Buna seara ! Urmaresc cu interes de multi ani toate site-urile apicole si in sfarsit m-am decis sa ma prezint in fata d-voastra.Asta pt ca nu prea ma descurc cu scrisul electronic dar ma voi stradui .Dar sa trecem la subiect .Ma ocup cu apicultura de 14 ani ,am 90 de familii de albine si incerc sa ma descurc cu ele muncind cu toti din familie.Am invatat si de la batranii apicultori din zona dar si foarte mult de la dvs.Pe viitor voi impartasi si din experienta mea .
Bun venit si asteptam cat mai multe postari interesante.
Bun venit Nelu 68.Din ce zona esti?Ei,ce sa facem,unii ne descurcam mai greu cu scrisul electronic,altii cu apicultura dar cu vointa si rabdare vom invata si unii si altii,si unii de la altii. :welcome:
Cu stima,
Chis
Cred ca este de pe undeva din comuna Borcea, judetul Calarasi!
Dar ne poate spune el mai bine!
bine ai venit ! hai cu poze, filmari :hi: :hi: :hi:
Chiare asa cum spune Fanuica hai cu poze sa te vedem cit esti de vrednic esti de tagma apicultorilor fie ei profesionisti sau amatori. :thanks: %%-
Ma bucur sa vad ca intr-un timp atat de scurt sunt in direct cu voi vrteranii forumului sincer nu ma asteptam la o asa primire , va multumesc
bun venit :hi:
Bun venit! Dupa ora locala care o arata si ceasul meu sigur este din loc Borcea Calarasi ,are intradevar 90 de famili de albine,vagon apicol, un suflet deosebit, face pastoral, este deschis la nou si pune in practica aducand imbunatatiri, cum nimeni nu este perfect are mania de a vorbi tare pentru a se face inteles.Astept cu nerabdare postari cat mai multe de la tine cu toate ca noi mai vb si fata in fata . :coffee: :beer:
Domnu Nelu :hi: bine ai venit pe acest forum iti ureaza un incepator :D
Bine ati venit! :hi:
Bine ati venit !
Iernare usoara in continuare va doresc !
Numai bine !
Razvan HD :hi: :hi: :hi:
Bun venit! Comunitatea de apicultori apiardeal va castiga prin vasta experienta a unui om cu practica multa si in pastoral dar si in folosirea unor echipamente de apicultura executate de propriile maini.Are dupa cum spune 90 de stupi cu familii de albine , este din Borcea Calarasi, un om de o sinceritate deosebita, cu un suflet cald.Ma bucur ca pot sa imi imbogatesc cunostintele despre apicultura cu ajutorul tau si acomunitati Apiardeal !
La cativa km de el, la Fetesti, se afla un alt Nelu, cunoscut pe forum sub numele de Bio, care are de asemenea foarte multa experienta si un suflet mare si sincer.
Eu i-a provoca la un gratar, la vara, ca sa ii trag de limba! :D
Citat din: pharaonu75 din Februarie 21, 2013, 09:46:31 AM
La cativa km de el, la Fetesti, se afla un alt Nelu, cunoscut pe forum sub numele de Bio, care are de asemenea foarte multa experienta si un suflet mare si sincer.
Pe Domnul Nelu (Bio) il stiu mai de prin anii 2005 cand mi-a aratat pavilioanele si ii multumesc si pe aceasta cale.Pe atunci nu faceam diferenta intre laptisor de matca sau de "trantor" CRED CA AI DREPTATE DE GRATAR IL PUTEM FACE SI CU APICULTORI DIN IALOMITA (SI EU AM LUCRAT IN SLOBOZIA 20 ANI )DAR MA BUCURA FAPTUL CA SI JUDETUL CALARASI SA FIE REPREZENTAT PE APIARDEAL DE CATI MAI MULTI APICULTORI!
Citat din: LUCIAN_DANILA din Februarie 21, 2013, 06:43:26 PM
...SI EU AM LUCRAT IN SLOBOZIA 20 ANI...
Iar eu am facut un revelion (1994/1995) si un chef-monstru (februarie 1995) in Borcea! In rest, am mai fost de vreo cateva ori, dar in tranzit!
Salut prieteni ,abia astept sa ne intalnim la un gratar sau pe la vre-un targ , am fost la Slobozia pe 2 februarie de unde mi-am luat o centrifuga reversibila pe 4 rame de la nektar king,sarma de inox si alte maruntaie cu bani de la FEADR masura 141 anul 3.Colegul Luci DANILA a facut o caracterizare cam laudativa,eu zic ca sunt mai modest dar cu gura mai mare ,adica vorbesc mai tare decat ar trebui .Despre mine ce sa zic:ma numesc Nicolae Nelu ,am 45 ani pe 2 martie ,am doi copii , locuiesc la Borcea calarasi sunt persoana cu handicap gr 2 si ca hobby albina cu toate cate implica.Pentru petrecerea timpului totdeauna liber incerc sa fac cat mai multe cu mana mea:rame,stupi,topitor solar,nuclee de imperechere,mininuclee(vreo 70).Ca sa fac aceste lucruri cu ani in urma mi-am cumparat un circular cu abrich,cu freza si mai multe ,de ala rusesc dar mai mare de 900 w fi 20 cm l-am modificat si mi se pare f. bun . Anul Asta am mai luat o freza MAKITA inca nu am folosit-o ,n-am avut timp . In curand sper ca voi putea pune si niste poze{nu ma descurc prea bine cu tehnica electronica},in rest acum iarna mai am de insarmat vre-o 500 rame si mari si mici ,cate ceva pe la mini nuclee ,mai trec pe la albine ,le mai ascult ,cand s-o mai incalzi am de asamblat 30 de stupi de la tg secuiesc cumparati pe proiect si poate va veni vremea sa plecam la rapita Pina atunci poate ma ajuta colegul Luci sa-mi pun la punct contabilitatea .Cu bine prieteni!
Citat din: LUCIAN_DANILA din Februarie 21, 2013, 06:43:26 PM
Citat din: pharaonu75 din Februarie 21, 2013, 09:46:31 AM
La cativa km de el, la Fetesti, se afla un alt Nelu, cunoscut pe forum sub numele de Bio, care are de asemenea foarte multa experienta si un suflet mare si sincer.
Pe Domnul Nelu (Bio) il stiu mai de prin anii 2005 cand mi-a aratat pavilioanele si ii multumesc si pe aceasta cale.Pe atunci nu faceam diferenta intre laptisor de matca sau de "trantor" CRED CA AI DREPTATE DE GRATAR IL PUTEM FACE SI CU APICULTORI DIN IALOMITA (SI EU AM LUCRAT IN SLOBOZIA 20 ANI )DAR MA BUCURA FAPTUL CA SI JUDETUL CALARASI SA FIE REPREZENTAT PE APIARDEAL DE CATI MAI MULTI APICULTORI!
La un gratar ialomiteano-calarasean ma bag si eu. Noi incepatori cu mancarea si bautura si cei cu experienta cu vorbele, poate mai furam si noi ceva secrete din pasiunea care ne leaga.
Noi incepatori cu mancarea si bautura si cei cu experienta cu vorbele, poate mai furam si noi ceva secrete din pasiunea care ne leaga.
Ai dreptate aici, deci ma bag si eu la incepatori la mancare si bautura!
Astazi am facut revizia la familiile de albine si am iesit in deficit cu doua familii, una a mai ramas cu o rama de albine pt ca acum vreo luna la un control am gasit-o plecata dupa ramele din cuib dupa diafragma si am mai salvat matca 2012 si putine albine din 8 rame acoperite in toamna ,alta n-am mai gasit nici o albina ,cu toate ca le-am tratat,cred ca au fost prea infestate cu varooa si au parasit stupul cate una cate una in plina iarna in rest iernarea a decurs normal.Am inceput stimularea cu sirop din miere 400 ml apa / 1 kg miere , startivit ,1 pliculet/ 10 litri sirop ,lapte praf 1,5 grasime la doua zile .In curte intr-un stup gol am pus inlocuitori polen din uruiala de porumb, faina de soia, lapte praf ,cremogen de porumb, adapatorul cu apa bine inteles de unde albinele se autoservesc cu cat le trebuie.
Bun venit in rindurile noastre...Mul;t succes in continuare si butoaie pline cu miere... :coffee: :hi:
stupina si pavilionul
...si altele:
Astazi 14 Martie am avut 19 grade si un zbor frumos de curatire, au iesit si albinele din partea cu umbra de la pavilion si au tras la apa si la stupii expusi afara cu inlocuitori de polen,lapte praf 1kg si drojdie inactivata 1kg cu ceva uruiala de porumb ca sa nu se innece albinele in praful de lapte si drojdie .Polen in natura nu prea este,la doua ore dupa ce am pus stupii afara asa arata:
zbor de curatire:
Pe 15 februarie dupa un zbor de curatire am inceput stimularea cu hrana proteica:10 kg miere ,1 kg lapte praf,0,5 kg drojdie ,22 gr Apicomplex ,300 ml protofil,1\2 pliculet startovit diluat in 100 ml apa .Toate acestea amestecate si aduse la o consistenta intre sirop si turta ,pusa intr-un pet cu dopul gaurit la 6-8 mm,dat pe rame din 3 in 3 zile cate 50-100 gr pe familie si iata rezultatul dupa o luna:
si altul:
Asa am iernat ,strans cu diafragma cu sita si cu gauri pe fundul stupului,deasupra cu folie de polietilena si salteluta din cartoane.
aseara cat am stat si am citit , am fost delegat sa pazesc cuptorul cu paine:
Si citind, si pazind cuptorul ,si mai punand un lemn pe foc :
Si iar citind nici nu stiu cum trecu timpul, s-a copt si painea :
Si azi iar stimulare,albinutele nu rateaza ocaziasi in cateva minute trec la atac ,nu pe mine ci pe hrana aliniate ca soldatii la raport:
De vre-o trei zile au inceput sa infloreasca pomii fructiferi, intai caisii,astazi au spart mugurele si corcodusii,nici o albina nu mai era in stupii cu inlocuitori de polen expusi afara,in apropierea pomilor se auzea mult asteptatul zumzait al albinelor:
Astazi am fost pe camp sa vad cum arata cultura de rapita si sa vad cam pe unde as putea sa ma asez cu stupii, cu toate ca am rapita la nici un km de casa vre-o 150 de hectare dar parcelele se termina la vre-o 3,5-4 km asa arata rapita astazi:
Tot colindand am dat si peste o turma de caprioare:
Dupa parerea mea cred ca pana la inflorirea rapitei mai dureaza vre-o doua saptamani,dar vom vedea.
Prima e parcela lu CALUT
Azi mia adus cineva citeva plante fara sa aleaga , aveau boboci de inforire
dar foarte mica planta
Si eu am luat la pas prin parcela dar n-am vazut ,poate e alta cea de la sosea, o ierbicida cand am ajuns acolo si nu m-am apropiat oricum este la 2 km de mine ,ma mai duc odata sa verific,maine poimaine.
A inceput sa infloreasca rapita , in procent de 2-5 la suta
Azi-noapte a inghetat la -2 grade s-a cam pleostit prima inflorescenta,dar cred ca nu-i bai,sa vedem si noptile viitoare ca s-au anuntat tot asa frig
Ieri a batut vantul foarte tare si albinele obosite incarcate cu polen au ramas pe jos ,au racit si nu s-au mai ridicat si au murit, e vorba de culegatoare.
Citat din: nelu68 din Martie 14, 2014, 09:22:22 PM
Asa am iernat ,strans cu diafragma cu sita si cu gauri pe fundul stupului,deasupra cu folie de polietilena si salteluta din cartoane.
Salutari!
Daca am inteles bine, in toamna ati impachetat stupii pe atatea rame cat se vede in poze, iar acum dupa stimulari au ajuns pe mai mult de 10 rame?
Citat din: nelu68 din Martie 30, 2014, 11:18:40 PM
Azi-noapte a inghetat la -2 grade s-a cam pleostit prima inflorescenta,dar cred ca nu-i bai,sa vedem si noptile viitoare ca s-au anuntat tot asa frig
Este asa sensibila la temperaturi negative?
Si noi avem in zona ceva rapita (vreo 20 ha), chiar ieri am masurat-o si are 30-35 cm inaltime si se vad deja mugurii de flori. Au fost azi noapte tot vreo - 2 grade, sper sa nu sufere.
PS. De anul acesta vreau sa incep sa merg in pastoral. Nu ne cunoastem dar daca ajung in zona dv mi-ar place sa ne intalnim la o poveste
Antiopa, dupa cum stim cu totii, intr-o stupina avem familii de diferite marimi . La revizie ,cand le-am luat la mana ,am dat si peste astfel de familii si le-am pozat . La familiile mai slabe si la roii facuti cu mai putina albina,dezvoltarea se face mai lent ,cand am ajuns si la familii mai dezvoltate am ramas surprins ,da acestea aveau puiet si in ianuarie ,stimulandu-le din februarie au pontat mult mai mult ,daca au iesit sa zicem doua rame cu puiet pina la 14 martie ,albina de iernare si cu asta noua atrebuit sa-i mai adaug rame ,i-am mai si descapacit dupa diafragma si am completat stupul cu rame.Pana la extractia de la rapita nu mai umblu la el .Oricum si pe cele mai slabe ca populatie de albine vreau pina plec la rapita sa le intaresc doar pe cele dupa pavilion ,din stupii de pe vatra ,si sa plec doar cu pavilionul in camp.In noptile cu inghet la sol ,la rapita sufera prima inflorescenta ,cea de sus restul nu are nimic dupa ce am vazut eu.Da,m-as bucura sa ne intalnim,poate chiar mai repede daca vii pe 4 aprilie la targ la Bucuresti.0733418758 cu respect.
Anul acesta si eu am stimulat toate familiile de albine, si cele mari pe care de obicei nu le stimulam deloc, asta in ideea ca voi merge cu stupii in pastoral. Mi-au scapat 2 sau 3 la care nu am avut pregatit hranitor in care sa pun sirop. Si pana acum daca nu ma insel nu am constatat diferente in ce priveste cantitatea de puiet la stupii de aceeasi dimensiune, unii stimulati si ceilalti nu.
La targ la Bucuresti sigur nu ajung, sper totusi sa ne cunoastem in aceasta vara si cu ceilalti apicultori din zona dv ca am vazut ca sunt multi forumisti. :hi:
De Luni 07 aprilie am plecat cu pavilionul in camp la cultura de rapita ,miercuri am pus stupul cu 7 rame acoperite cu albine si 5 rame cu puiet, pana seara a bagat 600 gr ,a doua zi vreme rece ,vant si ploaie alternand cu vreme calda cateva ore pr zi, asta seara era la egal cu consumul,rapita inflorita cam 30 la suta.
Maine as vrea sa fac tratament cu furetto cumparat de la targ la Bucuresti,dar sa vedem cum va fi vremea. Rapita inflorita:
Se strica vreme rau de tot............................
Citat din: nelu68 din Aprilie 13, 2014, 09:51:33 PM
Maine as vrea sa fac tratament cu furetto cumparat de la targ la Bucuresti,dar sa vedem cum va fi vremea. Rapita inflorita:
Faci tratamente in cules??????????
Cipik,actiunea amitrazului dureaza 15 zile dupa aceea dispare daca am facut un tratament pe 14 si unul pe 22 cu 6 kg plus de nectar ,pana la extractie mai este ,nu vedeti cum este vremea ,o zi cald 3 rece nici nu se stie daca voi extrage, oricum chiar daca ,asa cum am mai spus dispare in 15 zile ,asta ne-a spus un doctor de la icda,la o sedinta a apicultorilor calaraseni
Citat din: nelu68 din Aprilie 23, 2014, 11:38:42 AM
Cipik,actiunea amitrazului dureaza 15 zile dupa aceea dispare daca am facut un tratament pe 14 si unul pe 22 cu 6 kg plus de nectar ,pana la extractie mai este ,nu vedeti cum este vremea ,o zi cald 3 rece nici nu se stie daca voi extrage, oricum chiar daca ,asa cum am mai spus dispare in 15 zile ,asta ne-a spus un doctor de la icda,la o sedinta a apicultorilor calaraseni
daca citeai prospectul vedeai ca tratamentul se face in martie.acum majoritatea acarienilor sunt in puietul capacit de trantor.spor
Dodo 79 ai dreptate in martie nu am avut cu ce sa fac, am asteptat targul de la Bucuresti sa cumpar acel furetto.Pana acum rugam un coleg sa-mi faca tratamentul, in martie cand l-am rugat nu avrut sa vina ,mi-a zis sa mai lasam cateva saptamani,asa ca am abandonat ideia, mai am asteptat putin si acum fac cand vreau eu.Anul acesta se putea face un tratament ff eficace si in ianuarie cand nu era puiet in stupi.De acum incolo fac cand vreau eu.
parerea mea este sa nu mai faci tratament pana in toamna.caturi pline sa ai.
Salutare NELU :hi:
Apropos de tratamentul eficient in ianuarie, eu l-am facut la inceputul lui februarie. Am prins o zi buna si am aplicat un singur tratament. Am intentionat ca de la sfarsitul lui martie sa le incep pe cele 3 tratamente , insa din cauza ploilor nu am apucat sa fac decat unul.
Vreau sa precizez ca un tratament facut cat mai devreme cu simt de raspundere, si in lipsa puietului face cat cele 3 din primavara.
Sanatate multa!
Citat din: dany 1 din Aprilie 25, 2014, 04:04:24 PM
...............................................................
Vreau sa precizez ca un tratament facut cat mai devreme cu simt de raspundere, si in lipsa puietului face cat cele 3 din primavara.
.................................................
:ok: =D> =D> =D>
In continuare vreme rece,vant foarte puternic si taios ploaie, nici nu cred c-o sa mai facem ceva la rapita ,inclin sa cred ca era mai bine sa nu fi plecat in camp, acasa este mai adapost si puteam sa le mai dau sirop, oricum diferenta mare dintre stupii de acasa si cei din camp nu este,dar acum o mie de vorbe nu fac un ban .Dupa prognoza meteo si urmatoarele zile va fi tot asa ,daca nu se va indrepta vremea cred ca si salcamul va fi compromis ,dar poate nu va fi asa.Daca nu ,urmatoarea la amorfa pe malul Dunarii sau floarea soarelui.In legatura cu tratamentele am spus mai inainte de ce am procedat asa. Acum sa va spun cum am facut tratamentul cu Furetto: la 150 ml gaz lampant am pus 9 ml Tactik pentru 90 de stupi si am dat cate un jet de fum pe stup.
Acum va intreb daca am facut bine, fiind pentru prima data cand lucrez cu acest aparat.
taktik se face 6% adica 6ml taktik si 94 ml gaz rezulta 100ml solutie.
tu acolo ai facut o concentratie apropiata de 7si ceva%
Razvan Ti multumesc, pe viitor asa am sa fac.In legatura cu vremea se pare ca m-am inselat . In 5 zile am avut un spor de 14 kg plus 6 dinainte ,total 20 kg. Cred ca joi vineri si sambata extrag mierea.