viitorul stuparitului de tip pastoral

Creat de rusu marius mircea, Decembrie 16, 2013, 05:40:44 PM

« precedentul - următorul »

rusu marius mircea

din cate stiu eu la noi in judet nu exista masive melifere unde sa vina apicultori cu f m familii de albine . la noi exista niste palcuri de paduri cu salcam si tei. apicultorii Clujeni merg si ei prin tara unde intradevar exista aceste masive.
eu am deschis acest topic din punct de vedere al apicultorului,(am 35 familii, dar nu fac pastoral) si tragerea unui semnal de alarma la aspectele sesizate.
marius

dan sebastian

Ca sa inteleg si eu bine, daca aveti o functie (poate chiar de control) si sunteti pasionat de apicultura,  nu aveti voie sa va exprimati parerea? Se considera ca sunteti tot la munca, adica dupa dat amenzi?
Eu consider ca dupa program fiecare e liber sa fie el insusi. Cat e la munca  e scalv pt  ca e platit sa faca ceea ce poat nu-i place.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

kamy

Ce-i drept e cam de mult de cand nu am mai dat pe la scoala ,da pe acolo cand se termina ora profesoru intreba: daca are cineva intrebari?
Iar elevii mai bolovani (asa ca mine) aveau ocazia sa puna intrebari sa nu ramana in ceata!
Nu vreti sa ma lamuriti si pe mine asa in loc de concluzie,care e directia topicului?sau e ceva in genul ,,toate drumurile duc la roma,, si in acelasi timp nicaieri?

dan sebastian

0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

rusu marius mircea

D-lor Kamy si Dan daca ati citii tot topicul, sunt sigur ca ati intelege semnalul de alarma pe care am vrut sa-l trag, privind stuparitul de tip pastoral.
lectura placuta!!!!
daca nu o sa va raspund punctual la orice intrebare.
cu respect,
marius
marius

dan sebastian

Penultimul mesaj, luati-l ca pe o gluma. Nu am zeci de deplasari in pastoral, doar 2 in 2013. Oricum sunt zone unde nu esti binevenit cu stupii in pastoral desi practic faci un mare bine cu polenizarea. Eu cred ca pastoralul are un viitor, pt ca tinind seama de tendinte, de comasarile de terenuri care vor avea ca finalitate culturi de un singur soi, care necesita polenizare pt marirea productiei, vor aparea si pe meleagurile noastre firme care sa plateasca apicultorii pt polenizare. Pana atunci ne multumim si cu cei care ne primesc cu bratele deschise. Cine ne inchide usa, a doua oara nu ne mai vede prin zona lui.

APISBAD

Sa inteleg,ca dupa cele 2 pastorale esti foarte dezamagit !?....daca nu te superi care au fost cele doua locatii??.. si ce saintamplat acolo!!??... :hi:

kamy

Bun!hai sa reluam concluziile principale ale topicului intamplarea face sa ma numar incepand din 97 printre plimbareti de cursa lunga!
Pune concluziile punctual si le discutam sau eventual montam sau demontam dupa caz!

yulian

Citat din: kamy din Ianuarie 06, 2014, 06:44:34 PM
Nu vreti sa ma lamuriti si pe mine asa in loc de concluzie,care e directia topicului?sau e ceva in genul ,,toate drumurile duc la roma,, si in acelasi timp nicaieri?
Aveti mare dreptate cu afirmatia de mai sus!

Dle marius mircea trebuie sa intelegeti ca pastoralul este liber pentru orice apicultor si in orice zona a tarii cu obligatia de a avea actele necesare la dvoastra si desigur, ultima gaselnita - panoul. Nu se poate respecta recomandarea de incarcatura la ha pentru ca pur si simplu nu exista suficiente masive de salcam, tei, etc. Probabil ca la rapita, FS si poliflora este loc pentru toata lumea. Acum sa fim seriosi, fiecare dintre noi s-a apucat de apicultura pentru a castiga cat mai mult, implicit nevoia de a face pastoral pe o distanta mai mica sau mai mare. Inteleg ca in jud. Cluj potentialul melifer este redus, va convine sa fiti limitat doar la judetul dvoastra si sa se interzica pastoralul in alte judete??? Daca aveti familii puternice, veti produce suficient si nu veti fi nemultumit de nerespectarea recomandarilor/ha....ca sa nu zic sa nu mai cautati nod in papura.
Succes.

P.S. eu unul nu am vazut semnalul de alarma! Daca va referiti la "pastoralul haotic practicat cu traversarea in lung si in lat a tarii, de primavara pana toamna, fara ca cineva sa verifice starea de sanatate a famliilor de albine, va crea posibilitatea aparitiei bolilor majore si raspandirea acestora in marile aglomeratii de de albine", se vede ca nu sunteti apicultor profesionist...sau macar incepator pentru ca pastoralul nu se face haotic. Nu poti merge la salcam si sa ai pretentia ca mergi la FS. Totul trebuie organizat foarte bine si din timp, incepand cu locatia si terminand cu logistica necesara. O familie bolnava, dupa cum insinuati mai sus va fi observata imediat de catre un stupar pentru ca pur si simplu acea familie va colapsa intr-un interval relativ scurt. Dupa cum a spus cineva mai in fata, niciun apicultor (intreg la cap) nu va merge cu familii bolnave in pastoral pentru ca asta inseamna pierdere din start. Pe de alta parte, care sunt bolile majore la care va referiti?? Varroa, loca?? Varroa nu se poate trata momentan, doar ameliora. Loca se rezolva relativ repede si cred ca orice apicultor are interesul sa isi salveze familiile.

rusu marius mircea

eu ma refeream la loca americana, care sporuleaza si astfel rezista ani de zile.
sa dea Domnul ca ce am spus eu sa nu se intample. din pacate deja se intampla dar docamdata se poate ascunde.
marius

yulian

Imi pare rau, dar gresiti. Cum puteti ascunde loca??? Unde?? Familiile netratate mor, dispar.  In momentul in care s-a instalat loca, tot ceea ce inseamna puiet este afectat. Unde sunt generatiile viitoare de culegatoare?? Cum poti face pastoral fara familii de albine culegatoare???  Ce stupar credeti ca se va risca ca din moment ce are loca la un stup sa nu trateze toate familiile?? In momentul de fata loca americana se trateaza si nu, nu este gripa aviara sa trebuiasca sa-ti omori cu mana ta toate familiile!! Cautati pe forum, s-a discutat despre tratament.

rusu marius mircea

se trateaza numai loca europeana, deoarece bacteria care o produce nu sporuleaza si medicamentele au efect. in schimb la loca americana agentul patogen sporuleaza si medicamentele nu distrug bacteria din interiorul sporului, si prin urmare boala poate reapare oricand cand in familie se creste puiet. sigur ca in urma tratamentelor cu antibiotice simptomele se atenueaza si la loca americana si iti da inpresia falsa ca sa vindecat dar de fapt forma sporulata nu a fost afectata doar forma vegetativa a agentului patogen. sper ca am fost inteles, de fapt  prin asta se diferentiaza in principal cele doua loci. dupa cum am aratat intro interventie mai sus, se despagubesc doar stupinele la care s-a depistat loca americana nu si cea europeana, tocmai din aceste motive.
marius

dan sebastian

Focul e varianta optima daca ai doar 1 sau 2 cazuri in stupina. E cea mai ieftina si garantat are efect. Trebuie insa facuta arderea intr-o zona nepopulata si la distanta de stupina pt evitarea revenirii culegatoarei acasa.

yulian

Pana la urma care este ideea?? Sa se faca pastoral, sa nu se faca? Sa se faca analize din 5 in 5 minute? Apicultorii cand merg in pastoral in satul x sa ia albina inainte de a merge acolo si sa se duca la Directia Sanitara care se afla la 100km in orasul de resedinta al judetului? Sa ia albina si sa faca analize cand a ajuns? Sa faca analize inainte de a pleca? Sa intrebe apicultorii localnici daca au facute analizele?? Nu stiu, sincer nu inteleg intrebarile dvoastra! Cati stupi detineti? Ati facut pastoral? Ati avut loca? Au venit alti stupari si vi-au infectat stupii? Unde este problema?
Intelegeti ca pentru a putea face miere, un apicultor trebuie sa faca pastoral!

dan sebastian

Ideea e ca daca nu faci pastoral, nu mai e rentabil sa ai stupii in stationar decat daca ai o zona diversificata din care poti obtine profit. Din cauza modificarilor climatice ai neaparata nevoie de pastoral. In ce priveste bolile, indiferent ce ai face albinele se intalnesc pe flori. Si daca ajungi intr-o zona cu loca te poti imbolnavi si tu care vi cu stupii in pastoral la fel si varianta inversa.