• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Despre evrei

Creat de stefan1, Mai 16, 2017, 08:57:19 a.m.

« precedentul - următorul »

stefan1

 " Goții erau deja cunoscuți de Aesir, deoarece comerțul cu zonele baltice a fost bine stabilit de mult timp înainte de migrație. Unul din triburile Aesir, Erilar, a fost deosebit de impresionant fiind foarte înalti și războinici. Aesir i-a trimis spre nord pentru a asigura pământul și a stabili comerțul. Clanurile lui Erilar (numite "Eruls" sau "Heruli" de către romani) au permis celorlalte grupări Aesir ("Svear", "Normani" și "Danezi") să stabilească așezări în întreaga regiune. În cele din urmă, Erilar a făcut pace cu goții. În timp ce populația Svear a înflorit, Erilarul și Goții au format o puternică alianță militară de marinari bine-cunoscuți. Ulterior, Erilarul sa reîntors treptat la pământul strămoșilor lor, începând cu secolul al II-lea, și terorizând toate popoarele din Marea Neagră și din Marea Mediterană de Est, inclusiv din Romani. Romanii au fost impresionați de războinicul Erilar și i-au recrutat să lupte în armata romană. Apoi, ei erau Erilar care a invadat Roma marcând sfârșitul definitiv al Imperiului Roman de Vest. Cu toate acestea, Erilarii erau încă în mare cerere ca soldați în gărzile imperiale ale Imperiului Roman de Est. Fracțiunile erilar se luptau și se luptau peste tot în Europa.
Într-o perioadă ulterioară, popoarele Aesir au emigrat și s-au stabilit în toată Scandinavia, expulzând locuitorii anteriori. Svearul era tribul predominant care a fondat Sverige, "Tărâmul Svearilor", numele oficial al Suediei până acum. Ei au expulzat goții și alte popoare germane, devenind conducătorii Mării Baltice. Partea vestică a peninsulei a fost ușor cucerită de Hringar sau Normans, care au fondat "HringaríkiR", Norvegia. Tribul danezilor a împins spre sud și a expulzat jutații și angli (care s-au alăturat grupărilor saxone și au emigrat în Marea Britanie), devenind proprietari ai "Marcului danez". Aceste evenimente au precedat perioada istorică cunoscută sub numele de "epoca vikingă".
De la cucerirea completă a Scandinaviei, popoarele Ashkenazice sunt cunoscute în istorie ca "Vikingi" sau "Normani", "Norsemen", deși au luat nume diferite în funcție de zonele în care au înființat noi colonii. Denumirea "vikingi" este aplicată în mod obișnuit întregii națiuni, dar de fapt ei au folosit acest termen numai "cu jumătate de normă", atunci când au angajat în război. Așa cum sa spus mai înainte, ei au considerat războiul ca o profesie și au fost numiți "Vikingi" sau "Berserks" în perioada în care aceștia practicau o astfel de activitate, dar nu au folosit niciodată un astfel de termen ca o definiție etnică. Cea mai periculoasă armă a lor era o sabie cu două tăișuri, lumină și extrem de ascuțită. Un viking avea de obicei un scut de protecție sau un topor de luptă. Dar între toate armele lor, a fost una care a transformat vikingii într-o forță invadatoare incredibil de eficientă: "drakkar", vikinga tipică. Eleganta si stabila, rapid și ușor de manevrat, nava era o lucrare tehnologică dincolo de tot ce a văzut Europa înainte. Nava clasică a avut un design simplu, dar a fost construită cu o mare sofisticare.
Odată ce Svearii erau proprietari incontestabili ai Scandinaviei de Est (Suedia), ei au început să se întoarcă în locurile strămoșilor lor (dacă și-au părăsit vreodata complet locurile originare), în râurile de navigație și în stabilirea coloniilor și stațiilor comerciale. Aceste triburi suedeze erau cunoscute sub denumirea de "Rus", iar colonii vikingilor erau "Vecerar" (varegi). Timp de mai bine de cinci secole, Marea Baltică era cunoscută drept "Marea Varangiană", iar națiunea pe care au fondat-o este încă  "Rusia". Vikingii suedezi au fondat Holmgard (Novgorod) și alte centre care au devenit inima civilizației rusești.
Liderul Svear Rurik a fost primul conducător oficial al nou-înființatului "Regat al Rusiei", unificând coloniștii scandinavi și locuitorii slavi. În timp ce vikingii au fost considerați ca niște cruzimi care au făcut răul victimelor lor cu sabia și focul, în câmpiile ruse Vikingii au venit pe o comoară pașnică, au făcut comerț și au colonizat. De fapt, tradiția spune că triburile slave (Krivichians, Ves, Chuds și alții) au invitat pe "Rus" (Svear) să stapaneasca și să domnească asupra lor. Capitala a fost transferată la Kiev, în inima teritoriului slav, iar ambele popoare, scandinave și slave, au devenit națiunea unită de "Rusia" sau "Ros". Aproape trei secole mai târziu, când un lider varangian a fondat noua capitală, Moskva, nume care se referă la apa noroioasă a râului cu care a fost construit orașul - acest nume nu este legat de nici un popor sau de o definiție etnică; Fondatorii Moscovei au fost amestecul suedez / slavic deja cunoscut sub numele de ruși.
Urmând tradiția strămoșilor și grupurilor de prieteni, cum ar fi Erilar, mulți varangieni s-au angajat să servească în armata și marina bizantină. Ei au devenit garda de corp imperială și au luat parte la multe dintre marile bătălii ale Imperiului Bizantin. Gărzile Varangiene erau printre cei mai bine plătiți din trupele imperiului - atât de bine plătiți că ar fi trebuit să fie cumpărat membru. Vikingii din toată Scandinavia și Rusia au venit la Bizanț (acum Istanbul), au petrecut timp în Garda Varangiană și s-au întors acasă bogați.
Pe partea vestică, Normanii și Danezii erau binecunoscuți războinici și luptători, deși și-au întemeiat așezările și s-au amestecat cu populația locală. Au ajuns pe orice pământ accesibil pe mare, au stabilit un trafic fluent cu America și descoperirile recente arată dovezi ale acestora și în Australia. Sagas relatează că Leif Eriksson a descoperit "Vinland" în anul 4761 (1001 c.e.), dar mulți cercetători afirmă că alți Vikingi au ajuns în America înaintea lui.
În Europa au deplasat sau au luptat împotriva popoarelor germanice și celtice, contribuind la compoziția etnică a unor națiuni europene care asimilau colonii normanilor.
Chiar dacă limbile scandinave sunt strâns legate de cele germane, popoarele germane au o origine diferită. De aceea, termenul "Ashkenazi" se potrivește doar parțial germanilor, care au o mare strămoșă gotică și celtică care predomină componentei nordice.
În concluzie, este interesant să observați cât de greșită este imaginea populară a vikingilor, că este greu de recunoscut dacă arăta așa cum arăta cu adevărat, fără căști cu coarne. De fapt, un astfel de headgear era destul de neclar cu adevărata vikingă, și nu există dovezi arheologice care să poarte vreodată asemenea căști. Cei care purtau de fapt căști cu coarne erau celții. Zeitățile norvegiene și Valkyrias au fost într-adevăr reprezentate cu capuri cu coarne sau înaripate, dar aceasta este o tradiție pe care o păstrau din cele mai vechi timpuri - și zeitățile akkadian / babiloniene s-au arătat și ele în acest fel. Aceeași origine au capetele dragonului plasate pe catargele vikingilor, fiind unul dintre simbolurile lui Marduk (zeul suprem la babiloneni de la Hamurabi),(Wotan la nordici)."
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

Citat din: oroles din Mai 21, 2017, 02:09:23 a.m.
O istorie a evreilor din Romania.
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/comunitatile-evreiesti-din-nordul-moldovei-in-evul-mediu


  Mie imi spune antivirusul ca este o conexiune nesigura.
  Eu consider ca prezentarea pe Wiki a unor aspecte ale existentei evreilor in Romania este destul de bine documentata:
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_evreilor_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia
 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

E revista Historia. Pe wikipedia fiecare scrie istoria in functie de interesele pe care le are. Sigur nu e virusat. Nu si-au actualizat certificatele.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

 Eu zic ca Wiki e un site serios, cu niste reguli stricte de publicatre. In cazul de fata, sunt cifre, documente, declaratii care nu pot fi puse la indoiala.
  Dau numai cateva exemple:
In noiembrie '41 ambasadorul SUA in Romania transmitea dupa o discutie cu Antonescu:
,,Am atras atenția permanent și persistent celor mai de seamă autorități românești reacția inevitabilă a guvernului meu și a poporului american față de un astfel de tratament neomenesc cuprinzând chiar ucideri nelegiuite de oameni nevinovați și lipsiți de apărare, descriind pe larg atrocitățile comise contra evreilor din România. Observațiile mele au trezit în mareșalul Antonescu și la premierul ad-interim Mihai Antonescu manifestări de regret pentru excesele comise ,,din greșeală" sau de ,,elemente iresponsabile" și (promisiuni) de moderație în viitor... Programul de exterminare sistematică continuă totuși și nu văd vreo speranță pentru evreii români atâta timp cât actualul regim ... va rămâne la putere".

  Spun deci ca au fost excese din greseala, dupa ce in iulie'41 Mihai Antonescu da urmatoarele instrunctiuni:
  ,,Așa că vă rog să fiți implacabili, omenia siropoasă, vaporoasă, filozofică nu are ce căuta aici... Cu riscul de a nu fi înțeles de unii tradiționaliști care mai pot fi printre dv., eu sunt pentru migrarea forțată a întregului element evreu din Basarabia și Bucovina, care trebuie zvârlit peste graniță... Veți fi fără milă cu ei. Nu știu peste câte veacuri neamul românesc se va mai întâlni cu libertatea de acțiune totală, cu posibilitatea de purificare etnică și revizuire națională... Dacă este nevoie, să trageți cu mitraliera. Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari... Îmi iau răspunderea în mod formal și spun că nu există lege... Deci, fără forme (formalități), cu libertate completă (de acțiune)"

  Ion Antonescu a facut nenumarate declaratii in care isi expunea planul. Angajamentele fata de ambasadorul american erau doar formale, desi era constient ca actioneaza contrar dreptului international (dovada este incercarea de amploare de a distruge acte si a acoperi actiuni, astfel incat sa scape de eventuale cercetari postbelice).
  Aici o declaratie din august '42 in urma interventiei lui Maniu in favoarea evreilor deportati:
  ,,Să se publice structura orașelor pentru ca să vadă și țara cât era de compromisă și de amenințată viața economică și dezvoltarea spirituală din cauza ticăloșiei politicianiste iudeo-masonice a căror exponenți erau partidele ,,naționaliste" din Transilvania și Regat. Dacă voi lăsa moștenitorilor regimului aceeași situație, voi face și regimul meu părtaș la această crimă. Voi trece peste toți și peste orice greutate pentru a purifica nația de această neghină. Voi înfiera la timp pe toți acei care au venit - ultimul dl. Maniu - și vor veni să mă împiedice a răspunde dorinței majorității imense a acestei nații... Să se publice integral această rezoluție a mea odată cu publicarea statisticei și memoriului de față. Publicarea până la 10 septembrie".
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Legat de Wikipedia am mari dubii cu privire la scrierea unor articole. Daca la Enciclopedia Franceza au lucrat niste somitati (Diderot, Rousseau, D'Alembert), pe Wikipedia poate scrie oricine.  De exemplu, la articolul de pe Wikipedia despre hidromel scria ca aceasta bautura are un slab continut alcoolic (2-3%), cand de fapt este destul de tare (12.5 au majoritatea hidromelurilor, asa cum am gasit scris intr-o teza de doctorat preocupata de aceasta statistica). Probabil ca un apicultor care dorea sa vanda isi vanda socata pe post de hidromel a scris acel articol. Am modificat articolul acum vreo luna, fara sa fiu logat, fara sa am pregatire de istoric... Oricum pot sa aduc argumente ca hidromelul nu e acea posirca ordinara vanduta pe la targuri apicole, ci ca e o bautura alcoolica destul de tare. Deh, dacii dupa ce Burebista i-a pus sa isi taie viile si sa le dea foc au trecut pe hidromel. Sigur nu le-ar fi placut daca avea 2-3% alcool. Si nu as putea spune ca e un articol complet, ci doar niste firimituri. Si exemplele pot continua...

Nu vad de unde atata incredere in Wikipedia.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Ca si in alte cazuri, evreii isi apara propria imagine. Multi dintre evrei exagereaza proportiile Holocaustului. De exemplu, in Germania sunt improprietariti evreii si tiganii urmasi ai familiilor de evrei care au avut de suferit de pe urma Holocaustului. E suficient sa te duci si sa spui ca esti urmas al unei familii de deportati si primesti casa. Totul ca sa nu faci gura mare si sa mai spui cine stie ce povesti (adevarate sau inventate!) prin presa. Au fost improprietarite multe persoane carora regimul nazist nu le-a rupt un fir de par. Asta din declaratiile unui profesor universitar german. Si la noi, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ,,Elie Wiesel" (INSHR) prezinta niste rapoarte in care apar niste cifre foarte mari. Nu pot fi sustinute cu documente.

Termenul de "Holocaust" nu a existat pana dupa WWII. Termenul a fost propus tot de catre comunitatea evreiasca care voia sa atraga atentia cat mai mult asupra ei. De ce nu avem un termen si pentru exterminarea armenilor de catre turci? Este cunoscut ca evreii foloseau in loc de "holocaust" termenul de "shoa".

Cred ca ne trebuie o anumita prudenta atunci cand vorbim despre evrei. Nu doar ei au fost supusi solutiei finale ci si tigani, homosexuali etc.

Nu neg Holocaustul (iar ma face fone @nazist, nestiind ca sunt imun la tehnici de manipulare banale precum "reductio ad Hitlerum"!) dar sa nu exageram! Dupa WWII, in timpul comunistilor la Buhusi, jud.  Bacau inca mai era o mare comunitate e negustori evrei.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

Citat din: oroles din Mai 22, 2017, 01:58:23 p.m.
Ca si in alte cazuri, evreii isi apara propria imagine. Multi dintre evrei exagereaza proportiile.....

Cred ca ne trebuie o anumita prudenta atunci cand vorbim despre evrei. Nu doar ei au fost supusi solutiei finale ci si tigani, ...
Corect!
Pe mine cel mai mult mă deranjează că în statistici, evreii morți în Transilvania de Nord, parte a Ungariei între 1940-1944 sunt trecuți la România. O politică de exterminare a avut Germania sau Ungaria, și alta a fost situația din România. Cu excepția unor evrei "pământeni" din zona Dorohoi și poate alte câteva exemple punctuale, evreii care fuseseră cetățeni români înainte de 1920 nu au avut de suferit.
Despre ce persecuții anti evreiești vorbim? Federația comunităților evreiești a funcționat legal în toată această perioadă, din porturile românești au emigrat mii de evrei în timpul războiului. A trata această situație că și atunci când Romania ar fi trimis trenurile cu evrei spre Auschwitz, mi se pare incorect.
Evreii care s-au stabilit după 1920 în România (că și mari grupuri de țigani) veneau aici nu de plăcere ci alungați din Rusia sau din țările vestice, care doreau să scape de ei. Din nefericire, s-au așezat în cel mai prost loc posibil, exact in zona in care va începe următorul război. Măsurile de dislocare a lor din spatele frontului mi se par corecte, deși felul în care au fost executate de armata română le-a făcut să semene mai degrabă cu niște crime de război.
Și că sa nu ne facem că uităm, jumătate din această populație avea certe simpatii de stânga, chiar bolșevice. Ponderea evreilor în populația României a fost de maxim 3-4%, însă în conducerea partidului comunist era în timpul războiului spre 50%...

vulpea

tinumaftei,aici as putea sa mai complectez ca Antonescu a luat masura dislocarii evreilor din Moldova numai pentru faptul ca acesti evrei,chiar in timp de razboi,asi permiteau sa faca spionaj pentru Rusia,dezvaluind pozitiile de amplasare a soldatilor romai depe front,deci...?

stefan1

  Si eu cred ca cifra de 6 milioane de evrei morti este prea mare. Dar sa spunem ca au fost numai 4. Atunci nu ar fi o crima? Si la romani sa zic ca nu sunt 250.000 (pe Wiki au facut distinctie intre cei din Ardealul de Nord si cei din restul Romaniei) ci mai putini. Dar tot nejustificate sunt acele crime. Chiar nemtii erau nemultumiti de comportamentul romanilor, care impuscau evreii dar nu ii strangeau si nu ii ingropau, incat drumurile, orasele, apele cu cadavre aratau groaznic.
  Cum am spus, daca se temeau de spionaj si sabotaje, ii puteau strange in lagare, dar respectand minime masuri umanitare. Ideea purificarii natiei  este, orice ati spune, o idee inacceptabila. Nu am sa insir decat cateva prorietati evreiesti cu care tara s-a laudat: Uzinele de la Resita ale lui Auschnit, Uzinele Titan-Nadrag-Calan tot ale lui Auschnit, Uzinel Grivita ale fratilor Goldberg, fabrica de vagoane si motoare din Arad detinuta de  Shapira, Mauriciu, Blank, Kaufmann etc, fabrica de albituri si camasi din Iasi, a fratilor Osius si Iosif Nacht (inca din 1890), Concordia, prima fabrica moderna de pielarie a lui Moritz Gleber, Adesgo a lui Adesmann si Goldberg, Tricodava a fratilor Segel, Stadionul National al ing evreu Andrei Andrei, Combinatul Siderurgic Galati proiectat de ing Hermann Hascal, un numar foarte mare de rafinarii erau detinute tot de evrei.
  Sunt si fapte care trebuie sa dea de gandit. Cand a venit guvernul legionar, dupa modelul nemtesc, au nationalizat fabricile evreilor si a pus conduceri romanesti. Doar in cateva luni productia acestora a scazut alarmant, veniturile varsate catre stat au scazut, incat a trebuit sa se revina la vechile conduceri, doar cu un control mai mare al statului. Poate nu stiti ca pe toata perioada razboiului, adjunctul de la CFR era un evreu foarte capabil. Dupa inceperea razboiului, a fost inlaturat, dar in scurt timp aprovizionarea frontului s-a dezorganizat si conducerea CFR au cerut direct lui Antonescu sa permita revenirea evreului in vechea functie, unde a ramas pana la sfarsit.
  Este posibil ca voi care sunteti in Moldova, unde concentratia de evrei era cea mai mare, sa fi simtit concurenta acestora in domeniile cele mai profitabile si si ca temerile ca acesti neromani vor trada daca situatia tarii devine critica sa fie justificate. Totusi trebuesc cumpanite bine avantajele si dezavantajele de a avea evrei si oricum uciderea lor nu ar fi trebuit sa fie privita ca o solutie de catre un om normal.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tinumaftei

Eu nu neg cele 6 milioane de evrei, însă atunci când văd în dreptul României 250000 de victime îmi dau seama că suntem tratați că proști. Nu cred că suma trece de câteva mii, mulți dintre ei executați pentru acte ostile după legile războiului. Mulți dintre aceștia fiind doar conjunctural evrei, fiind cunoscut caracterul "international" al mișcării cominterniste.
Ștefan, ai uitat sa pui pe lista de vedete evreiești pe primul terorist care a pus o bombă în parlamentul României, pe evreii din fruntea partidului comunist care au format primele divizii care au luptat cu arma în mână împotriva acestei țări...
Faci mare confuzie între calitatea profesională, intelectuală, bagajul de aptitudini, calitatea morală a unui individ și etnia lui.
Nu avem nici o contribuție la nașterea noastră, este rodul întâmplării și nu putem fi nici condamnați nici mândri de asta. Putem sa ne fălim cu ce am făcut noi, nu părinții noștri. La fel și în cazul vinovăției...
Cat despre evrei, dacă scrie in Vechiul Testament al Scripturii că "vei fi cap și nu coadă...", nu cred că se referea la cârciumarul evreu care mărea molima beției in satul românesc ca să aibă el bani să își trimită copiii la facultate!!!!
Cat despre evrei, ai mai putea cita și cuvintele lui Iisus din Nazaret care le spunea acestora: "iată că vi se lasă casa pustie!.."
Coloniile evreiești din toată lumea sunt rezultatul a două tipuri de evenimente:
1. Colonii (sau persoane) chemate intr-un anumit loc de regele sau stăpânul locului, asta că apreciere pentru calitatea umană și profesionalismul acestor oameni (lucrători, meseriași, poate și negustori - în antichitate nu erau cunoscuți pentru asta in special)
2. Colonii înființate că urmare a marilor deportări cărora le-au căzut victime datorită imoralității și idolatriei lor, inclusiv că urmare a răstignirii lui Iisus - Mesia. Pentru că nu pot sa trec fara sa fac o legătură între distrugerea Hyerosolimei și desființarea "statului" iudaic in anul 70 și evenimentele​ sărbătorii de Paște în care evreii l-au răstignit pe Iisus din Nazaret.

stefan1

  Ma mir ca nu ai ascultat marturii ale supravietuitorilor, care de la o vreme sunt lasate sa ajunga la urechile oamenilor de rand, ca sa vezi amploarea reala a genocidului facut si in Romania. Din fericire pentru supravietuitori, la noi coruptia si spaga au ajutat pe multi evrei sa se salveze, in ciuda legilor care daca se respectau duceau la un si mai mare prapad. In mod sigur evreii de la noi omorati in timpul razboiului de romani au fost mai mult de 100-150.000 de suflete.
  Spui ca au fost evrei implicati in atentate si e adevarat. Ei sunt mereu cautatori si deci implicati in tot felul de miscari. Ei au inventat comunismul, desi majoritatea lor erau implicati in activitati in care initiativa personala este esentiala, iar comunismul omoara tocmai aceasta initiativa. De asemenea detineau multe bogatii dar prin comunism militau pentru egalitate si uniformitate. Dar sa nu uitam ca si comunismul a avut printre cei mai convingatori contastatari tot evrei. De fapt si atentatul impotriva lui Lenin din care i s-a tras si moartea a fost facut de o evreica. Chiar si acum, in Israel si in lume, printre cei mai infocati militanti pentru drepturi ale palestinienilor sunt evrei. Si Crestinismul, cumva opus Iudaismului, a fost facut si sustinut tot de evrei. Chiar si in Inchizitie au fost si evrei. Si Ortodoxismul a avut figuri de evrei remarcabile.

  Despre persecutiile evreilor se poate vorbi zile intregi. Sa incep de la Moise. Se spune ca egiptenii s-au alarmat ca acest popor se inmulteste si intareste asa ca a inceput sa il puna la munci tot mai grele, iar pana la urma a hotarat chiar sa le omoare la nastere copiii. Aceste persecutii probabil au dus in final la parasirea Egiptului de triburile israelitilor.
  Apoi ma opresc la istoria Esterei, in Persia, in timpul robiei ultimelor doua semintii, Iuda si Beniamin. Vedem din aceasta carte a Bibliei niste lucruri f interesante. In Estera 3; 8-9:
"8.   În vremea aceasta a spus Aman regelui Artaxerxe: "Este un popor risipit şi împrăştiat printre popoare, prin toate ţările regatului tău. Legile lui sânt deosebite de legile tuturor popoarelor, legilor regelui nu se supun şi regele nu se cuvine să-l lase aşa.
  9.   Dacă binevoieşte regele, atunci să se hotărască în scris să fie ucişi şi eu voi cântări zece mii de talanţi de argint şi voi da în mâna vistiernicilor, ca să-i verse în vistieria regelui."
  Vedem de aici ca evreii erau deja risipiti in tot imperiul ("de la Etiopia la Indii, peste 127 de tinuturi"). Mai vedem ca Aman (sau (Haman), primul demnitar al imparatului promite imparatului ca daca il va lasa sa lichideze pe evrei, va aduce in visteria tarii zece mii de talanti de argint, o cantitate uriasa (1 talant de argint era de 43,62kg). De-a lungul istoriei, priceperea acestor oameni de a face afaceri si a acumula bogatii a fost principala cauza a persecutiilor la care au fost supusi, iar motivele invocate in aceste persecutii doar trebuiau sa mascheze adevaratele mobiluri. Un alt motiv al persecutiilor a fost legea lor pe care o pastrau chiar in contra legilor popoarelor unde locuiau si chiar daca aceasta incapatanare ii costa foarte mult (vezi Cartea lui Daniel). Dar tocmai aceasta strictete a legii le-a permis sa se pastreze ca popor in conditiile in care aveau o pondere foarte mica in randul popoarelor unde si-au dus existenta.

  Sa raspund si despre carciumarul evreu. Nu poate fi el facut vinovat de alcoolismul unui om. Daca nu era el, era alta persoana carciumar. Ba nimeni nu impiedica pe un roman sa fie carciumar si sa falimenteze concurentul evreu. Din pacate si aici neevreii nu faceau fata concurentei. Stiau sa isi gaseasca surse bune, stia sa mentina preturi mai mici. In Ardeal multa vreme evreii nu aveau voie sa activeze in industria si comertul bauturilor alcoolice. Rascoala lui Horia, Closca si Crisan a pornit tocmai de la un eveniment legat de alcool. Austriecii aveau monopolul asupra comertului cu alcool, dar acest sector era arendat anual, fiind o sursa importanta de venit pentru stat. Fiecare localitate era arendata, dar si fiecare familie trebuia sa cumpere anual o anumita cantitate de vin sau rachiu, fie ca voia fie ca nu voia. Pentru ca era un monopol al celui care arenda crasmaritul, acesta isi permitea sa aduca bauturi foarte proaste calitativ si la preturi stabilite de el. Erau situatii cand o familie refuza cota de vin, iar arendasul o varsa in fata usii respectivei familii, care tot era obligata sa o plateasca, de multe ori prin constrangeri fizice. Rascoala a inceput dupa un targ parca in Abrud. Arendasul a venit cu cara cu buti cu bautura si cu jandarmi care sa il pazeasca si sa impiedice ca altii sa vanda alcool in targ. Motii nu aveau aproape nici un mijloc de trai si unii, la marginea targului, cautau sa vanda ei din productia proprie, mai buna si mai ieftina decat a arendasilor. Am spus ca evreii nu aveau dreptul de a fi arendasi, dar erau multi armeni care castigau acele licitatii, ca si aceasta de drept de desfacere de alcool in targul respectiv. Jandarmii au descoperit pe vazatorii ilegali si le-au confiscat bautura si banii. Asta a generat o revolta a motilor, care au atacat jandarmii, au atacat si carutele cu butile de bautura ale arendasului si cu topoarele au spart butile. In zilele urmatoare, autoritatile au facut arestari in sate si au schingiuit pe unii arestati. Atunci mai multe sate de munte s-au revoltat si au inceput sa atace proprietatile grofilor din zona, dand foc la conace si grajduri, pradand hambarele si pivnitele cu bauturi. Vestea s-a raspandit si alte si alte sate s-au rasculat si au luat la rand proprietatile grofilor, pradand, arzand si ucigand. Deci si fara evrei se pot face abuzuri si marsavii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Cunosc povestea rascoalei lui Horea, Closca si Crisan cauzate de ...bautura. Profesorul Ioan Chelcea povestea intr-o carte de-a sa despre acest incident redand cateva marturii ale participantilor. Din ce citisem motii erau comercianti de "acoviță". Nu m-am lamurit nici pana astazi ce fel de bautura alcoolica este aceasta. Este tarie? E ceva mai slab alcoolica? Cum e facuta?

Chiar daca acest eveniment poate fi considerat trigger, exista si alte evenimente care au declansat rascoala. De exemplu, discursul lui Horea in bisericuta din Albac. Intre timp aceasta a devenit chiar simbol al luptei de emancipare a romanilor si austriecilor. Actualmente bisericuta din Albac (careia intre timp i s-a dedicat o poezie de catre un cunoscut antisemit: Octavian Goga) se afla in Baile Olanesti, jud. Valcea. Este superba iar icoanele pictate pe peretii din lemn. Am si niste poze. Daca am timp le pun sa le  vedeti.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

Ștefan, dacă ne raportăm la istoria veche a evreilor, singura sursa este Vechiul Testament. Chiar și Iosif Flaviu in lucrarea lui tot așa procedează.
Și acum întrebarea: ce căutau evreii in Persia? Răspunsul ii da tot Vechiul Testament: Datorita faptelor lor rele. Idolatrie, necinste, curvie, crime, asuprire....
Din 12 triburi evreiești, 10 vor dispărea din istorie cu 7 secole înainte de Hristos.
Pana la urmă au fost aproape toți dislocați dincolo de Eufrat. Practic, evreii de astăzi nu mai sunt decât iudei, adică descendenți ai unui singur mare trib, Iuda. În timpul lui Iisus tara lor nu se mai numea Israel, ci Iudea, iar Noul Testament ii numește pe locuitorii țării cat și pe cei din diaspora: iudei.
Acum intorcandu-ma la prezenta lor în România afirm cu certitudine că dacă România ar fi adoptat politica nazistă sau hortista, la sfârșitul războiului evreii rămași aici ar fi putut fi numărați pe degete..
În ce privește apologia aceasta etnică, evrei, români, sași.... Nu este nici o virtute că te naști in cadrul unui sau a altui popor.
Cat privește relația evreilor în general fata de Romania, cei care au înțeles ospitalitatea românească au considerat Romania că o țară de împrumut. Au fost respectați de români și mulți dintre ei au emigrat cu părere de rău.
A mai fost însă o categorie de evrei, forțați de împrejurări să locuiască în România, iar românii au fost forțați prin tratate internaționale sa le dea drepturi. Cei mai mulți dintre aceștia au considerat Romania o țară de jaf. Citiți literatura primei jumătăți de secol XX! Nu toți scriitorii români au fost xenofobi. În toată lumea și în tot timpul a fost o diferență între statutul de băștinaș și cel de oaspete. Sa va mai amintesc că răscoală din 1907 a început tot din cauza unui arendaș evreu?
Cat privește cifrele aruncate din burtă este bine sa fim prudenți.
Simon Peres - președinte al statului Israel a mulțumit României pentru că a salvat viețile a 400000 de evrei în cea mai întunecată perioadă a Europei. Da noi o dăm înainte cu povești comuniste rusești...

stefan1

Mai 25, 2017, 07:53:07 a.m. #29 Last Edit: Mai 25, 2017, 09:33:20 a.m. by stefan1
  Romania a salvat viata la 400.000 de evrei, dar in '38 erau 800.000 de evrei in tara.
  Cat despre apologia unei rase, nu exista o rasa ideala, dar trebuie sa recunoastem ca fiecare natiune are niste trasaturi care o singularizeaza fata de alte natiuni. Parte din acestea sunt genetice, parte sunt din conditiile istorice traversate, parte imprimate de niste personalitati din trecutul fiecarei natii fie prin legi, prin exemplu personal sau prin religia spre care a condus un popor. Fiecare din noi am putea sa caracterizam fiecare din popoarele Europei si chiar multe din popoarele altor continente, gasindu-le fiecarora caracteristici fizice, psihice, de comportament care sa ii deosebeasca de celelalte popoare. Ba chiar in Romania sunt incontestabil diferente de tot felul intre romanii din diferite regiuni, iar la nivel local locuitorii fiecarei localitati au mici diferente cunoscute si recunoscute de cei din localitatile vecine. Asa deci are rost sa vorbim despre caracteristici ale unui popor, iar in cazul evreilor, care ce s-ar zice, au lasat multe urme in istorie si au influentat mult fata actuala a lumii, creind religii, oranduiri sociale, sisteme filozofice, lucrari stiintifice de pionierat in diferite domenii, deci despre ei cu atat mai mult se justifica sa discutam.

  Referitor la semintii, alaturi de Iuda au fost dusa si semintia Beniamin. E adevarat ca era mai mica, probabil ii stiti istoria. Totusi Estera, de care am vorbit ieri, care a ajuns sotia imparatului persan Ahasveros, era din Beniamin si deci si varul ei, Mardoheu, care si el a ajuns la un moment dat al doilea om in imperiu.
  Spui ca numai de la evrei au ramas relatari. Nu este chiar asa. Acuma cateva zeci de ani am citit de o descoperire in Persia, niste acte ale unui evreu din acea epoca. Se pare ca acesta avea prima societate de asigurari din lume, adica erau intelegeri de despagubiri pe care evreul se angaja sa le dea celor care ii plateau anumite sume de asigurare, in cazuri de nenorociri, conform unor intelegeri prealabile.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)