 2-3 apicultori...credeti ca cineva o sa stea sa le zica, asezati-va la punctul X?? Repartitia unde sa se faca, la marginea padurii, in interiorul padurii?? Incarcatura optima este pentru 5000 de familii pe 10 rame, pe 12, pe 20?? Daca vin 50 de apicultori pe pile cum se inampla peste tot in Romania asta cu niste stupi vai steaua lor, nu se dezavantajeaza alti apicultori?? Sau daca apicultorul x cu 500 stupi are o problema in ultimul moment si nu mai poate ajunge...cine ii va lua locul? Planurile pentru pastoral nu se fac de azi pe maine. Credeti ca daca va fi incarcatura optima/ha se va face productie mai mare, sau ce? Credeti ca veti fi ferit de bolile care pandesc in stupi? Intrebati un apicultor adevarat (nu pe mine care sunt la inceput) de pe acest forum daca este mai important sa ai familii foarte puternice si sa fii inconjurat de 100 de apicultori sau sa iti bata vantul prin stupi dar singur. Si daca vin alti apicultoiri cu stupi in zona, sa ce?? Sa primeasca amenda, sau ce?? Sa i se arunce stupii pe jos?? Pana una alta, Romania este o tara libera si mi se pare normal sa am acces cu stupii mei la proprietatea publica, indiferent unde as vrea sa ma duc atata timp cat platesc taxe si impozite incepand cu albinele si terminand cu masina cu care transport stupii, inclusiv drumul pe care  circul ! Legat de controlul bolilor, cati apicultori in varsta au stupii declarati la primarie??? Unde credeti ca e probabilitatea mai mare sa existe boala? La cineva in varsta care nici nu mai vede bine si are 2-3 stupi stationar sau la un tanar care si-a facut un plan de afaceri, a luat niste fonduri si se gandeste sa traiasca din asta??

Eu aici o sa inchei. Cand va veti apuca de apicultura si veti face pastoral, mai discutam. Pana atunci totul e discutie de dragul discutiei.

kamy

#77
No vedeti ca mni-o sarit Yulian  in ajutor,aista-i mai tanar si mai sprinten la limba!
Intr-o vreme era mare tamtam cu locurile de pastoral la mihalyfalva(valea lui  mihai) se apucase duetu fetea-primaru din semian sa faca p-acolo legea talionului!bihorenii la  sopru si restu mai pe rape!
Ei saracii stupari cum alergau sa se inscrie la aca bihor care sa cumpere pamant la valea lui mihai!
Un alt caz intamplat dupa episod,era un mos cocos szuci la sacuieni care avea in realitate v'o 300 de stupi si avea puse table in padure de vro 1500 de familii ca sa nu vina altii!si exemplele ar putea continua muuult si bine!
Acu Mariuse vii cu ideea inchizitiei sanitar veterinare ca un dar picat din cer cu toate ca io stiu sigur ca ar fi un dar de la dracu,avand cateva  experiente in trecut cu asemenea zeloti zelosi nu te astepta sa  te tzuc  in frunte bucura-te ca n-am dezlegat cateaua pe tine!Tot asta ar fi si cauza pentru care ne alegem cu legi ca nuca-n perete!
Tu inca nu ai avut tidula de la primarie in plin cules sa parasesti locatia,io am avut-o de 2 ori si un prieten odata asa ca e usor de dat lectii de innot de pe margine!  Ai fi avand tu scoala dar ceea ce ai postat in acest topic pentru mine intelesul e altu si te rog sa nu te superi ,,haideti sa va explic io taran cu zece clase( asta sant eu ) cum stau lucrurile la faculitate(vorba bunica-miu),,!

bucovineanu

Cativa ani in urma,cand inca era Zorici sef la aca se discuta despre locurile de pastoral.Zorici ajunsese la concluzia ca fiecare stupar trebuie sa-si pastreze locul de amplasare a stupilor la salcam si tei atunci cand merge in pastoral. Toate bune si frumoase numai ca se ridica cineva din sala si pe un ton apasat zice:
-Cum sa pastram locurile daca asta vara, atunci cand am ajuns la tei locul in care imi amplasam stupii de multi ani era ocupat de stupii domnului director de la srl-ul aca aici de fata?
Un hohot de ras in toata sala si discutia la subiectul respectiv s-a incheiat.
In concluzie e greu de facut o rationalizare a stuparitului pastoral in Romania.  :smile:

rusu marius mircea

in orice societate, in orice domeniu, unde exista reguli si proceduri clare, unde nimeni nu e mai presus de lege, toata lumea o duce bine.
in orice societate, in orice domeniu, unde nu sunt reguli clare, SMECHERII O DUC BINE iar oamenii cinstiti o duc prost.
eu sunt unul dintre cei care mi-as dorii ca in romania sa existe reguli si proceduri clare in toate domeniile.
o zi buna tuturor!
marius

yulian

Sigur ca da, mai scoateti o lege tampita ca sa treceti de la recomandare la obligatoriu. Parca si vad ce o sa fie dupa aia la ACA...o inghesuiala ca la moaste...cine pune mana primul pe "dansa" si pana la urma tot smecherii - denumire nefericita data apicultorilor din punctul meu de vedere - vor avea castig de cauza tinand cont ca, in primul rand sefii de Asociatie din majoritatea judetelor se ocupa de apicultura. Sau se va face loterie? Urne valorice?? Dvoastra vreti reglementari la ceva ce este la mana lui Dumnezeu -> vremea care este decisiva la culesurile importante!

istodorescu vasile

bre nea mircea,  se vede de la o posta ca nu ati facut pastoral . daca veti merge cel putin 2 ani ,alt fel veti vedea lucrurile decit acum. va aduc la cunostinta ca nici pe timpul lui nea nicu nu a putut fi controlat in totalitate acest fenomen numit pastoral, desi atunci se stia citi stupi si ce suprafete melifere erau .  cei care merg in pastoral la diferite masive se cunosc intre ei in mare parte. eu fac pastoral de aproximativ 20 de ani desi pina aci mergeam cu tata-miu , si cam stiu ce inseamna acest fenomen. va intreb. v-ar convenii sa mergeti citeva sezoane la un masiv si sa ramineti multumiti, iar la un moment dat, legea pe care o pomeniti sa nu va mai permita sa mergeti acolo pentru faptul ca sint prea multi stupi , care au primit repartitie acolo. eu dea lungul timpului am fost in diferite  locuri in zona mea, cu aglomerari mari de stupi, si va spun ca daca ai albine in lada ,ai productie daca floarea secreta nectar. sint multi ce vin cu familii la stadiu de roiuri si ridica pretentii la productie. predispus la  loca sau alte boli esti si daca stai singur pe o vatra la un masiv , iar la 1-2 km este  un nenea ce are stupi prin ograda , si sint bolnavi  si nu stie sau nu il intereseaza. va spun eu ca ala care are citeva sute de stupi se preocupa din rasputeri sa combata bolile.in pastoral nu merge ala cu 5 stupi necajiti, ci merge acela ce spera sa faca si el productie.

dorindafi

CODUL  e   LEGEA
         0763650092

stefan1

 Reiau aici o postare mai veche:
Citat din: stefan1 din Martie 21, 2011, 03:25:45 AM
  Am fost implicat inainte intr-o disputa pe acest subiect si nu vreau sa ma mai implic mult.
  Spun doar ca admir cum a explicat Gheghe si Bucovineanu acest fenomen. Din pacate interese personale ne fac sa considerm ca drepte lucrurile care ne favorizeaza pe noi, chiar daca pricinuesc stricaciuni celorlalti.
  Mircea77 spunea:"Cine poate intelege ca @emil.oltean a vrut sa spuna ca "areal=zona disputata de stuparii in cauza", intelege. Cine nu, nu." Eu nu inteleg asa, ci ca in cazul dat, arealul este zona disputata de albinele stuparilor in cauza. Atunci putem sa ajungem la concluzia ca sunt prea multe albine in acea zona si de aceea s-a iscat discutia si nu ca stuparul X este invidios pe Y si muschii lui nu vrea ca acela sa fie acolo. In general in aceste cazuri sufera mai mult stuparii stationari, deoarece cei care fac pastoral isi muta la un moment dat stupii, care se vor reface la alte culesuri, pe cand pentru cel ramas, pierderile pot deveni ireparabile.
  Ideea cu ecosistemele care se autoregleaza nu este teorie ci viata reala. Daca sunt prea multe vite intr-o zona, vor slabi, se vor imbolnavi, nu se vor inmulti corespunzator. Daca sunt prea multi lupi, nu vor putea hrani puii, le vor muri din ei. Berzele, dar si randunicile despre care am scris, pot arunca unii pui din cuib, cand nu le ajunge mancarea. Si la albine, o prea mare concurenta va duce la familii intrate slabe in iarna si ca urmare mortalitate mare.
  Am scris recent despre Vespa Crabro. O colonie puternica face in jur de 300 de regine in toamna. Teoretic acestea pot forma 300 de familii in noul an. Peste 2 ani ar fi 90.000 de familii dintr-o singura familie. In realitate numarul de familii se mentine constant. Asta inseamna ca din cele 300 de potentiale regine, doar una reuseste in urmatorul an. Daca ar reusi doua, populatia de viespii s-ar dubla. Totul este reglat de sursele de hrana. La ele aceasta lupta este mai dura, reginele isi disputa cuiburile in lupte care duc la moartea unor concurente, dar si culegatoarele se bat pe anumite surse de hrana, cum ar fi fructele coapte, lupte soldate iar cu moartea unor combatante. La albine aceasta concurenta nu duce la lupte in camp, dar poate duce la furtisaguri. Insa concurenta duce la uzura albinelor prin vizitarea unui numar mult mai mare de flori pentru a-si aduna nectarul si polenul, prin aparitia bolilor cauzate de o mai rapida infestare cu varroa, dar si cresterea densitatii germenilor patogeni in zonele de cules si adapare.
  Metodele astea de stimulare excesiva si aproape tot anul, pot permite supraincarcarea unor zone, dar ne indeparteaza tot mai mult de un stuparit natural si elimina tocmai pe cei care se incapataneaza sa intretina albina mai aproape de cum a trait ea mii de ani.

  E adevarat ca suntem in Romania, dsar ne putem uita si la straini, macar sa ne miram cum fac ei. Am aratat undeva legea de pastoral din Austria. Acolo locurile de pastoral se stabilesc pe teren cu 2 saptamani inainte de inceperea culesului si sunt implicate in asta autoritatile locale. E clar ca la noi ar fi o bogata sursa de coruptie, dar macar sa vedem ca la altii se poate. De asemenea distantele dintre stupini si marimea acestor stupini.
  Istodorescu a spus:"... eu dea lungul timpului am fost in diferite  locuri in zona mea, cu aglomerari mari de stupi, si va spun ca daca ai albine in lada ,ai productie daca floarea secreta nectar. sint multi ce vin cu familii la stadiu de roiuri si ridica pretentii la productie. predispus la  loca sau alte boli esti si daca stai singur pe o vatra la un masiv , iar la 1-2 km este  un nenea ce are stupi prin ograda , si sint bolnavi ..."  Ma mir ca un om cu experienta vorbeste asa! De ce oare DM nu si-a adunat toti stupii intr-un loc, mai cu seama ca are suprafete imense de cules? De ce in tot Occidentul se recomanda vetre de 25-50 de familii si distante de 2-3 km intre ele? Cu bolile: trebuie sa fi observat ca aglomerarile inclusiv umane au dus la aparitia de epidemii. Microbii de la fiecare individ se multiplica cu numarul indivizilor din zona si depasesc in aer, apa, sol pragurile critice, declansand epidemii. Chiar la noi in Ardeal, daca ai citit istoria medievala, au fost epidemii de ciuma care au afectat serios cetatile si satele sasesti care erau concentrate, pe cand localitatile romanesti, mult mai aerisite, au fost putin afectate. Dupa asemenea calamitati chiar se semnaleaza incercarea romanilor de a ocupa proprietati din satele sasesti, unde uneori strazi intregi au ramas fara locuitori.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

istodorescu vasile

da  am fost in nenumarate rinduri in aglomerari de familii. eu pot sa va spun ca merg an de an pe vetrele respective, insa dupa mine si ceilalti localnici,mai vin diversi apicultori. asta se intimpla la salcim si tei. masivele din sud vestul tarii ca despre ele vorbesc,[ salcim crivina, vrata],[ tei eselnita , mraconia], sint in zona mea, si mergind frecvent la aceste culesuri, ma intilnesc  cu apicultori veniti de la 7-8 sute de km, care se pun alaturi de noi cei din partea locului. ce as putea sa le impun la acesti oameni, sa mearga in alta parte?probabil ca daca vin de la asemenea distante si-au facut treaba bine[ stupi sanatosi, si puternici]. si chiar daca se aglomereaza multi stupi , atunci cind floarea secreta nectar , am avut si productie. eu zic ca este loc pentru toata lumea pe acest pamint, insa si amplasarea sa se faca in limita bunului simt. eu as fi curios cum ar putea acei apicultori din cluj, mures care vin aici in zona, sa obtina legal o vatra pe timpul culesului . de ce sa le ingradeasca legea acest drept atita timp cit ei sint de bun simt si respecta in primul rind legea bunului simt. si mie mi-ar conveni sa fiu singur la un masiv , si cit vezi cu ochii sa culeaga doar albinele mele, insa imi dau seama ca la fel ca mine ar vrea si altii acelasi lucru, care din pacate nu e posibil. utati-va cite paduri s-au taiat in tara si veti constata ca nu ar putea fi aplicabila o lege ca in austria acolo unde padurile au ramas intacte. acum 2 ani la tei in mraconia,  am fost foarte putini, si teiul a fost exceptional ca peste tot in tara cu media in stupina mea de 32 kg \ familie, si anul trecut au venit stupi ce nu vazusem vreodata  la un singur loc . toti au venit degeaba si au plecat cu lazile mai goale de cum venisera. cind am vazut ce harmalaie era la tei, vazind si cit de afectat era de omida, am renuntat si am mers la floarea soarelui si bine am facut .  aici este vorba nu doar de noroc ci si de experienta.

stefan1

  Iti dau in mare parte dreptate in ce ai spus acum. Nu stiu cum s-ar aplica la noi o planificare riguroasa in pastoral. Cei cu pile ar avea locuri favorizate si neaglomerate iar ceilalti se vor inghesui in ce ramane. Autoritatile locale ar specula la maxim in folos propriu daca ar fi implicati in acordarea aprobarilor de vatra. Dar si asa, cand padurile se imputineaza si stuparii de pastoral se inmultesc, este justificat sa se puna in discutie viitorul stuparitului pastoral. Spuneai singur de situatia de anul trecut de la tei, cand multimea de stupari veniti in acelasi loc nu au scos mai nimic. Dar daca erau numai jumatate din stupi, oare nu s-ar fi scos totusi ceva? O sa dau poate din "Calauza stuparului" o afirmatie ca o familie consuma pentru nevoile proprii 200 kg miere /an. Alte surse vorbesc de 100, altele de 70, dar din toate aceste cifre se vede ca pentru nevoile proprii familiile consuma buna parte din resursele de nectar si la mari aglomeratii abia le ajung resursele zonei pentru a-si tine viata.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

rusu marius mircea

Indiferent cine ce ar spune, eu, nu pot concepe ca peste tot se poate, numaila noi nu se poate, ca noi suntem romani si asa este la romani, minciuni, hotii, inselaciuni etc. va recunoasteti printre aceste epitete? eu va spun clar, sunt roman, dar nu ma caracterizeaza nici unul din aceste epitete. pe voi?
desteaptate romane din somnul cel de moarte.........................................
marius

kiloz

Cea mai mare problema este, in cum a intelege lucrurile.Mentalitatea nu se scimba de pe o zii pe alta,si daca cei noii veniti in ale apiculturii se invata tot asa ,vai de capul lor.Degeaba se vorbeste de egalitate,un incepator nu poate sa fie egal cu un stupar de zeci de ani.Toata lumea ar vrea zona cea mai productiva si cea mai accesibila daca sar putea chiar linga drum.Toti am vrea sa fim ala cel favorizat,dar odata tot ar trebui pus capat la mentalitatea si procedura,ma asezi unde vreau cu cite familii vreau si altceva nu ma intereseaza.Pastoralul salbatic de nomazi,nu mai are ce cauta in apicultura.La numarul de familii si la incarcarile pe hectar in orice moment poate declansa o epidemie de boli care o sal curata familile fara a alege intre incepator si profesionist.Si pe vremuri au fost reguri scrise si nescrise si sau respectat,dar in ultimii ani nu mai este nici un respect si nici  bunul simti asa in general ,nu numai in ale apiculturii.
Sa fii drept si scrie adevarul.

stefan1

 Mare dreptate ai! Dar obiceiurile bune se dobandesc cu greu, pe cand apucaturile rele repede sunt insusite.   :sad:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

georgescu

Sunt un ucenic intr-ale apiculturii chiar si dupa cinci sezoane pe care le-am parcurs fara ajutor direct de la nimeni. Ma ajuta foarte mult informatiile pe care le gasesc in acest forum si incerc sa aleg ce este mai bun dintre toate discutiile. Nu ma consider capabil sa-mi dau cu parerea asa ca inca UCENICESC!!! :hi: