Romania in haos politic

Creat de dragos2006, Octombrie 13, 2009, 08:20:24 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

E permanent valabil:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

vulpea

pentru asa ceva a 'platit' el cu viata.se zice ca ar fi primul asasinat politic din epoca moderna .

oroles

Daca cititi operele politice ale lui Eminescu veti intelege multe aspecte ale vietii politice. Tuna si fulgera impotriva evreilor. Sa nu uitam totusi ca si-a desavarsit educatia pe teritoriu nemtesc. Si unde mai punem ca a si fost "ingrijit" inainte sa moara de un medic ...evreu. Cert este ca prin opiniile sale politice deranja. A se vedea teoria paturii superpuse a lui Eminescu, un fel de "lege de fier a oligarhiei" a lui Michels, aparuta cu mult inainte de aceasta.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

A propos de antisemitism. Am mai spus acel proverb polonez:"Toti evreii sunt rai, dar fiecare avem evreul nostru bun!"
Am spus de Iorga ca era vehement antisemit. Cu toate astea nu a avut retineri de a fi ajutat financiar toata viata de evreul Aristide Blank. [Curios, tot un Blank (Moise Blank) era bunicul dinspre tata al lui Lenin, care a trait in Jatomir-Ucraina. Oare erau rude???]. De asemenea rabinul Moses Gaster, mare om de cultura si cu preocupari literare si lingvistice, gazduia in casa lui intalniri ale multor scriitori romani, printre care se numara si Eminescu, care, antisemit destul de vehement, nu avea retineri sa se serveasca de gazduirea acestuia.

D006

Imi vine sa rîd cand mă gandesc ca poetul  " national" nici macar nu era roman si nici macar in certificatul de nastere nu-l chema Mihai Eminescu....

oroles

Asa nici Zelea Codreanu nu a fost roman, si totusi a fost mai patriot decat majoritatea politicienilor vremii. Stim cu totii ca bunicii de pe tata ai lui Eminescu se numeau Eminovici. Numele este rusesesc (slavon). Aproximativ 40% din numele de familie ale romanilor sunt de origine slavona. Bunicii de pe mama ai lui Eminescu se trageau din satul Joldesti, jud. Botosani si certific eu ca au fost romani. De altfel am un unchi care e vecin cu urmasii dinspre bunicii de pe mama ai lui Eminescu. Terminatia "escu" si-au adaugat-o numelui dupa ce tatal lui Mihai Eminescu isi cumpara statutul de boier (caminar). Aceasta terminatie arata descendenta nobila, fiind printre altele si o modalitate de a scapa de unele nume de familie care nu aveau rezonanta tocmai frumoasa (Ex. Rata - Ratescu). Romanii de rand nu au avut nume de familie pana in vremea lui Cuza, o data cu reforma administrativa dobandindu-si numele de familie. Obligati sa isi adauge un nume de familie in registrele de nastere, multi si-au trecut poreclele. Altii si-au luat numele unui stramos (Ex. Apetrei - derivat din "a lui Petre"). La tara, la romani erai recunoscut dupa parinti. Ex. Ion a lui Petre. Deci, ce mai spui acum de Eminescu? Eu bag mana in foc ca si Dragos are stramosi " neromani". :)
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

D006

Chiar nu prea am legatura cu zona unde m-am nascut . Din partea tatalui sunt ciobani din zona Fagarasului plecati din Ardeal  cu moca , de aici si numele de mocani. Dinspre mama il am pe strabunicul care se numea Ghita Bulgarul.
  In fapt nici nu exista roman curat , noi toti suntem un amestec de mai multe etnii.

vulpea

pe  ...  Eminovici ... al mai chema si Mihail ( ... "caine de circ" ... ).de aceea a fost ... 'botezat'  literar  Mihai.arhicunoastem teoriile prin care te miri cine a vrut sa si-l insuseasca pe poetul nostru national !cu toate astea,faptul ca esti asa de convins de ceeace scri ne arata cat de penibil esti in continuare D 006. ma surprinde,totusi, cu cata persevarenta manjesti orice prin afirmatiile tale de fiecare data . PS. ca fapt divers : l-au pretins de-al lor si sarbii si rusii si polonezii. un vax infinit,in aceasta incercare a oricui !

tinumaftei

Românii nu se trag dintr-o familie sau dintr-un personaj ca alte etnii. Românii sunt definiți de limba pe care o vorbesc și care este asociata (corect sau nu) cu o localitate. E drept, localitatea asta a fost centrul lumii cândva!! În spațiul politic numit astăzi România trăiesc de fapt urmașii unor zeci de etnii, sosiți pe aceste meleaguri intr-un interval de vreo 3000 de ani. Așa că populația acestei țări este combinată și recombinata etnic, însă elementul de coeziune este limba.
Specific acestei populații, astăzi românești, este acceptarea și înglobarea in volumul demografic al oricărei etnii sau grup etnic care a dorit sau a fost silit să se așeze aici. Cu o condiție! Integrarea, amestecarea in masa mare a populației. Grupurile care și-au păstrat "individualitatea" au fost rejectate, iar pe seama lor au fost create legende care sa justifice alungarea lor. Un caz relativ recent este antisemitismul, o xenofobie particulară greu de explicat la populație așa toleranță ca cea a spațiului românesc.

cornelioandanciu

In ceea ce priveste antisemitismul,acesta nu a izbucnit din mijlocul poporului roman ,a fost cumva impus de peste hotare.Pentru aceasta nu trebuie culpabilizat poporul roman mai mult decat este necesar.Este regretabil ca atunci,ca si in perioada comunista si acum dealtfel ,acest popor minunat nu a dus lipsa de cozi de topor ,care au reusit sa ne compromita.Atunci au fost niste evenimente care ne-au depasit. Adica,precum iarna,ne-au gasit nepregatiti. Acum atata ne mai ramane de facut ,sa invatam din greselile trecutului. Si in taina,cei care considera ca este oportun,sa se reculeaga in memoria acelor victime din al doilea razboi mondial,nu numai evrei,ci si alte etnii. Si sa mergem inainte cu lectia invatata.
Va salut.

tinumaftei

Adică lui Eminescu, Iorga...... le-a impus cineva antisemitismul?

stefan1

Din pacate un numar destul de mare de romani au imbratisat ideile legionare (de fapt Zelea Codreanu nu prea era roman, desi toata viata s-a straduit sa dovedeasca contrariul. Cel putin dinspre mama, Brauner, nici nu s-a mai straduit sa inventeze). Trebuie sa recunoastem ca o seama de idei legionare erau onorabile: patriotism, cinste, intrajutorare, credinta etc. Dar metodele prin care aceste idei voiau sa le puna in practica erau violente si inacceptabile. Este totusi de discutat de ce atitudinea fata de evrei a fost mai dura fata de alte natii cu care romanii au venit in contact. Eu cred ca a fost corelata cu cresterea ideilor nationaliste in special in randurile formatorilor de opinie. Acestea au fost in buna parte importate de la Scoala Ardeleana, dar pervertite in sensul ca erau inderptate impotriva altor natii. Se stie versul lui Eminescu:
"Si apoi in Sfatul Tarii se adun' sa se admire
Bulgaroi cu ceafa groasa, grecotei cu nas subtire;
Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman,
Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian!
Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!
Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!

Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni!
I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
Îndrăznesc ca să rostească pân' şi numele tău... ţară!"

Totusi grecii, chiar inaintea Epocii Fanariote erau raspanditi in Principate si in special comertul il faceau ei sau armenii. De retinut ca pana la urma si armenii au fost obligati sa plece in Ardeal din Moldova, culmea, din niste motive religioase, dar si pentru insecuritatea mai mare din principate fata de Transilvania.
  Si eu zic ca ar trebui sa invatam din istorie, sa nu mai dam vina starii noastre doar pe straini, cand noi suntem principalii vinovati pentru ce ni se intampla. Imi amintesc de Germania de dupa razboi.Nu numai ca ocupata pana in 1950 in Vest de americani, englezi si francezi, iar in est pana la caderea zidului de catre rusi, dar pana in 1950 a suferit o politica de dazindustrializare, ca fortele invingatoare voiau sa se asigure ca germanii nu vor incepe iar o politica de inarmare. Dar e impresionant cum o tara ruinata a incercat sa se ridice din cenusa. Primul cancelar (1949-1963) al RFG, Konrad Adenauer, a spus nemtilor: trebuie ca toti sa ne mobilizam sa scoatem tara din situatia in care suntem. De aceea toata lumea, de la cancelar la femeia de serviciu va avea acelasi salariu, care sa ii asigure existenta. Va trebui sa lucram nu 8 ore ci 12, 14 sau 16. Asa s-a facut miracolul german.

Suferinta germanilor de la noi a fost de asemenea de nedescris. Acum am vorbit cu cineva la care a venit o sasoaica (probabil si pentru acea intalnire de la Sibiu a sasilor). Era originara din Bradu (de unde a fost si doi bunici ai lui Iohannis). Rememora acum prin ce au trecut. Sa nu vorbesc de jafurile si violurile pe care armata rusa le facea in localitatile sasesti. Dupa aceea, parintii la aceasta Katy au fost dusi la munca in Rusia pentru 5 ani. Copiii, mici, au fost ingrijiti de niste rude batrane. Cand s-a intors, s-a intors numai mama. Tatal a fost grav bolnav, s-a dus in Germania si dupa multa vreme s-a facut bine, dar nu a mai venit in tara. Mai trimitea din cand in cand cate ceva pentru copii. In casa familiei au fost instalati niste tigani. Cand a venit sasoaica din Rusia, i-a permis sa stea intr-o magazie din fundul curtii casei lor. Povestea cum tiganul din cand in cand se ducea si ii lua toata faina de porumb din lada, nelasand deloc. Daca aceasta se opunea, o injura foarte urat si spunea ca el este stapan in curte!. Cand a terminat scoala, aceasta Katy a fost cativa ani postarita la noi, apoi a reusit sa plece la tatal ei in Germania. A stat aci in gazda la o ruda a mea, cu care a mentinut apoi mereu legatura si la care vine de cate ori are ocazia, fara totusi sa aiba resentimente fata de romani, ba dupa 1990 a aranjat la foarte multi consateni sa lucreze sezonier in Germania.

vulpea

dela petrecerile campenesti in costume nationale ale legionarilor 'incipienti' si pana la PARTIDUL IMPUSCATILOR  (legionarii) de mai tarziu nu credeti ca e o cale cam lunga si in consecinta nu credeti ca a fost o reactie fireasca a lor in atari conditii ? asta nu arata ca asi fi intrutotul de acord cu ce au facut in general legionarii,dar .... mai piano .... cu acuzatiile categorice si mai ales absolute de care suntem'firesc' atrasi sa le facem.

dan sebastian

Presupun ca ar fi trebuit sa apara si ceva rectificari in istoria recenta referitoare la legionari.
Din filmele despre Antonescu reiese ca era patriot si preocupat de soarta tarii (se vede si de unde provenea si ce a dorit sa faca).
Oricum, dupa cum a demonstrat Ceausescu, doar in dictatura se poate realiza ceva in tara asta.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

cornelioandanciu

Citat din: tinumaftei din August 07, 2017, 09:58:32 PM
Adică lui Eminescu, Iorga...... le-a impus cineva antisemitismul?
Eu nu stiu ca Eminescu sa fi omorat vreun evreu , si nici Iorga. Ati preluat ideile unora care ar vrea Cultura romaneasca pusa la pamant !
Va salut.