• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Despre evrei

Creat de stefan1, Mai 16, 2017, 08:57:19 a.m.

« precedentul - următorul »

stefan1

  Sunt un popor cu totul deosebit, care a avut asupra istoriei omenirii o influenta oricum mult mai mare decat ar justifica numarul lor si regimul cum au fost tratati de alte popoare de-a lungul istoriei.
  Sintagma "poporul ales" trebuie recunoscuta tocmai pentru acest miracolal evolutiei lor in istorie.

  Dau un scurt film cu stapanirile de-a lungul istoriei asupra tarii lor, din care se vede ca un stat palestinian nu a existat niciodata in istorie si deci pretentia acestora de azi de a avea un stat al lor si de a "arunca in mare" pe evreii care totusi au avut acolo o tara de care au fost deposedati cu forta de puteri ale lumii mult mai mari decat ei nu se justifica.

  http://www.mapsofwar.com/images/EMPIRE17.swf
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Despre evrei se pote spune multe. Inainte de infiintarea statului evreu, pe teritoriul numit Palestina evreii erau o minoritate. Razboaiele dintre evrei si ceilalti vecini au fost numeroase si au dus la o scadere demografica. Traditionala este disputa dintre evrei si Palestinieni. Cea mai cunoscuta poveste care elogiaza lupta dintre evrei si palestinieni este povestea luptei dintre David si Goliat. Pentru cei ce nu stiu, denumirea palestinienilor in Vechiul Testament era de "filistini". Unii vad in povestea infrangerii lui Goliat de catre David o alegorie. Cert este ca pana in 1948 evreii convietuiau extrem de bine cu palestinienii. Dorinta evreilor de a-si face propriul stat si maniera agresiva de a pune problema au facut ca sa se revina la vechile obiceiuri si evreii si palestinienii au inceput sa se bata.

Revin la ideea scaderii demografice a evreilor ca urmare a conflictelor. Dupa fondarea statului Israel, din dorinta de a justifica printr-o majoritate acest act de fondare au fost "importati evrei", multi dintre ei din Romania, Polonia, Turcia, Grecia, Spania si mai ales Rusia. Unii specialisti apreciaza ca circa 30% dintre evreii de pe teritoriul statului Israel actual sunt de origine rusa. Aici discutia se complica. E greu sa spui care este originea evreilor din Romania, Rusia, Polonia si alte state din centrul si estul Europei. Inainte de terminarea primului mileniu de dupa Hristos, un popor de origine turcica numit "khazar" a ales sa faca o ciudata alegere religioasa. Sub un lider care are nume ce nu suna bine in romana (Bulan) s-au trecut la iudaism. Khazarii chiar au fost porecliti de istorici "al 13 lea trib". Cu timpul statul khazar s-a destramat si "evreii" khazari s-au amestecat cu evreii "veritabili". In Rusia, au predominat acesti evrei khazari care , retinem, nu au nicio legatura genetica cu evreii veritabili.

Nu putem spune cu siguranta de unde provin evreii din Romania, din latura autentica (de pe teritoriul Palestinei) sau din ramura khazara. Statistic vorbind sunt sanse mari ca sa provina din ramura khazara desi se stie ca am avut multi evrei din ramura din Imperiul Otoman si culmea, evrei proveniti de pe teritoriul Spaniei. In Imperiul Bizantin, numai la Constantinopol, la momentul cuceririi (1453) existau foarte multi evrei, unii vehiculand cifre de 40 000. Se stia clar despre acestia ca sunt urmasii celor 12 triburi de pe teritoriul palestinian. Si eu am o admiratie pentru evrei, mai ales pentru spiritul lor antreprenorial, pragmatic. Tu ca roman, daca faci afaceri cu un evreu sunt sanse slabe sa castigi de la el, fie si un leu in plus. Intreaga lor putere economica a starnit invidia multor popoare, inclusiv a nazistilor.

De retinut ca pe teritoriul Romaniei au existat foarte multi evrei, in special in unele orase din Moldova. Asa se face ca si noi in Bacau avem sinagoga. Si la Iasi este una, si la Roman. Inainte de Al Doilea Razboi Mondial, populatia Romanului era majoritar evreiasca dupa unii istorici si se spune ca orasul medieval chiar a fost intemeiat de catre evrei. Cultural si arhitectural au facut foarte multe in orasul nemtean Roman. Foarte multi dintre evrei s-au disipat in marea masa a romanilor. Se pare ca numele "Botezatu" a fost dat in special evreilor care au ales sa treaca la crestinism. Desi poate am sa dezamagesc pe multi, elita intelectuala si economica a Romaniei incepand cu Razboiul de Independenta si sfarsind cu Al Doilea Razboi Mondial era alcatuita din evrei veritabili sau din descendenti ai acestora. Cine nu avea descendenta evreiasca avea descendenta ....culmea, nu romaneasca, ci greceasca. Dintre evreii celebri amintim: Max Auschnitt, Mauriciu Blank (intemeietor al bancii "cu scandal" Marmorosch Blank, alaturi de un alt evreu, Jacob Marmorosch), Nicolae Steinhardt, etc

Cat despre asocierea evrei - masoni deja cred ca ajungem prea repede la cuvinte precum "sionism", "teoria conspiratie" si alte clisee.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

D006

  IN orasul meu natal , Rm. Sarat - oras mic de provincie, existau atati evrei incat in urma lor a ramas pana azi doua cimitire evreiesti si o sinagoga. In urma lor a ramas in mentalul colectiv numai amintiri frumoase , oameni care au adus modernism si civilizatie pe unde au trecut. Pacat ca noi romanii am avut grija sa scapam de ei . Odata in timpul nazismulul , a doua oara in timpul lui Ceausescu.

stefan1

Mai 17, 2017, 01:21:08 p.m. #3 Last Edit: Mai 17, 2017, 02:22:19 p.m. by stefan1
  @Oroles, faci niste confuzii, dar nu esti singurul. Palestinienii nu sunt urmasii filistenilor din Biblie. Acestia erau indo-europeni si chiar Biblia zice ca veneau din insule. In Creta s-a gasit ceramica si alte vestigii asemanatoare cu ce s-a gasit in zona (destul de restransa) locuita in perioada de inceput a statului evreu, de catre filisteni. Unii considera ca de fapt Creta a fost doar un punct de trecere a filstenilor pana s-au asezat in acea zona de coasta a Canaanului. Si in Micene s-a gasit mai recent ceramica si picturi asemanatoare cu cele din cele 5 cetati filistene. Oricum, ei aveau atunci un mare avantaj ca aveau stiinta prelucrarii fierului (preluata sau 'cucerita' de la hititi) si aveau arme si scuturi de fier. In Biblie se vorbeste de evreii, care desi erau mereu in conflict cu filistenii, coborau in cetatile lor ca sa isi ascuta fiarele de plug si secerile si topoarale. Sub David (care o vreme a si fost fugar la filisteni pe vremea domniei lui Saul), filistenii au fost infranti si au abandonat dorinta de a avansa in teritoriile evreesti. Si ei au fost cuceriti ce babilonieni si dinainte de 700 i.Ch. nu se mai vorbeste nimic de ei in istorie. Probabil au fost deportati ca si Iudeii, in robie.
Numele de Palestina a fost dat de romanii exasperati de rascoalele repetate ale evreilor din Israel. Dupa ce la inabusirea revoltei din 66 d.Ch au murit in 5 luni peste un milion de evrei, romanii au vrut sa desfiinteze cu totul statul acestora, si precum rusii au numit Moldova ocupata Basarabia desi Basarabia istorica era doar o portiune mica din nordul Marii Negre detinuta de Mircea cel Batran si nu de Moldova pentru a instraina pe moldoveni de vechea tara, asa si romanii, au numit acest teritoriu Palestina, nume pe care nu-l mai revendica nimeni. Ca populatie, mai degraba in zona erau samaritenii, cei colonizati aici de asirieni, cand au deportat cele 10 semintii. Asirienii aveau acest obicei de a deporta complet anumite popoare care nu se resemnau cu statutul de supuse. Oricum populatia acestor 10 semintii a fost plasata la marginea de nord a posesiunilor asiriene si imprastiata printre alte popoare. Unii rabini vorbeau despre Casmir ca posibil loc de deportare macar a unei parti a celor dislocati. Eu zic ca si locuri ca Georgia si Armenia, dar si Afganistanul si Kurdistanul au fost destinatii ale acestora.

  Despre Khazari iarasi trebuie sa privim mai nuantat treaba. Sigur in zona erau evrei influenti, caci altfel 'vestitul' Bulan nu visa deodata sa devina evreu. In plus se stie ca pentru a instaura temeinic noua religie oficiala, a chemat rabini vestiti, care au adus apoi cu ei comunitati de evrei din zonele unde au activat inainte, mai cu seama ca statul Khazar a avut o perioada de mare prosperitate.

  Pe de alta parte numai rauvoitorii pun semnul de egalitate intre evreii Aschenazi si khazari. In Europa au existat inca din antichitate evrei. Doar in zona europeana a Imperiului Roman se zice ca erau cca 7 milioane de evrei! Si in Dacia au fost evrei. O legenda saseasca spune ca localitatea Talmaciu ar fi fost numita asa dupa un negustor evreu stabilit aici pe drumul care ducea de la Ocna Sibiului pe Valea Oltului, pe unde se cara sare pentru aceasta parte a imperiului si unde acest evreu facea si serviciile de traducator.

  Evreii si-au dezvoltat abilitati de buni negustori si astfel s-au raspandit pe toate rutele comerciale din Europa si chiar Asia inainte de caderea imperiului Khazar. Toti evreii europeni si din zona Rusiei s-au numit Aschenazi cu un nume provenind din Biblie. In Geneza 10.3 se vorbeste de fiii lui Gomer (nepotul patriarhului Noe prin fiul lui, Iafet). Acest Gomer se considera stramos al germanilor, dar nu numai al lor ci si polonezii il revendica tocmai prin fiul lui, Aschenaz. Iosef Flavius, incercand sa situeze geografic urmasii lui Noe, vorbea despre Frigia (centrul Turciei de azi) ca zona urmasilor lui Aschenaz. Curios ca unele surse sustin ca dacii sunt fratii mai nordici ai frigienilor.
  In ideea ca germanii sunt urmasii lui Gomer si ai fiului sau Aschenaz, iar evreii europeni vorbesc toti idis, limba foarte asemanatoare cu germana nordica, aceasta ramura a evreilor a primit numele de evrei aschenazi (vezi si pe Wiki ce scrie de evreii aschenazi).

  Cealalta ramura, a evreilor sefarzi, a venit in special pe filiera araba. Din Asia Mica, in nordul Africii pana in Maroc, erau evrei, parte veniti odata cu verii lor fenicienii. In vremea califatelor din Spania, cativa califi au apreciat foarte mult calitatea unor evrei si au atras in Spania (numita in araba Safard), un numar mare de evrei. Realizarile lor au fost deosebite, sa vorbim numai de sabiile de Toledo (oras cu foarte multi evrei) sau de inflorirea Cordobei, cel mai mare oras european al timpului. Mai tarziu, ca in mai toate tarile, evreii starneau invidie si sfarseau prin a fi persecutati sau chiar omorati. Din Spania au fost alungati in 1492, odata cu descoperirea americii si atunci sefarzii s-au raspandit in special in sudul Europei, nu numai in Grecia si Constantinopol ci si in Bulgaria sau Principatele Romane. Multi dintre cei care au ramas a trebuit sa se crestineze si sa-si schimbe numele. Nu se stie cati dintre europeni au si sange evreiesc dupa asemenea perioade de prigoana, cand pentru a-si salva viata isi modificau cu totul identitatea. Djuvara spunea cum un bunic al lui Alecsandri era evreu, dar a luat numele sotiei, ca sa poata accede in posturi de functionar public. Si Stefan cel Mare avea un inalt demnitar evreu si de asemenea un medic evreu).

  Sigur ca pe net sunt si alte interpretari ale acestei probleme, unele cu totul si cu totul absurde, dar care gasesc mereu oameni creduli. Chiar acum am citit despre incendierea sinagogii sefarde din Bucuresti in 1941, de catre legionari, odata cu jefuirea proprietatilor la multi evrei si cu uciderea a peste o suta dintre ei, si versiunea autorului era ca aschenazii au incendiat sinagoga sefarda pentru ca era cea mai mare din tara, iar legionarii care erau in interior si care au aruncat in foc cateva femei au fost ademeniti acolo si provocati.

  Uite un articol interesant pe subiectul evrei-palestinieni:

  http://islam.forumulmeu.net/t19-evreii-si-arabii
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Fiecare moneda are 2 parti.
Daca ati vorbi cu batrini austrieci sau nemti(germania) poate va vor spune cum era viata pe meleagurile lor inainte de cel deal doilea razboi mondial. Cine era la putere si cine avea mai multe drepturi. Si cine erau nedreptatiti.
Dintro convorbire am auzit mai multi in urma: austriacul mergea la banca pt un imprumut prin anii '30 si sau nu primea imprumutul sau i se impuneau niste conditii grele.
Mergea si evreul la banca pt imprumut si i se aproba imprumutul fara conditii deosebite. Comunitatea era strinsa si se ajutau intre ei in defavoarea celor ca nu faceu parte din comunitate prin simplul fapt ca erau de alta nationalitate.
Era la TV o emisiune acum vreo 20 de ani unde se spunea ca in anii '30 germania era condusa de o singura familie care era in spatele culiselor.
Tot asa in zilele noastre avem o familie, da una singura cu copii, nepoti, etc .... adevarat dinastie care detine enorm de multe banci - printre care si banca de rezerva al RO. Este o familie americana. Dar detin zeci si zeci de banci din intrega lume - si banca de rezerva al NZ. Ce influenta politica si economica poate avea acesta familie de a putut acapara banci care nu ar trebui date din mina guvernamentala niciodata?

Eu asa am auzit dar nu sint specialist al subiectului precum evreii de azi din lumea cea larga sint majoritari de origine Khazara. Sint si videouri pe youtube despre ei.


vulpea

Doo6,trebuia sa te ,vanda' si pe tine Ceasca,odata cu evreii,ca numai asa scapam de prostiile tale depe forum ! numai cand ami amintesc ca evreii au pretins si,culmea,au obtinut ,oficializarea' holocustului in RO ami vine o greata incomensurabila pe aceasta natie=evreii.cand un supravietuitor dela Auschwitz(am scris corect?ma indoiesc!),evreu fiind,a venit pe jos pana in RO,trecand prin Ungaria-Ardeal si cand l-a ,acostat' rabinul pentru initierea recunoasterii holocaustului in RO,acesta,pur si simplu,,i-a dat cu flit' zicandu-i;cata vreme toate neamurile mele din Ungara si din Ardeal(Horti-nu stefan 1 ?) au fost omorate si cand am gasit toate neamurile mele in viata in RO,cum puteti sa pretindeti ca a fost holocaust in RO ? la mine sa nu mai veniti pentru asa ceva !!!numai eu stiu cate cazuri de dispensa au primit (dela Antonescu)evreii care au vrut sa se casatoreasca cu romance in timpul razboiului !ce ami place la evrei e inclinarea accentuata pentru instruire impusa de evrei copiilor si mai ales solidaritatea exemplara intre ei.in rest,sunt o jale !!!si ca practica statala au invatat enorm dela Hitler,dar nu discerne nimeni realitatea.

oroles

Domnule @stefan 1, stati de vorba cu un palestinian dr rand si vedeti ce pretinde. Tot ce mi-ati spus nu e nou pentru mine. Palestinienii sunt urmasii filistenilor cum si romanii sunt urmasii dacilor. Mostenirea genetica a dacilor e extrem de ...redusa. La fel si mostenirea genetica a evreilor din cele 12 triburi biblice. Cunosc si distinctia sefarzi / askenazi. A se vedea ca am mentionat de evreii din Spania si eu. Evrei multi avem si in Etiopia (falasha). E cunoscuta Operatiunea Moise prin care Israelul a revendicat si salvat evrei din lagarele din Sudan, dar si din Etiopia.  Evreii falasha pretind ca sunt urmasii fiului lui Solomon cu regina din Saba (Menelek). Multi au pretins a fi evrei fara ca sa fi avut vreo descendenta iudaica. Si statul Israel e la fel de artificial ca si Palestina.


Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

Mai 18, 2017, 09:13:55 a.m. #7 Last Edit: Mai 18, 2017, 09:23:52 a.m. by stefan1
Citat din: Kiwi Bee din Mai 17, 2017, 04:14:30 p.m.
...
Dintro convorbire am auzit mai multi in urma: austriacul mergea la banca pt un imprumut prin anii '30 si sau nu primea imprumutul sau i se impuneau niste conditii grele.
Mergea si evreul la banca pt imprumut si i se aproba imprumutul fara conditii deosebite. Comunitatea era strinsa si se ajutau intre ei in defavoarea celor ca nu faceu parte din comunitate prin simplul fapt ca erau de alta nationalitate.
...


  Eu nu consider asta o infractiune. Oricine face ce vrea cu banii lui. Ar putea chiar sa ii dea fara sa ii mai ceara si nimeni nu il poate judeca. E clar ca era un avantaj important care ajuta un evreu in competitie cu un neevreu, dar nimeni nu impiedica pe neevrei sa se ajute intre ei asa cum o faceau evreii.
  Ei aveau un temei religios pentru acest comportament si se poate vedea cum o lege inteleapta poate avea urmari pentru perioade de mii de ani.

  Uite ce scrie in Deuteronomul cap. 15:

1.   "În anul al şaptelea vei face iertare.
2.   Iertarea însă va fi aceasta: tot împrumutătorul, care dă împrumut aproapelui său, să ierte datoria şi să n-o mai ceară de la aproapele său sau de la fratele său, că s-a vestit iertarea în cinstea Domnului Dumnezeului tău.
3.   De la cel de alt neam să ceri datoria; iar ce vei avea la fratele tău, să-i ierţi.
4.   Numai aşa nu va fi sărac printre voi; că te va binecuvânta Domnul în pământul acela pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l dă în stăpânire, ca să-l ai moştenire,
5.   Dacă vei asculta glasul Domnului Dumnezeului tău şi te vei sili să plineşti toate poruncile acestea, care ţi le spun eu astăzi.
6.   Căci Domnul Dumnezeul tău te va binecuvânta, după cum i-a grăit şi vei da împrumut altor poare, iar tu nu vei lua împrumut; şi vei domni peste multe popoare, iar acelea nu vor domni peste tine.
7.   Iar de va fi la tine sărac vreunul din fraţii tăi, în vreuna din cetăţile tale de pe pământul tău pe care ţi-l dă Domnul Dumnezeul tău, să nu-ţi învârtoşezi inima, nici să-ţi închizi mâna ta înaintea fratelui tău celui sărac;
8.   Ci să-i deschizi mâna ta şi să-i dai împrumuturi potrivite cu nevoia lui şi cu lipsa ce suferă.
9.   Păzeşte-te să nu intre în inima ta gândul nelegiuit şi să zici: Se apropie anul al şaptelea, anul iertării; şi să nu se facă din pricina aceasta ochiul tău nemilostiv către fratele tău cel sărac şi să-l treci cu vederea; că acela va striga împotriva ta către Domnul şi va fi asupra ta păcat mare.
10.   Dă-i, dă-i şi împrumuturi câte-ţi va cere şi cît îi va trebui, şi când îi vei da, să nu se întristeze inima ta, căci pentru aceasta te va binecuvânta Domnul Dumnezeul tău în toate lucrurile tale şi în toate câte se vor lucra de mâinile tale.
11.   Căci nu va lipsi sărac din pământul tău; de aceea îţi şi poruncesc eu: Deschide mâna ta fratelui tău, săracului tău şi celui lipsit din pământul tău.
12.   De ţi se va vinde ţie fratele tău, evreu sau evreică, şase ani să fie rob la tine, iar în anul al şaptelea să-i dai drumul de la tine, slobod.
13.   Iar când îi vei da drumul ca să fie slobod, să nu-i dai drumul cu mâinile goale;
14.   Ci înzestrează-l din turmele tale, din aria ta, de la teascul tău; dă-i şi lui din cele cu care te-a binecuvântat Domnul Dumnezeul tău.
15.   Adu-ţi aminte că şi tu ai fost rob în pământul Egiptului şi te-a izbăvit Domnul Dumnezeul tău. Iată pentru ce îţi poruncesc acestea astăzi.
16.   Iar dacă acela îţi va zice: Nu mă duc de la tine, pentru că te iubesc pe tine şi casa ta, şi deci îi este bine la tine,
17.   Să iei sula şi să-i găureşti urechea lui de uşor, şi îţi va fi rob pe vecie. Tot aşa să faci şi cu roaba ta.
18.   Să nu socoteşti o greutate pentru tine când va trebui să-i dai drumul de la tine ca să fie slobod, căci în şase ani ţi-a muncit de două ori cât plata unui străin şi te va binecuvânta Domnul Dumnezeul tău în toate câte vei face.
19.   Tot întâiul născut de parte bărbătească, ce se va naşte din vitele tale cele mari şi din vitele mărunte ale tale, să-l închini Domnului Dumnezeului tău. Să nu lucrezi cu boul tău întâi-născut şi să nu tunzi pe întâiul născut din vitele tale mărunte.
20.   Înaintea Domnului Dumnezeului tău să mănânci acestea în fiecare an, tu şi familia ta, la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tău.
21.   Dar dacă va avea vreo meteahnă, şchiopătare, sau orbire, sau altă meteahnă oarecare, să nu-l aduci jertfă Domnului Dumnezeului tău,
22.   Ci să-l mănânci în cetăţile tale; atât cel necurat cît şi cel curat pot să mănânce din el, cum mănâncă o căprioară sau un cerb.
23.   Numai sângele lui să nu-l mănânci, ci să-l verşi jos, ca apa".

  Asa s-a creat un popor care stie sa se ajute. De asemenea faptul ca se spune ca intaiul nascut de parte barbateasca din toate animalele este al Domnului, i-a invatat sa nu consume tot ce produc, ba sa dea nu ce ii ramane ci din primele produse pentru Domnul. Fara economie nu se face acumulare si fara acumulare nu se poate progresa. Numai noi credem ca vom prospera prin consum pe datorie.

  In Deuteronomul 23.19-20 se spune si mai clar:
"19.   Să nu dai cu camătă fratelui tău nici argint, nici pâine, nici nimic din câte se pot da cu camătă.
  20.   Celui de alt neam să-i dai cu camătă; iar fratelui tău să nu-i dai cu camătă,
ca Domnul Dumnezeul tău să te binecuvânteze întru toate câte se fac de mâinile tale în pământul în care mergi ca să-l iei în stăpânire."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Pana nu vom recunoaste realitatea cruda, nu vom putea avea o atitudine corecta fata de niste evenimente nu prea indepartate. Mai sunt inca cativa supravietuitori ai ororilor razboiului si se fac unele emisiuni TV in care acesti oameni vorbesc. Nu stiu daca sunt si pe Youtube, eu parca le-am auzit pe TVR2.
  Povestesc doua relatari de la acele emisiuni.
  La Cluj era o familie de doctori si profesori universitari evrei. Cand s-a luat Ardealul de Nord, Facultatea de Medicina din Cluj s-a mutat la Sibiu. Aceasta familie de evrei s-a mutat si ea, nu mai retin daca tot atunci sau cand amenintarile cu deportarea s-au accentuat in Ungaria. Destul ca au venit in Romania, dar nu au scapat de deportarea in Transnistria, in niste conditii foarte grele. Avea si o fetita de 9-10 ani, cea care povestea la TV. Printre altele duceau o lipsa acuta de apa. Exista o fantana aproape secata in zona, la cca 300 de deportati. Mai era o fantana neamenajata si sigilata. A venit o inspectie militara romana si acest medic evreu a avut surpriza sa vada ca seful comisiei era un fost coleg medic de la Cluj, pe care chiar l-a ajutat cand a trebuit sa paraseasca Clujul retrocedat. Bucuros, s-a dus la el si i s-a adresat cumva oficial:"Am onoarea sa va salut, domnule colonel!" (era primit grad ca medic militar). Acesta insa i-a raspuns taios:"Un jidan nu are nici o onoare!". Totusi evreul a insistat. I-a explicat ca o sa apara boli ca apa din fantana este insuficienta si s-a rugat sa aprobe deschiderea celeilalte fantani. Raspunsul a fost uluitor: "E prea putina apa in fantana? Veniti baieti!" si a pus toata trupa cu care a venit sa faca pipi in fantana, spunand ca acum o sa aiba apa.

  A doua poveste de viata a fost cu doua surori evreice, de peste 90 de ani. Au copilarit parca in Targoviste, pana intr-o zi in care toti evreii au fost adunati si dusi la gara. Avea si bunici si parinti si inca frati. Toti au fost dusi. Ea a avut un album primit recent, pe care l-a lat cu ea in deportare. Acum arata o poza de familie, cu vreo 30 de neamuri dintre care mai toate au murit in deportare. Spunea ca au avut totusi noroc, ca la un anumit moment pe drum convoiul sa impartit in doua. Tatal lor era dat nu stiu ce cadou la un capitan care ii insoteau si ala i-ar fi indicat sa ia una din cele doua variante de drum. Au aflat curand ca cei plecati pe cealalta parte au fost pur si simplu impuscati. Ei au fost lasati in inste conditii groaznice si si de la ei mureau pe capete. I-au murit bunicii, au murit si parintii de tifos. Aceste doua surori au scapat si s-au intors in tara. Vazand acolo atata suferinta, ambele au hotarat sa faca medicina. Una s-a maritat la Iasi si este inventatoarea Plolidinului, un medicament exceptional, cu spectru larg de actiune si ieftin, folosit zeci de ani. Cealalta s-a maritat la Bucuresti si a ajuns parca directorului centrului de studii oncologice. Abia acum a avut curajul sa scoata jurnalul pe care ea, ca fetita de 11-12 ani, l-a scris in perioada deportarii.
  E drept ca de la noi s-au salvat mult mai multi evrei decat din spatiul unde nemtii erau raspunzatori de problema evreiasca (cum au fost si in Ungaria, dupa ce l-au arestat pe Horty). Dar sute de mii de evrei au murit si la noi, iar suferinta celor care totusi au scapat a fost asa de mare. 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tinumaftei

Azi, nu facem analiza evenimentelor prin care au trecut evreii în anii '30-40, decât din perspectiva umanității și a drepturilor omului. Însă în secolul 19 și 20, și chiar mai înainte, populația evreiască complica politica tuturor formațiunilor statale din Europa. Trecând peste fobiile Evului Mediu, pentru​ fiecare stat, această populație alogenă reprezenta un factor de risc. Prinși între masivele progromuri din Rusia și ostilitatea occidentului, evreii aveau o viață complicată, aproape tribală și nu puteau fi loiali nici unui stat. Mai puțin de 10% din evreii europeni erau stabili, cu generații din tata in fiu in același ținut. Aceștia erau considerați localnici și nu erau afectați decât puțin de persecuții. Restul erau persecutati, dar și de "străduiau" să fie așa. Pentru orice țară, aceștia din urmă reprezentau un risc major în caz de război. Singura soluție era că evreii să aibă o țară a lor, dar marile puteri și cu precădere Franța și Anglia refuzau cu îndârjire această soluție. Dacă adăugăm și faptul că mișcările socialiste și mai târziu comuniste captau până la 50% din populația evreiască, mișcări care erau la începuturi fundamental antistatale, putem înțelege de ce guvernele țărilor cu mari populații evreiești căutau soluții de izgonire a acestora. De aici și până la "soluția finală" nu a mai fost decât un pas.
Dar a judeca doar din perspectiva umanitară acele timpuri este greșit!

D006

  Romania a fost alianta Germaniei naziste . PUNCT  Din acest motiv Romania tinea pana in Crimeia . Autoritatile romane au exterminat zeci de mii de evrei din Odessa si din imprejurimi.
  Cand Antonescu "a predat gestiunea " a lasat in tezaur peste 200 tone aur in mare parte de la nazisti . Au venit rusii si au facut curatenie in tezaur.

tinumaftei

Zeci de mii de evrei în Odessa?
Sute sigur, poate chiar mii, dar zeci de mii puțin plauzibil.
Din cele câteva sute, poate mii, un număr important fuseseră prinși cu arma în mână sau acționând împotriva armatei române.
Desigur, represaliile împotriva populației evreiești nu au început după cucerirea Odessei și doar după ce comandamentul armatei române a fost aruncat în aer. Evident represaliile împotriva populației civile nevinovate sunt incriminate de legile războiului, iar PERSOANELE care au participat la ele au fost considerate criminali de război și au plătit pentru asta chiar cu viața.
În acei ani politica AUTORITĂȚILOR ROMÂNE a fost aceea de a permite exodul evreilor europeni și chiar din Romania.Romani către Palestina. Mii de evrei au putut pleca astfel din România, aliat al Germaniei NAZISTE, către Palestina. Cei care se opuneau acestei acțiuni erau însă chiar occidentalii. Cazul navei Struma, plecată din Constanța cu vreo 800 de evrei și care a fost blocată de autoritățile turce la presiunea Angliei este de manual. Cu excepția unei singure persoane toți au pierit atunci când nava a fost torpilată de un submarin sovietic.
Din nefericire, politica "uniunii europene" a timpului a fost total inadecvată​ fata de "problema evreiască", o adevărată problema politică a timpului, comparabilă poate cu problema migrației din zilele noastre..

stefan1

Mai 19, 2017, 01:12:39 a.m. #12 Last Edit: Mai 19, 2017, 01:28:35 a.m. by stefan1
  Erau chiar multe zeci de mii de evrei, dar nu stiu pe cati din ei i-au luat rusii in retragere.
  Ca sa intelegi de ce era asa, ar trebui revazuta evolutia evreilor in Rusia. Dar trebuie plecat de mai inainte, de la Polonia, care o perioada de vreo 300 de ani a avut o politica favorabila evreilor, in conditiile in care mai toate statele din vest ii persecutau sau ii ucideau. Conditiile aproape egale cu ceilalti cetateni acordate de polonezi, au dus in Polonia la o comunitate economica infloritoare. Aveau autonomie si chiar un parlament propriu, isi strangeau singuri darile si livrau bani multi regelui dar si Bisericii. Totusi cu timpul au devenit o comunitate bogata, care starnea invidii. La 1648, cazacii luui Hmelnitki s-au revoltat contra regelui, au pradat tara, iar comunitatea evreiasca era una din tintele 'grase' stiut fiind ca in fond cazacii traiau mai mult din jafuri, pusi in slujba unui stapan care era mai puternic: fie polonezii, fie turcii iar apoi rusii. Pentru plonezi, care la un moment erau ajuns cel mai mare regat al Europei, a inceput decaderea, incepand sa fie invinsa in razboaiele cu rusii, iar cazacii, care pana atunci au fost folositi de polonezi pentru a lovi in turci sau rusi, au trecut de partea rusilor si au inceput sa-si atace vechiul protector. Ca de obicei, in vreme de criza, evreii sunt de vina si pe ei s-a revarsat nemultumirea polonezilor de rand care traiau tot mai rau.
  A urmat impartirea Poloniei intre marile puteri vecine: Rusia, Prusia si Austria. Din 1795 Polonia nu mai exista iar evreii au fost impartiti odata cu teritoriul intre imperiile care i-au invins.
  Din cei cca 1,5 milioane de evrei din Polonia, marea majoritate au revenit Rusiei. Era sub Tarina Ecaterina II cea Mare. Aceasta, cu vederi iluministe, voia sa trateze ca cetateni egali pe evreii din teritoriile acaparate. Dar s-a lovit de opozitia negustorilor rusi si chiar a polonezilor din teritorii. Asa ca a ales o cale de mijloc. Le-a pastrat unele libertati, dar nu aveau voie sa se extinda in teritoriile rusesti. Totusi ei erau excelenti administratori (vezi istoria biblica a lui Iacov la Laban) si pana la urma le-a aprobat sa se stabileasca in special in zonele din sud nou cucerite de la tatari sau turci. Asa au ajuns multi in Crimeea sau zona Odesa si asa s-a speculat ulterior ca sunt khazari, desi erau vorbitori de idis si au venit din nord, nu din est.
  Situatia evreilor din Rusia s-a schimbat de multe ori dupa capriciile tarilor si nevoile imperiului.
  Tarul Alexandru I a pastrat autonomia comunitatilor evreiesti, le-a largit zonele de interdictie, le-a dat acces la scolile rusesti, cautand sa-i asimileze. I-a deplasat dupa necesitati in diferite zone ale imperiului, la sate si orase.
  A urmat Nicolae I care a domnit 30 de ani, incepand din 1825. El a vrut sa-i integreze cu forta pe evrei si a luat masuri dure impotriva lor. Astfel facea recrutari anual a tinerilor evrei de la 12 ani, pe cand intre celelalte popoare ale imperiului recrutarile se faceau de la 18-25 de ani. Faceau pregatire premilitara pana la 18 ani, apoi stagiu militar de 25 de ani! Astfel ii separa de comunitati, de religie, de scoala confesionala. Mare parte dintre acestia se botezau de buna voie sau fortat. Pentru ca alegerea persoanelor recrutate o facea liderii comunitatii, a creat nemultumiri si tensiuni, slabind unitatea evreilor. Tot el a inchis tipografiile evreiesti, i-a obligat sa-si rusifice numele si sa se inscrie in scoli rusesti. Desfiinteaza autonomia de care se bucurau pana atunci, i-a pus sub autoritatea politiei si a guvernatorilor, face relocari arbitrare.
  Urmeaza Alexandru II in 1855. El desfiinteaza recrutarea la 12 ani si largeste zonele de interdictie. In plus permite catorva negustori evrei bogati sa circule liber prin tara, astfel ca apar evrei si in Moscova si St-Petersburg. Odata cu inceperea industrializarii Rusiei, evreii au oportunitati deosebite si in curand apar evrei foarte bogati implicati in constructia cailor ferate sau a primelor fabrici. Apar si miscari din interior de modernizare a societatii evreiesti, care incep sa scrie in rusa si sa militeze pentru integrare completa in societatea rusa. Creste spectaculos numarul de studenti evrei in special la medicina si drept.
  Intre 1820 si 1880 populatia evreiasca creste de la 1,6 la 4 milioane. Datorita interdictiilor teritoriale unele zone se suprapopuleaza. Apar boli in special in zonele de nord si multi evrei fug din cauza acestora spre sud. Astfel numarul evreilor din Odesa s-a triplat intre 1854-1873. Resursele locale nu mai ajung, muncitori evrei lucreaza 14-16 ore pe zi la patroni tot evrei si tot saraci. Asa au aparut ideile de stanga, un proletariat care simtea ca trebuie sa se schimbe ceva in societate si au imbratisat ideile de stanga.
  In 1881 e asasinat Alexandru II si este implicata in complot si o evreica.
Alexandru III care urmeaza duce o politica incat 1/3 din evrei migreaza, 1/3 sunt botezati si 1/3 sunt omorati. Se interzice sa mai detina pamant la tara, sa fabrice sau sa comercializeze alcool, se limiteaza locurile in scoli, se scot evreii din marile orase.  Incepe in toata tara o prigoana contra evreilor cu progromuri in Chisinau sau Odesa. In 1907 progromurile din Ucraina se extind in 660 de localitati si obliga 2 milioane de evrei sa paraseasca regiunea sau tara. Multe erau indreptate impotriva arendasilor evrei, care erau paratraznetul nemultumirii pentru cotele excesiv de mari pe care rusul de rand trebuia sa le plateaca ca sa intretina armata unui imperiu mereu in razboaie si inarmare. Aceste tulburari au fost exportate de catre Rusia si in Romania, desi la noi cotele pentru tarani erau mult mai mici, dar rusii planificau extinderea si in aceasta zona si pregateau terenul. Ma mir ca @oroles nu a vazut dedesupturile acestei rascoale si exagerarile de dupa.
  In Primul RM evreii rusi au participat masiv, cca 600.000. Dar cand au aparut insuccese, tot evreii au fost facuti raspunzatori. In 1917 a fost intai revolutia burgheza din primavara cand evreilor le-a fost fagaduite egalitatea de tratament si lumea evreiasca a sustinut miscarea. Dar a revenit revolutia din ocrombrie si toate sperantele lor s-au naruit in urmatoarea perioada. In urmatoarele luni au mai murit peste 200.000.
  Sub Stalin, orice initiativa particulara era interzisa, evreii erau parte in sistem dar majoritatea au impartasit soarta intregii populatii, cu privatiuni de tot felul si o insecuritate maxima. Totusi in Al II-lea RM evreii au fost nevoiti sa il sustina pe Stalin, ca altenativa, Hitler, era moarte sigura. Foarte posibil ca si in Odesa evreii sa fi sabotat armata romana, dar atrocitatile produse nu se justifica nicicum.
  Tinu a relevat niste aspecte care permiteau romanilor sa priveasca cu suspiciune pe evreii de la noi in situatie de razboi, dar totusi comportamentul fata de ei a depasit limitele acceptabilului. Sigur ca nemtii erau cu ochii pe noi, dar romanul daca vrea sa se descurce, o face. Prin comparatie, in America era o comunitate destul de numeroasa de japonezi, iar America a reactionat, in sensul ca a strans pe acesti japonezi in lagare, desi nu erau acuzati de nimic, insa toti au inteles ca masurile de precautie se justifica. Tratamentul lor in lagare a fost insa omenesc.

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006


stefan1

  Despre Ashkenazi, un studiu care arata cat de simplista e interpretarea ashkenaz-khazar.
  Il dau in traducerea Google:
"Ashkenaz este identificat în mod obișnuit cu Germania din cauza bine-cunoscutei ramuri a poporului evreiesc definită ca "Ashkenazim", a cărei limbă, Yiddisch, este de origine germană. Cu toate acestea, o astfel de identificare nu este complet corectă. Germanii sunt doar descendenți parțial ai Ashkenazului, în timp ce alte națiuni se califică înaintea lor.
Ashkenaz este înregistrat în Biblie de trei ori: în tabelul națiunilor din Geneza 10.3, în genealogiile lui Divre HaYamim 1 și în Ieremia 51:27, unde este menționat împreună cu Ararat și Minni (Armenia). Această ultimă mențiune este o informație valoroasă despre țara în care Ashkenaz a fost stabilit în acea perioadă istorică. Cealaltă sursă importantă, ca în cele mai multe cazuri, sunt cronicile asiriene, care se referă la aceleași persoane ca "Askuza". Identificarea "Askuza" cu orice grup scyt este incorectă, deoarece asirienii au stabilit cu ei o relație diferită, exact opusul cu sciții. De fapt, ei au înregistrat un fapt remarcabil caracteristic popoarelor askekenice chiar și cu multe secole mai târziu: în timp ce asirienii trebuiau să-și păstreze controlul permanent asupra granițelor imperiului lor, din cauza unor pradatori care făceau raiduri subite și se retrageau, au recrutat pe Askuza să lupte cu invadatorii sciți și alți invadatori pe teren, fără a fi nevoie să-și folosească propria armată. Acest lucru a fost tipic popoarelor askekenice in toata istoria, de a face războiul ca profesie fie pentru ei, fie pentru cei care i-au angajat.
În timp ce Askuza cunoscută de Asirieni locuia în zona lacului Van, o altă ramură a aceluiași popor s-a stabilit în jurul secolului al XII-lea b.c.e. in nordul Caucazului, pe malul râului Don: se numesc "As" ("Aesir", "Aesar" în plural), unde au fondat un oraș numit Asgard, iar marea care a devenit parte a teritoriului lor a fost redenumită "Asov", acum Azov. Chiar și Marea Neagră a fost cunoscută sub numele de "Euxinus", un cuvânt grecesc pentru Ashkenaz, ceea ce demonstrează că încă de la începutul timpului erau priceputi navigatori (a se vedea Vikingii).

* Același termen "As" este, de asemenea, etnonimul altor popoare care nu sunt legate de Ashkenazic Aesir. Într-adevăr, multe surse care menționează "As" se referă la popoarele sarmatice ale stepei, care erau călăreți remarcabili, dar nu marinari, exact opusul celor despre care vorbim aici. Prin urmare, greșeala comună de a identifica Askuza din cronici asiriene cu Scyto-Sarmatii în loc de Ashkenazic As.

Aesirul era cunoscut pentru navele sale de război și pentru lupta cu arme de fier, precum și curajul lor în luptă. Ei au reușit să controleze rutele comerciale de-a lungul râurilor Don și Volga și și-au stabilit colonii la Marea Baltică din primele timpuri, în țara care aminteste de strămoșul lor Ashkenaz este încă cunoscut sub numele de "Skandinavia" și "Skåne". Cu toate acestea, alegerea definitivă a Scandinaviei ca sediu a fost făcută cu câteva secole mai târziu. Între timp, încă locuiau pe malurile Mării Negre, faceau comert sau se luptau cu vecinii lor. Șederea lor în Caucaz și în câmpia sudică a Rusiei este mai bine înregistrată în mitologia lor decât în ​​istorie. De fapt, legendele scandinave sau "sagasurile" sunt povesti interesante și revelatoare, cum ar fi exemplele de mai jos.
Askuza era cunoscută drept o persoană care locuia în apropierea lacului Van, dar probabil s-a alăturat familiei sale Aesir într-o perioadă ulterioară. Chiar dacă acest lucru este încă necunoscut, faptul că zeitățile scandinave au fost împărțite în două categorii, Aesir și Vanir, ar putea sugera o re-adunare a celor două popoare. Capitala paradisului lor, "Valhalla", era numită Asgard, ca orașul pe care l-au întemeiat de Don. După ce au înfruntat zeitățile, după ce au învins o rasă de giganți, ale căror nume erau "Gumir", "Hymir", "Ymir" etc., care se refereau la războaiele reușite împotriva cimerienilor (Gimirrai, Gomer) au emigrat spre vest - cu câteva secole mai târziu au învins în mod repetat celții din Europa de Vest, perpetuând astfel o asemenea rivalitate (celtii, galii, sunt considerati urmasii lui Gomer).
  A existat o categorie specială de "disuri" (zeități feminine) numite "Valkyrias", portretizate sub formă de sulițe, cu căști și fete de război, care interferează cu bătăliile sângeroase și îi apelează pe cei aleși la Valhalla. Ei sunt prezenți în fiecare bătălie și aleg oamenii care vor muri și își controlează victoria. Aceste fete războinice reamintește luptătorii sarmațieni și este foarte probabil ca scandinavii străini să înceapă să-și angajeze femeile în război, după ce au învățat-o de la popoarele sarmatice, cu care s-ar fi amestecat de asemenea.
Aesirul a fost împărțit în mai multe grupuri care, în etape succesive, au emigrat în noua lor țară nordică. Chiar dacă primii oameni stabiliți în Scandinavia erau din stocul lor, terenul trebuia să fie cucerit, deoarece alte grupuri aveau deja parte sudică a peninsulei, goții sau Gotar printre ei. Goții par să fie descendenți ai Meshehului, așa cum istoricul lor Jordanes afirmă că ei și Massagetas sunt aceiași oameni. Cu toate acestea, goții au recunoscut că popoarele din Ashkenaz trăiau acolo în fața lor, așa cum spune istoricul gotic: "Există o mare insulă situată în valul oceanului nordic, numele Skandza. Acum, pe insula Scandza, despre care vorbesc , Locuiesc multe națiuni și diverse ". El le descrie și ca popoare foarte înalte. Faptul că "insula" era deja cunoscută sub numele de "Skandza" este importantă pentru a afirma că popoarele askenazice trăiau acolo înainte de oricare alta. Goții au renumit partea sudică "Gotiskandza" sau pur și simplu "Gotland".
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)