• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Stup fara matca.

Creat de gabiiasi, Aprilie 01, 2018, 01:59:16 a.m.

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Sigur nu mai era regina? Cand ai pus -o in stup ai luat rama cu puiet data anterior? Daca ai lasat-o, din aceasta cauza nu au acceptat-o. Avand puiet ele aveau nadejde ca pot sa-si creasca singure stapana. Daca au omorat o regina e posibil sa o omoare si pe cea din roi. Era mai bine daca mutai stupul orfan, puneai roiul in locul celui mutat si lasai albinele sa vina pe rand cand se intorceau de la camp.

gabiiasi

Aprilie 06, 2018, 01:34:05 a.m. #16 Last Edit: Aprilie 06, 2018, 02:18:43 a.m. by gabiiasi
Cand am pus cutia cu matca am luat rama cu ouă și am dat-o roiului (roiul fiind tot asta care l-am  pus în locul familiei orfane ). Problema care mă frământă este c-am așa: când am pus matca prima oara în familie am lăsat-o o ora să văd  cum reacționează albinele (așa am fost îndrumat de cel care mi-a vandut-o ) apoi am eliberat-o  și am închis stupul, apoi după 5 min. am deschis să văd ce se întâmplă și ce să văd o grămadă de albine o bruscau de panică am luat matca am bagat-o in cutie i-am băgat un dop de ceară și ceva șerbet care mai era cred că și ăla l-am pus la graba și toate cele relatate au contribuit la acest nefericit caz. Maine merg la amiaza să văd dacă nu mi-au omorât matca. Mă oftig de mor. Din ce am mai întrebat ar fi șanse de 85 la suta să nu o omoare datorita primăverii am înțeles și încă ceva cel ce mă sfătuit să-l scutur mi-a zis că înainte să îl scutur sa le agit puțin cu fum că ele să își ia miere in gusa că cică așa vor fi acceptate mai ușor.

bucovineanu

Trebuia lasata 24 de ore in cusca impreuna cu albinele insotitoare si apoi rupta usita urmand sa o eliberaze albinele. Cat despre sansele de reusita nu stiu ce sa zic: cealalta regina au omorat-o tot primavara. Albinele vor fi acceptate sigur, intrebarea e daca "musafirele" vor avea mila de regina din roi.

Closcutz

Citat din: Closcutz din Aprilie 04, 2018, 02:30:27 p.m.
In primul rand ar fi trebuit sa unifici familia fara matca nu sa dai bani acum pe o regina. Sper ca ai asezat cusca in care este regina cu gaurelele prin care poate fi hranita de albinele familiei orfane.... si ca ai rupt clapeta de plastic a custii ca albinele sa poata manca turta de fondant si sa elibereze regina! Daca nu ai facut asta du-te urgent si remediaza situatia!

Ce iti scriam? In loc sa faci unificarea elegant de atunci, ai aruncat 50 de lei pe fereastra, ai pierdut timpul si ai mai facut si doua drumuri! Acum ai facut o unificare soc! Urgent ar trebui sa citesti manualul apicultorului si alte carti din domeniu.
Ps. Degeaba ceri sfaturi disperate dupa ce tu deja iei masuri hazardate si disperate. Stii vorba aia cu bolovanul din balta pe care nici zece intelepti nu-l mai pot da afara... Alta data cere sfatul inainte sa actionezi pripit!

stefan1

  Sa iti spun si parerea mea.
  Te-ai prea grabit in tot ce ai facut. Matca e bine sa stea in cusca cel putin una sau doua zile, pentru ca albinele sa preia prin gaurelele custii substanta de matca si sa o imprastie in stup. Daca a stat mult fara matca, e posibil sa fie deja pe cale de a se besmetici si atunci primesc si mai greu matca si de aceea e bine sa observi la controlul de a doua sau a treia zi de cand ai pus cusca, daca albinele nu sunt ostile, adica daca nu se indeasa cu capul prin gaurele insistand sa ajunga la matca. Daca e asa mai trebuie sa o lasi in cusca. Apoi cand ai lasat accesul albinelor la matca, stupul nu mai trebuie deranjat iarasi vreo doua zile, pentru ca matca eliberata sa inceapa sa oua si sa se linisteasca toata familia. Daca nu, in momentul in care deschizi stupul, albinele pot ataca matca si sa o stranga in ghem, asa cum ai gasit-o prima data.
  Sunt curios cum ai scos-o atunci din ghemul de albine. Daca indepartezi cu forta albinele de pe matca, se poate ca matca sa fie intepata. Imprastierea ghemului se face turnand niste apa pe ghem dupa ce il pui cu grija pe un fagur tinut orizontal deasupra stupului sau pe o farfurie sau diafragma.
  Referitor la albinele insotitoare din cusca, eu stiu de la tata ca trebuiesc scoase, dar acelasi lucru se gaseste si in literatura si in instructiunile cu care vin unele matci de exemplu de la Sklenar, o firma prestigioasa de matci. Albinele hranesc matca in cusca chiar daca ii sunt ostile si eu am tinut saptamani matci de rezerva in familii care aveau matca, fara a pune turta in custi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

gabiiasi

Aprilie 06, 2018, 11:02:13 a.m. #20 Last Edit: Aprilie 06, 2018, 11:19:47 a.m. by gabiiasi
Știu îmi recunosc graba si greșeala făcută. E ptr. prima oară când pățesc așa ceva bulverseala mare a fost că stiindul din asta iarna fără matca fiindcă el la frig era agitat și văzând că nu are puiet și ouă , iar cel de mi-a dat matca a zis sa nu stea prea mult în cușcă că nu știu ce se întâmplă cu ovarele și apoi nu mai pontează bine, faptul e consumat . Oricum îmi era frica sa nu se bezmeticească .Din greșeli învățăm.  Revin azi cu un răspuns să văd dacă mai am matca in roi.

gabiiasi

Uh am ieșit cu matca din roi bine, am fost azi sa verific și am văzut-o. Învățătura de minte Doamne ajuta la toți apicultori. Așa trebuia  procedat de la inceput dar știți cum suntem începătorii ne doare când renunțăm la cate o familie dar din greșeli învățăm.