• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Stup fara matca.

Creat de gabiiasi, Aprilie 01, 2018, 01:59:16 a.m.

« precedentul - următorul »

gabiiasi

Aprilie 01, 2018, 01:59:16 a.m. Last Edit: Aprilie 01, 2018, 02:04:31 a.m. by gabiiasi
Azi la un control de primavara in stupi am vazut la o familie agitatie mare la urdinis si cand m-am uitat pe rame nu am vazut deloc puiet ( nici capacit, larvar si nici oua ). Am cautat matca dar se pare ca nu mai este. La urdinis am vazut cateva albine aducand polen. Am luat de la alta familie o rama cu oua sa vad  daca o sa isi traga botci de salvare. Asta iarna la aceasta familie am mai vazut la fel agitatie  cand temperaturile erau scazute, iar celelalte familii erau in ghem. As dori sa aflu de ce daca familia nu are puiet automat nu are nici matca de ce albinele aduc polen si daca am procedat corect cu rama cu oua si la cat timp sa verific daca si-au tras botci de salvare. (mentionez ca albinele pe rame sunt linistite si nu le aud sa planga ). Din cele scrise de mine mai este vreo indoiala ca ar fi matca in familie.

bucovineanu

Din cele descrise, faptul ca nu are nici un fel de puiet, nu erau in ghem la temperaturi scazute, ar  indica faptul ca familia respectiva nu are regina. Daca si consumul de miere este mult mai ridicat in comparatie cu alte familii acest lucru intareste faptul ca familia respectiva este orfana. Faptul ca ai vazut albine care aduc polen si albinele nu "plang" ar duce cu gandul ca are totusi regina. Dar si albinele orfane pot sa care polen, dar in cantitate mult mai mica. Deasemenea daca familia respectiva e orfana de multa vtreme e posibil sa se fi obisnuit cu situatia actuala si nu se manifesta ca o familie de unde regina a disparut recent. Mai poate avea o regina care dintr-o cauza oarecare nu mai oua si  de aceea albinele aduc polen si nu "plang" Ai procedat corect introducand acea rama cu oua. Daca peste 3 zile gasesti inceputuri de botci, atunci sigur nu are nici un fel de regina.

gabiiasi

Mulțumesc de răspuns Dl. Bucovinean. Referitor la polen aveți dreptate am văzut doua albinuțe cu puțin polen care vroiau sa între în stup și parca nu erau lăsate sa între., apoi mergeau cu polenul pe lateralul lăzi și după 1 minut au reușit în toată agitația de la urdinis sa între în stup. Asa este și mierea au consumat mai mult ca celelalte familii, abia aștept să-l deschid peste 3 zile.

Lukyan


  Buna ziua

Acelasi lucru l-am patit si eu cu o familie care era din 2016 si acuma ma gandesc daca e bn sa-l unific cu un roi de anul trecut care are o matca bunicica dar este doar pe 3 rame , familia fara regina ar fi pe 4 rame , dar din pacate la  ambii stupi am probleme si as vrea sa le pun intrun stup nou , desi cred ca este cam devreme.
  As vrea intro zi calduroasa saptamana asta sa pun roiul cu matca in stupul nou (cu riscul de a opri ponta), si dupa aceea sa aduc si cele 4 rame de familia fara matca folosind ziar si ceva suc de ceapa sau alcool sau chiar protofil.
   Sa pun o rama cu oua din altl nu prea am de unde ca ceilalti au cate 2-3 rame cu oua si capacit cat o palma in mare parte, sincer prefer sa-l unific decat sa astept pina as face la asta fara matca o matca.
Pe acest paman este loc pentru toata lumea , cu o singura conditie : SA NE RESPECTAM!

gabiiasi

La asta mă gândeam și eu ce ar fi mai bine să-l las să își tragă botci ori sa unific cu un roi.

mape 48-petru manea

Nu poti sa-l lasi sa traga botci decat pentru testul sa vezi daca are matca
Daca lasi o matca pentru inlocuire nu o sa ai trantori pentru inperechere si oricum albinele din acea familie sunt batrane

Sa-l unesti cu un roi este riscant sa-ti omoare matca din roi.Eu as muta stupul respectiv in mai multe locuri consecutiv pana isi pierde albina.Mutarea la 2-3 zile din loc in loc

gabiiasi

Cred că trântori am văzut la o familie ( cred ) rămâne să văd miercuri sau joi să văd dacă au tras botci și atunci mă hotărăsc ce fac. Deci într-un cuvânt care e mai ok soluție daca își trag botci să-l unific ori să îl las să își facă matca. Revin miercuri sau joi cu un răspuns la problema numai că până atunci aș dori o părere la cele relatate că să știu ce să fac.

bucovineanu

Daca te hotarasti sa-l lasi sa-si creasca singur regina nu este sigur ca regina iesita va avea cu ce sa se imperecheze. In plus pana ce regina respectiva va incepe sa ponteze mai dureaza cel putin o luna si inca 21 de zile pana vor ecloza primele allbine, timp in care familia respectiva se va depopula foarte mult. Pe de alta parte fiind de salvare regina respectiva nu va avea o calitate prea buna. Daca ai avea de unde sa procuri o regina sunt sanse mari sa fie acceptata in aceasta perioada, dar sunt greu de gasit si destul de scumpe. Se poate uni cu alta familie ducand ramele cu albine in stupul respectiv dupa ce s-au unificat mirosurile si s-a protejat regina punand-o sub o colivie capac pentru 2-3 zile. Totusi nici aceasta metoda nu este lipsita 100% de riscuri.

gabiiasi

Cred că așa o să procedez, adică cu unificare ( daca unific duc familia orfană la cea cu matca cu unificare de miros cu ceapa și ziar ).

gabiiasi

Aprilie 04, 2018, 12:06:32 a.m. #9 Last Edit: Aprilie 04, 2018, 12:51:42 a.m. by gabiiasi
Azi am facut rost de o matca imperecheata si am fost la stupi sa o pun la familia fara matca. Am verificat familia si avea 2 jumatati de cupule. Am scos rama cu oua care o introdusesem cu trei zile in urma si am dat-o familiei de la care o luasem. Problema este ca din greseala am scapat din cutiuta de transport albinele insotitoare. As dori sa aflu daca este vreo problema daca matca sta singura in cutie 2-3 zile pana merg sa o eliberez. Mentionez ca in cutie are pus serbet de zahar.

stefan1

  Nu numai ca nu este rau ca au iesit albinele, dar chiar este bine. Albinele straine pot fi interpretate ca hoate si sa fie atacate cand deschizi cusca si odata cu ele sa fie atacata si matca. Problema ar putea fi doar daca ai amplasat cusca unde albinele nu pot mentine o temperatura destul de mare. Asta ar face ca albinele sa preia mai putina substanta de matca si deci sa raspandeasca mai putin mirosul matcii in familie. Eu cred ca o va primi fara probleme.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

gabiiasi

Cutia cu matca am pus-o în mijlocul celor cinci rame  intre rame, adică am distanțat două rame intre ele am pus cutia cu orificiul de ieșire a mătci înspre josul ramelor. Referitor la șerbet matca se va hrăni singura sa inteleg, nu albinele însoțitoare ar fi hranit-o.

Closcutz

In primul rand ar fi trebuit sa unifici familia fara matca nu sa dai bani acum pe o regina. Sper ca ai asezat cusca in care este regina cu gaurelele prin care poate fi hranita de albinele familiei orfane.... si ca ai rupt clapeta de plastic a custii ca albinele sa poata manca turta de fondant si sa elibereze regina! Daca nu ai facut asta du-te urgent si remediaza situatia!

gabiiasi

Nu sunt obturate găurile de hrănire iar lamela de plastic am rupt-o.

gabiiasi

Revin cu noutăți la problema mea. Azi am făcut ce trebuia făcut de săptămâna trecută adică unificare. Am vrut să văd matca pusă în cușcă și eventual să o eliberez dar nu am mai gasit-o albinele o eliberase dar cred că au și omorat-o. Așa că am pierdut 50 Ron matca plus doua drumuri la tara asta e când ești începător. Aș mai vrea o părere daca am unificat ok am luat stupul fără matca și l-am scuturat la 10 m de locul lui, iar pe locul lui am pus un roi. La urdiniș după 1 ora încă mai erau albine care vroiau sa intre cu polen dar nu am văzut sa se ia la bătaie între ele. Oare trebuia să izolez matca din roi, exista risc să o omoare și pe asta. Precizez că unificarea am făcut-o îndrumat de un apicultor. Va rog un răspuns urgent că mă doare capu.